Just nu:
15.17 Jägersro 16 januari: Gareth Boko är dagens bästa spetsvinnare!
15.15 Umåker 15 januari: Rurik Kjötar gillar min skrällidé
15.05 Franska toppkuskar ställer in – efter positivt covid-test
13.53 Nominerat till Hästgalan
11.17 Lunch-draget Romme: Har jag glömt att ringa någon…
09.19 Svensk Travsport skapar ny modell för uppfödarpremier
08.28 Skada för Urlo dei Venti – karriären sannolikt över
15.38 Åby 14 januari: Dansk idé i avslutningen
14.46 Golden Bridge efter vass spurt i Cagnes-sur-Mer
13.27 Inför: Prix de Belgique

Hur många svenskar får plats i Prix de Cornulier?

Det närmar sig med stormsteg det största montéloppet Prix de Cornulier. Fyra hästar har kvalat in men kampen om övriga platser är hård. Trots att Galactica föll i före helgens Vincennes-test hoppas man ändå på start. Det kan bli fler svenskar i loppet.

Det är nästa söndag som Prix de Cornulier avgörs på Vincennes. Världens, utan konkurrens, mest prestigefyllda montélopp har ett förstapris på cirka tre miljoner kronor. Svenska mästaren Galactica testades i söndags i Prix du Calvados, ett lopp från vilket de tre främsta fick Cornulier-biljetter, men var utan segerchans. Trots det hoppas kretsen kring hästen på en ny chans nästa söndag.

Galactica hoppas på en plats

– Det finns inte så många lopp i Sverige och nu när vi är här nere i Frankrike är det lite som nu eller aldrig. Ska vi göra det så är det nu som gäller. Nu har Anna och hästen fått känna på Vincennes vilket jag tror var nyttigt. Vi vet att Prix de Cornulier är jättetufft och vi är ödmjuka inför uppgiften. Nu är det inte säkert att vi kommer med men jag hoppas att vi gör det, säger tränaren Malin Bergström i en intervju med Trav365.

Galactica är med sina knappt 3 miljoner på kontot, för närvarande på gränsen att få en plats i loppet. Det finns dock fler svensktränade hästar som anmält sitt intresse. Jörgen Westholm aviserade i ATG Live på tisdagen att Unique Juni siktas mot start i loppet och hon ser också ut att få plats. Med i den preliminära anmälningslistan finns också Björn Goop-tränade Chianti (3,5 miljoner).

En kvartett har kvalat in

Fyra hästar har fått sina platser i Prix de Cornulier säkrade. Från Prix du Calvados förra helgen är Fado du Chêne, Freeman de Houelle och Daïda de Vandel, är inkvalade liksom femåriga Gladys des Plaines efter sin seger i Prix Emile Riotteau. Resterande platser tillsätts efter hur mycket pengar hästarna har på kontot. Precis som i Prix d’Amérique kan fyra-, fem- och sexåriga hästar räkna upp sin startprissumma med 30, 20 respektive 10 procent.

Senast en svensktränad häst fanns med i Prix de Cornulier var 2018 då Björn Goops Reckless slutade oplacerad. Den främsta placeringen av en svensktränad häst i loppet var då Scarlet Knight slutade tvåa 2005. Nämnas kan också Hot Tub som 2008 var femma i loppet, efter att ha segrat i det nästa största loppet Prix de I’lle de France.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 15:05, 15 januari

Franska toppkuskar ställer in – efter positivt covid-test

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 13:53, 15 januari

Nominerat till Hästgalan

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 09:19, 15 januari

Svensk Travsport skapar ny modell för uppfödarpremier

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:28, 15 januari

Skada för Urlo dei Venti – karriären sannolikt över

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 14:46, 14 januari

Golden Bridge efter vass spurt i Cagnes-sur-Mer

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:27, 14 januari

Inför: Prix de Belgique

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 10:32, 14 januari

Kuskar i Frankrike måste visa upp negativt covid-test

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Meriterade norrmän till Goop

Meriterade norrmän till Goop

Två meriterade norska travare har anlänt Björn Goops stall. Närmast från Öystein Tjomsland kommer dubbelmiljonären Ghazi B.R. och fjolårets Derby-trea Te Amo Corazon.

Det är på Stall Goops hemsida som det rapporteras om två nyförvärv från norskt håll. Ägaren Nils Munkhaugen sänder sjuårige Ghazi B.R. (e. Cantab Hall) och den femårige Te Amo Corazon (e. Trixton) till den svenske tränaren.

Slutade trea i norska Derbyt

Ghazi B.R. var som treåring trea i norska Kriteriet och har därefter tränats i Frankrike av Jean-Michel Bazire, hade en sejour hos Christoffer Eriksson och kommer närmast från Öystein Tjomsland. Hästen har tagit 6 segrar på 46 starter och tjänat cirka 2,4 miljoner kronor. Från Tjomslands regi hämtas även femårige Te Amo Corazon som var tvåa i norska Kriteriet och i höstas trea i Derbyt. Hästen har hunnit med 2 segrar på 14 starter och tjänat cirka 900 000 kronor.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Goop kan få Jerringpriset
Nästa nyhet
Goop kan få Jerringpriset

Goop kan få Jerringpriset

På måndag hålls Idrottsgalan och då ska även Jerringpriset delas ut. Björn Goop är en av de åtta som är nominerade, efter sin triumf för Face Time Bourbon i Prix d’Amérique förra året.

Det var den 21 december som de åtta nominerade till Jerringpriset tillkännagavs. En av de nominerade är Björn Goop med motiveringen att han som förste svenske kusk någonsin vann Prix d’Amérique, det bakom franske världsstjärnan Face Time Bourbon. Det är andra gången som Björn är nominerad.

Jättestort att vara nominerad

– Det känns jättestort. Man är ute och tävlar väldigt mycket och sedan få bekräftelse för att man bidrar med något till svensk idrott och vara en som marknadsför Sverige ute i världen, det känns jättestort att vara nominerad, berättade Björn Goop för Radiosporten i december.

Det är svenska folket som utser vinnaren av Jerringpriset. Du kan rösta genom att ringa (nummer finns nedan och kostar 9.90 kronor per samtal), via webben (länk här) eller genom SVT Duo-appen. Omröstningen stoppas på måndag, 18 januari, då röstningen via webben avslutas. Röstningen påbörjas igen klockan 20.00 då Idrottsgalan inleds (sänds i SVT 1) och avslutas cirka 22.30.

Här är de nominerade med telefonnummer:

Elin Cederros, boxning, 099-906 01
Armand Duplanits, friidrott, 099-906 02
Björn Goop, trav, 099-906 03
Henrik Harlaut, freeskiing, 099-906 04
Lag Hasselborg, curling, 099-906 05
Victor Hedman, ishockey, 099-906 06
Zlatan Ibrahimovic, fotboll, 099-906 07
Linn Svahn, skidor, 099-906 08

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inga fler banprogram till aktiva via posten
Nästa nyhet
Inga fler banprogram till aktiva via posten

Inga fler banprogram till aktiva via posten

Banprogram till svenska travtävlingar blir allt mer en digital produkt. Från och med årsskiftet skickas inte längre programmen ut till aktiva. Orsaken är bland annat en försämrad postgång.

Att aktiva får aktuellt banprogram hemskickat via post, är från och med årsskiftet i stort sett numera ett minne blott. Postgången har ändrats för 2021 och samtidigt som portokostnaden också har ökat, kommer många program inte att hinna delas ut i tid. Av den anledningen kommer ”i normalfallet” inga fysiska program att längre skickas ut via post, meddelar Svensk Travsport.

Digitalt program via sms

Liksom tidigare finns travprogrammen att hämtas digitalt, antigen via Svensk Travsport eller aktuell bana. De digitala programmen skickas också ut via sms till de aktiva. Tryckta program finns även fortsättningsvis på banorna vid tävlingstillfället såväl för aktiva som för publik. Lokala avvikelser kan förekomma; bland annat kan programmet erbjudas via post för helårsprenumeranter hos vissa banor.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
USA-topp ny hos "Tarzan"
Nästa nyhet
USA-topp ny hos ”Tarzan”

USA-topp ny hos ”Tarzan”

Stefan Melander har gjort ett högintressant nyförvärv från andra sidan Atlanten. Den sexfaldige miljonären och fjolårets Canadian Trotting Classic-vinnare Chestnut Hill har anlänt Solvallatränaren.

En välmeriterad, numera fyraårig, travare från USA har nyligen anlänt Stefan Melanders träning. Det är Travronden som berättar att Chestnut Hill (e. Muscle Hill) sedan en tid finns hos Solvallatränaren. Chestnut Hill är i framtiden tänkt att fungera som avelshingst, men ska den här säsongen fortsätta att tävla på svensk mark. Tränaren hoppas på start framåt våren.

Var auktionsdyring i Lexington

– Vi ska börja träna nästa månad, så jag hoppas att han kan komma ut i april. Nu har jag bara joggat honom ett par gånger, men det märks att det är en fin häst med otroliga motorer, säger Stefan Melander till Travronden.

Chestnut Hill, som är undan forna Merrie Annabelle-vinnaren Poof She’s Gone var en av dyrgriparna under Lexington-auktionen 2018 då han ropades in för 410 000 dollar. Hästen har i regi Richard ”Nifty” Norman tävlat i kulltoppen som två- och treåring och skrällvann bland annat Canadian Trotting Classic i höstas. Bland meriterna märks även brons från Breeders Crown både som två- och som treåring, samt ett fjärdepris från årets Kentucky Futurity. På kontot finns knappt sex miljoner kronor.

Nya hos Stefan Melander från Marcus Melander är också de båda fyraåriga miljonärerna Hollywood Story (e. Muscle Hill) som var femma i förra årets Hambletonian, samt Maesteraemon (e. Andover Hall).

Läs även: Storskräll i Canadian Trotting Classic

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Aetos Kronos möter Power på Vincennes?

Travtips

Jägersro 16 januari: Gareth Boko är dagens bästa spetsvinnare!

Travtips
fredag 15.17, 15 januari
Bra spelkväll i onsdags där det blev träff på tre fina spetsvinnare. Ethoca var den med högst odds och det var en fin 6-oddsare som hann förbi favoriten helt enligt plan och spårade hem loppet. Alpha Scarlet R.R. levererade enligt plan som min bästa vin...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
fredag 15.15, 15 januari

Umåker 15 januari: Rurik Kjötar gillar min skrällidé

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
fredag 11.17, 15 januari

Lunch-draget Romme: Har jag glömt att ringa någon…

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 15.38, 14 januari

Åby 14 januari: Dansk idé i avslutningen

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
onsdag 14.32, 13 januari

Bjerke/Solvalla 13 januari: Alpha är först även till slut!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 15.37, 12 januari

Eskilstuna 12 januari: Djuse-bröderna de äldre – också segersugna

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
onsdag 11:02, 13 januari 2021

Var har alla fina unghästar tagit vägen?

STRÄNGNÄS: Äntligen vinter här i Mälardalen. Ordentligt kallt. Det kommer göra gott för att ta död på ett gäng tråkiga parasiter i jordskorpan. Tyvärr enbart skarsnö. Hästar tycker inte om den typen av snö. Inte för andra djur i vår skog heller för den del...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson