Det perfekta avslutet för en av tidernas största travtränare? Den av Jimmy Takter tränade treåringen Tactical Landing krossade sitt motstånd när han vann TVG-finalen på Meadowlands.

Finalen i TVG Open, med ett förstapris på 175 000 dollar, utgör avslutet på storloppssäsongen i USA. Samtidigt var det kanske också avslutet på Jimmy Takters enastående karriär som travtränare. Jimmy har valt att, i alla fall för nästa år, lägga tränarsysslan åt sidan. Därför kunde lördagskvällen knappast blivit bättre för den svenske demontränaren. Treårige Tactical Landing spöade sina äldre kamrater.

En match i matchen var förstås den mot Åke Svanstedts jämngamle stjärna Six Pack. Det var också denne som tog det första initiativet och kördes fram mot ledningen med lite mindre än halva distansen avverkad. Direkt tog Brian Sears fart bakom Breeders Crown-vinnaren Tactical Landing som klev fram för att syna dödens och såg till att ledaren inte skulle få en lugn stund.

Six Pack var ett slaget byte när fältet travade in över upp-loppet på Meadowlands regntunga underlag, Tactical Landing kopplade ett enkelt grepp och försvann ifrån med ett par längder för att fastställa segertiden till 1.09,5a/1609 meter. Six Pack höll till andrapriset, före Will Take Charge. För VM-ettan Cruzado dela Noche slutade det med en sjundeplats, Anette Lorentzons Guardian Angel Ås inkom som fyra medan vinnaren stallkompis Pinkman var sexa i mål.

Du kan se loppet här.

En stark tävlingsdag hölls även i övrigt på New Jersey-banan, men utan större svenska framgångar. TVG-finalen för ston gick till Emoticon Hanover som för Daniel Dube vann på 1.10,1a. Valley Victory (435 900$) för tvååringarna såg Dexter Dunn skrälla med ”Nifty” Norman-tränade Southwind Avenger (e. EL Titan) som klockades till 1.11,8a medan de jämngamla stonas motsvarighet Goldsmith Maid (490 000$) tillföll Ron Burke-tränade Sonnet Grace (e. Muscle Massive) som med Yannick Gingras som kusk kom i mål på 1.11,1a.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
V75: Fullträff för Nadal Broline – lätt från spets

V75: Fullträff för Nadal Broline – lätt från spets

Den här gången skulle Nadal Broline bara vinna. Från spets var Reijo Liljendahls Elitlopps-trea i sin egen klass i Silverhästen. Segerkusken Ulf Ohlsson hade en härlig dag på Solvalla – efter att tidigare även skrällt med Hard Times i Solvalla Grand Prix.

Ute och slagits mot eliten mest hela året och två starka andraplatser i Gulddivisionen på sistone. Men nu var det dags för fullträff. Nadal Broline brakade mot ledningen och då var det ingen som kunde rå på Reijo Liljendahls kanontravare i Silverhästen när V75-finalerna kördes på Solvalla. Åttaåringen tog nu en högst välförtjänt seger värd 400 000 kronor.

– Man blir lite berörd varje gång man kör honom. Det är en fantastisk individ, han har inte vunnit så mycket i år men har ju tävlat mot världseliten. Han öppnade väldigt bra i dag, jag trodde inte vi skulle komma förbi dem men han hade bra fart i benen och vi vann ju mycket på det. Det var en bra känsla hela upploppet ned, sa kusken Ulf Ohlsson i ATG Live.

Som sagt, Nadal Broline öppnade riktigt bra och kunde enkelt glida till spets in i den första sväng för att klocka första halvvarvet i överkant 1.09. Zenit Brick var den som fick axla uppgiften att kliva fram i dödens. Loppets favorit, den Prix d’Amérique-satsande Propulsion förstås, landade i femte paret utvändigt från sitt tråkiga utgångsläge och Örjan Kihlström valde att inte styra på utan smög med i ryggar när Antonio Tabac drog upp spurten över sista bortre.

Fast Nadal Broline, som varvat på 13,5, hade mängder av krafter kvar, skärpte samtidigt tempot och dansade lätt undan när man svängde in över upploppet. 1.11,9a/2140 stannade segertiden på. Zenit Brick visade att hans goda form är bibehållen och höll starkt till andrapriset, två tion-delar efter. Propulsion sändes ut i vida spår först in över upploppet, avslutade i frisk stil men för sent för att nå längre än till tredjepriset. I skuggan gick On Track Piraten en god spurt som femma. Antonio Tabac grejade sista pengen efter att ha fått leda anfallet 800 meter kvar.

– Han gick bra som vanligt. Men det är jättesvårt från det här läget, det visste vi på förhand och vi fick flera hästar framför oss också och då blir det svårt. Det hade varit omöjligt att vinna mot de där hästarna även om vi gått i tredjespår sista varvet också, sa Örjan Kihlström i ATG Live om Propulsion.

*****

Solvalla Grand Prix för fyraåringarna med en halv miljon kronor att köra om slutade i en överraskande seger för Ola Åsebö-tränade Hard Times, fjolårets norska Kriterie-vinnare. Av Ulf Ohlsson bjöds vinnaren en delikat resa i rygg på ledande Eldorado B. När ledaren fick köra undan in på upploppet kom Hard Times loss, svarade med en kvick avslutning och hann förbi den tappre Eldorado B. precis vid målskjutsen. Favoriten Zack’s Zoomer missade sina chanser i en tidig galopp, kom förvisso tillbaka i ett avancemang på sista bortre, men mattades förklarligt till slut. 1.12,7a/2140 visade vinnaren.

– Det här var jättekul. Han var ju fantastiskt bra i fjol och i år hoppades vi mycket på honom inför Derbyt men hade inte den där rätta formen, men nu börjar den komma. Jag var nöjd med att vi fick rygg på Eldorado B. och tänkte att nu blir det nog fina pengar, men vi knäppte honom precis på linjen, sa segerkusken Ulf Ohlsson i ATG Live.

*****

*Det blev en riktigt tät slut-strid i Silverdivisionens final. Örjan Kihlström tog hand om ledningen med Don’t Mind Me och hade ett fortsatt grepp om händelserna när man nådde in på upploppet. Men fritt från rygg på ledaren hittade Jorma Kontio med Chief Orlando och den av Tapio Mäki-Tulokas tränade femåringen svarade med en sylvass kort-speed. Det räckte till seger på linjen före starkt avslutande Disco Volante och ledaren. Favoriten Very Kronos blev fast invändigt med krafter i behåll. 1.12,5a på 2140 var tiden.

*Thomas Uhrberg har en riktigt fin individ i elegante Orlando Vici-sonen Cobbys Olifant. Valacken noterades för sin tredje raka seger när han tog hem en stark finalupplaga av Klass 2. Uhrberg körde resolut till ledningen och höll tempot uppe, första varvet klockades efter 12,4. Det blev dock inget hinder för Cobbys Olifant, inte heller det faktum att Powderfinger hittade loss från vinnar-hålet in på upploppet. Ledaren höll säkert hela vägen till seger på 1.13,2/2140.

*Vem som var bäst i Diamanstoet final rådde det inga tvivel om. Camilla Jonassons fina Maharajah-dotter Queen of Sand fick stora plus i marginalen för sin insats. Med Stefan Söderkvist vid spakarna gick fyraåringen till spets direkt men fick även några tryckare under vägen och in mot sista sväng landade favoriten Ile Saint Louis i dödens. Inga bekymmer för Queen of Sand som i stället bara stack ifrån sitt motstånd över upploppet och i häftig stil fastställde segertiden till 1.14,0/2140.

*Spets och slut-versionen använde sig Peter Untersteiner av i Klass 1-finalen. Fyraårige Heart of Steel var verkligen i toppslag den här lördagen. Valacken smällde till ledningen direkt och anförde i laddad stil. Loppets favorit Global Unprotected kom fram för att utmana över sista bortre, men det initiativet var förgäves – ur sista sväng ryckte ledaren bara undan och tog segern i överlägsen stil på snygga 1.12,3a full distans.

*Skön seger för Fredrik B Larsson i avslutande Bronsdivisionen. Nu blev det fullträff för fine Milliondollarrhyme. ”Fredde” styrde på från kön in på sista bortre, fick strax ryggar att gå i för att ur sista kurvan sändas på för fullt. Ledande Esprit Sisu gjorde vad han kunde men var maktlös att stå emot över upploppet. Milliondollarryhme avslutade urstarkt till enkel seger på 1.12,1a full distans. Loppets favorit Global Trust gjorde bort sig i galopp kort efter start. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Mindyouvalue W.F. övertygade på Vincennes
Nästa nyhet
Mindyouvalue W.F. övertygade på Vincennes

Mindyouvalue W.F. övertygade på Vincennes

Robert Bergh-tränade Mindyourvalue W.F. visade förra vintern att han trivdes som fisken i vattnet nere på Vincennes och det verkar inte vara samma i år. Valacken tog på lördagen en övertygande över kolstybben.

I förra veckan gjorde Mindyourvalue W.F. comeback i Paris, det slutade i en diskning för orent trav. Vid lördagens fina tävlingar i Paris fixade Robert Bergh-hästen kvick revansch. Med Yoann Lebourgeois vid tömmarna tog femåringen en imponerande seger värd 45 000 euro i Prix de Chenoneaux.

Mindyourvalue W.F. drog iväg mot ledningen direkt och lät inte spara på krutet. Svensken öppnade upp med flertalet längder på en gång och den ende som kunde följa med var Jean-Michel Bazire med loppets stora favorit Dorgos de Guez. Denne skuggade ledaren genom sista sväng, gick till attack in på upploppet men tappade travet i striden. Det lämnade Mindyourvalue W.F. helt ensam på banan för att greja segern på 1.12,6 över 2700 meter. Med i loppet fanns också Rajesh Face med Adrian Kolgjini som gjorde loppet i kön, avslutade godkänt men på behörigt avstånd från vinnaren för att sluta sjua.

Du kan se loppet här.

*Dagens högst doterade lopp var Prix Annick Dreux (58 500 euro) för treåriga ston, ett lopp som blev en stor framgång för tränaren Philippe Allaire som här tog en dubbelseger. Stor favorit var fina Ready Cash-dottern Fly With Us som körd av Yoann Lebourgeois tog sig fram i dödens för att snart sitta i spets. Favoriten såg ut att gå mot en enkel seger, men över upploppet hittade stallkamraten Fashion Queen och Eric Raffin fritt från vinnarhålet och blev högst närgången den sista biten. Målfotot räddade dock Fly With Us som, liksom tvåan, klockades till 1.15,5/2700 meter.

*De treåriga killarna gjorde i sin tur upp i Prix Jacques de Vaulogé (54 000 euro) och även här fick publiken se en vinnare från Allaire-stallet. Eric Raffin rattade Feliciano (e. Ready Cash) som kunde följa loppets favorit Fabulous Wood i rygg genom sista sväng men när denne tappade aktionen sände Raffin på för fullt i fjärdespår. Feliciano svarade med en rykande avslutning för att säkert sätta segern på 1.15,2/2700 meter.

*I Prix Quimper (40 500 euro) gjorde Platon Face fransk debut för sin tränare Adrian Kolgjini. Det slutade i ett fjärdepris. Harper Hanovers-vinnaren inledde i kön för att jobba sig framåt och överta täten med cirka tusen meter kvar att köra. Favoriten Coach Franbleu gick på till full attack av Yoann Lebourgeois ur sista kurvan och in över upploppet fick Platon Face sträcka vapen. Vinnaren kom i mål på 1.13,9/2850 meter medan Kolgjini-travaren som fyra noterades för en två tiondelar långsammare tid. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Legendaren Karl-Gustav Holgersson har avlidit
Nästa nyhet
Legendaren Karl-Gustav Holgersson har avlidit

Legendaren Karl-Gustav Holgersson har avlidit

En av svensk travsports största trotjänare har lämnat oss. Karl-Gustav Holgersson har avlidit.

Den tidigare travtränaren Karl-Gustav Holgersson har lämnat jordelivet. Han somnade stilla in under torsdagen på Falu lasarett. Det uppger bland andra sulkysport.se.

K-G Holgersson inledde sin karriär som proffstränare på 1950-talet och kom att vara aktiv inom sporten fram till slutet. Efter att ha varit verksam vid flera banor i Sverige, däribland Solvalla kom ”Holger” att fortsätta sin bana ute i Europa, framför allt var han framgångsrik som privattränare åt stall Orsi Mangelli i Italien under 80- och 90-talet. Bland det stora antal hästar som K-G tränade kan nämnas stjärnor som Emter W. och Lime Rodney. Karl-Gustav Holgersson blev 88 år.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inför V75: Kylin-Blom: "Vi är med för att tävla"
Nästa nyhet
Inför V75: Kylin-Blom: ”Vi är med för att tävla”

Inför V75: Kylin-Blom: ”Vi är med för att tävla”

Antonio Tabac är hästen som tagit trav-Sverige med storm. Vinst i debuten i Gulddivisionen följdes upp med segeryra i Nederländerna. Fast med sex raka i bagaget ställs sexåringen nu inför sin tuffaste uppgift hittills. Bland motståndarna hittar vi Propulsion.

Historien om Antonio Tabac är känd för de flesta vid det här laget. Grållen kom till färske tränaren Oskar Kylin-Blom i våras och har på bara några månader utvecklats till en av landets mest populära fyrbenta artister. Efter att ha staplat segrar i Silverdivisionen klev Antonio Tabac upp i högsta klassen, vann direkt – och är nyss hemkommen från Nederländerna där han tog sin sjätte raka efter att ha bärgat segern i klassiska Prijs der Giganten. 1,6 miljoner kronor har hästen travat in sen juni.

– Ja, allt verkar fortsatt bra, hästen känns jättefin och vi tror att han ska vara i samma form som tidigare. Det var inga problem med resan, han var pigg och glad när han kom hem därifrån, det var inte några konstigheter. Sedan vet man aldrig sådant säkert, men han tränar fint och det finns inget som tyder på att han skulle ha tappat någon form, säger Oskar Kylin-Blom till travnet.se.

Hur var upplevelsen nere på Victoria Park i Wolvega då?

– Det var jättekul. Verkligen fantastiskt. Det var kul att se allt där nere, vi blev proffsigt bemötta och allting. Sedan var det ju förstås extra roligt att det gick så bra för oss, men det hade varit en upp-levelse i vilket fall.

I alla fall sett från sidan, det såg ut som en väldigt enkel seger?

– Så kändes det också, kan jag säga. Han hade krafter kvar i mål och hade norsken oryckt. Han behövde inte direkt förta sig och det är bra för hästen att han kan fått ett lite snällare lopp emellanåt också; jag tycker det blev perfekt för honom inför fortsättningen.

Nog för att det fanns forna Prix d’Amérique-vinnare och Elitlopps-hästar med i fältet i Prijs der Giganten, men när Antonio Tabac på lördag går ut i Silverhästen, Gulddivisionens final på Solvalla stöter han på det bästa motstånd som nog kan bjudas på en svensk bana i slutet av november. Dit räknas förstås Propulsion som varit outstanding under hela säsongen och nu ställer siktet med uppdrag Prix d’Amérique.

– Det är ju det tuffaste motstånd som han mött i alla fall, det är det. Propulsion är ju en helt grym häst och det finns flera andra som är i riktig toppform. Men min häst ska utvecklas också och det ska bli väldigt spännande att se hur han står sig mot de här hästarna.

Det blev bakspår, men det behöver kanske inte vara så tokigt?

– Spåret är jag faktiskt lite nöjd med. Jag tycker han gör sina allra bästa lopp när han får gå bakifrån och Milligan’s School är snabb ut och känns som en bra rygg att ha och förhoppningsvis kan vi hamna bra på det. Man kan ju hoppas på en resa i bra ryggar i andraspår och få spara speeden till de sista 300 meterna, då vet jag att han kommer avsluta. Förhoppningsvis har vi Propulsion bakom oss då, men det är ju om man får drömma förstås…

Fastän motståndet i helgen är av en annan dimension än vad Antonio Tabac tidigare brottats med, kan hästens tränare inte annat tro än att han ska ha chans igen. Sin sjunde raka i så fall. Lördagens lopp känns inspirerande.

– Det är klart man måste tro på chans. Vi är med för att tävla. Jag vill utveckla både hästen och mig själv och kan ju såklart inte ge upp det här på förhand för att vi möter de här hästarna. Vi är inte med för att åka med, vi vill tävla.

Vad finns det för planer efter detta, och ingår kanske starter i Frankrike i dem?

– Jag vet faktiskt inte än. Om det blir så att vi fortsätter att tävla mer i vinter så är det klart att vi har Frankrike i tankarna men får se hur det går i loppet på lördag först. Vi har inte bestämt något mer än, säger Oskar Kylin-Blom. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Pilarski: "Bold Eagle behöver inte be om ursäkt"

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson