Derby-söndagen den 4 september blir ett utmärkt tillfälle att hylla familjen Takter. Jägersro planerar för ”Takter Tribute”.

När årets upplaga av Svenskt Travderby körs på Jägersro den 4 september, tar banan tillfället i akt att hylla Bo William, Johnny och Jimmy Takter.

Bo W. Foto: ALN

”Takter Tribute” kommer förgylla toppdagen och blir Jägersros sätt att hylla Takter-familjen som betytt så mycket för banan.

Såväl Bo William (79 år) och sönerna Johnny och Jimmy kommer att finnas på plats på Jägersro under dagen. Jimmy, enormt framgångsrik i Nordamerika, flyger över till Skåne för att delta i arrangemanget.

Ett särskilt lopp, med åtta inbjudna hästar, över sprinterdistans adderas till det fullspäckade tävlingsprogrammet.

– Det är tanke som funnits länge att hylla Bo W Takter för hans gärningar på Jägersro. Med de enorma framgångar som Jimmy och Johnny har så blir ”Takter Tribute” ett sätt att hylla hela familjen, säger sportchefen Mats Ahlkvist på banans hemsida.

Bo William Takter tog en av sina mest legendariska segrar i just Derbyt 1983 med Micko Fripé. Johnny upprepade bedriften bakom Commander Crowe 2007.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Svanstedt jagar storloppsseger med Resolve

Svanstedt jagar storloppsseger med Resolve

Efter andraplatsen i Elitloppet – på fredag är Resolve tillbaka. Åke Svanstedt siktar mot en ny seger i Arthur J Cutler Memorial.

För två år sedan tog Åke Svanstedt hem segern i Cutler Memorial med hjälp av Sebastian K. som vann på 1.08,6. När årets upplaga av loppet körs på fredag (midsommarafton, det vill säga) hoppas svensken att upprepa bedriften.

Åke vill vinna igen. Foto: ALN

I loppet med 100 000 dollar i förstapris går nämligen stall Svanstedts stora stjärna Resolve ut igen. Han gör här sin första start sedan silvret i Elitloppet.

Totalt sju hästar kommer till start i Meadowlands storlopp och bland övriga spekulanter kan nämnas segervane Jl Cruze, formstarke Obrigado och fjolårets tvåa Wind of the North.

Här är startlistan:

1609 auto

1 Crazy Wow – Tim Tetrick
2 Gural Hanover – Yannick Gingras
3 Jl Cruze – John Campbell
4 Obrigado – Mark Macdonald
5 Flanagan Memory – Brian Sears
6 Wind of the North – David Miller
7 Resolve – Åke Svanstedt

Senaste vinnarna:

2015: Bee A Magician – Brian Sears   
2014: Sebastian K. – Åke Svanstedt  
2013: Sevruga – Andy Miller
2012: Mister Herbie – Jod Jamieson
2011: Slave Dream – Brian Sears

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Vincennes: Bold Eagle kan möta Your Highness
Nästa nyhet
Vincennes: Bold Eagle kan möta Your Highness

Vincennes: Bold Eagle kan möta Your Highness

Ett riktigt supermöte kan bli verklighet i Paris på söndag. Både Bold Eagle och Your Highness aviserar start i Prix René Ballière.

Den franska kejsaren Bold Eagle gjorde förra lördagen comeback och vann då Prix Louis Jariel med en axelryckning. På söndag är det dags för en ny start för fenomenet.

Vilka möter Bold Eagle på söndag? Foto: ALN

Då väntar nämligen Prix René Ballière som är en av sommarens absoluta höjdpunkter på Vincennes. Loppet bjuder ett förstapris på 90 000 euro.

Men ”Örnen” ser ut att stöta på stenhårt motstånd. I den preliminära anmälningslistan återfinns även Your Highness. Det svenska stoet som gjort rent hus i regi Fabrice Souloy och som ju vunnit både Oslo Grand Prix och Copenhagen Cup den senaste tiden.

Fler stjärnor siktar så klart också mot René Ballière. Elitlopps-trean och Hugo Åbergs-klara Un Mec d’Héripré (som vann det här loppet 2014) är anmäld, liksom titelförsvararen Voltigeur de Myrt.

Your Highness är anmäld. Foto: ALN

Bland övriga intressenter kan nämnas Harpers-vinnaren Bird Parker, Elitlopps-hästen Billie de Montfort, fine Amiral Sacha, Anna Mix samt Lutfi Kolgjinis El Mago Pellini.

En som dock inte kommer till start är Lionel, som ju i Prix de Paris presterade konststycket att besegra Bold Eagle. Efter senaste starten i Oslo Grand Prix (sexa) väntar nu vila för norrmannen.

– Hästen har gett allt de senaste månaderna och vi har beslutat att ge honom en paus. Den kommer att vara till det blir dags för vintermeetinget, säger tränaren Fabrice Souloy till Paris-Turf.

Prix René Ballière avgörs över 2100 meter med bilstart. Loppets definitiva startlista blir klar på torsdag.

Läs även: Bold Eagle vann enkelt i comebacken

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tisdag: V4-tips till Solvalla
Nästa nyhet
Tisdag: V4-tips till Solvalla

Tisdag: V4-tips till Solvalla

V4 Solvalla 21/6

Omgången: Solvalla kör för ovanlighetens skull en lunch-V4:a och jag tycker att det ser halvlurigt ut med flera intressanta finska gäster. Jag spelar utan spik men har ett mycket roligt lås i den avslutande avdelningen och lämnar in systemförslaget fem gånger.

Roliga låset

12 Tango Lavec & 13 Alfa Light (V4-4)

V4-förslag
5,6,7,8 (2-1)
1,2,3,4,6,7 (5-9)
4,13 (9-14)
12,13 (11-7)

4x6x2x2= 96 rader/ 192 kronor x 5 system= 960 kronor

LD-förslag

1,2,7 – 4,13  150 kronor

Totalt 900 kr

Loppanalys V4-1:

Ranking: A: 5-8-7-6. B: 2-1-9-3-4. C: -.

Spetsanalysen: Orutinerade treåringar gör det svårt men kanske kan springspårets Gustavo Boko sno åt sig ledningen?

Loppanalysen: Fina treåringar och given tipsetta till 5 Antonio Trot som jag tycker har gått klart bra i alla karriärens tre starter. Utgångsläget är dock knepigt och det finns risk för galopp men sköter han sig blir jag inte förvånad om han avgör den tunga vägen.

Jag litar dock inte på att han sköter sig utan streckar tre hästar till. Jag gillar intrycket på 8 Merit som näst senast avslutade fullt godkänt och som senast var helt överlägsen. Visst fick hon ett fint lopp men intrycket när hon lämnade övriga över upploppet var riktigt bra.

7 Dartagnan Sisu verkar knepig men näst senast skötte han sig och gav ett rejält intryck vid enkel seger. Intressant utgångsläge och skulle Djuse komma till ledningen blir ekipaget mycket svårslaget.

Det kan nog vara upptaget i spets för om 6 Gustavo Boko hittar dit hoppas jag att Kjelle Brandt testar. Zola Boko-sonen ger ett småskönt intryck och slutar nog långt framme med en fin resa.

Loppanalys V4-2:

Ranking: A: -. B: 7-2-1-6-3-4-5-9. C: 12-11-8-10.

Spetsanalys: Happy Ours är snabb ut och bör hålla ut Laurentius Cash In, Walle West och Noel Palema som utmanar.

Loppanalys: Ett ganska dåligt lopp över 1640 meter och jag streckar sex hästar. Tipset till finskan 7 Kiss My Turku som avslutade rejält senast. Utgångsläget är sådär för hon känns inte särskilt startsnabb och det är risk för en dryg inledning. Löser det sig och hon presterar lika bra som senast blir hon däremot svår att stå emot till slut.

2 Happy Ours är loppets troliga ledare och därifrån kan det hålla hela vägen även om femåringen inte är någon stjärna. 1 Tweet Hanover var näst senast ute i ett kval till Drottningen Silvias Pokal. Då blev det fel men Cantab Hall-dottern var inte tom i mål. Senast höll hon mest farten till slut men har dessförinnan varit klart bra och från ett fint utgångsläge är stoet ett tidigt streck för mig.

6 Avatar Accelerator är också en bra häst men distans och spår kan nog ställa till det. Räknas om ekipaget kommer till. 3 Laurentius Cash In är rätt startsnabb och kommer nog få ett fint lopp. 4 Walle West har gjort det klart godkänt på slutet och får sista strecket.

Jag står över betrodda 9 Brosa Am som jag tycker har helt fel förutsättningar den här gången då hon är stänkrädd och dessutom pausat i drygt tre månader.

Loppanalys V4-3:

Ranking: A: 4-13. B: 9-14-8-12-5. C: 10-6-3-2-11-7-1.

Spetsanalys: First Love Boko öppnade helt okej senast och jag tror hon blir släppt till tät av Scoccans Finest.

Loppanalys: Ett stolopp där 9 Ma Running blir hårt betrodd. Jag har dock inte blivit imponerad av henne och senast borde hon ha hållit undan för att få överbetyg. Visst, hon hade inte startat på en dryg månad och kanske är bättre nu men jag tycker ändå att det finns två hästar som är bättre och väljer att stå över.

Tipset till 13 Pastell Tilly som jag är helt övertygad om är loppets bästa häst. Peter G hade tagit över träningen inför den senast starten och det såg ut att bli en bra debut för honom men hästen tappade travet över upploppet och galopperade 50 kvar. Märren var sedan anmäld till ett lopp under Elitloppshelgen men blev då struken för en halsinfektion. Det oroar såklart lite grann men kapaciteten är så pass hög att jag tror hon vinner ändå bara hon fungerar hela vägen.

Jag väljer dock att dubbla med 4 First Love Boko som jag hoppas hittar till tät och då leder Muscle Yankee-dottern länge. Fyraåringen har gjort två starter för Westholm och i den första fick hon aldrig chansen och såg rätt fin ut. Senast fick hon luckan sent och avslutade bra. Har varit struken för en sårskada inför detta men Westholm brukar alltid ha hästarna i ordning så det oroar faktiskt inte.

Loppanalys V4-4:

Ranking: A: 12-13. B: 11-7-10-8-6-5-1-9. C: 2-3-4.

Spetsanalys: Red är snabb ut och tar hand om ledningen initialt. Sedan är frågan om Skoglund vill testa där i debuten för honom?

Loppanalys: En spårtrappa över lång distans avslutar och här blir den finska gästen 11 Shadow of Brisbane favorit. Hästen har vunnit hälften av sina 24 starter och bara missat plats fyra gånger vilket såklart är imponerande. Jag har dock inte blivit helt såld på honom. Senast tog han över ledningen 400 kvar i ett överpacat lopp och gick sedan undan säkert för lite drivning. Jag hade drygt 15 sista rundan den gången och före det vann han från tät i lite flegmatisk stil. Lång distans ska inte vara några problem, hästen var ute över den distansen för fem starter sedan och avslutade då 11,5 sista 500 ute i tredjespår. Visst har han en vettig chans men jag tycker att han möter två hästar som är minst lika bra men som är mycket mindre spelade och chansar därför bort den klara favoriten.

Givna tipset till 12 Tango Lavec som har gjort två starter efter lång frånvaro. I comebacken på Linde strulade det på slutrundan men han avslutade godkänt i skymundan. Senast galopperade han i den första svängen, det såg lite trångt ut då, men jag tycker sedan att han såg fin ut i skymundan. Distansen har han vunnit på tidigare och jag blir inte förvånad om han bara visar sig vara bäst här.

Jag dubblar ändå med 13 Alfa Light  som såg klart bra ut senast som fastlåst. Hästen är rejäl och distansen är absolut inget problem. Reijo låter också ovanligt nöjd med sin springare i jobben och hästen kommer nog att svara för en riktigt bra insats.

Tipsredaktör: Mathias Blomquist

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
E3-försök: Makethemark går i pappas fotspår
Nästa nyhet
E3-försök: Makethemark går i pappas fotspår

E3-försök: Makethemark går i pappas fotspår

Makethemark kommer till E3-finalen nästa helg som favorit. Petri Salmelas kullkung är fortsatt obesegrad –   i sex starter i år.

2008 vann Maharajah den långa E3-finalen. Åtta år senare hoppas sonen Makethemark att gå i sin framgångsrika fars hovspår.

Den Petri Salmela-tränade ”Marre”-sonen framstår allt mer som den treåriga kullens främsta talang. När uttagningarna till långa E3 avgjordes på Bergsåker under måndagskvällen, tog hästen sin sjätte seger på lika många försök i år.

Salmela och Ohlsson. Foto: ALN

Och Makethemark avgjorde återigen på det rejäla sättet. Med ett drygt varv kvar klev han fram i dödens, kopplade greppet in mot upploppet och höll säkert undan för en pilsnabbt avslutande Urchin. 1.13,4a över 2140 meter blev vinnartiden.

– Det kändes som att det fanns krafter kvar också och inte slutsålt i mål, berättade kusken Ulf Ohlsson efter segern, enligt Kanal 75.

Dixi Sisu vinner. Foto: ALN

Bland stona tillhör Dixi Sisu en av de främsta. Den högst lovande Ready Cash-dottern tog hem sitt försök enkelt och vann för sin tränare Per Nordström sin 6:e seger i 9:e starten.

Av de totalt tio E3-uttagningar som avgjordes på Bergsåker var det Policy of Truth som noterades kvällens snabbaste vinnartid: 1.12,7a full distans. Det var Reijo Liljendahl-talangens 4:e seger i 5:e starten.

Louie Brodde, en av Båths finalister. Foto: ALN

Svante Båth har genom året skördat stora framgångar i just E3. Han har det bra förspänt även inför de stundande finalerna då han kvalade in totalt fyra hästar; två till varje final.

De långa E3-finalerna körs på Sundbhyolm den 2 juli och då väntar förstapris på en miljon kronor. Så här blev startlistorna efter lottning och spårval:

E3, hingstar och valacker, 2140 auto (häst-tränare):

1 Louie Brodde – Svante Båth
2 Makethemark – Petri Salmela
3 Policy of Truth – Reijo Liljendahl
4 Algot Zonett – Robert Bergh
5 Urchin – Svante Båth
6 Overtimeosåfin – Lars-Göran Söderberg
7 Super Nice – Sten O Jansson
8 Mindyourwalue W.F. – Robert Bergh
9 M.T. Le Bron – Åke Lindblom
10 Ferrari River – Conrad Lugauer
11 Bean Coktail – Tuomas Korvenoja
12 Borups Powerful – Tomas Malmqvist

E3, ston, 2140 auto (häst-tränare):

1 Gorgeous Boko – Markku Nieminen
2 Dixi Sisu – Per Nordström
3 Undine – Catarina Lundström
4 Rhyme Broline – Svante Båth
5 Unstirred Drink – Svante Båth
6 Under the Counter – Jörgen Westholm
7 Unique Juni – Hans R Strömberg
8 Looks LikeaQueen – Åke Lindblom
9 Zahara Goj – Sten O Jansson
10 Uncertain Age – Tomas Malmqvist
11 Fantasy River – Ola Samuelsson
12 Dream on Honey – Jim Oscarsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inbjudning: Spartan Kronos till Hugo Åbergs

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson