Just nu:
11.01 Lunch-draget Eskilstuna: Hreggvidur låter confident
10.06 Racing Mange gästar Tingsryd
09.27 Dubbel glädje för Svanstedt
08.39 Robert Bergh missar Derby-kval
08.16 Galopp i genrepet
15.34 Solvalla 10 augusti: Bra start efter semestern – Redén och Bergh ikväll
11.08 Dags för korta E3-finaler
11.06 Lunch-draget Hagmyren: Spets på Myren är hårdvaluta – Jimmy fixar pengarna
09.56 Cleangame siktar mot ny seger
09.28 Elitloppshästar i möte på Romme

Halmstads förslag: Fiore kör utan körspö

Lärlingen Christian Fiore fick mycket kritik för sin drivning i ett lopp på Tingsrydstravet i förra veckan. Nu kan han få köra tre månader utan körspö – efter ett förslag från hemmabanan Halmstad.

Efter sin seger med Taiga Woodland i Tingsryd i söndags blev kusken Christian Fiores drivning mycket uppmärksammad. Efter att utdelat åtskilliga drivningar med både spöet och tömmarna över upploppet bestraffades lärlingen med fyra veckors avstängning och 6000 kronor i böter.

Men hemmabanan Halmstadtravet anser att förseelsen bör få ett hårdare straff. Liksom efter den infekterade debatten kring drivningar i Italien i våras, har banan nu valt att agera själva. Det sedan Svensk Travsport anser att straffet står i relation till vad som skett, enligt ett pressmeddelande från Halmstadtravet.

Efter att banan fört samtal med Christian Fiore och arbetsgivaren Laura Myllymaa, har ett förslag framkommit att kusken frivilligt ska köra kommande tre månader – utan körspö.

– Vi tog kontakt med Christian Fiore och Laura Myllymaa för att se om han kan tänka sig att frivilligt göra något som vore en markering på att han förstått allvaret i det han gjort. Att be om ursäkt hjälper inte. Det har vi sett prov på i andra sammanhang. Deras förslag var att Christian kör utan körspö i totalt tre månader som en markering på eftertanke. Det tycker vi är ett mycket bra förslag, står i pressmeddelandet som är undertecknat vd Dag Ekner, sportchef Jan-Olof Molin och måldomare Mats Kvint.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
tisdag 10:06, 11 augusti

Racing Mange gästar Tingsryd

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
tisdag 09:27, 11 augusti

Dubbel glädje för Svanstedt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
tisdag 08:39, 11 augusti

Robert Bergh missar Derby-kval

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
tisdag 08:16, 11 augusti

Galopp i genrepet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 11:08, 10 augusti

Dags för korta E3-finaler

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 09:56, 10 augusti

Cleangame siktar mot ny seger

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 09:28, 10 augusti

Elitloppshästar i möte på Romme

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Skrällar i uttagningarna till finska Derbyt

Skrällar i uttagningarna till finska Derbyt

Segermaskinen Graceful Swamp och Kriterie-vinnaren Lewis Ale var förhandsfavoriterna inför det finska Derbyt – men ingen av dem vann i uttagningarna på Vermo. Och för Timo Nurmos hopp Marrakesh slutade äventyret i galopp.

Samtidigt som de svenska Derby-uttagningarna kördes på Jägersro, utspelade sig samma scenario för den finska motsvarigheten på Vermo. Uttagningarna bjöd på en hel del favoritfall.

Den stora förhandsfavoriten Graceful Swamp, som inför onsdagen hade 27 segrar på 32 starter, gick förvisso till final men fick, efter en större inledande galopp, sträcka vapen mot ledande skrällen Joyride Luxi som för Olli Koivunen kontrade sig tillbaka till seger sista biten.

Inte heller Lewis Ale, Tuomas Korvenojas Kriterie-vinnare från i fjol, gick till finalen som vinnare. Från dödens var han utan chans att rå på fine ledaren Peanuts körd av Jukka Torvinen. Värre gick det för Timo Nurmos-tränade Marrakesh som spelades till stor favorit i den avslutande uttagningen; Marrakesh felade kort efter start i ett lopp som i stället fick se Bosses Lady som stabil vinnare.

Hästen som nog imponerade mest var Tattoo Avenger, tränad av Hannu Isotalo och körd till segern av Hannu Torvinen. Från ledningen drog Tattoo Avenger sönder fältet och vann överlägset på 1.13,2a/2600 vilket var uttagningarnas med marginal snabbaste segertid. Det återstående Derby-kvalet såg Knows Best vinna på en kvick avslutning efter att sent hittat lucka från tredje par invändigt.

150 000 euro väntar på vinnaren i Finskt Travderby när finalen körs den 31 augusti.

Du kan se loppen här.

Här är finalfältet:

Finskt Travderby, 2600 auto (häst-tränare):

1 Peanuts – Anne Kangas
2 Tattoo Avenger – Hannu Isotalo
3 Bosses Lady – Tapio Perttunen
4 Knows Best – Hannu Laakkonen
5 Lewis Ale – Tuomas Korvenoja
6 Graceful Swamp – Erkki-Pekka Mäkinen
7 Jolly Roy – Timo Korvenheimo
8 Callela Louis – Heikki Korhonen
9 Joyride Luxi – Harri Koivunen
10 Cacshot – Tapio Perttunen
11 B.W.T. Divine – Kaisa Toivonen
12 Kaptah – Harri Koivunen

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Bythebook möter Fort Knox på Solvalla
Nästa nyhet
Bythebook möter Fort Knox på Solvalla

Bythebook möter Fort Knox på Solvalla

På tisdag är det tre veckor till Kriterie-kvalen men två av landets bästa treåringar möts redan nu. Fort Knox och Bythebook drabbar samman på Solvalla.

Huvudstadsbanan kör en trevlig tisdagsomgång med bland annat The Owners Trophy på programmet, men kanske är det Ibrahim Paschas lopp för treåringarna som bjuder på aftonens mest spännande möte.

Förra årets Uppfödningsvinnare Byhthebook är tillbaka, efter att senast ha slutat tvåa i E3-finalen bakom Aetos Kronos. Svante Båths dubbelmiljonär möter Pasi Aikos guldtacka Fort Knox som hittills vunnit sex av sina sju lopp. Senaste segern kommer från Juliloppet på Örebro, liksom då är det Björn Goop som kör.

100 000 kronor är förstapriset. Här är startlistan:

Ibrahim Paschas lopp, 2140 auto:

1 Alert Kronos – Örjan Kihlström
2 Solo Flight – Carl Johan Jepson
3 Fort Knox – Björn Goop
4 Leon Zon – Kenneth Haugstad
5 Bythebook – Erik Adielsson
6 O.C. Marafato – Torbjörn Jansson
7 Galapagos Sisu – Ulf Eriksson
8 Taxi Out – Stefan Melander
9 Heads Down – Jorma Kontio

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Derby-kvalen: Campo Bahia är hästen att slå
Nästa nyhet
Derby-kvalen: Campo Bahia är hästen att slå

Derby-kvalen: Campo Bahia är hästen att slå

Den största favoriten Campo Bahia höll – och såg lysande ut. Men uttagningarna till Derbyt bjöd också på ett par skrällar. En av dem kom från stallkamraten Ferrari Sisu.

Conrad Lugauers mästerlige Campo Bahia lär bli favoriten i Derbyt nästa söndag. Vid uttagningarna på Jägersro under onsdagen, glänste han rejält vid lekande lätt seger. Men det finns förstås fler som vill säga sitt när det är finaldags.

Lugauer fick två hästar till final – sedan Ferrari Sisu regelrätt tagit ned ärkerivalen Attraversiamo. Tillbaka med besked var också Kriterie-vinnaren Inti Boko som tog en övertygande seger. Han var en av Timo Nurmos båda försöksvinnare – Global Wise Guy vann också ohotad.

Även om Attraversiamo blev snuvad på segern, fick Svante Båth ändå en vinnare; Global Welcome kunde vinna sin uttagning utan bekymmer. Kvällens stora skräll levererade Johan Untersteiner när hans Roofie passande tog årets första viktoria.

Finalfältet (efter lottning och spårval):

1 (3) Global Wise Guy – Timo Nurmos
2 (4) Roofie  – Johan Untersteiner
3 (2) Campo Bahia – Conrad Lugauer
4 (1) Inti Boko – Timo Nurmos
5 (6) Global Welcome – Svante Båth
6 (8) Attraversiamo – Svante Båth
7 (10) Flight Dynamics – Stefan Melander
8 (11) Smokin Joe – Adrian Kolgjini
9 (5) Ferrari Sisu – Conrad Lugauer
10 (7) Kennedy – Adrian Kolgjini
11 (9) Alone – Pasi Aikio
12 (12) Pinto Bob – Robert Bergh


En strålande fin Campo Bahia

Campo Bahia hade inte startat sedan segern i Kungapokalen, men att Conrad Lugauer förberett sin jättestjärna väl inför den här uppgiften, fanns det föga tvivel om. Det fanns bara en häst på banan. Campo Bahia kunde glida till ledningen efter ett halvvarv (på 10,7) och fortsatte i jämn, god fart. När upploppet nåddes fick favoriten sträcka ut och Muscle Hill-sonen stack undan i strålande stil med flera längder. Hårdare var det bakom, men Flight Dynamics fixade silvret.

– Det var som förväntat, han vara bra. Vi har alltid en bra känsla med honom och hästen var helt underbar i dag. Det blir inte lättare i finalen, men formen kommer mer och mer för varje vecka. Är han som han ska så tror jag han blir svårslagen, sa Conrad Lugauer.

Till final: Campo Bahia och Flight Dynamics. Segertid: 1.13,1a.


Global Wise Guy har hittat formen

Global Wise Guy var finalist i Kriteriet i fjol och visade nu att formen infunnit sig på nytt. Jorma Kontio körde Timo Nurmos-hästen som snabbt tog sig till ledningen – för att stanna där till mål. Ledaren satte upp farten ordentligt på sista bortre och var sedan aldrig hotad. Bakom kirrade Kennedy den andra biljetten för en bra avslutande Betting Gangster. Favoriten Ad Hoc kom bort i en tidig galopp.

– Han var jättefin och det tycker jag att han har känts hela tiden i träningen också. En liten häst men med ett stort löphuvud, sa Jorma Kontio.

Till final: Global Wise Guy och Kennedy. Segertid: 1.13,4a.


Global Welcome före fantomspurtande Alone

Global Welcome infriade favoritskapet i tredje uttagningen. Det här var 14:e segern i 18:e starten för Svante Båths ständige kulltopp. För Erik Adielsson blev det en ohotad seger, sedan man tagit sig till täten ur första svängen. Magic Cash såg till att ge lite massage över sista bortre, men ledaren skakade av sig sällskapet och vann mycket säkert. Tvåa och till final även Alone som avslutade formidabelt efter att ha hittat loss i sista kurvan.

Till final: Global Welcome och Alone. Segertid: 1.13,5a.


Segerjubel efter Ferrari-skräll

Attraversiamo var förstås en av kvällens största favoriter – men han fick se sig överraskande slagen. Skrällen stod Ferrari Sisu för, körd av Marc Elias. Tränaren Conrad Lugauer fick därmed sin andra häst till finalen. Attraversiamo avlöste vinnaren i dödens efter ett varv och slog lätt klorna i ledande Cab Lane in på upploppet, men Ferrari Sisu hade torrast spurtkrut och avgjorde väldigt lätt den sista biten. Marc Elias firade rejält vid målgång efter knallen.

– Det är ren och skär lycka. Jag tyckte det här var det tuffaste försöket, men han överraskar mig varje gång. Jag blir nog pappas värsta motståndare i finalen…,sa Marc Elias.

Till final: Ferrari Sisu och Attraversiamo. Segertid: 1.13,0a.


Inti Boko är tillbaka med besked

Kriterie-vinnaren Inti Boko behövde bara ett lopp i kroppen för att hitta storformen igen. Att Timo Nurmos kulltopp har att göra i Derbyt också, bevisade Chocolatier-valacken verkligen i uttagningen. Björn Goop skötte spakarna den här kvällen, körde Inti Boko till ledningen och såg där till att hålla farten uppe hela vägen. Över upploppet stack Inti Boko undan till en övertygande seger. Vidare till final även Smokin Joe efter en rejäl avslutning.

– Han var mycket bra. Vi hade förhoppningar, han har känts väldigt fin i träning. Jag tycker han hör hemma i de här finalerna; han blir inte favorit men det var han inte i Kriteriet heller, sa Timo Nurmos.

Till final: Inti Boko och Smokin Joe. Segertid: 1.12,6a.


Jätteknall av Roofie

Kvällens största knall kom i den sista uttagningen. Johan Untersteiner hamnade i fjärde invändigt med Roofie, men det skulle lösa sig helt perfekt; Roofie kryssade sig mellan hästar över sista bortre och fick fritt spelrum ur sista sväng. Ledande favoriten Staro McMillan blev het i ledningen och kunde inte försvara sig till slut – Roofie avgjorde lekande lätt på kvällens snabbaste tid. Pinto Bob stod för en toppinsats och gick också till final efter ett lopp hela vägen i dödens.

– Det var jävligt skoj, man får bara en chans i Derbyt. Han var dålig senast, vi chansade och anmälde ändå. Det var små marginaler, men de var på vår sida. Han hade krutet sparat till slut, sa Johan Untersteiner.

Till final: Roofie och Pinto Bob. Segertid: 1.12,5a.

Läs även: Derbystoet-kval: Activated mot nytt guld?

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Derbystoet-kval: Activated mot nytt guld?
Nästa nyhet
Derbystoet-kval: Activated mot nytt guld?

Derbystoet-kval: Activated mot nytt guld?

Activated har vunnit både Drottning Silvias Pokal och Stochampionatet i år. Nu är hon på jakt efter Derbystoet också. Fredrik Wallins kanon övertygade i uttagningarna.

Activated har varit odiskutabel drottning i kullen i år. Efter onsdagens uttagningar till Derbystoet på Jägersro talar mycket för att det kan bli en ny årgångstriumf. Segern var minst sagt övertygande. Tuffast emot kan såklart Conrads Rödluva vara – hon visade att de gamla takterna sitter där, fuxan vann enkelt efter en rejäl insats.

Fast det finns naturligtvis fler kandidater. Stosprinter-tvåan Aleppo Pine stärkte sina aktier genom att bli försökens snabbaste vinnare. Racing Brodda avgjorde med krafter kvar den tunga vägen – medan Hankypanky Rubyred och Staro Miami båda infriade favoritförväntningarna – men det satt hårt inne.

Finalfätet (efter lottning och spårval):

1 (4) Aleppo Pine – Roger Walmann
2 (1) Hankypanky Rubyred – Timo Nurmos
3 (2) Staro Miami  – Aripekka Pakkanen
4 (3) Conrads Rödluva – Daniel Redén
5 (5) Activated – Fredrik Wallin
6 (7) Adi Gallia – Nicklas Westerholm
7 (10) Fanny Chenal – Björn Goop
8 (12) Call Me Brodda – Thomas Madsen
9 (6) Racing Brodda – Mattias Djuse
10 (8) Valetta – Björn Goop
11 (9) Miss Sober – Robert Bergh
12 (11) Zeta Kronos – Björn Goop


Activated helt i sin egen klass

Efter segrar i Drottning Silvias och Stochampionatet kan Activated vara på väg att ”göra en Viola Silas”. Mycket talar för det, i alla fall efter kvällens inledande uttagning till Derbystoet. Carl Johan Jepson körde Activated till spets efter 600 meter, stack ifrån motståndet över sista bortre långsidan och bärgade segern helt ohotad. Lika klar tvåa Valetta, efter en god avslutning.

– Otroligt skönt. Det var häftigt att få se henne gå där framme en gång också. Det är en otrolig häst, sa tränaren Fredrik Wallin.

Till final: Activated och Valetta. Segertid: 1.12,9a.


Staro Miami hann dit – trots allt

Aripekka Pakkanens tuffa Staro Miami var stor favorit i den andra uttagningen, men när hon sändes till attack 700 meter kvar såg det inte alls så ljust ut. Staro Miami tog inte i alls och det verkade bli svårt att nå en finalbiljett. Men ur sista kurvan fick körande Mika Forss henne på humör igen – och precis vid målskjutsen fångade hon trots allt in hela vägen ledande Fanny Chenal.

– Hon kändes trött och konstig när vi gick ut, men sedan i sista sväng sprang hon igen och gick till mål. Det var konstigt, men hon är så bra att hon vet var mållinjen ligger, sa Mika Forss.

Till final: Staro Miami och Fanny Chenal. Segertid: 1.14,0a.


Conrads Rödluva övertygade

Conrads Rödluva gjorde första starten sedan bronset i Stochampionatet och visade med eftertryck att hon är lika fin som tidigare inför Derbystoet. Någon bra start fick hon dock inte; ”Rödluvan” landade sist utvändigt och fick en rejäl repa i tredjespår före hon nådde dödens med varvet kvar. Kort senare pressade sig också Örjan Kihlström till spets och sedan var loppet avgjort. Miss Sober säker tvåa från ledarens rygg, sedan snabbt travande Loser on Loser felat ur sista sväng.

– Hon var helt okej, tycker jag. Hästen börjar bli lite småbekväm faktiskt, jag fick vara på henne lite men allt kändes bra. Hon var avslappnad och vann enkelt, sa Örjan Kihlström.

Till final: Conrads Rödluva och Miss Sober. Segertid: 1.12,6a.


Hankypanky Rubred när trio möttes på linjen

Absolut stenhårt i fjärde uttagningen där en trio möttes jämsides på linjen – men målfotot fick avgöra att det var favoriten Hankypanky Rubyred som var först. Hon gjorde loppet i dödens på ledarinnan Felicity Shagwell och från vinnarhålet hittade Adia Gallia loss i sista sväng. Den senare avslutade allra snabbast och hade millimetrarna på sin sida i kampen om andra finalplatsen mot Felicity Shagwell.

Till final: Hankypanky Rubyred och Adi Gallia. Segertid: 1.12,8a.


Fullträff för Aleppo Pine

Det blev händelserikt på vägen mot segern för Aleppo Pine. Roger Walmann-hästen spetsade, men fick släppa för press till Zeta Kronos – för att gå ut och överta igen efter ett varv. Fram i dödens avancerade Fantasia Sisu men ledarinnan hade händelserna under kontroll hela vägen och tog här påpassligt den första segern för året. Bakom grejade Zeta Kronos andrapriset efter fritt i sista sväng.

– Hon har gått bra varje gång nu och hade ett bättre läge i dag. Det var lite bekymmersamt när Björn Goops häst blev så het, men det löste sig bra i alla fall, sa Örjan Kihlström.

Till final: Aleppo Pine och Zeta Kronos. Segertid: 1.12,2a.


Racing Brodda visade styrkan

Stabil favoritseger i avslutningen. Rikard N Skoglund körde Mattias Djuses Stochampionats-tvåa Racing Brodda och gjorde inga felaktigheter. Med varvet kvar synade man dödens och därifrån avgjorde den tuffa Prodigious-dottern med krafter kvar. Länge ledande Twinkle Face fick ge sig i sista stegen mot Call Me Brodda i kampen om andrapriset.

– Tempot var ju bra, men jag ville inte lämna något åt slumpen utan gick framåt. Hon vann väldigt lätt och hade tussarna kvar, sa Rikard N Skoglund.

Till final: Racing Brodda och Call Me Brodda. Segertid: 1.12,3a.

Läs även: Derby-kvalen: Campo Bahia hästen att slå

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Bazire-stjärnor mot Bahia Quesnot på Rivieran

Travtips

Lunch-draget Eskilstuna: Hreggvidur låter confident

Travtips
tisdag 11.01, 11 augusti
Tisdag Eskilstuna Lopp: 3 Klockrent lunchdrag igår och det är bara att skjuta vidare med ny ammunition. 4 Titania I.S. är en fin modell som nu dessutom kommit i storform. Nära segern för fyra starter sedan och sparat i mål därefter. Efter dessa två starter...
Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 15.34, 10 augusti

Solvalla 10 augusti: Bra start efter semestern – Redén och Bergh ikväll

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.06, 10 augusti

Lunch-draget Hagmyren: Spets på Myren är hårdvaluta – Jimmy fixar pengarna

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
fredag 14.35, 7 augusti

Åby 8 augusti: Vi vet vem som är draget i Åby Stora!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
fredag 14.34, 7 augusti

Umåker 7 augusti: Hoppet ställs till Djuse

Spelredaktör Daniel Olsson
Travtips
torsdag 15.05, 6 augusti

Åby 6 augusti: Spets och slut receptet för Bodybuilder

Spelredaktör Daniel Olsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
lördag 11:23, 08 augusti 2020

Hästägarbristen som störst i Skåne?

STRÄNGNÄS: Det är tidiga morgnar just nu med tanke på det varma vädret vi har för tillfället. Hästarna släpps ute tidigt för att sedan stå inne några timmar på dagen när det är som varmast och flugor/bromsar är som jobbigast. Hästägarbristen är som störst ...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson