Dramatik, tappade skor och en resa i dödens. Inget stoppade Propulsion den här gången heller. I första starten sedan Prix d’Amérique lämnade Daniel Redéns gigant ett häftigt besked för framtiden när han plockade hem pokalen i Guldbjörken.

Uppladdningen inför Guldbjörken på Umåker var kanske inte optimal för Propulsion. Den stora favoriten tappade skon, inte bara en gång utan två, i värmningen och det blev brått att få dojorna på plats. Fast inget verkar bekomma det åtta-åriga travarmonstret – som sedan trots en resa i dödens ändå städade av motståndet för seger på nytt banrekord.

– Det är en helt fantastisk häst, alltså. Det spelar ingen roll vad man gör med honom nästa, han springer på ändå. En otrolig häst, helt enkelt, menade kusken Örjan Kihlström.

Muscle Hustle och Robert Bergh gjorde sitt yttersta för att ge Propulsion en match – och lyckades bra.

Muscle Hustle drog till ledningen och efter att ha öppnat första 500 i 1.10-tempo fick han den stora favoriten utvändigt om sig. Tempot såg ledaren till att hålla fortsatte uppe och när man travade genom sista kurvan var loppet helt förvandlat till en tvåhästarsduell.

Bergh satsade allt på ett kort och gav sin springare full gas genom svängen, Kihlström styrde ned i rygg och ett litet ögonblick såg det ut att kunna bli favoritfall. Men när upploppsrakan kvarstod sändes Propulsion på igen och när tussarna rycktes 150 kvar var det som en knock out-slag. Muscle Hustle föll onekligen med flaggan i topp, men för-vandlades till lejonets rov den sista biten.

”Vilken jävla häst det är!”

– Det finns ju inte att han ska vinna med det där loppet. Vilken jävla häst det är, jag älskar honom. Jag har tränat honom mycket hårdare nu, det här är ju hans sista säsong och jag måste få honom om möjligt ännu bättre. Aktionen är inte helt klockren ännu, men det kommer med tiden. Han har haft väldigt mycket träning inför det här, pustade Daniel Redén ut efter loppet.

Propulsion kom i mål på 1.11,3a/2140 meter vilket innebar ett nytt banrekord på Umåker. Det här var hästens första start sedan Prix d’Amérique och närmast väntar Olympia-travet, dit Propulsion redan varit inviterad. Därmed borde dagens tvåa Muscle Hustle, ligga bra till för den biljett till Åbys storlopp som stod på spel i denna den tredje del-tävlingen.

Härlig årsdebut för Son of God

Fina femåringar visade upp sig i Berth Johanssons Memorial och loppet utvecklades till fartfest. Hotshot Luca klämde sig till spets efter 500 meter men fick strax senare Transcendence utvändigt om sig och denne såg till att hålla farten uppe. Transcendence höll strålande den tuffa löpningen till trots, men bakom tassade Örjan Kihlström med Son of God som enkelt kunde avgöra över upploppet. Den Daniel Redén-tränade Derby-trean fick en smakstart på säsongen, inkasserade 200 000 kronor och vann på 1.12,3a/2140. Favoriten Milliondollarrhyme smög i rygg på vinnaren, men fick sin dag sumpad när han 350 meter kvar rumplade till och flög i galopp.

Segerjubel när Tangen Haap vann

Ett segervrål som hördes över hela banan bjussade Björn Karlsson på vid målgång i Vårbjörken. Tangen Haap laddas mot Elitkampen och visade här att han har pappren i ordning. Trots ett tråkigt tolftespår lyckades man hitta tredje utvändigt vilket passade prima i det tuffa tempot. 300 kvar blev det full attack, några steg senare var segergreppet kopplat. Snygg seger på 1.22,1a/1640 meter.

Klass 2 blev en galoppfylld historia. En som dock höll sig i trav hela vägen var Twice Kronos som med sin tränare Petter Lundberg i jollen fick en bekväm resa mot segern – det enligt klassiska receptet spets och slut. 1.15,3/2640 noterade valacken.

Få hästar kan spurta så som Mika Haapakangas fine Mr Golden Quick. Efter att ha bidat sin tid i kön skickade kusktalangen Magnus A Djuse på valacken via femtespår ur sista sväng och Mr Golden Quick svarade med en avslutning i den högre skolan för att på ritsen fånga in tappre ledaren Island Life i Silverdivisionen. 1.13,1a/2640 var vinnartiden.

Finsk seger i Klass 1. Roberto Diver kom till Umåker med ett fint facit men var ändå inte särskilt betrodd. För Iikka Nurmonen bar det tidigt iväg mot ledningen och där stannade sexåringen till mål. Roberto Diver gjorde ett ryck genom sista sväng, krafterna tröt förvisso sista biten men segern, den var aldrig i fara. 1.13,9 full väg var tiden.

Dagens häftigaste upplösning kom i Brons. Ulf Ohlsson satt bakom Marcus Lindgrens Hierro Boko som såg fastlåst ut i tredje utvändigt men hittade fritt mellan hästar på upploppet. Femåringen bet till med en sylvass avslutning för att kort före mål fånga in Havbergs Knight som plockat ned den ledande Corroded. Vinnaren travade över mål på 1.11,6a/1640 meter.

(Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Atupem fångade in Pastore Bob i Seinäjoki-Race

Atupem fångade in Pastore Bob i Seinäjoki-Race

Pastore Bob såg länge ut att gå mot segern i Seinäjoki-Race men det slutade i finländsk succé. Formstarke Atupem fångande in ledaren – i en målfotostrid.

Den av Antero Tupamäki tränade sexåringen Atupem har börjat säsongen strålande. Till lördagens storlopp Seinäjoki-Race kom hästen som obesegrad i år i fyra starter och klarade sitt första möte med eliten galant – hemmahoppet fångade in Pastore Bob till seger på linjen.

Johan Untersteiner begav sig till Seinäjoki för att köra Pastore Bob. Det uppdraget började enligt planerna när svensken enkelt tog sig till ledningen för att öppna första halvvarvet på 1.12. Det hade förvandlats till 1.13 på varvet när Trendy Ok fick dödens. Bakom skuggade Santtu Raitala med Atupem som avvaktade till mitt i sista sväng innan han drog i höger-tömmen för att ta upp jakten på ledaren.

Trendy Ok orkade inte från dödens och släppte ut Chief Orlando från vinnarhålet. Pastore Bob fick köra undan det som gick men Atupems avslutning var rivig. Fajten var stenhård över upploppet och de båda möttes över mållinjen helt lika. Målfotot fick tillkallas – vilket visade att det var Atupem som fått nosen först. Segertiden skrevs till 1.11,8a på 2100 och vinnare belönades med 70 000 euro. Atupem erhåller också en direkt biljett till Finlandia-Ajo.

Pastore Bob, trea i det här loppet i fjol, fick således nöja sig med silvermedaljen i år. Chief Orlando avslutade kvickt och var inte långt efter toppduon som trea. On Track Piraten bjöds en invändig resa, gick okej över upploppet men var aldrig med i toppstriden.

Här kan du se loppet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Blé du Gers snuvade Cleangame i Prix Jamin
Nästa nyhet
Blé du Gers snuvade Cleangame i Prix Jamin

Blé du Gers snuvade Cleangame i Prix Jamin

Lördagens Prix Jamin på Vincennes blev en ny stor framgång för Jean-Michel Bazire. Tränaren fick dock själv se sig snuvad bakom Cleangame – när stall-kompisen Blé du Gers satte nosen först.

Grupp 3-löpningen Prix Jamin, även Prix Jean Riaud, med 40 500 euro till vinnaren var lördagens clou på Vincennes. Som så ofta förr på den sägenomspunna kolstybben var det Jean-Michel Bazire med huvudrollen.

”Bazze” satt bakom vinstmaskinen Cleangame som efter 1300 meter körda tog ordentligt sats i spåren och pressade sig förbi den favoritspelade Chica des Joudes. Stoet som haft en riktigt stark säsong synade i stället direkt dödens och såg till att tempot hölls uppdrivet. När upploppet nalkades såg det ut att vara en match de båda emellan, men när Chica des Joudes slog på en galopp var det i stället Blé du Gers som tog upp jakten. För Alexandre Abrivard hade också åttaåringen det torraste spurtkrutet och fångade in stallkamraten Cleangame precis över mållinjen. I vida spår anföll även Anzi des Liards, som inte var många centimeter efter som trea. Samtliga i topptrion klockades till 1.12,5 över 2875 meter.

Mäktig Enino du Pommereux

Sylvain Roger har en tanks i Critérium des 4 Ans-vinnaren Enino du Pommereux. I Prix Henri Levesque för femåringar-na tog han årets första seger i en stil som imponerande stort. Loppet kördes i friskt tempo där täten skiftade flertalet gånger men när Excellent kommit till spets efter drygt halva distansen tog Matthieu Abrivard plats i dödens med Enino du Pommereux. Därifrån kom han att krossa fältet – över upploppet stack Coktail Jet-sonen undan med flera längder för att fastställa segertiden till 1.11,0 över 2175 meter, en seger värd 45 000 euro. Finlandia-Ajo-aktuelle Eridan gick en fullt godkänd avslutning bakom för att bli trea.

Se Blé du Gers seger här och Enino du Pommereux här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Stark årsdebut av Vitruvio - nu mot Lotteria
Nästa nyhet
Stark årsdebut av Vitruvio – nu mot Lotteria

Stark årsdebut av Vitruvio – nu mot Lotteria

Alessandro Gocciadoro hade en kul fredag i Milano när han luftade tre av stallets största stjärnor. Däribland femårige kanonen Vitruvio som nu sätter fokus mot Gran Premio della Lotteria.

Italienske tränaren Alessandro Gocciadoro gästar Sverige med jämna mellanrum med några av sina segermaskiner och har tidigare menat att femårige Vitruvio kan vara ett ämne för Elitloppet. Den tidigare Orsi Mangelli-vinnaren var i sin senaste start tapper tvåa i Critérium Continental och ett tag aktuell för Prix d’Amérique men tränaren valde i stället att satsa mot vår- och sommarsäsongen.

Vid fredagens tävlingar på La Maura i Milano var så Vitruvio redo för årsdebut. En uppgift som Adrian Chip-sonen löste med bravur. Efter en angenäm resa i andra utvändigt sändes hästen till attack in mot den sista kurvan och avgjorde lekande lätt över upploppet. Klockorna i mål visade på fina 1.11,3/1650 meter. Nu ställs siktet mot Gran Premio della Lotteria den 1 maj.

Axl Rose mot Solvalla?

Gocciadoro segrade under dagen också med svensk-uppfödde jättetalangen Axl Rose (e. Love You) som var totalt överlägsen efter att ha övertagit ledningen. Treåringen kom i mål på skarpa 1.13,0a/2250 meter då han gjorde årsdebut i ett Breeders Course-försök. Segern innebar att han därmed är klar för finalen, Treåringseliten under Elitlopps-helgen. Som om det inte vore nog kunde tränaren även räkna in seger med treåriga stoet Amber Prad (e. Timoko) som förra året noterades för två världsrekord. Nu vann hon på 1.13,3a/1650 meter.

Se Vitruvios seger här och Axl Rose seger här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Färjestad i påsk - nästa uppgift för Perfect Spirit
Nästa nyhet
Färjestad i påsk – nästa uppgift för Perfect Spirit

Färjestad i påsk – nästa uppgift för Perfect Spirit

Efter att fått årsdebuten avklarad kastar sig Perfect Spirit in i leken igen. Under långfredagen dyker stjärnan upp på Färjestad och Prins Carl Philips Jubileumspokal.

I torsdags gjorde Perfect Spirit årsdebut. Femåringen vann lätt på Örebrotravet första starten på fem månader och till påskhelgen spänner tränaren Daniel Redén bågen igen med den niofaldige miljonären. Perfect Spirit beger sig mot Färjestad för att förgylla banans traditionsenliga tävlingar på långfredagen. Uppgiften är Prins Carl Philips Jubileumspokal med en kvarts miljon kronor på spel.

Sprinterracet för de jämngamla travarna ser också flertalet intressanta årsdebutanter. Motståndet består bland annat i Björn Goop-tränade Chianti som i fjol slutade som silvermedaljör i Derbyt samt Lucifer Lane som nu är redo för årets första start.

Här är startlistan:

1640 auto

1 Eldorado B. – Torbjörn Jansson
2 Lucifer Lane – Johan A Nilsson
3 Chianti – Björn Goop
4 Perfect Spirit – Örjan Kihlström
5 Southwind Hydro – Kenneth Haugstad
6 Prosperous – Erlend Rennesvik
7 Heart of Steel – Peter Untersteiner
8 Adiago Trot – Christoffer Eriksson

Läs även: Säkert för Perfect Spirit och Conrads Rödluva
Läs även: Hambletonian: Nu har Perfect Spirit fått pengarna

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Avelshingsten Gift Kronos har lämnat jordelivet

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson