Det är inte bara på Åby som det travas topplopp på lördag. Parisbanan Enghien bjuder på ett minst lika laddat lopp då det är dags för fina Prix de l’Atlantique.

90 000 euro är förstapriset i lördagens Prix de l’Atlantique som så när på Ready Cash innehåller nästan de bästa som går att uppbringa i Frankrike.

Redan Elitloppsklare Timoko gör en mycket spännande start inför kommande storlopp i Norden. Med Jos Verbeeck i sulkyn börjar han från innerspåret bakom bilen.

Hyperintressant bland motståndet är såklart årets Prix d’Amerique-vinnare Royal Dream som här återkommer efter andraplatsen i Prix de France.

Stentufft motstånd i övrigt bjuds av bland andra loppets vinnare de två senaste åren Main Wise As, Prix du Luxembourg-vinnaren Triode de Fellière och Roxane Griff som letar efter formen.

Startlistan ser ut så här:

2150 auto

1 Timoko – Jos Verbeeck
2 Quaker Jet – Jean Etienne Dubois
3 Rêve de Beylev – David Thomain
4 Roxane Griff – Eric Raffin
5 Royal Dream – Jean Philipphe Dubois
6 Main Wise As – Pierre Levesque
7 Quoumba du Guez – Jean-Michel Bazire
8 Quinoa du Gers – Matthieu Abrivard
9 Amour d’Occagnes – Christophe Martens
10 Paladin Bleu – Pierre Vercruysse
11 Triode de Fellière – Anthony Barrier
12 Oropuro Bar – Marco Smorgon
13 Renommée d’Obret – Mathieu Brun

 

De senaste vinnarna av loppet:

2012 Main Wise As – Sebastien Ernault 13,1
2011 Main Wise As – Pierre Levesque 12,5
2010 Quaker Jet – Jean Etienne Dubois 11,7
2009 Nouba du Saptel – Yves Dreux 11,8
2008 Exploit Caf – Jean Michel Bazire 12,6

GILLA travnet.se på Facebook!

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Salmonellasmittat foder kan ha nått travstall

Salmonellasmittat foder kan ha nått travstall

Vid en rutinkontroll har salmonellasmittat djurfoder upptäckts. Det smittade fodret kan ha gått ut till uppåt 300 gårdar runt om i landet. Svensk Travsport befarar att även travstall kan bli drabbade.

Det var vid rutinprovtagningar på foderföretaget Johan Hansson AB i Uppsala som det upptäcktes att fodret var smittat med salmonella.

Det smittade fodret har gått ut till cirka 300 gårdar runt om i Sverige. Det huvudsakligen till nötkreatur men misstanke finns att även travstall kan komma bli drabbade.

Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, arbetar nu med att begränsa smittan och att kontakta företagets berörda kunder.

– Smittat foder har levererats ut till djurägare. Vi kommer nu att kontakta djurägarna och ge dem närmare information. Vi arbetar också för att komma igång med provtagningen av djuren inom de närmaste dagarna, säger Helena Kättström, djurskyddschef i ett pressmeddelande från Jordbruksverket.

Om provtagningarna visar salmonella kommer gården eller stallet att spärras.

– Normalt tar bara analysen ungefär en vecka efter provtagning som sker efterhand man hinner med. Så länge stallet inte är spärrat finns inget förbud att tävla med travhästar men det är en stark rekommendation från Jordbruksverket att inga djur ska lämna gården eller några nya komma dit innan man har fått provsvar. Lagstiftningen är främst skriven med tanke på livmedelsproducerande djur och travhästar i karriären har ju helt andra förutsättningar så vi kommer tillsammans med Jordbruksverket försöka hitta bästa möjliga lösningar, säger Svensk Travsports chefsveterinär Göran Åkerström till kanal75.

Djur blir sällan sjuka i salmonella. Symtomen varierar och i många fall visar infekterade djur inga symtom alls. Myndigheternas mål är att förhindra salmonella från att komma in i livsmedelskedjan och därmed också kunna smitta människor.

Här finns vidare information från Jordbruksverket.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V86 Solvalla: Statistikanalys
Nästa nyhet
V86 Solvalla: Statistikanalys

V86 Solvalla: Statistikanalys

Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av dagens V86-omgång på Solvalla.

V86-spelet fortsätter att förvåna. I onsdags vann tre favoriter, tre andrahandare och så en tredjehandare – 9 Twigs Tiffany i V86-7, som ändå var streckad på så mycket som 30%, och som på förhand hade så god chans att den var tipsetta i analysen.
Sedan var den återstående vinnaren förvisso en enprocentare som motiverar högutdelning på 8 rätt, men hur kan 6 och 7 rätt ge någonting!? Vi talar om en omgång med ”sju gratis rätt åt alla”, på en spelform där radpriset är 25 öre och bara 39% av omsättningen går till 6-7-rättspotterna. Det förefaller som en matematisk omöjlighet, ändå händer det gång på gång.

Det är uppenbart att V86-systemen överlag är inkompetent komponerade, det är en tydlig skillnad mot hur det ser ut på V75. Det var nästan identiska resultat på V75 några dagar innan. Då gav alla rätt 330 kr och det blev inget alls i 1-2-felspotterna. Och på den spelformen är radpriset dubbelt så högt.

Omsättningen på V86 är så låg också, tydligen är det de bästa spelarna som står över spelet och satsar på V75 istället. Kanske extra tydligt förra veckan, då det var jackpot på V75-spelet.

Den här gången vann för ovanlighetens skull de vanliga V86-spelarna mot V8-spelarna. De senare omsatte 799 383 kr (5% av totalomsättningen), men ingen satte åttan så de gick helt lottlösa. V86-spelarna tog hand om pengarna i alla samtliga vinstpooler, totalt 68.5% av vad de omsatt.

Efter tisdagen är det omsatt 1 240 911 kr, varav 6 306 kr på V8. Det är 2% lägre än vid samma tidpunkt förra veckan vilket indikerar risk för nytt bottenrekord i omsättning. Synd på ett så fint spel och en ganska spelbar omgång.

V86-1: Autostart, medeldistans, låg mellanklass [sidan 35]
Favoriten infriar ofta i första V86-avdelningen. Det har den gjort i 39 av de 70 V86:or som avgjorts, 56%. Den här gången ser favoriten också ut att bli omgångens största, och sådana har infriat i 59% av V86-omgångarna.

Lopptypen genererar en hög andel favoritsegrar – starka favoritskap som det här aktuella infrias till 2/3.

Spår 4 visar index 1.07 för favoritinfriande, det ökar alltså chanserna med några procent.

Det finns faktorer som talar mot favoriten också. Han är fattigast i loppet – och yngst. Ifjol provade han V75, Klass I, och var duktig då som trea. Men här är motståndet tuffare, han måste vara bättre för att upprepa samma placering och ytterligare bättre för att segra. Det kan han förstås vara, och risken är uppenbar att det stora favoritskapet i sig gör att han segrar. Det är ju knappast osannolikt att han lättvindigt släpps till ledningen.

Formtoppade 5 Air Gunner har annars god spetschans, och det är galet att släppa till favoriten. 38% av loppen vinns från ledningen, men bara 3% från rygg ledaren. Men både Jansson och Adielsson är solvallakuskar, och på banan finns en oskriven regel som säger att man ska släppa till den som är hårdare spelad.

”Måste vara en bra chans” säger annars tränaren till 5 Air Gunner till Aftonbladet. Om bara kusken kör efter det så… hursomhelst så måste ju de proportionerna som råder i skrivande stund, 88% mot 5%, vara helt galna. Air Gunner vinner om kusken så önskar.

V86-2: Autostart, medeldistans, 4-åringslopp [sidan 52]
Streckfavoriterna vinner ofta i sådana här lopp, snittar 48% oavsett styrka. Bakom är det sedan rätt jämnt mellan de som rankas 2-8 medan de fyra sista har försumbart små chanser.

Favoritskapet verkar bli omgångens svagaste, och sådana favoriter vinner sällan på V86. Senast var 31 omgångar sedan…

Loppet håller väldigt låg klass. Prestationen som 11 Super Otto svarade för på V75 senast räcker väldigt långt – han var värd att vinna det loppet efter en tung löpning, men det blev galopp i slutfasen och därmed diskning. Vid seger hade han inte varit startberättigad här. Intressant streck till låg streckprocent!

Klar spetsfavorit i loppet är 2 Offshore Man och spetshästarna håller till mål i 47% av loppen. På den noteringen bör han ha bättre chans än ”bästa hästen” 11 Super Otto. Den duon utgör i alla fall ett fint lås för den som vill spara på strecken.

V86-3: Autostart, medeldistans, 3-åringslopp [sid 47-48]
Mycket låg klass igen och snarlikt föregående lopp, deltagarna är ett år yngre bara. Den senare faktorn gör det svårare för spelarna, favoritchansen sjunker till normala 1/3 och hästar rankade 9-10 vinner tillsammans 8% av loppen, det är inte försumbart. Men 70% av loppen vinns av rank 1-3.

Loppet innehåller två hästar som aldrig förlorat, 1 Boys Going In och 5 Akilles Sisu. Den senare är mycket spårgynnad. Dessa bör få de första strecken.

3 Ruhuna Tea har aldrig vunnit, men är en ”snackhäst” då han tränas av optimistisk tränare. Kan vinna, men blir i vanlig ordning överbetrodd. Hittills har han förlorat spelad till 1,60 och 1,50.

V86-4: Lopp med två tillägg, medeldistans. Strukna: 11, 14. [sidan 99]
Det är länge sedan som favoriten senast vann avdelning 4 på V86 – man får gå tillbaka 18 omgångar, till den 5 dec. ATG placerar pricksäkert ett av de öppnaste loppen som V86-4, då man vill ha ett öppet triolopp.

Statistiken visar att det är jämna chanser mellan de som står på startvolten och de som står på ett tillägg. De med dubbla tillägg är väldigt missgynnade och startar med endast 1% chans vardera i snitt.

14 New Line blir favorit på att han är ny hos Svanstedt. Man vet, att hästar i regel då är markant förbättrade. Men hästen har helt nyligen hittat en ny växel hos sin förra tränare, Uhrberg. Han har varit bättre än någonsin i sina fem senaste starter. Finns verkligen ytterligare en växel? Man kan förstås inte utesluta att Svanstedt är mannen som ”besegrar statistiken”, men som statistikspelare spikar man inte den här i alla fall. I normalfallet vinner någon där framme.

V86-5: Autostart, medeldistans, stolopp [sidan 42]
Loppet har lustigt nog blivit ett 5-åringslopp också – nästan i alla fall. Bara 3 Angel Face avviker genom att vara äldre, vilket bör vara en liten fördel.

10 Engla Håleryd sticker annars ut som bästa hästen och, faktiskt, kanske omgångens bästa spik. Hon blir lite mindre betrodd på grund av att hon galopperade senast, men innan var hon bottenlöst bra i tre raka segrar – eller åtminstone lite bättre än den klass hon nu tävlar i. Två raka galopper oroar förstås, om än hon lyckades reperara den första till seger. Bakspåret ska normalt vara galoppriskhämmande.

Vid lunchtid är stallkamraten 6 Believe Me streckfavorit. Det kan hända att spelarna är rätt ute, det är ju oftast så att spetshästen slår ”bästa hästen”. Men från stallet (timonurmos.com) råder det inget tvivel vem som är förstahästen i loppet.

Favoritens grundchans är 29% i sådana här lopp. Spetshästen vinner 41% och 1/10 vinner från dödens.

V86-6: Autostart, medeldistans, låg klass [sidan 32]
Ett ”lunchlopp” av lägre klass än någonsin dykt upp under Solvallas onsdagsspel (under 2000-talet i alla fall). Det är till och med så att många lunchlopp håller bättre klass.

Hans-Owe Sundberg har fint favoritinfriande, 7 av 14 under perioden 2010-13. På V86 är det annars så att de mestvinnande kuskarna har fina siffror bakom favoriter, medan de som bara kör ett fåtal favoriter per år vinner väldigt sällan.
Ser man bara till 2013, så har de tre dominerande kuskarna Kontio, Melander och Adielsson ett infriande på 40% (20/50). Övriga kuskar har bara 19% (13/70).

1 Claude Guegan ser ut att ganska tydligt bli omgångens näst största favorit. Sådana har tidigare infriat 31 gånger av 70, 44%. Innerspåret är inte positivt för infriandechansen utan har tvärtom ett index på 0.9. 44% X 0.9 = 40%, det är en rimlig uppskattning av chansen.

V86-7: Autostart, kort distans, 10-hästarslopp. Struken: 10. [sidan 8]
2 Amaru Boko har skrivit in sig i historieböckerna genom att bli den första svenskfödde 4-åringen som segrat i Guld på V75. En annan häst har klarat av samma bedrift, men Scarlet Knight är född i USA. Man kan anta att Amaru Boko går en lysande framtid till mötes. Nu matchas han för elitloppet, och löser normalt den här enklare uppgiften.

3 I Saw You utklassade 4 Friction i senaste starten. Nu har han spår innanför och är så snabb ut, att det faktiskt kan bli ledningen trots en startsnabb 1 Shaq Is Back innanför. Spetshästen vinner 36% av loppen.

4 Friction är kraftigt spårgynnad. 75% av alla favoriter med spår 4 infriar. Men formen..? Kan naturligtvis vinna, men spelvärdet är inte så stort då han är favorit. Rimligen har både 2 och 3 bättre chanser att vinna, och de är ju mindre streckade.

V86-8: Klass I, autostart, medeldistans. Struken: 11. [sidan 32]
Här faller ögonen direkt på 12 Trans Atlantic (3%). Han har imponerat från tillägg i långlopp flera gånger för Svanstedt. Medeldistans nu är knappast en fördel, men å andra sidan är det ett ”V75-lopp” med tufft motstånd, det är positivt. Det ökar chansen att det blir högt tempo. När alla andra är trötta, har Trans Atlantic fortfarande en speed kvar. Det är inte ofta en bra, Svanstedt-tränad häst är så här lite streckad i så här lämpligt gäng! Omgångens största spelvärde.

9 Queasy inledde med att förlora 12 lopp. Nu har han två raka, från spets och dödens, de två mest gynnsamma positionerna. Från spår 9 är det stor risk för en sämre position nu, statistiken visar kraftiga minussiffror. Samtidigt är motståndet MYCKET hårdare. Han är yngst i fältet och hårt inne på pengar. Visst har han varit bra, och visst kan han vinna, men han är också rejält överspelad, som stallets hästar så ofta blir.

 

/Jens Sjödén
Mejl: mailajens@yahoo.se 
Jens Sjödén
 ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Petri Salmela till 1000 som tränare
Nästa nyhet
Petri Salmela till 1000 som tränare

Petri Salmela till 1000 som tränare

Under tisdagskvällen nådde Bodens Petri Salmela den åtråvärda milstolpen att ha vunnit tusen segrar som tränare.

När Jorma Kontio lotsade in Andreas Sisu till seger i det sista loppet under Gävletravets tävlingar på tisdagen betydde det också ett stort jubileum för tränaren Petri Salmela.

Det 49-åriga Bodenproffset noterades därmed för sin tusende seger som travtränare. En bedrift som endast 27 av landets i dag aktiva tränare kan skryta med.

– En milstolpe i min karriär. Det är stort och det känns mycket bra, säger Petri Salmela till Svensk Travsport.

Petri Salmela föddes i Finland och inledde sin karriär inom travsporten som amatörtränare 1988 innan han blev proffs på banan i finska Torneå 1993. Under 1998 gjorde han flytten över gränsen och etablerade sig som proffs vid Bodentravet. Där är han kvar än i dag men har även en filial med ett 30-tal hästar norr om Stockholm.

Hittills i år har Salmelas stall noterats för 27 segrar på 171 starter och 1,5 miljon kronor inkört.

GILLA travnet.se på Facbook!

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Läcker Fascination lekte hem årsdebuten
Nästa nyhet
Läcker Fascination lekte hem årsdebuten

Läcker Fascination lekte hem årsdebuten

Lars I Nilsson och gänget kring Fascination har en mycket spännande framtid. Kulldrottningen såg mäktig ut när hon gjorde första starten som fyraåring.

Fascination har gått fram som en ångvält i årgångsloppen hittills i karriären och frågan är vem som ska stoppa henne i år.

Fjolårets vinnare av Oaks och Breeders Crown gjorde årsdebut på Jägersro under tisdagskvällen och trots nästan fem månaders frånvaro fanns ingen tillstymmelse till ringrost hos den fyrfaldiga miljonärskan.

Som brukligt satt Johnny Takter upp bakom Lars I Nilsson-träningen som välvilligt blev släppt till ledningen efter 500 meter som passerades på 11,2. Därefter var det ingen som kunde ta sig i farlig närhet av Fascination.

Efter 16,4 på varvet ökade Takter takten över sista bortre långsidan och in på upploppet hade Fascination skakat av sig den sista uppvaktningen och det fyraåriga stoet sprintade undan i finfin stil. Via en avslutning sista 500 meterna på 10,4 klockades vinnaren till 1.15,0a över full distans. En prestation som belönades med 40 000 kronor.

Med årsdebuten nu avklarad siktar man mot Åby och Drottnings Silvias Pokal. Uttagningarna till det loppet körs den 2 maj medan finalen körs två veckor senare, den 16 maj.

GILLA travnet.se på Facebook!

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Är det Maharajahs tur nu?

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson