Just nu:
23.16 Ramona Hill gjorde det
19.15 Mäktigt, Moni Viking!
15.35 Tredje raka för Svanstedts löfte
15.18 Efter 2,5 år – segertorkan äntligen över för Alfie
11.23 Hästägarbristen som störst i Skåne?
14.59 Kan Odd Herakles hota världsrekordet?
14.35 Åby 8 augusti: Vi vet vem som är draget i Åby Stora!
14.34 Umåker 7 augusti: Hoppet ställs till Djuse
08.23 Gotland tillbaka som vinnare
07.45 Inför: Hambletonian

Gocciadoro avstängd

Svensk Travsport har agerat efter händelsen på Örebrotravet. Alessandro Gocciadoro döms till sex månaders körförbud medan lärlingen får ett och ett halvt års körförbud och tillträdandeförbud.

En skötare hos den italienske travtränaren Alessandro Gocciadoro, nu namngiven som Marco Pedrazzini, utdelade två enhadsdrivningar på hästen Zarina Bi under pågående värmning vid Örebros tävlingar i lördags. Händelsen har därefter varit det stora samtals-ämnet i svensk travsport de senaste dagarna. Centralförbundet Svensk Travsport har utredd incidenten – och nu fattat beslut.

Det är helt oacceptabelt

– Den svenska travsporten vilar tungt på hästvälfärd och hästen i centrum. De senaste dagarna har vi associerats med bilder och agerande som ligger mycket långt ifrån vår värdegrund och travsporten har tagit stor skada av det som skett. Det som har inträffat är helt oacceptabelt och hör inte hemma i vår sport, säger Svensk Travsports vd Maria Croon.

Skötaren Marco Pedrazzini döms för olämpligt uppträdande till 18 månaders körförbud samt under samma tid också tillträdandeförbud på svenska banor. Utöver det tilldelas han 20 000 kronor i böter.

Sex månaders körförbud

Svensk Travsport påtalar att det är Alessandro Gocciadoros ansvar att säkerställa att den som ges i uppdrag att värma hästen också är lämplig. Gocciadoros ansvar förstärks också av att Pedrazzini inte har en giltig licens. Svensk Travsport kan också konstatera att travsportens verksamhet och anseende tagit stor skada av händelsen.

Den sammantagna påföljden för Alessandro Gocciadoro blir sex månaders körförbud samt en månads anmälningsförbud. Dessutom beslutar Svensk Travsport att återkalla godkännandet av den svenska filial som tränaren som haft sedan 24 april i år.

Avstängningen av Pedrazzini gäller från den 2 maj medan domen för Gocciadoro gäller från den 5 maj. Beslutet kan överklagas till Svensk Travsports överdomstol inom två veckor. Beslutet om upphörande av den svenska filialen kan däremot inte överklagas då det är kopplat till Svensk Travsports licensbestämmelser och inte tävlingsreglementet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
lördag 23:16, 08 augusti

Ramona Hill gjorde det

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
lördag 19:15, 08 augusti

Mäktigt, Moni Viking!

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
lördag 15:35, 08 augusti

Tredje raka för Svanstedts löfte

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
lördag 15:18, 08 augusti

Efter 2,5 år – segertorkan äntligen över för Alfie

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 14:59, 07 augusti

Kan Odd Herakles hota världsrekordet?

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:23, 07 augusti

Gotland tillbaka som vinnare

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:45, 07 augusti

Inför: Hambletonian

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Looking Superb är klar

Looking Superb är klar

Han spurtade starkt i Paralympiatravet och visade att formen sitter där. För andra året i följd kommer Looking Superb till Elitloppet. Den sjunde platsen tilldelades på tisdagen.

Startfältet i Elitloppet den 31 maj är numera sju hästar starkt. Under tisdagen kunde Solvalla presentera den senaste invitationen – norske stjärnan Looking Superb återvänder till loppet efter sitt formbesked i Paralympiatravets final senast.

Gav ett formbesked

Looking Superb var finalist i Elitloppet i fjol, men galopperade då. Annars har den norske hästen med över sex miljoner intjänat i karriären gjort sig berömd som fjolårets tvåa i Prix d’Amérique. Meritlistan innehåller också seger i Prix de l’Atlantique och silver i Prix René Ballière under fjolåret. I den franska regin har hästen tävlat för Jean-Michel Bazire, men återfinns sedan en tid hos Frode Hamre.

– Han har härlig utstrålning och är stark i spurten. Han hade slutat långt fram utan galoppen i fjol och visade senast att han åter hittat toppformen och är redo för ännu ett Elitloppet, kommenterar Anders Malmrot, Solvallas sportchef, på elitloppet.se.

Klara för Elitloppet:

Attraversiamo (Sverige)
Chief Orlando (Finland)
Elian Web (Finland)
Looking Superb (Norge)
Missle Hill (Sverige)
Tae Kwon Deo (Sverige)
Vivid Wise As (Italien)

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Frankrike travar igen?
Nästa nyhet
Frankrike travar igen?

Frankrike travar igen?

I snart två månader har de inte körts några travtävlingar i Frankrike. Men nu ser det ut att kunna bli en nystart. Sporten väntas att återupptas med start på måndag.

Inte sedan den 17 mars har det avgjorts några trav- eller galopptävlingar i Frankrike orsakat av landets hantering av förhindrandet av corona-viruset. Det snart två månader långa tävlingsuppehållet betyder stora förluster för den franska travsporten som redan har beslutat att skära ned prispengarna i år. Nu ser det dock ut som att tävlandet ska kunna återupptas igen.

Börjar på måndag igen

I förra veckan lämnade den franska regeringen positiva rapporter vilka antyder att trav- och galoppsporten ska kunna börja igen. De franska förbunden meddelade därför på måndagen att man planerar att återuppta tävlandet igen, från och med nästa vecka.

Det franska travförbundet Le Trot publicerar ett preliminärt tävlingsprogram vilket sträcker sig från 11 maj till den 17 maj, det vill säga hela nästa vecka, där man avser att köra tävlingar inför stängda läktare och med restriktioner liknade de som råder i Sverige. Travsporten i Frankrike väntas återupptas på måndag med travlopp i Vichy och La Croisé-Laroche samt på tre banor med galopptävlingar.

Ett topplopp direkt?

Om planen förverkligas kan den franska travsporten direkt inleda med ett riktigt topplopp. På onsdag, den 13 maj, ska Prix des Ducs de Normandie köras i Caen. Anmälningslistan innehåller bland annat namn som Bold Eagle, Cleangame, Dijon och Earl Simon.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
"Adjö Gocciadoro"
Nästa nyhet
”Adjö Gocciadoro”

”Adjö Gocciadoro”

Händelsen på Örebrotravet i lördags då en lärling drev en av Alessandro Gocciadoros hästar med enhandare i värmningen har vållat folkstorm. Nu tar Travtränarnas Riksförbund ställning – och vill stänga av den italienske travtränaren från svenska banor.

Alessandro Gocciadoro-tränade Zarina Bi fick motta enhandsdrivningar i värmningen av en lärling anställd av den italienske tränaren vid tävlingarna i Örebro på lördagen. Veterinären valde därefter att stryka hästen ur loppet, lärlingen blev avskedad och händelsen har varit det stora samtalsämnet i svensk travsport de senaste dagarna.

Hur ofta får man be om ursäkt?

Händelsen har fått många travintresserade och aktiva att rasa – och kräva att åtgärder genomförs mot Alessandro Gocciadoro. Nu ger också Travtränarnas Riksförbund sin kommentar, via ett inlägg av ordföranden Jan Halberg på förbundets hemsida.

– Gul kusk i fokus, eller hans numera sparkade lärling. Än en gång ber Alessandro den svenska travsporten om ursäkt. Men här börjar många av mina medlemmar med mig att tveka, hur ofta får man be om ursäkt utan att man behöver leva upp till denna? Detta handlar absolut inte om förföljelse utan det handlar om att bevara förtroendet för vår fantastiska travsport, skriver Jan Halberg och fortsätter:

– Mitt råd till förbundet Svensk Travsport: Adjö Gocciadoro, du är inte välkommen på svenska travbanor.

Händelsen på Örebrotravet utreds för närvarande av Svensk Travsport och har fått högsta prioritet. Ett besked om hur det ska tas vidare väntas de närmaste dagarna.

Läs även: Drivningen i Örebro – utreds av ST
Läs även: Vivid Wise As till Goop

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Kaos i Danmark: Veckans tävlingar är inställda
Nästa nyhet
Kaos i Danmark: Veckans tävlingar är inställda

Kaos i Danmark: Veckans tävlingar är inställda

Stort kaos i dansk travsport. Ett lopp hann köras i Ålborg på måndagen – innan polisen stoppade. Nu har veckans samtliga tävlingsdagar ställts in. Stor osäkerhet råder kring Copenhagen Cup.

Den danska travsporten blev satt på paus under sex veckor på grund av corona-pandemin men när tävlandet återupptogs den 20 april inför stängda läktare, antog man att det också var grönt ljus från myndigheterna. Fullt så enkelt verkar det inte vara.

Stoppades – efter ett lopp

Söndagens tänkta tävlingar på Charlottenlund och i Odense stoppades av polisen med hänvisning till att de skulle bryta mot det i Danmark rådande förbudet för folksamlingar för fler än tio personer. Trots det planerade man att tävla i Ålborg på måndagen – men banan hann bara avverka ett lopp före polisen på nytt grepp in.

– Via vår advokat skickade vi i söndags en begäran till Rigspolitiet om lov att köra tävlingarna. Då vi inte fick något svar uppfattade vi det som ett passivt ja och därför valde vi att köra tävlingarna, sa Paul Bjerring, vice ordförande i det danska central-förbundet DTC, i Racing Live på måndagen.

Inställt hela den här veckan

Under tisdag morgon kommer DTC med beskedet att samtliga travtävlingar den här veckan, till och med den 10 maj, nu är inställda. Det med hänvisning till Rigspolitiets påbud. Galopptävlingarna på Klampenborg lördag är tills vidare framflyttade till måndag.

Samtidigt är alla startanmälningar stoppade tills det att myndigheterna lämnar ett besked som kan öppna för att börja tävla igen. Det sätter förstås i nuläget ett stort frågetecken inför Copenhagen Cup som är planerat att köras nästa söndag, den 17 maj, på Charlottenlund. Anmälningarna till den tävlingsdagen löper ut på tisdag.

Läs även: Polisen stoppade i Danmark

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Färjestad: Maestro Zon övertygar stort

Travtips

Åby 8 augusti: Vi vet vem som är draget i Åby Stora!

Travtips
fredag 14.35, 07 augusti
Bästa vinnaren var så klar som jag trodde i onsdags och Fredric Palema satt tidigt i ledningen och vann enkelt. Vaken insats av Micke både från start och sista 500 då han körde mot den bakom och i spets är han vass Micke. Bra platsspel var Inti Boko som...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
fredag 14.34, 7 augusti

Umåker 7 augusti: Hoppet ställs till Djuse

Spelredaktör Daniel Olsson
Travtips
torsdag 15.05, 6 augusti

Åby 6 augusti: Spets och slut receptet för Bodybuilder

Spelredaktör Daniel Olsson
Travtips
onsdag 14.11, 5 augusti

Mantorp 5 augusti: En stenklar direkt i inledningen

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 15.34, 4 augusti

Hagmyren 4 augusti: Bröd och vin – en utsökt avslutning

Spelredaktör Daniel Olsson
Travtips
måndag 15.33, 3 augusti

Färjestad 3 augusti: Vi spelar Emilia – utan tvekan

Spelredaktör Daniel Olsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
lördag 11:23, 08 augusti 2020

Hästägarbristen som störst i Skåne?

STRÄNGNÄS: Det är tidiga morgnar just nu med tanke på det varma vädret vi har för tillfället. Hästarna släpps ute tidigt för att sedan stå inne några timmar på dagen när det är som varmast och flugor/bromsar är som jobbigast. Hästägarbristen är som störst ...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson