Islay Mist Sisu efter stenhård strid

Slutstriden var stenhård. Islay Mist Sisu och Mellby Jinx stred sida vid sida upploppet ned – men det var den förstnämnde som höll nosen först. Peter Ingves såg till att ordna en ny seger åt Per Nordström i Svensk Uppfödningslöpning.

Svensk Uppfödningslöpning handlade mycket om Per Nordström på förhand. Jägersro-tränaren hade tre hästar i finalen – och det var den minst spelade i trion som också försvarade guldet åt stallet. Peter Ingves drog till spets med Islay Mist Sisu (e. Beer Summit) och såg till att behålla tappert stridande Mellby Jinx bakom sig med minst tänkbara marginal.

– Det är en underbar segerglädje och ett fantastiskt resultat åt stallet. Det här är det största som jag varit med om, det måste jag säga. Dels att försvara titeln från i fjol, sedan att kvala in tre till final och sedan vara etta, trea och femma. Helt underbart, jublade tränaren Per Nordström i ATG Live.

”Det största jag varit med om”Per Nordström i ATG Live

Nordström körde själv Good Vibes men var chanslös att försvara innerspåret när stoet Islay Mist Sisu kom susande, klippte till ledningen och öppnade första 500 efter 1.12. Favoritspelad blev Mellby Jinx som för Erik Adielsson fick en dryg inledning i spåren för att efter ett halvvarv ta plats i dödens. Det var dessa båda hästar som skulle utkämpa slaget som segern.

Tätparet lämnade motståndet genom sista sväng och travade in över upploppet sida vid sida. Men hur mycket Mellby Jinx än försökte, som inte heller var helt körbar sista biten, kunde han inte ta sig förbi ledaren. Efter en snabb koll på målfotot ropades Islay Mist Sisu som vinnare. Segerhästen, som här tog sin tredje raka på totalt fem starter, klockades till 1.14,3a/1640 och tjänade 1,4 miljoner kronor.

Nordström försvarade sin titel

Peter Ingves tog sin första kuskseger i loppet, men för Per Nordström var det hans tredje tränarseger. Han vann också i fjol med Revelation och har sedan tidigare en inteckning med Denim Boko från 2012. Den segern var också den senaste för ett sto i loppet, nu gjorde Islay Mist Sisu om bedriften.

Mellby Jinx, som tidigare i år vunnit Breeders Course, var mycket stor i nederlaget som knappt slagen tvåa. För Nordströms stall blev succén i det närmaste total; Felix Orlando, körd av Örjan Kihlström, knep bronsmedaljen medan Good Vibes kom in som femma.

– Man känner en fruktansvärd besvikelse att bli slagen med så liten marginal. Vi förlorade nog loppet i första sväng, när Björn Goops häst (Lilliannes Love) galopperade, tappade vi nog en längd på det. Men hatten av för Mellby Jinx även om det känns frustrerande, sa Mellby Jinx-kusken Erik Adielsson.


Skön Guld-skräll för Västerbo Exact

Roger Persson härlige fajter Västerbo Exact (e. Racer Bourbon) blev den överraskande lösningen i Meadow Prophets Minne, som var omgångens Gulddivisionen. Thomas Uhrberg kunde ge nioåringen en fin resa i rygg på ledande storfavoriten Elian Web som fått öppna långsamma 17,3 första varvet. Ledaren hade dock inte sin allra bästa dag och fick sträcka vapen den sista biten för Västerbo Exact som letat sig loss och avslutade fort. Här var Diamanten, i regidebut Björn Goop, trea efter att ha gjort jobbet i dödens. 1.14,3a/2140 klockades Västerbo Exact till.


Urstarke Exaudio Vici helt ohotad

Segern i Bronsdivisionen blev väldigt enkel för Katja Melkkos urstarka, franskstammade fux Exaudio Vici. Vägen dit förenklades sedan flera av de mest betrodda, bland andra favoriten Rackham, felat bort sig direkt i starten. Jorma Kontio körde Exaudio Vici (e. Quatre Juillet) till ledningen med två varv kvar och därifrån kunde valacken enkelt kontrollera motståndet. Ohotad seger på 1.15,8/2640.


Överlägset för Devs Daffodil

Sexåriga Devs Daffodil (e. Enjoy Lavec) har gjort många bra lopp på sistone och i Diamantstoet visade hon sig bli helt överlägsen. Tränaren Conrad Lugauer hittade fint fram i andra par utvändigt när fältet formerat sig; attacken sattes in drygt 600 kvar och snart var det hela avgjort. Valetta stretade emot i sista sväng, men lämnades med många längder över upploppet. Fin segrarinna på 1.13,0/2180.


Opulent Tile försvarade sig tappert

Johan Untersteiner-körde Opulent Tile (e. Donato Hanover) bjöd på en riktig kämpainsats i Klass 2. Fyraåringen fick öppna rejält för att komma till ledningen, var ordentligt ansatt över upploppet – men vägrade släppa någon förbi sig. Hombre D. utmanade i dödens men felade precis före linjen, Stenson avslutade vasst men hann inte förbi. Snygg insats av Opulent Tile på 1.13,3a/1640. Vinnaren tränas av Peter Untersteiner.


Upper Face avgjorde säkert

Klass 1-försöket slutade med hemmaseger. Adrian Kolgjini kunde ge toppstammade Upper Face (e. Trixton) en delikat resa i andra utvändigt i ett lopp som avverkades i hårt tempo. Vinnaren kunde avvakta med attacken till sista sväng och även om ledande Frodo S. kämpade emot på ett bra sätt, kunde Upper Face avgöra säkert den sista biten. 1.13,1a/2140 visade vinnaren.


Night Brodde på sitt bästa humör

Eftermiddagens vassaste insats kom kanske i den avslutande Silverdivisionen. Loppet handlade helt och hållet om Night Brodde (e. Up and Quick). Marc Elias körde femåringen som tränas av Conrad Lugauer. Night Brodde rusade till ledningen, klockade första 500 efter 09,1 och varvade på 10,7 – för att lämna fältet genom sista sväng. Mycket imponerande insats på 1.11,8a/1640.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Licenssystemet fortsätter

Licenssystemet fortsätter

Ett nytt licenssystem infördes vid årsskiftet för tränare, kuskar och ryttare. Svensk Travsport har genomfört en utredning angående det nya systemet – och nu beslutat att man fortsätter att använda det.

De tidigare kategoriseringarna så som proffs, amatör och lärling skrotades vid årsskiftet då Svensk Travsport införde ett nytt licenssystem. En utredning har pågått under hösten och nu har förbundet beslutat sig för att fortsätta att använda det nya systemet. Det skriver man i ett pressmeddelande.

Ett trendbrott för antalet licenser

Det nya licenssystemet kan, i korthet, sammanfattas med att licenserna inte längre är kopplade till anställningsförhållanden utan baserar helt på kuskens erfarenhet och eller ålder. Dessutom har det blivit enklare för B-tränare att träna hästar som ägs av andra. Svensk Travsport har i år för första gången på många också noterat en ökning av antalet licenser. Antalet aktiva licenser i år uppgår till 4282 att jämföra med 4274 förra året.

– 2020 är första gången på väldigt länge antalet svenska licensinnehavare ökar jämfört med fjolåret. Detta beror naturligtvis inte bara på det nya licenssystemet, men det är ändå en indikation på att systemet fungerar, säger Svensk Travsports sportchef Petter Johansson.

Utredningen har gjorts genom att dels undersöka statistiken, intervjuer med aktiva och de synpunkter som landets sportchefer haft. Överlag, menar Svensk Travsport, att de flesta har varit positiva till det nya licenssystemet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fina treåringar ute efter revansch på Solvalla
Nästa nyhet
Fina treåringar ute efter revansch på Solvalla

Fina treåringar ute efter revansch på Solvalla

Kriterie- och Oaksrevanschen är onsdagens rubriklopp på Solvalla. I den öppna klassen ställs de tidigare stallkamraterna Önas Prince och Revelation mot varandra.

200 000 kronor tillfaller vinnaren i Kriterierevanschen, som körs kommande onsdag på Solvalla. Ett lopp i vilket vi får se ett intressant möte där Per Nordströms topp Önas Prince ställs mot sin tidigare stallkamrat Revelation. Den förstnämnde vann Breeders Course-finalen, men var senast oplacerad i Kriteriet. Revelation, som efter Kriterie-kvalen gick till Robert Bergh, kommer närmast från att ha varit femma i Breeders Crown.

Hill’s Angel jagar revansch

Också Oaksrevanschen för treåriga ston bjuder på fina hästar. Björn Goops Hill’s Angel, som lottades till innerspåret, gick senast lottlös ur Breeders Crown-finalen och ställs nu mot Mattias Djuses fina M.T. Perette, Leif Witasps kulltopp Chablis Ribb och fjolårets Svampen-vinnare Sayonara. Här är förstapriset 100 000 kronor.

Kriterierevanschen, 2640 auto:

1 Global Bootleg – Erik Adielsson
2 Önas Prince – Per Nordström
3 Mogas Casanova – Marcus Lilius
4 Powerbank – Lars-Åke Söderholm
5 Holdfast Am – Björn Goop
6 Revelation – Per Lennartsson
7 Devs Definitif – Mattias Djuse
8 Sidney Celeber – Örjan Kihlström
9 Global Bookmaker – Magnus A Djuse
10 Appasso – Åke Lindblom
11 Chiru – Jorma Kontio
12 Mr Mah Can – Rikard N Skoglund


Oaksrevanschen, 2140 auto:

1 Hill’s Angel – Björn Goop
2 Sayonara – Örjan Kihlström
3 Samaritana – Mika Forss
4 Tilda Express – Rikard N Skoglund
5 M.T. Perette – Mattias Djuse
6 Önas Py – Oskar Kylin-Blom
7 Fantaghiro Brick – Pierre Nyström
8 Global Benchmark – Erik Adielsson
9 Keepsake Boko – Mats E Djuse
10 Queen Ratzeputz – Jorma Kontio
11 Chablis Ribb – Leif Witasp

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nytt publikstopp
Nästa nyhet
Nytt publikstopp

Nytt publikstopp

Smittspridningen i Sverige har kraftig ökat den senaste tiden och ett nytt förbud mot offentliga tillställningar för fler än åtta personer genomförs. Det betyder att publikplatser och restauranger helt stängs på landets travbanor.

Som en följd av den ökade smittspridningen av Covid-19 i samhället föreslås ett förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar för fler än åtta personer. Förordningen väntas att gälla från och med den 24 november.

Publikplats och restauranger stängs

Publikplatser på de svenska travbanorna stängdes redan i mars, men restriktionerna har lättats under de senaste månaderna. Nu agerar Svensk Travsport på nytt, i takt med den ökade smittspridningen. Något som innebär att publikplatser återigen stängs helt och att inga publika restauranger längre hålls öppna. Stallbackarna räknas, liksom under hela tiden, fortsatt som en strikt arbetsplats. Det skriver Svensk Travsport i ett pressmeddelande.


Från den 24 november gäller för svenska travbanor:

*Publikplatserna stängs återigen.
*Samtliga publika restauranger på travbanan hålls stängda under tävlingsdag.
*Provlopp och bygdetrav ställs in.
*Sedan tidigare har alla ponnytävlingar ställts in.
*Travskolors kurser för barn födda 2005 eller senare får genomföras, samt kurser för grupper färre än åtta personer; vilket även gäller licenslopp.

Stallbacken är fortsatt en strikt arbetsplats som endast de med en arbetsuppgift tillåts beträda:

*Funktionärer och övrig banpersonal.
*Aktiva i form av tränare, skötare, kuskar och transportörer med starthäst. Chaufförer kan tillåts efter överenskommelse med aktuell bana.
*Ackrediterad media i form av journalister, fotografer och medarbetare på Kanal 75.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tvååringstalangen slog till med topptid på Vincennes
Nästa nyhet
Tvååringstalangen slog till med topptid på Vincennes

Tvååringstalangen slog till med topptid på Vincennes

Philippe Allaire har plockat fram en ny jättetalang. Tvåårige Ready Cash-sonen Italiano Vero stod för en maktdemonstration på Vincennes där han inte bara vann överlägset – utan även förbättrade världsrekordet.

Tvåårige Italiano Vero (e. Ready Cash) är det bäst att lägga på minnet. Efter att ha inlett sin karriär med två raka galopper, har det nu blivit tre raka segrar. Den senaste i raden kom under torsdagens tävlingar på Vincennes och det var en riktigt vass prestation som ultratalangen bjussade på.

Bara lämnade motståndet

Likt tidigare var det David Thomain som hade plats bakom Italiano Vero som skuggade bakom den hårddragande ledaren Impérial de l’Etre, men klev in i huvudrollen efter drygt halva distansen, tog över och satte gasen i botten. Jean-Michel Bazires bidrag Indy Josselyn, dittills obesegrad i två raka, tog upp jakten och var förvisso klar tvåa i loppet men utan någon chans att nå vinnaren.

Italiano Vero vann Prix des Bignones, vars förstapris betalade 13 500 euro, på 1.13,5a/2100 meter. Tiden var inte bara den snabbaste av en tvååring på Vincennes, utan innebar också nytt världsrekord för tvååriga hingstar och valacker över medeldistans på lång bana.

Här kan du se loppet @Equidia:

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inför: Prix de Bretagne

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson