Klart för första PdA-testet

De första platserna i Prix d’Amérique ska delas ut på söndag. Svenskhoppet Who’s Who ställs bland annat mot en meriterad Bazire-trio när Prix de Bretagne ska köras.

Startlistan är komplett till Prix de Bretagne som körs den här söndagen på Vincennes, från det första av de fyra så kallade B-loppen tävlar hästarna om tre platser i Prix d’Amérique förutom förstapriset på cirka en halv miljon kronor.

Who’s Who är loppets enda svensktränade inslag. Pasi Aikios femåriga stjärna gör här sin första start sedan hästen vann Jubileumspokalen i augusti. Liksom då, är det Örjan Kihlström som lotsar det blågula inslaget som om ett par veckor siktas mot det stora femåringsslaget Prix Ténor de Baune.

Jean-Michel Bazire har en trio hästar med i Prix de Bretagne – men kör ingen själv då han avtjänar en avstängning. PdA-vinnaren Bélina Josselyn får tränarsonen Nicolas Bazire i sulkyn, i denna stoets tredje start efter uppehållet. Från den franske mästertränarens stall hämtas även PdA-tvåan Looking Superb samt Davidson du Pont – som är titelförsvarare i just det här loppet.

Bland söndagens övriga intressenter kan nämnas tuffa stoet Bahia Quesnot, Sébastien Guaratos Tony Gio, samt de båda montéspecialisterna Traders och Bilibili. Den senare gör här sin första start sedan segern i Prix de Cornulier förra vintern.

Här är startlistan:

Prix de Bretagne, 2700 volt:

1 Epic Julry – Jean-Paul Gauvin
2 Eugenito du Noyer – Eric Raffin
3 Feliciano – David Thomain
4 Détroit Castelets – Gabriele Gelormini
5 Tessy d’Eté – Alexis Chéradame
6 Chica de Joudes – Alain Laurent
7 Looking Superb – Alexandre Abrivard
8 Enino du Pommereux – Matthieu Abrivard
9 Who’s Who – Örjan Kihlström
10 Délia du Pommereux – Franck Nivard
11 Davidson du Pont – Franck Ouvrie
12 Tony Gio – Jean-Philippe Monclin
13 Bahia Quesnot – Junior Guelpa
14 Draft Life – Louis Baudron
15 Django Riff – Anthony Barrier
16 Traders – Yoann Lebourgeois
17 Bilibili – Laurent-Claude Dersoir
18 Bélina Josselyn – Nicolas Bazire


Vägen till Prix d’Amérique:

17 november: Prix de Bretagne (1-3 till PdA)
8 december: Prix du Bourbonnais (1-3 till PdA)
22 december: Critérium Continental (1:an till PdA)
22 december: Prix Ténor de Baune (1:an till PdA)
29 december: Prix de Bourgogne (1-3 till PdA)
12 januari: Prix de Belgique (1-3 till PdA)
26 januari: Prix d’Amérique

Läs även: Who’s Who är redo för Paris

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Lome Brage gästar Solvalla

Lome Brage gästar Solvalla

Ett starkt startfält för den kallblodiga eliten blir huvudnumret på Solvalla kommande tisdag. I startlistan hittas bland andra Lome Brage.

Väl valda delar av kallblodseliten samlas på huvudstadsbanan nästa tisdag när Verners lopp körs med 100 000 kronor i förstapris att kriga om.

Startfältet innehåller bland andra Lome Brage som här faktiskt gör karriärens 100:e start. Lome Brage vann på snyggt sätt sin comeback i Gävle senast, efter fyra månaders tävlingsuppehåll. En av tisdagens motståndare är Jan-Olov Perssons Kriterie- och Derby-vinnare Tekno Eld som också han har gjort en start efter en längre frånvaro.

Här är startlistan:

Verners lopp, 2140 auto:

1 Sjö Odin – Anders Högberg
2 Ingbest – Erik Adielsson
3 Mino – Elias Strandberg
4 Järvsö Pegasus – Wiktor Kylin-Blom
5 Lome Brage – Erlend Rennesvik
6 Art Kjarvald – Oskar Kylin-Blom
7 Troll Solen – Magnus Teien Gundersen
8 Eldvin – Oskar J Andersson
9 Närby Kalabalik – Emelie Mårtensson
10 Titan Tabac – Kaj Widell
11 Tekno Eld – Ulf Ohlsson
12 Art Nökkve – Torbjörn Jansson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Who's Who redo för Paris
Nästa nyhet
Who’s Who redo för Paris

Who’s Who redo för Paris

Vi har inte sett Who’s Who sedan segern i Jubileumspokalen men mycket talar för att hästen dyker upp på Vincennes i helgen. Då väntar första Prix d’Amérique-testet.

Efter Derby-segern förra hösten har femåringssäsongen gått planenligt för Who’s Who som vunnit fyra av sina fem starter i år – och spurtade hem guldet i Jubileumspokalen. Det är också hästen senaste start; efteråt har fokus varit på att vara en av de arton hästarna i Prix d’Amérique-fältet sista söndagen i januari.

Men det ser ut som att vi får se Who’s Who på kolstybben redan den här söndagen. Maharajah-sonen är en av hästarna som alltjämt kvarstår i Prix de Bretagne, det första av de fyra förberedande B-loppen och från vilket topptrion får plats i Prix d’Amérique.

– Who’s Who åkte ned i söndags och kom fram måndag morgon. Nu är han på plats hos Ron Kuiper på Grosbois och allt har gått bra så här långt. Resan gick bra och hästen har ätit och druckit som han ska. Skötaren Jennie är med och hon kommer att köra hästen liten under veckan. Men som det känns just nu så kommer han att starta på söndag, säger tränaren Pasi Aikio i en intervju med Kanal 75.

”Känns just nu som att han kommer starta på söndag”
Pasi Aikio till Kanal 75

Prix de Bretagne är förstås inte den största uppgiften i vinter för Who’s Who. Före han förhoppningsvis är med i Prix d’Amérique är det första delmålet Prix Ténor de Baune som körs för de femåriga travarna, två dagar före julafton.

– Hästen känns fin och alla förberedelser inför Frankrike har gått som de ska. Men han kommer inte att vara i någon toppform nu i det första loppet på söndag. Det saknas matchtempo eftersom han är så mycket tungt tränad så det är möjligt att han kan vara lite småseg. Vi får ta det här loppet lite som att han är med för att lära och Örjan får lägga upp hur han kommer att köra, berättar Pasi Aikio.

Läs även: Anmält till Prix de Bretagne

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Villiam mot nya äventyr på Vincennes
Nästa nyhet
Villiam mot nya äventyr på Vincennes

Villiam mot nya äventyr på Vincennes

Villiam har inte gjort mycket väsen från sig hittills i år, men nu siktar Timo Nurmos på en vinter i Frankrike med femåringen. Prix Ténor de Baune är det första stora målet.

Villiam var förkrossande när han vann Kriteriet som treåring och efter en trasslig inledning på förra året avslutade han säsongen med storsegern i Grand Prix de l’UET på Vincennes. Snart kan Villiam dyka upp på den franska nationalarenan igen.

Villiam har i år bara gjort tre starter och galopperade senast i EM för femåringar på Solvalla. I en intervju med franska Paris-Turf berättar tränaren Timo Nurmos att hästen efter det behandlats men sedan dess tränats med sikte på några av de största loppen på Vincennes i vinter.

– Han fick en paus på två veckor men sedan har jag ökat hans träning, hästen känns riktigt bra nu. Han är redo att åka till Paris även om jag inte vet exakt när än. Hästen kanske går direkt till Prix Ténor de Baune, precis som Readly Express gjorde 2017, säger Timo Nurmos till Paris-Turf.

Prix Ténor de Baune körs den 22 december och vinnaren får en plats i Prix d’Amérique. Bland de hästar som också aviserar en start i femåringsloppet finns Who’s Who och Vitruvio.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Äntligen fullträff för Custom Cheval
Nästa nyhet
Äntligen fullträff för Custom Cheval

Äntligen fullträff för Custom Cheval

Äntligen blev det fullträff för Custom Cheval. Efter att ha lagt andraplatserna på hög fick den norske tvååringen till slut fira efter att ha plockat hem SHF:s Tvååringslopp på Solvalla.

Custom Cheval (e. Farifant) tränas i Norge av Henry Rorgemoen men har under säsongen tävlat frekvent i de svenska tvååringsloppen – något som fram till tisdagskvällen på Solvalla resulterat i fem raka andrapris. Fast i SHF:s Tvååringslopp som med 100 000 kronor till vinnaren var aftonens clou, kom slutligen den välförtjänta fullpoängaren.

Björn Goop vaktade tömmarna bakom Custom Cheval som i ett galoppfyllt race direkt tog rygg på ledande Sayonara, som närmaste besegrade just Custom Cheval i Svampen Örebro senast. Efter snabba 10,9 första 500 sänktes tempot en bit och Goop valde dödens efter en kilometer avverkad. En portion press över sista bortre långsidan blev för tufft för ledarinnan – Custom Cheval skaffade sig greppet när man nådde upploppet.

Vici Volante, också från Fredrik Wallins stall, ställde en sista allvarlig fråga med en snabb avslutning den sista biten, men den här gången var det Custom Chevals tur. Segertiden skrevs till 1.16,3a/2140.

My New Chapter imponerade stort

Kvällens mest imponerande vinnare kom nog från Timo Nurmos stall. Jorma Kontio klev direkt fram först i andraspår trots en snabb öppning med fyraårige My New Chapter som också tog över ledningen efter ett varv. Chapter Seven-valacken lämnade sedan fältet med åtskilliga längder för att överlägset vinna på 1.13,9/2160 – hästens fjärde seger i sjunde årsstarten.

Den outtröttlige Jorma Kontio också segerkusk bakom Susanne Richters fina M.T. Joinville som i kvällens snabblopp knep årets första seger. Trots en kort galopp tidigt i loppet avgjorde åttaåringen säkert till slut på 1.11,8a/1640.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nurmos i tränartoppen

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson