Just nu:
23.16 Ramona Hill gjorde det
19.15 Mäktigt, Moni Viking!
15.35 Tredje raka för Svanstedts löfte
15.18 Efter 2,5 år – segertorkan äntligen över för Alfie
11.23 Hästägarbristen som störst i Skåne?
14.59 Kan Odd Herakles hota världsrekordet?
14.35 Åby 8 augusti: Vi vet vem som är draget i Åby Stora!
14.34 Umåker 7 augusti: Hoppet ställs till Djuse
08.23 Gotland tillbaka som vinnare
07.45 Inför: Hambletonian

Gocciadoro frikänns

Efter den mycket uppmärksammade drivningen under en värmning på Örebrotravet i maj, dömde Svensk Travsport tränaren Alessandro Gocciadoro till körförbud. Den domen överklagades. Nu har Överdomstolen fattat sitt beslut – den italienske tränaren frikänns helt.

En händelse på Örebrotravet den 2 maj fick stor medial uppmärksamhet. Det sedan en lärling, vid tillfället anställd hos Alessandro Gocciadoro, utdelade en så kallad enhands-drivning på hästen Zarina Bi under pågående värmning.

Överdomstolen frikänner

Svensk Travsport beslutade efter händelsen att bestraffa tränaren Alessandro Gocciadoro för brott i enlighet med det strikta tränaransvaret samt för skadande av travsportens anseende. Totalt dömde förbundet den italienske tränaren till sex månaders körförbud och en månads anmälningsförbud. Den domen överklagades och har prövats av Överdomstolen. På måndagen meddelade de beslut.

Överdomstolen beslutar att Alessandro Gocciadoro inte ska dömas mot brott i något av fallen, varken paragraf 31, tränaransvaret eller paragraf 70, skadande av travsportens anseende.

Se över vissa paragrafer

– Överdomstolens uppgift är att tolka och besluta i enlighet med gällande reglemente, det är viktigt ur ett rättssäkerhetsperspektiv. Men, mot bakgrund till att de tolkat reglementet på ett annat sätt än vi gjort, finns det anledning att se över vissa paragrafer. Reglementet är ett levande regelverk och behöver ständigt synas och uppdateras för att säkerställa att travsporten har allmänhetens förtroende och hästens välbefinnande i centrum, säger Svensk Travsports vd Maria Croon i ett pressmeddelande.

Utöver de punkter vilka Gocciadoro nu frikänts från, beslutade Svensk Travsport att återkalla godkännandet för tränarens filial i Sverige, det beslutet kvarstår.

Gocciadoro är också berättigad att få bidrag för sina särskilda kostnader i ärendet. Kostnaderna har preciserats till 188 800 kronor. Överdomstolen fastställer det belopp som Svensk Travsport ska ge till tränaren till 100 000 kronor.

Svensk Travsport dömde även lärlingen som delade ut enhandaren till ett och ett halvt års körförbud, tillträdandeförbud på svenska banor samt 20 000 kronor i böter. Den domen har inte överklagats och kvarstår därmed.

Läs domen i sin helhet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
lördag 23:16, 08 augusti

Ramona Hill gjorde det

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
lördag 19:15, 08 augusti

Mäktigt, Moni Viking!

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
lördag 15:35, 08 augusti

Tredje raka för Svanstedts löfte

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
lördag 15:18, 08 augusti

Efter 2,5 år – segertorkan äntligen över för Alfie

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 14:59, 07 augusti

Kan Odd Herakles hota världsrekordet?

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:23, 07 augusti

Gotland tillbaka som vinnare

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:45, 07 augusti

Inför: Hambletonian

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Duo från Persson i finska kallblodsmatchen

Duo från Persson i finska kallblodsmatchen

Jan-Olov Persson sänder två bidrag till finska Härmä i midsommarhelgen när det ska tävlas om en kvarts miljon kronor i Power Park Midsummer Mile.

Finska travbanan Power Park i Härmä har de senaste åren erbjudit 50 000 euro till vinnaren i loppet Nordic King, men på grund av corona-situationen har det loppet i år fått ställas in. Men ”reservplanen” är i stället Power Park Midsummer Mile – som ändå kan bjuda fina 25 000 euro i förstapris.

Duo från Persson mot finska stjärnor

Loppet avgörs på lördag, midsommardagen, och ser två svensktränade bidrag i loppet. Båda kommer från Jan-Olov Perssons stall. Smedheim Solan körs av Olli Koivunen medan det är Mika Forss som ska ta hand om Tand Kraft. Bland motståndet hittas etablerade hemmastjärnor som Jokivaren Kunkku och Polara. Däremot är fjolårets Nordic King-vinnare Odd Herakles, inte med i årets version.

Här är startlistan:

Power Park Midsummer Mile, 1609 auto:

1 Jorlini – Hannu Hietanen
2 Caijus – Antti Teivanen
3 Evartti – Santtu Raitala
4 Välkyn Tuisku – Kimmo Taipale
5 Pyörylän Paroni – Tapio Perttunen
6 Vaelius – Hannu Torvinen
7 Smedheim Solan – Olli Koivunen
8 Polara – Antti Tupamäki
9 Vixen – Markus Porokka
10 Koskelan Akseli – Jukka-Pekka Kauhanen
11 Tand Kraft – Mikka Forss
12 Jokivaren Kunkku – Antti Ojanperä

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Bollnäs bjuder in till världsrekordsförsök
Nästa nyhet
Bollnäs bjuder in till världsrekordsförsök

Bollnäs bjuder in till världsrekordsförsök

Odd Herakles i den ena ringhörnan och Månprinsen A.M. i den andra – i jakt på kallblodens absoluta världsrekord? Det är i alla fall vad Bollnästravet hoppas på i augusti.

Det är fortfarande den ojämförlige Järvsöfaks som innehar världsrekordet alla kategorier för kallblod. Det har snart gått femton år sedan som han travade 1.17,9a i Gävle. Men kanske är det i sommar som det ”oslagbara” rekordet ryker? Bollnästravet öppnar för möjligheten när man bjuder in till loppet Elitsprintern den 13 augusti.

Månprinsen och Odd Herakles?

Det är Travronden som skriver om loppet som Bollnästravet ska arrangera. Kort distans med bilstart och max åtta hästar med, är förutsättningarna. Förstapriset blir 125 000 kronor men ytterligare 50 000 kronor delas ut – till den häst som kan förbättra Järvsöfaks världsrekord.

Gunnar Melander har visat intresse för att delta i loppet med den svenske fixstjärnan Månprinsen A.M. och Trav og Galopp-Nytt rapporterar att kretsen kring norske kanonen Odd Herakles har loppet i tankarna. Odd Herakles satte i helgen som gick norskt rekord när han travade 1.18,4 i Alm Svartens Äreslopp på Bjerke.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
E3-kval: Övertygande Badman
Nästa nyhet
E3-kval: Övertygande Badman

E3-kval: Övertygande Badman

Global Badman imponerade stort med ett tufft slutvarv och Loaded Maria kommer till finalen som fortsatt obesegrad i fem starter. Det var två favoriter som motsvarade förväntningarna när kvalen till E3-finalerna avgjordes på Örebrotravet.

Global Badman (e. Yield Boko) imponerande stort under vägen mot sin sjätte seger i tionde starten. Daniel Wäjersten fann sig i fjärde utvändigt men lämnade den positionen 900 kvar för att styra på först i tredjespår. Global Badman arbetade tungt ned ledande Furies Rain och kunde över upploppet även förvisa Vici Volantes fina avslutning. 1.13,7a/2100 var vinnartiden, efter 1.10-fart sista 500.

Despot Power fällde favoriterna

Överraskning när Kim Eriksson lotsade Thomas Madsen-tränade Despot Power (e. Readly Express) till viktoria. Hästen fick en förträfflig resa i andraspår, kom fram mellan hästar i sista sväng och fick fritt in mot upploppet. Despot Power tog enkelt ned en rejäl Selected News och höll samtidigt ifrån sig den piggt avslutande favoriten Revelation. 1.13,5a/2100 visade klockorna.

Global Bookmaker (e. Broadway Hall) tog lägligt karriärens första seger och det var en fin insats för tränaren Mattias Djuse. Skrällen hittade från bakspår andra utvändigt, samtidigt som täten öppnade underkant 1.08 första 500. Global Bookmaker sköljde över fältet genom sista sväng och vann utan problem på 1.13,3a/2100 före Maestro Zon, rysaren Global Unplugged och ledande favoriten Natorp Bo.

Loaded Maria obesegrad till final

Markus B Svedberg ser ut att ha goda möjligheter i stofinalen. Dit tar han obesegrade Loaded Maria (e. Trixton) som ännu efter fem starter inte vet hur det känns att förlora. Favoriten övertygade; kördes till ledningen efter 700 meter och vann med gott om krafter kvar på 1.13,8a/2100 efter 11,5 sista 500, före Bank Wise As.

Jim Oscarssons lilla fuxa Florist (e. Wellino Boko) var tillbaka som vinnare. Kevin Oscarsson spetsade men släppte till Globalizer. Det blev en perfekt lösning; fritt spelrum uppenbarade sig i god tid före upploppet och då avgjorde Florist i ett nafs. Karriärens sjätte seger på 1.14,3a/2100.

Barbro ordnade Båths biljett

En E3-final utan Svante Båth vore märkligt. Fint stammade Barbro Kronos (e. Trixton) fixade den biljetten. Erik Adielsson gav Fama Currit-dottern en trevlig resa i andra utvändigt, kunde avvakta till utgången av sista sväng före attack – och avgjorde hur lätt som helst. Tredje segern i fjärde starten på 1.13,9a/2100.

Finland (e. Andover Hall) och Janne Korpi överraskade. Hästen fick släppa ledningen efter 1.10-fart första 500 men hittade loss in på upploppet. Finland tog i en speedig avslutning ned ledande Malva Ha och höll undan med nos före vasst spurtande Honey Mearas på 1.13,7a/2100.

Finalerna körs på Bergsåker den 27 juni. Här är finalfälten (häst – tränare):

E3, hingstar och valacker, 2140 auto:

1 Global Bookmaker – Mattias Djuse
2 Global Badman – Daniel Wäjersten
3 Despot Power – Thomas Madsen
4 Maestro Zon – Michael Larsson
5 Vici Volantes – Fredrik Wallin
6 Jeppas Unplugged – Lena Norin
7 Selected News – Hans-Owe Sundberg
8 Zack Bris – Oskar Kylin-Blom
9 Revelation – Per Nordström
10 Fire Piston – Admi Zukanovic
11 Furies Rain – Peter Untersteiner
12 Natorp Bo – Patrica van der Meer

E3, ston, 2140 auto:

1 Florist – Jim Oscarsson
2 Chablis Ribb – Leif Witasp
3 Loaded Maria – Markus B Svedberg
4 Finland – Riina Rekilä
5 Barbro Kronos – Svante Båth
6 Bank Wise As – Reijo Liljendahl
7 Joy Alissa – Björn Goop
8 Diones Smaragd – Daniel Wäjersten
9 M.T. Perette – Mattias Djuse
10 Globalizer – Jerry Riordan
11 Honey Mearas – Peter Untersteiner
12 Malva Ha – Markus B Svedberg

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ecurie D. till Åbergs
Nästa nyhet
Ecurie D. till Åbergs

Ecurie D. till Åbergs

Jägersro har vunnit dragkampen. Hugo Åbergs Memorial har potential att bli en verklig höjdare i sommar. Nu är obesegrade fenomenet Ecurie D. klar för storloppet.

Europas hetaste travnamn för dagen är Ecurie D. Hästen är obesegrad i tio starter och stod senast för en alldeles fenomenal insats när han under Elitlopps-helgen segrade i Fyraåringseliten på 1.09,2. Nu är den av Frode Hamre tränade hästen klar för sitt första möte mot den äldre eliten. Det blir i Hugo Åbergs Memorial på Jägersro den 28 juli.

En drömhäst för Jägersro

– En drömhäst i Åbergs. Det här kommer verkligen att höja temperaturen rejält och starta en massa spekulationer, säger Jägersros sportchef Mats Ahlkvist i ett pressmeddelande.

Tidigare har Ecurie D. haft Ulf Thoresen Grand International på den preliminära tävlingsplanen, men vägen till Hugo Åbergs går i stället via en till start i Sverige. Det är Sundbyholm som får den äran när banan kör sitt Fyraåringstest den 15 juli.

Förstapriset i Hugo Åbergs är 1 609 000 kronor och redan nu är halva fältet klart. Det sedan den starka hemma-kvartetten Campo Bahia, Cokstile, Racing Mange och Tae Kwon Deo sedan tidigare tackat ja till inbjudningar.

Klara för Hugo Åbergs är:

Campo Bahia
Cokstile
Ecurie D.
Racing Mange
Tae Kwon Deo

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Publik tillbaka i Danmark - under restriktioner

Travtips

Åby 8 augusti: Vi vet vem som är draget i Åby Stora!

Travtips
fredag 14.35, 07 augusti
Bästa vinnaren var så klar som jag trodde i onsdags och Fredric Palema satt tidigt i ledningen och vann enkelt. Vaken insats av Micke både från start och sista 500 då han körde mot den bakom och i spets är han vass Micke. Bra platsspel var Inti Boko som...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
fredag 14.34, 7 augusti

Umåker 7 augusti: Hoppet ställs till Djuse

Spelredaktör Daniel Olsson
Travtips
torsdag 15.05, 6 augusti

Åby 6 augusti: Spets och slut receptet för Bodybuilder

Spelredaktör Daniel Olsson
Travtips
onsdag 14.11, 5 augusti

Mantorp 5 augusti: En stenklar direkt i inledningen

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 15.34, 4 augusti

Hagmyren 4 augusti: Bröd och vin – en utsökt avslutning

Spelredaktör Daniel Olsson
Travtips
måndag 15.33, 3 augusti

Färjestad 3 augusti: Vi spelar Emilia – utan tvekan

Spelredaktör Daniel Olsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
lördag 11:23, 08 augusti 2020

Hästägarbristen som störst i Skåne?

STRÄNGNÄS: Det är tidiga morgnar just nu med tanke på det varma vädret vi har för tillfället. Hästarna släpps ute tidigt för att sedan stå inne några timmar på dagen när det är som varmast och flugor/bromsar är som jobbigast. Hästägarbristen är som störst ...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson