Solvallaproffset Björn Röcklinger har onekligen en spännande framtid framför sig. Treåriga Fly The World imponerade återigen då hon vann Scarlet Knights lopp på Solvalla.

Det är tidigt på treåringssäsongen ännu men i Björn Röcklingers stall finns en stark kandidat till höstens största lopp. Med betoning på stark.

Fly The World glänste rejält då hon plockade hem Scarlet Knights lopp, Treåringarnas Vårfinal, på Solvalla under onsdagskvällen. En seger som var värd 200 000 kronor.

Juha Siirtonen körde som vanligt Juliano Star-fuxan som fick en lugn start från innerspåret och backades sist. Det samtidigt som Per Nordström körde fine Djali Boko till spets, öppnade hårt på 11,5 första 500 och drog ifrån med ett antal längder.

Fly The World klev dock snart, lugnt, fram via tredjespår och landade som första häst i andraspår.

In på sista sväng tajtade det till sig och i spåren kom även Ivar Sånna farande. Ur slutsvängen började Djali Bokos krafter att sina medan Fly The World övertog kommandot. Upploppet ned hade hon dessutom mod och styrka att motstå övriga spurtare. Mållinjen skars som säker vinnare på fina 1.14,7a över full distans. En sänkning av personbästat med tre tiondelar från förra starten.

Fly The World har nu sex segrar på tio starter, fyra av segrarna i år.

Röcklinger själv slutade för övrigt trea i loppet med Donna del Sole, vilket gav ytterligare 50 000 kronor till stallets hästar.

***

En konkurrent i årgångsloppen framöver kommer säkert D’One att bli. Den ultrastammade ”världsrekordshästen” startade för andra gången i karriären – och tog även andra segern.

Roger Walmann-träningen kördes till täten direkt av Örjan Kihlström. Genom sista sväng och in på upploppet utmanade Yatzy Brick rejält med D’One stack undan i superb stil och lovar riktigt gott för framtiden.

Förstapriset på 30 000 kronor togs genom seger på starka 1.15,5a över 2140. En sänkning med två sekunder från debuten.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Torsdag: V4-tips till Mantorp

Torsdag: V4-tips till Mantorp

Omgången: Svårlöst omgång idag på Mantorp men flera luriga lopp och utan ett riktigt säkert singelstreck. Jag tycker mig ändå ha hittat en spik med rätt förutsättningar i ett annars öppet lopp med orutinerade hästar.

Spiken: 2 Fame Suspect (V4-3)

Skrällen: 12 Super Curious (V4-4)

V4-förslaget
V4-1: 2,3,4,6,7,8,9,10 (res 1-5)
V4-2: 1,5,6,8,10 (res 2-9)
V4-3: 2 Fame Suspect (res 9-1)
V4-4: 2,4,5,6,8,10,11,12,13,14 (res 10-3)

8x5x1x10 = 400 rader

800 kr

 

Dubbelsystemet
1,6 – 2 x 400

800 kr

Tipsredaktör: Zebastian Hagberg

 

V4-1
Kan ”Kraften” bära honom hela vägen?

 A: 4-8 B: 9-10-2-7-6-3 C: 1-5-11

Spetsanalys: Ett par startsnabba av dem på framvolten men flera av dem är också aningen osäkra på benen. Spetstipset till 4 Listas Skywalker.

Loppanalys: Elva hästar på två startvolter och jag streckar på i inledningen.

4 Listas Skywalker får tipset i ett lopp där det finns ett par vinnarkandidater. Valacken gav ett fint intryck från ledningen vid vinsten näst senast vilket följdes upp med en fullt godkänd tredjeplats. Enligt tränaren fick hästen inte rätt fäste i banan för att utmana om segern och det blir balansändring till denna start. Spåret är frågetecken men på visad form och kapacitet tycker jag att Ulrik Pedersens travare bör ha god chans att hålla tilläggshästarna bakom sig.

8 M.T.Homer fick äntligen kröna resultatraden med en seger senast vilket inte var helt ologiskt sett till hästen insatser hittills. Varenne-sonen vann från utvändigt om ledaren senast och gör alltid sitt i loppen. Det var dessutom första starten sedan i slutet av november månad och har fyraåringen tagit det på rätt sätt blir han att räkna med igen.

Mikael Selins duo 9 Hot Marke och 10 Misty Marke måste ses som två vettiga motbud. Den förstnämnda felade med segervittring senast i samma lopp som M.T.Homer vann och stoet har chansen att ta revansch per omgående. 10 Misty Marke har nu årsdebuten avklarad men den slutade med galopp halvvarvet från mål. Med det loppet i kroppen kan hingsten vara mogen en förbättrad insats.

2 Flörten åker också med på systemet. Valacken gjorde första starten efter vila senast men det loppet kan man bara glömma då det strulade innan loppet och den nervöse fyraåringen lade bort alldeles för mycket krafter innan. Det finns kapacitet i hästen och skulle han samla ihop sig och visa liknande tendenser som vid andraplatsen bakom Albin Palema 22/1 är han inte borta.

7 Quarter Of An Hour som återkommer efter vila och är nu dessutom valack. Fyraåringen är kapabel i grunden men har också galopperat mycket.

6 Lajos Bellan testas med Björn Goop vilket gör valacken intressant.

3 Kings Elite behöver inte heller vara borta.

 

V4-2
Draget kommer från innerspåret!

A: 1-6 B: 8-5-10-2-9-11 C: 3-4-12

Spetsanalys: 1 Lineup Du Jape kan säkert hålla upp ledningen då men drog spåret. 2 H.R. On Line utmanar närmast och utifrån kommer Calle Lindblom att göra ett försök med 6 Raising Rhonda. Ovisst.

Loppanalys: Lurigt lopp med ett par dugliga travare. I fältet finns ett par hästar med kvicka ben bakom bilen och dessutom finns det ett par som inte räds att göra det den tuffa vägen. Chansen finns att det därmed blir tempo på tillställningen redan från start och jag letar skrällar.

Storfavoriten 6 Raising Rhonda var väl bara sådär senast men mötte å andra sidan ett betydligt tuffare gäng än vanligt. I förrförra starten höll hon dock bra från utvändigt om ledaren och visst ska stoet ses med hygglig chans men jag tycker mig ha hittat ett roligare drag.

1 Lineup Du Jape spurtade bra efter sen lucka senast och gången innan det var hingsten med i tufft lopp på Mantorp. Hingsten är snabb ut och visade att han trivs i täten vid andraplatsen bakom Eros Tooma 18/3. Kanske väljer Filip Lejon att släppa nu när det är full distans men med minsta klaff blir sjuåringen segerfarlig.

8 B.W.T.High Voltage besökte Sverige förra året och kvalade då in till finalen av korta E3. Där blev det galopp men stoet har tampats mot tuffa hästar och får ses som ett garderingsbud här. Bricka åtta är såklart en minusfaktor men i ett öppet lopp är hon inte borta.

5 Hamras Napoleon och 10 Spirit Amadeus är två givna garderingsstreck.

2 H.R.On Line hängde med bra på Örebro senast och har perfekt läge. Taikon själv sitter upp i vagnen och lär inte vila på hanen från start bakom femåringen.

 

V4-3
Juhanis adept lämnas ensam på lappen!

A: 2 B: 9-1-3-7-5-12-4 C: 6-10-11

Spetsanalys: Sjukt svårt att utse spetskandidater då flesta skulle kunna betygsättas med IG i den disciplinen. Bara två hästar har startat på bakom bilen tidigare och ingen på framspår har spetsat med någon startmetod. Kolla bilprovstarten innan tävlingarna men mitt tips till Juhani Partanen med 2 Fame Suspect eller Kim Erikssons 3 The Right Time.

Loppanalys: Elva treåringar bakom bilen i jakt på förstapriset på 50.000 kronor och det känns svårtippat. En trio körsvenner från vårt östra grannland ser ut att ha de hetaste segerkandidaterna men jag tycker det ser extra bra ut för ett ekipage.

2 Fame Suspect spurtade bra efter sen lucka på Örebro och räckte inte riktigt till i ett tuffare lopp senast. Tiden som hästen sprang räcker dock långt i det här gänget och startspåret gör honom till en av mer segeraktuella i loppet. Tränaren Juhani Partanen själv tror att hästen kommer trivas i täten och i en svår omgång får ekipaget agera singelstreck.

9 Nelson C.D. är kanske den som visat mest jämnhet och stabilitet i fältet och senast på Romme avslutade han bra. Bakspår nu kan vara ett frågetecken men på det treåringen visat hittills i karriären får han ses som främste utmanare tillsammans med Jorma Kontio.

Pasi Aikios 1 Hottinytimothy visar stundtals visat upp fartresurser men tyvärr han har visat upp lika delar tendenser att galoppera. Felfri är han åtminstone med i platsstriden.

 

 

V4-4
Många om budet – strecka på!

A: 13-14-2 B: 6-12-4-8-11-5-10-3 C: 1-9-7

Spetsanalys: 1 Bleeding Love höll och 2 Deckhand kan öppna bra. Likaså 4 Ingas Tornado. Tror mest på den sistnämnda ihop med Jennifer Tillman.

Loppanalys: 13 Oakshoots Highland satt fast med krafter kvar senast i ett V75-lopp där Star Cross skrällde och gången innan det var avslutade han bra i ett långlopp på Jägersro. Även den gången var det rikstoton och femåringen har formen i zenit. Nu ställs han mot ett klart beskedligare gäng men från bakspår på tillägg kan det strula och jag håller Opal Viking-sonen som etta.

14 Cinzano Akema har inte heller han något vidare utgångsläge men hästen har åtminstone kapacitet nog för att runda samtliga. Det måste klaffa på vägen men Claes Svenssons travare tål de flesta upplägg och får ses som ett tidigt streck.

2 Deckhand kom från en plusbetonad insats trots galopp inför senaste starten och då blev det följaktligen seger via en fin avslutning på 15/800. Från ett fint startspår är Thomas Jonssons adept en av flera som kan göra upp om segern.

Favoriten 6 Smala Sussie är ingen häst som imponerar på mig men senast insatsen var fullt godkänd i ett tufft lopp. Stoet tappade lite på täten i en 12-avslutning men den här gången behöver hon klaff från innerspåret på tillägg.

12 Super Curious är långt ner på strecken vilket jag tackar och tar emot för. Stoet han öppna bra och från springspår på tillägg kan hon hamna vettigt på det. Klart värd en varning.

4 Ingas Tornado har alltjämt en nolla i segerkolumnen och står nu för årsdebut efter lång vila. Hingsten gjorde fina insatser i fjol utan att få vinna och det kan vara dags nu istället.

8 Asterix Hornline var mycket bra vid segern för tre starter sedan och håller han sig bara på benen nu kan han duga långt.

11 Ilano Toll blir allt bättre och ska inte nonchaleras.

5 Linus Broline är faktiskt bättre än raden och kan vara en jättesusare.

10 Maxi Broline kan vara ett garderingsstreck får de som fortfarande har bläck kvar i pennan men Pine Chip-sonen borde haft fler segrar än en på kontot och jag står över.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Mantorp: "Jag är optimistisk"
Nästa nyhet
V4 Mantorp: ”Jag är optimistisk”

V4 Mantorp: ”Jag är optimistisk”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

–  Hon känns pigg och fin i jobb inför den här starten och hon känns precis som hon ska göra, det är klart jag måste tro att hon ska duga gott i det här loppet. Det både ser ut och känns bra på förhand och jag är optimistisk. Inga ändringar, säger Bengt R Karlsson om Raising Rhonda i V4-2.

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna på Mantorp. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V65 – varje dag!

Lopp 1, V4-1

2 Flörten – Han var slagen tidigt från ledningen senast men jag tycker att han är ursäktad en aning. Det var både ett längre materialfel innan samt ett avblåst lopp där de han köra 3-400 meter och han är väldigt nervös av sig. Det blev helt fel och han tröttande i loppet. Han fick dessutom inte helt rätt fäste men hästen känns fin på alla sätt. Spåret är det enda jag inte ville ha och hur han tar sig iväg är stort frågetecken. Skulle han fixa det kan kan öppna rappt men han är inte helt att lita på. Vi kör med samma balans som senast och den här hästen är kapabel i grunden, säger Stefan P Pettersson.

3 Kings Elite – Han har galopperat en del utan att jag riktigt vet varför. Han känns som han ska i jobben och jag räknar med att han ska sköta sig. Han får tas lite lugnt första biten men sedan är han rätt snabb. Vi kör honom barfota fram, säger Pekka Korpi.

4 Listas Skywalker – Han var duktig vid segern näst senast men fick inte alls fäste i förra loppet och jag tycker egentligen att han borde ha vunnit då också. Vi kommer ändra lite i utrustningen den här gången och det blir nog någon form av greppsko då det varit vinterbalans hela tiden annars. Spåret är inte optimalt då det här är frågan om en stor häst men trampar han iväg ordentligt är han med i matchen, säger Ulrik Pedersen.

6 Lajos Bellan – Han var gått gåendes när han galopperade senast och hade varit långt fram utan galoppen, Tillman var dock på honom lite för mycket och han slog ihop. Hästen känns som han ska göra för dagen och håller fin form, men då utgångsläget den här gången blev lite knepigt får jag vara nöjd om han är med och slåss om en plats. Inga ändringar, säger Jörgen Axén.

8 M.T. Homer – Han var duktig senast vid seger i årsdebuten och vi var givetvis jättenöjda med honom, med det loppet i kroppen är också förhoppningarna att han gått framåt ytterligare till detta. Samma balans och utrustning som senast och han bör vara bland dom tre främsta, säger Jonny Stjernström.

9 Hot Marke – Hon gick faktiskt ganska bra senast men blev öm i fötterna och kommer därför att tävla med skor runt om den här gången. Formen är betydligt bättre än vad raden visar och normalt ska hon räknas tidigt i ett sådant här lopp, säger Mikael Selin.

10 Misty Marke – Han är bättre än vad raden visar och ska med lopp i kroppen efter längre uppehåll vara uppåt i form, det här är faktiskt en ganska fin häst. Han fick strul med utrustningen i årsdebuten senast men kändes annars fin enligt kusken och han är bättre än Hot Marke, normalt. Inga ändringar, säger Mikael Selin.

Lopp 2, V4-2

1 Lineup du Jap – Han spurtade bra när luckan kom senast och jag tycker han känns allmänt uppåt för dagen. Det finns inget att anmärka på och vi fick ett fint utgångsläge så det är väl bara att gasa på. Jag kan inte hästarna utvändigt så bra men min kan öppna snabbt och jag tror att han kan sluta långt framme. Barfota runt om, säger Göran B Andersson.

3 Pajazzo – Han har inte startat på nästan två år inför det här loppet och jag ligger lågt, hästen kommer behöva lopp i kroppen innan han är som bäst och jag kommer att köra snällt. Skor runt om och jag är nöjd med en matlapp, säger Juhani Partanen.

5 Hamras Napoleon – Han har inte startat på ett tag inför det här loppet och kan möjligtvis behöva loppet i kroppen innan han är på topp. Vi vill ned till sargen med honom idag och Tillman får ladda för att hitta till plankan. Inga ändringar, säger Mikael Selin.

6 Raising Rhonda – Hon känns pigg och fin i jobb inför den här starten och hon känns precis som hon ska göra, det är klart jag måste tro att hon ska duga gott i det här loppet. Det både ser ut och känns bra på förhand och jag är optimistisk. Inga ändringar, säger Bengt R Karlsson.

8 B.W.T. High Voltage – Hon svarade för några bra insatser i fjol. Nu har hon tränat på bra men det är ingen toppform ännu och läget är dessutom svårt. Hon kan öppna rätt bra och tävlar barfota runt om. Det har hon gjort även tidigare, säger Pekka Korpi.

10 Spirit Amadeus – Han smögs fram invändigt senast och höll farten klart bra som trea. Den här hästen har gjort det bra nästan varje gång på slutet och får väl alltid ses med lite skrällchans i nuvarande form, säger kusken Tony Wallin.

11 Mr Thank You – Han har bra form för dagen och den är bättre än vad raden visar, däremot blev utgångsläget ingen höjdare och härifrån får jag vara nöjd med en hygglig slant. Barfota runt om som senast, säger Roger Pettersson.

Lopp 3, V4-3

1 Hottinytimothy – Han fungerade inte alls barfota runt om senast och det blir barfota fram den här gången. Jag kommer testa rejält bakom bilen innan tävlingarna för att se om balansen funkar och det här är en häst med fartresurser. Jag känner mig inte alls slagen på förhand men han är heller inte helt lätt, säger Pasi Aikio.

2 Fame Suspect – Han gör första starten bakom startbilen och vi får hoppas att han sköter sig, känslan säger dock att det inte ska vara något problem för honom. Han är fortfarande lite valpig den här hästen, det handlar dock om en fin häst som felfri måste räknas tidigt. Jag kommer att lätta honom från järnskor till aluminiumskor fram den här gången, säger Juhani Partanen.

9 Nelson C.D. – Allt verkar bra med honom i jobben efter senast och han har ett vettigt läge med spår nio. Han fungerar fint i ryggar och det blir åter skor runt om, säger Pekka Korpi.

12 Xanthis Alicia – Hon är rätt bra den här hästen och jag gillar henne, däremot blev utgångsläget den här gången iskallt och det gäller att det blir överpace på loppet för att vi ska kunna ha en chans. Blir det överpace på loppet finns chansen, men ska vi vara realistiska är det en tredje-fjärdeplats som gäller. Barfota fram idag, säger Ralf Karlstedt.

Lopp 4, V4-4

2 Deckhand – Han har haft en hel del stolpe ut och fick äntligen vinna senast, det var han värd. Allting är fortsatt väl med honom efter det loppet och formen är god, däremot måste han i första hand sköta sig. Sköter sig hästen ska han vara med dom, även om jag tyckte det var några bra hästar emot idag. Inga ändringar, säger Thomas Jonsson.

5 Linus Broline – Han är inte alls så tokig och har haft en del otur på sistone. Spår fema ska inte vara några problem och han kan öppna hyggligt. Jag tror inte att han är helt borta om det skulle lösa sig. Skor runt om, säger Pasi Aikio.

6 Smala Sussie – Hon har tagit det senaste loppet på bra sätt och känns nog ännu bättre i träningen nu. Läget är jag nöjd med även om springspår hade varit ännu bättre. Hon kan öppna bra. Det blir åter skor runt om, säger Magnus Dahlén.

7 La Paris Hulton – Hon fick en alldeles för tuff årsdebut senast och tröttnade och det var inte mycket att säga om, med det loppet i kroppen räknar jag dock med att hon är vassare till idag och det blir dessutom barfota runt om idag vilket är ett klart plus för henne. Jag tror på en bra insats idag, men kanske behöver hon något lopp till i kroppen innan hon är segermogen och slåss hon om en plats får jag vara nöjd med det, säger Ralf Karlstedt.

8 Asterix Hornline – Han går ned i klass till den här starten och då det handlar om en jättefin häst i grunden måste jag tro på vettig segerchans. Han känns som han ska göra för dagen och jag väntar mig en bra insats, då måste han räknas tidigt. Skor runt om, säger Roger Pettersson.

10 Maxi Broline – Han räckte inte riktigt till senast i ett tuffare gäng men var den skull heller inte dålig tycker jag. Han har inte varit bra de gånger han körts i täten och det verkar som att springa förbi hästar är hans melodi. Det här är ingen tokig häst och får vi rätt ryggar till 200 meter kvar kan han räcka, säger kusken Tony Wallin.

11 Iliano Toll – Han är mycket stark men har inte fått upp speeden ännu. Han tränas nästan ingenting mellan loppen men i måndags fick han några intervaller och allt var bra. Han får nu sommarskor med bra grepp i och det ska nog passa bra. Barfota fungerade inte så bra på honom. Han har blivit allt stabilare, säger Conny Larsson.

12 Super Curious – Hon är klart på väg uppåt i form men det är ingen toppform ännu. Hon känns fin. Hon är mycket startsnabb men man kan också lätt bli hängande från detta läge vid laddning så vi får se hur upplägget blir. Barfota bak igen, säger Katarina Aurell.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fransk elit möts i Normandie
Nästa nyhet
Fransk elit möts i Normandie

Fransk elit möts i Normandie

Delar av den franska eliten luftas i en sprinteruppgörelse på lördag. Det då Criterium de Vitesse de Basse Normandie avgörs på Argentan.

45 000 euro kan vinnaren av Criterium de Vitesse de Basse Normandie bättre på sitt bankkonto med. Loppet körs i högervarv på banan i normandiska Argentan på lördag.

Det blev till slut nio hästar som valde att prova lyckan och bland dessa kan nämnas fjolårssegraren Quaker Jet och högkapable Texas Charm, senast fyra i Prix Jamin.

Så här ser loppet ut:

1609 auto

1 Ragtime du Parc – Pierrick Lecellier
2 Quaker Jet – Pierre Vercruysse
3 Quinio du Relais – Sebastien Hardy
4 Sud – David Thomain
5 Paladin Bleu – Tony le Beller
6 Renommee d’Obret – Mathieu Brun
7 Twist des Caillons – Eric Raffin
8 Texas Charm – Julien Dubois
9 Riviere Esperance – Thierry Duvaldestin

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V86 - Statistik Solvalla
Nästa nyhet
V86 – Statistik Solvalla

V86 – Statistik Solvalla

Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av dagens V86-omgång på Solvalla.

Förra veckans farhågor besannades; omsättningen slutade vid den lägsta någonsin en Solvalla-omgång. Risk för nytt bottenapp idag, dagen före löning för många.

Dessutom håller omgången låg sportslig klass. Och hälften av loppen blev inte ens fyllda! Likadant ser det ut i loppen utanför V86-kupongen. Det verkar som det körs för många lopp, hästarna räcker i alla fall inte till.

När loppen inte fylls blir de generellt ojämna, några som normalt inte kommit med får starttillfälle. Roligt för dessa givetvis, men för oss som spelare är de inget att räkna med och vår uppgift blir enklare. Många ror iland med den och utdelningen blir låg. Det är u-tipset i alla fall.

V86-1: Autostart, lång distans, 10-hästarslopp [sidan 56]
Sådana här lopp är inte så vanliga, det avgörs ett om året ungefär. Under 2000-talet kan man finna 12 lopp av samma typ. Hälften har vunnits av favoriten och tre av andrahandaren. De flesta lopp vinns av spetshästen.

Långdistanslopp är inte särskilt vanliga, ändå skrivs det ut lite fler än det borde. Det är svårt att samla fulla fält till dem, då tränare och ägare sällan vill ta ut sina hästar över längre distanser.

6 Digital Ink blir jättefavorit, och sådana brukar som bekant infria på V86. ”Dagens största” har infriat i 42 av de 71 V86:or som hittills avgjorts, 59%. Och favoriten i just första avdelningen brukar vinna oavsett – på ATG är man duktig på att placera omgångens mest lättlösta lopp först. Favoriten har segrat i första avdelningen 40 gånger, 56%. Övriga avdelningar snittar 35%.

Stefan Melander har fin statistik för favoritinfriande, 15 av 31 under 2012-13 gör 48%, snäppet bättre än övriga toppkuskar når upp i. Övriga snittar 36%.

V86-2: Lopp med ett tillägg, medeldistans, låg mellanklass. Struken: 4. [sid 80-81]
Facktidningarna Guiden och Ronden, kvällstidningarna Expressen och Aftonbladet, toppkuskarna Kihlström och Kontio – alla gör de samma sak. De inleder stora V86-system (2400-11000 rader) med favoritspikar på 6 Digital Ink och 9 Jones.

Stora delar av spelarkåren hakar förstås på, när experterna är så eniga. I praktiken blir dagens omgång som en V64 med 25 öres radpris. Värdet efter två avdelningar lär vara ensiffrigt och utdelning på 6 rätt skulle förvåna. Sannolikt blir det en jackpotomgång nästa vecka! Förutsatt att favoriterna lever upp till det enorma förtroendet, förstås. (Och skulle båda förlora är det också god jackpotchans, åt andra hållet då ingen lever efter två).

Statistiken visar att stora favoriter i sådana här tilläggslopp infriar till 65%. Det syns inga skillnader i chans mellan hästar på start och hästar på tillägg. Favoriten har spår 2 på tillägg och det spåret visar neutrala resultat som inte påverkar chansen åt något håll.

Spetshästen vinner precis 1/3 av loppen. Kanske inte givet vem det kommer att bli, men den bör hur som helst hålla undan till seger om favoriten skulle svika.

Tommy Hanné har inte haft flyt med sina favorituppsittningar de senaste åren, bara en av åtta har infriat 2007-13 (och 0/2 på V75 under samma period).

V86-3: Autostart, kort distans, låg klass. Struken: 9. [sid 11-12]
Ett ”lunchlopp” med bara 30’ i förstapris, kvällens klart svagaste. En maxgräns vid 110’ intjänat fullbordar lunchstämpeln.

Favoritens grundchans i sådana här lopp är 26%. Innerspåret är en faktor som tydligt reducerar infriandechansen, man får multiplicera grundchansen med en faktor 0.73 och hamnar då på 19%.

En intressant detalj, är att alla favoritskap som infriats från innerspåret (under 2000-talet) har infriats från ledningen. Att spår 1 visar så svag statistik beror på att, tvärtemot vad många tror, det är mycket svårt att hålla ledningen från innern. En stor majoritet misslyckas.

Favoritens tränare är oerhört optimistisk kring favoritens möjligheter på sin hemsida: ”Är mycket, mycket fint i ordning… Nu är förutsättningarna helt perfekta. Hästen är snabb ut och den korta distansen passar bra. Ifrån innerspåret är det inte omöjligt att det kan vara spets och slut. Jag är i alla fall optimist och tror på bra chans. Hästen känns mycket fin i träningen och kommer att vinna många lopp framöver.”

Just det där med ”spets och slut” är helt avgörande. Om han lyckas hålla ledningen är chansen nära 100% medan den ligger nära 0% om han misslyckas. Det är inte en alldeles lätt uppgift för spelarna att bedöma hästarnas inbördes startsnabbhet i så här låg klass.

Generellt är det lättast att spetsa från spåren 4-5 och dessa visar också överlägsna resultat i statistiken.  Båda genererar fina vinster på vinnarspelet! 5 Crash and Burn (2%) ska nu gå barfota runt om för första gången i karriären…

Favoriten kallas för NEXT BROLINE på tränarens hemsida. Egentligen heter han NEXT KRONOS. Nog borde man kunna ha lite mer fantasifulla namn på hästarna, när till och med tränarna blandar ihop dem.

V86-4: Lopp med ett tillägg, medeldistans, stolopp. Struken: 9. [sid 86-90]
ATG är skickligt på att placera loppen i rätt ordning. I avdelning 4 vill man ha ett öppet lopp. De är trioloppet, och om det finns flera segerbud så kommer många spelare att ha uppfattningen att det är fina odds på deras drag.

Favoriten har inte vunnit V86-4 någon gång hittills i år – senast det hände var 5 december. Och då till oddset 2.01… Det är klart att favoriternas vinstchans inte är noll i sådana här lopp, de vinner ibland och kommer att vinna några gånger i år också, men alltid till katastrofala underodds. Den som spelar på favoriten i trioloppen gör stora förluster.

Favorit blir loppets bästa häst, 10 Askens Valencia. Statistiken talar om en grundchans på 20%, och tar man hänsyn till att favoriten står på tillägg, får man multiplicera med en faktor 0.77. Just innerspåret på tillägg visar dessutom extra svaga siffror vad gäller favoritinfriande. Å andra sidan är loppets höga klass en faktor som en aning ökar favoritens chanser.

Jorma Kontio uppskattar sina segerchanser i procent på atg:s hemsida. Det är intressant, så borde fler göra. Det känns som jag i alla år varit ganska ensam om att göra så, medan andra uttrycker sig i mindre konkreta ordalag som ”känns som en bra chans!” och så vidare.

När kuskar och tränare väl anger chanser i procent så är de ofta orimliga. I regel är man på tok för optimistisk. Här har Jorma taxerat sin vinstchans till 50% – så goda möjligheter är det inte rimligt att tro att favoriten ska ha.

Men favoriten är väldigt bra. Hon har tjänat en miljon, men det kunde varit dubbelt så mycket om hon inte haft otur några gånger under fjolåret. Och då hade hon inte fått starta här förstås. Hon är nog ganska överlägset bäst. Dessutom gynnas hon av att loppet inte blev fullt. Med dåligt anmält är flera bara rena rundningsmärken.

Andrahandaren 5 Caddie Geisha är stallkamrat till favoriten, och det märks att man tror mycket mer på den senare. Statistiken visar häpnadsväckande svaga resultat från spår 5 på startvolten. Många galopperar direkt därifrån och resten får en så långsam start att tilläggshästarna är ifatt dem direkt. Nästan ingen alls klarar att vinna.

Spetshästen vinner 43% av loppen. Bästa spelet i loppet är då sannolikt 3 Blanka Vlasic (12%).

V86-5: Autostart, medeldistans, 3-åringslopp [sidan 27]
200 000 kr är kvällens i särklass högsta förstapris. Ändå anmäls bara nio hästar. Det finns helt enkelt alldeles för många treåringslopp, hästarna räcker inte till. Man kan gödsla med hur mycket gratispengar som helst, det hjälps inte. Det blir så här tråkiga tillställningar ändå. Särskilt så här tidigt på säsongen är det, klokt nog, inte många som vill starta sina 3-åringar. Man borde kanske lägga pengar på annat än att uppmuntra detta.

Sportsligt och spelmässigt är det inte mycket att ha, men det finns ett stort och pålitligt statistikunderlag eftersom precis sådana här lopp – överbetalda 3-åringslopp med få anmälda – varit så vanliga ända sedan 90-talet. I princip 100% av vinnarna rankas 1-4 på strecken. Favoritens grundchans är 42%.

De flesta lopp, 53%, vinns från ledningen. Det ser ut som att 3 Djali Boko och 5 Donna del Sole (15%) som gör upp om ledningen, och därmed om segern. Statistiken visar också klar spårfördel för båda. Den senare bör vara loppets främsta spelobjekt. Björn Röcklinger sitter upp själv, han har 14% segrar som tränare och 15% som kusk. Hans andrahäst 1 Fly the World (36%) är mer än dubbelt så hårt betrodd, från missgynnsamt innerspår med lärling i sulkyn.

Ingen har ännu vunnit ett sådant här lopp från spår 8, men Jorma taxerar sin chans till 40%. Hans häst blir andra- eller tredjehandare, och sådana vinner normalt 20% av loppen vardera.

V86-6: Lopp med ett tillägg, medeldistans, hög mellanklass. Strukna: 4, 9, 12. [sid 83-84]
Bästa hästen 11 Pine Cool (37%) slåss om spelarnas förtroende med spetshästen 1 Kvintet Avenger (49%). Spelarna är säkert rätt ute, på det låset får man in de flesta lopp. En hake är, att man ofta vet vem som är bästa hästen, medan det aldrig på förhand är riktigt hundra vem som är spetshästen. ”Går han med skor har han ingen chans” säger tränaren om barfotahästen 1 Kvintet Avenger, måste kollas upp innan inlämning förstås.

Tilläggshästar är generellt gynnade i sådana här lopp. Speciellt gynnade är de den här gången då det blivit flera strykningar och färre att gå runt.

Stig H lämnar avslag på tredjehandaren 7 Define Em och fjärdehandaren 15 Rayon Lascaux har ett besvärligt 7:e-spår på tilläggsvolten, som visar minusresultat i statistiken. Det talar ytterligare för att det blir någon i toppduon 1-11 som tar hem det här. Vid svaga favoritskap är det plus för andrahandaren.

V86-7: Autostart, medeldistans, hög klass [sidan 39]
Inte fullt anmält här heller, och flera chanslösa. Statistiken talar om en grundchans på 26% för favoriten, medan andrahandaren faktiskt vinner 35%. Alla rankade 5-11 delar på en vinstchans om 13%.

Spetshästen vinner 47% av de här loppen, och det är väl därför 4 Traveling Man fått favoritskapet. Bästa hästen är han knappast. Det är säkert 5 Tidied Accelerator (25%) och han vann spårlotten också. Men Melander-hästar är ju hopplöst svårbedömda… man blir inte förvånad om han blir sist felfri, fastän hästen spontant är klar vinnare av loppet.

V86-8: Lopp med ett tillägg, medeldistans, stolopp. Strukna: 7, 13, 15. [sid 83-84, 89-90]
Snarlikt V86-4, men lite lägre klass. Här ser omgångens svagaste favoritskap ut att hamna, och det kan vara värt att påminna om, att sådana svagfavoriter förlorat 31 gånger i rad. De har förstås inte noll i vinstchans, men är riktigt urusla spelobjekt. Inte får man några 30 gånger pengarna när de väl vinner. Idag ska man definitivt inte avsluta med favoritspik.

Det är en märklig favorit spelarna hittat, de tre ettorna i raden sticker i ögonen förstås. ”Kan hon vara bland de tre, fyra är det bra” säger tränaren. Ronden rankar 3 Yorkshire på sjätte plats och den andra facktidningen, Guiden, har henne trea. Där någonstans är det rimligt att placera henne då man värderar chanserna.

Statistiken visar att de som har de största enskilda vinstchanserna är de som rankas 3:a och 4:a på strecken, de vinner vardera 20% av loppen. Hästarna på tillägg har en god proposition och är tydligt gynnade.

Bakspår på tillägg är inte bra, men strykningarna gynnar tredjehandaren och överlägset bästa hästen 14 Uranium som inte kan undgå tipsettan då mycket statistik pekar åt hennes håll. Motbudet är förstås 12 Kimono Pearl. De här två utmärker sig ganska rejält. Ingen av dem är favorit, men de utgör ett lika starkt lås som det i avdelning 6 på de två streckfavoriterna där.

/Jens Sjödén
Mejl: mailajens@yahoo.se
Jens Sjödén
ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Det blir Oslo Grand Prix för Sebastian K.

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson