Gävle 20 december: Vi spelar Djuse i stället för favoriterna

Det är redan fjärde advent bara några dagar kvar att fixa julbonusen. Den hoppas jag att Mats E Djuse kan hjälpa oss med när vi vänder blickarna mot Gävletravet. Jag lirar kusken bakom två hästar – och de är långt ifrån favoriterna i loppen. Dagens bästa spel tror jag är Jörgen Westholms Gitan de Touchyvon i stayerloppet – förutsatt att hästen håller sig i trav det vill säga.

Klicka på önskat lopp
Välj lopp
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15

4 Gävle – Spelstopp 15.00

Spetsstriden:

3 Fröken Sting och 4 Selma Töll gör upp initialt, med plus för den senare. Över lång distans är det dock troligt att tilläggshästarna kommer fram direkt och 8 Carat du Goutier kan tidigt få överta.


Loppanalys:

8 Carat du Goutier är en ny trevlig bekantskap i Katja Melkkos stall. En åttaåring av klassiskt franskt snitt som lever mycket på sin styrka. Har hunnit två starter på svensk mark; spurtade riktigt starkt i debuten och avgjorde väldigt lätt senast med 12,5 sista varvet, båda starterna över stayerdistans. Fransmannen har visat fin form med andra ord och så som loppet är konstruerat är det nog troligt att Kontio drar i högertömmen tidigt för att försöka ta sig framåt. Oavsett spets eller dödens kommer han att bli svårslagen.

7 Electrical Storm är det givna motbudet. Valacken, som ju vann Orebro Intn’l i våras, trivs fint på den långa distansen och det ser ut att vara toppform igen. Spurtade skarpt i ett V75-lopp över kort distans för två starter sedan och kunde vinna enkelt senast över mer passande distans. Positionerna mellan honom och Carat de Goutier kan fälla avgörandet.

4 Selma Töll återkom efter ett kortare uppehåll senast och såg riktigt förbättrad ut. Fick lufsa på i spåren 700 kvar men avgjorde på rejält vis till slut. Är snabb ur volten och gissningsvis är det ledningen som är målet här för att sedan kanske släppa. Ska räknas.

9 Dennis de Castella visade också uppåtform senast. Svarade för en fin avslutning med 11,5-tempo de sista 700 och gick starkt in i mål. Behöver nog få lite flax med rätt ryggar här, men intrycket var fint senast och hästen är fältets outsider.

3 Fröken Sting stod för en positiv insats senast, men har varit struken efter det. En rysare på kusk och läge. 10 Super Zantos kämpar alltid på, men vinner sällan och i dag är det en tuff uppgift.

Rank: 8-7-4-9


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 8 Carat du Goutier till oddset 1.95 hos Unibet.

5 Gävle – Spelstopp 15.22

Spetsstriden:

2 Jennifer Web öppnade snabbt senast och taktiken är nog given från bricka två. Även 3 Whinston Majo är snabb ut och kan säkert utmana om det laddas för fullt. 8 Hula Hula Sisu är en annan som startat kvickt tidigare och lär nog i varje fall inte backas.


Loppanalys:

8 Hula Hula Am får mitt tips i ett relativt öppet lopp. Treåringen visade fina takter då han tog två raka i somras och visade vid senaste segern lätt 1.14 sista 1000 i spets. Senast gjorde hon första starten efter ett par månaders frånvaro, men galopperade då i täten 700 från mål. Hästen såg då ut att ha fullt av krafter kvar och fadäsen får sättas på orutinkontot. Tråkigt läge nu, men hon är snabb från början och kommer nog hitta ett fint slagläge. Jag tror det är bästa hästen i fältet.

2 Jennifer Web har börjat karriären bra och är under utveckling. Öppnade snabbt senast och spetsade från spår sju bakom bilen för att sedan helt ohotad vinna. Det var i sig inget märkvärdigt lopp men hästen gick i mål med mycket obrukade krafter. Perfekt läge nu och hittar man till spets är det hästen som ska slås.

10 O.M. Highstep var riktigt bra för två starter sedan; fram i dödens, pressade och tog över halvvarvet från mål för att vinna smått överlägset. Var därefter inte fullt lika vass men gick en fullt godkänd tid. Visar han samma stil som vid segern rör det sig om en allvarlig segerkandidat.

1 Lightzon kommer med två bra prestationer i bagaget, spelad till höga odds. Var nära att vinna för två starter sedan men fick direkt revansch senast då han avgjorde på bra vis. Kan troligen inte försvara tät men lär få ett bra lopp.

3 Whinston Majo är värd en varning. Visade bra kunskap i somras och är dessutom riktigt kvick ut. Nu är det comeback efter ett par månaders frånvaro, men han kan vara redo direkt. 9 Adora vinner inte så ofta men har visat fin form i senaste starterna och läget borgar för perfekt smygresa.

Rank: 8-2-10-1


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 8 Hula Hula Am till oddset 3.35 hos Unibet.

6 Gävle – Spelstopp 15.44

Spetsstriden:

6 U.R. Faxe är mycket snabb ut och borde ta ledningen, förutsatt att man vill, vilket jag förutsätter. Möjligheten finns att 12 Bokli Rapp kastas iväg direkt och i så fall ställer en tidig fråga.


Loppanalys:

12 Bokli Rapp har gjort det väldigt bra i Daniel Redéns regi och radade upp tre stabila segrar inför det senaste loppet. Då gick han i spets och fick förvisso ge sig till slut, men det var mot en mycket bra Våler Nikolai vilket knappast är något att säga om. Det känns som att Bokli Rapp är fältets klart bästa häst och han ska vara favorit här. Sedan är läget långtifrån roligt och dessutom blir det skor på alla hovar den här gången. Ingen garantivinnare.

Jag testar i stället 6 U.R. Faxe som vinnarspel då Bokli Rapp bör bli hårt spelad. U.R. Faxe hamnade långt bak i fältet senast och förmådde inte ta sig in i striden, formen har varit mycket fin för det och det finns ingen anledning att tro något annat nu. U.R. Faxe är kvick iväg och jag tror nästan säkert det blir spets här; man ska minnas att han enkelt förvisade Våler Nikolai från den positionen i september. Vare sig Djuse väljer att köra i spets eller vill släppa, känns han som det givna motbudet.

9 Brenne Järven kan vara ett annat alternativ. Det är riktigt fin form på den här fronten. Såg laddad ut i rygg ledaren senast och fick sent fritt för att bli tvåa bakom tuffe Roli Eld. Kan få det perfekta loppet av Skoglund här och räknas.

10 Guli Rubin var spetshästen i ovan nämnda lopp senast. Stretade emot bra även om det inte räckte hela vägen. Segerlös hittills i år, men har i vilket fall tjänat ihop till en fullträff på fina formen. Det första av outsider-buden i dag. 5 Björs Viking har gjort flera bra lopp i höst men galopperade senast. 3 Hönn Blesa gör alltid ett gott dagsverke och har ett bra läge.

Rank: 12-6-9-10


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 6 U.R. Faxe till oddset 5.75 hos Unibet.

7 Gävle – Spelstopp 16.06

Spetsstriden:

2 Forcement har ändå öppnat hyggligt och från det här läget vill man nog säkert prova mot täten. 3 Jesithappend kan utmana, men körs osannolikt i spets. Långt lopp och täten kan skifta flera gånger första varvet.


Loppanalys:

12 Gitan de Touchyvon tvekar jag inte på att tippa i det här stayerracet, trots att han visat galopp tre starter i rad. Fransosen imponerande dock stort vid sina två raka överst i raden då han bara var överlägsen. Näst senast gick hästen också fint efter stor markförlust, så formen ska det inte vara fel på. Det gäller att trava in sig från början, då är hästen urstark och trivs ypperligt över distansen. Felfri är det en toppchans.

2 Forcement svarade för en stabil insats vid segern och höll ändå helt okej från ledningen senast, utan att kunna växla tempo sista biten. Ytterligare en stark och rejäl franskstammad häst som har en rätt så intressant uppgift här; jag tror det kan bli ledningen och i så fall kommer han att tuffa på länge där.

4 Digital Pen är loppets joker då han ”nästan alltid” galopperar och därmed är väldigt svår att räkna på. Hästen visar dock mycket fart och styrka efter galopperna och senast var han inte långt från att vinna ändå. Skulle han gå felfritt den här gången, är han helt given i segerstriden.

10 Vega Face kommer med tre raka och den är en riktigt fin treåring. Har dock varit med tätkänning vid varje seger men härifrån kommer det att bli längre väg fram och därmed jobbigare. Ska för den sakens skull inte räknas bort.

Rank: 12-2-4-10


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 12 Gitan de Touchyvon till oddset 2.55 hos Unibet.

  • 12 gitan de touchyvon, vinnare

8 Gävle – Spelstopp 16.28

Spetsstriden:

1 Nebbenes Solan kommer prova det som går och har bra chans att hålla upp från ett innerspår. 3 Drängens Pojk är snabb ut men brukar släppa. 4 Nelson öppnar alltid snabbt ur volten och är trots läget förste utmanare i spetskampen.


Loppanalys:

1 Nebbenes Solan är alls ingen dum sort trots att han inte vunnit så ofta. Formen är mycket fin; näst senast fick han tåga på först utan rygg sista varvet, höll tappert men fick stryk precis på linjen. Senast slog han i galopp mitt i loppet, i en fin position. Bättre lycka nu får man hoppas och från det här läget ser det väldigt intressant ut. Öppnar bra i volten och planen är säkert att försöka hålla upp ledningen. Då kommer han sälja sig dyrt.

2 Sundbo Komet kommer med två raka och det i fin stil. Särskilt näst senast var hästen väldigt rejäl, då han pressade på i dödens, tryckte sig till tät i sista svängen och höll starkt hela vägen. Jag tycker en del talar för att det bli utvändigt ledaren igen men på uppvisad form räknas han tidigt.

14 Dale Spik tycker jag är roligaste budet från tillägg, även om det kan bli lurigt för tilläggshästarna att ta in på de som står start. Hästen är segerlös i år, men insatsen senast var god. Hade snarlikt läge som i dag då, avslutade fint men fick ge sig för häst ute i banan. Kan öppna bra och hamna bra på det direkt.

8 Juni Jo har bara en viktoria på 31 försök men valacken är bättre än så. Har gått helt anständigt i de två senaste starterna och formen finns där, liksom fart som räcker en bra bit. Jorma upp nu är förstås intressant och hittar man rätt från läget kan det bli fullträff.

4 Nelson ska inte räknas bort. Var fyra i mål senast, men det var tätt i slutstriden och det var inte långt från segern; det efter att ha jobbat i dödens runt om. Öppnar bra och skulle kunna spetsa även från det här läget och då kommer han inte ge sig i första laget.

15 Moi Edel har haft en bra säsong och är måhända fältets mest kapabla häst. Men han har inte visat samma form på sistone som tidigare i år och kanske är formen på väg ned. Springspår på tillägg nu är alltid intressant och vi kan inte räkna bort honom.

Rank: 1-2-14-8


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 1 Nebbenes Solan till oddset 2.40 hos Unibet.

9 Gävle – Spelstopp 16.48

Spetsstriden:

2 Comand öppnar bra och har perfekt läge, men 3 Hombre D. är explosiv när han laddas och jag har svårt att se någon annan häst i spets om felfri.


Loppanalys:

9 No Doubt är en högst lovande sort som Emilia Leo har, det gav han ju prov på i den där E3-uttagningen där han var femstjärnig från dödens och travade nytt svenskt rekord. I finalen efteråt stämde det inte, likaså i Kriterie-uttagningen blev det galopp. No Doubt har efter det fått ta igen sig och återkommer nu efter tre månaders frånvaro men är säkerligen väl förberedd. Kan inte utnyttja sin startsnabbhet här men lär ändå få en fin position i det lilla fältet. Samtidigt är det naturligt att tro att det saknas lite till toppformen ännu och då hästen lär bli tung favorit blir jag inte sugen på att spela.

8 Vici Volantes blir i stället ett chansspel här. Det är en nyttig sort som slitit mot kullens bästa i var och varannan start och torde hävda sig väldigt väl här. Stretade emot bra i spets för seger näst senast, men var en aning blekare i Kalmar efter det. Tränaren tror dock att formen ska vara bättre till nu och det här läget ska ändå inte behöva krångla till det så mycket. Kan avsluta bra med tempo – kul bud.

3 Hombre D. kämpade tappert i ett Klass 2-försök för två starter sedan men galopperade oturligt kort före mål i en tät slutstrid. Senast blev det galopp igen, vilket kanske oroar en aning, men ser man till vad hästen visade i starterna för det är han en given kandidat här. Mycket snabb ut och högst sannolik i ledningen, kan hålla hela vägen.

2 Comand höll bra mot bra motstånd näst senast och stred ändå på fint vis senast, även om han aldrig kunde ta sig förbi ledaren. Ska stå sig bra i den här klassen och har fått ett passande läge. Omöjligt är det inte att blir dödens här, men jag tycker att han ska räknas i vilket fall.

4 Dollar Doc är också en lovande sort som stått för mycket bra insatser vid segrarna i raden. Har fortsatt att göra stabila insatser efter det och är absolut en kandidat bakom favoriten här. 6 Global Bootleg är van att möta bra hästar och även om det inte gnistrat av form på sistone räknar man inte bort honom. 5 Digital Indy spräckte segernollan från ledningen senast, men det känns tuffare emot nu.

Rank: 9-8-3-2


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 8 Vici Volantes till oddset 8.75 hos Unibet.

10 Gävle – Spelstopp 17.08

Spetsstriden:

3 Langen’s Airborne öppnar rätt så bra och lär säkert provas mot spets. 4 Ninepoints Yankee kan nog också vara intresserad. Absolut snabbast är 8 Isa som skickas på det som går och trots läget är loppets spetsfavorit, men det kan kosta en slant att komma dit.


Loppanalys:

11 Unarmed Face blir mitt bud i det avslutande loppet. En mycket nyttig sort som bara har gjort fina prestationer en längre tid nu. Senast fick han tåga på varvet från mål men stred helhjärtat till mål. Det är mycket bra form, med andra ord. Visst är läget inte det lustigaste över kort distans, men jag har en känsla av att det kan komma att gå fort från början här och hästen har en vass avslutning att plocka fram. Kliver förbi dem till slut, är min förhoppning.

3 Langen’s Airborne har tävlat på finsk mark en tid nu och kommer med bevisad toppform. Var väldigt rejäl vid segern för tre starter sedan och hann dit senast efter en tuff upploppsduell. Hannu Korpi är en friskus i jollen och lär säkert prova mot täten här. Blir det spets är det hästen att slå, men även från en annan position är hästen en het kandidat.

8 Isa kommer från övertygande seger förrförra söndagen då hon kontrollerat vann från spets. Stoet är som bekant väldigt snabbt från start och brukar inte vilja ge sig från ledningen. Trots det här läget är hon favorit på spets, men hon kan vinna även från dödens när hon är på topp.

4 Ninepoints Yankee är en bra variant för klassen, även om han inte vinner så ofta. Felade mitt i loppet senast men har före det stått för helt godkända insatser. Hygglig från början och borde hitta ett trevligt läge i andraspår här. Kan räcka till seger.

12 Double Formula tycker jag man inte alls ska räkna bort här. Mycket rejäl vid segern näst senast, gick underkant 12,5 sista 800 då och galopperade i dödens 500 från mål senast i ett läge där han såg ut att skaffa sig greppet. Blir lite spelad från det här läget. 5 Krakas var överlägsen i ett enklare gäng för två starter sedan och får Ohlsson i sulkyn nu. 9 Master of Trix var bra vid segern, men felade senast, har smygläget nu. Samma för 1 Bellflower Wine som håller god form och kan överraska med klaff.

Rank: 11-3-8-4


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 11 Unarmed Face till oddset 9.25 hos Unibet.

 


Spelredaktör
Daniel Olsson
daniel.olsson@travnet.se

Spel från unibet

Tidigare travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson