Fortsatt trav i Sverige

Till följd av coronaviruset har flera stora idrottsevenemang ställts in eller lagts på is och i både Norge och Danmark har samtliga travtävlingar avlysts. Men i Sverige fortsätter travsporten som vanligt – om än utan publik på arenorna.

I Italien hålls inga sporttävlingar och i England har Premier League skjutits upp. På söndagen kom beskedet att det inte blir något SHL-slutspel och att den svenska hockeysäsongen är över. Det till följd av förhindrandet av spridning av coronaviruset. Men den svenska travsporten fortsätter.

Till skillnad från våra grannländer Danmark och Norge, som ställt in samtliga trav-tävlingar tills vidare och som rekommenderas att inte tävla i andra länder, är avsikten från Svensk Travsports sida att fortsätta enligt kalendern. Det berättar sportchefen Petter Johansson i en intervju med Kanal 75.

Extremt stora ytor på travbanan

– Vi förhåller oss till de direktiv som finns och det är max 500 personer på plats. Vi har också gått ett steg längre och förbjudit publik på våra arenor helt och hållet, säger han till Kanal 75.

Det är endast ”berörda parter” som tillåts på svenska travbanor just nu; tränare, kuskar, skötare, transportörer och banans personal. Den fortsatta utvecklingen följs noggrant av Svensk Travsport – men för närvarande är inga åtgärder i övrigt planerade.

– Det är de som är involverade för att vi ska kunna genomföra en tävling som får befinna sig på stallbacken. Då minskar vi populationen på ytan till ungefär 150-250 personer. Sedan får vi inte glömma bort att en travbana består av extremt stora ytor jämfört med verksamheter inne i ishallar, innebandyhallar och liknande, säger Petter Johansson till Kanal 75.

Läs även: Coronaviruset och travet

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Axevalla: Bra början för Lucifer Lane

Axevalla: Bra början för Lucifer Lane

Lucifer Lane går en ny intressant säsong till mötes – och den påbörjades på bästa sätt. På Axevalla kontrollerade han det lilla fältet från ledningen.

Thomas L Nilsson-tränade Lucifer Lane hade starka unghästsäsonger med bland annat Breeders Crown-seger som treåring och silvret i Sprintermästaren som fyraåring, men i fjol var det kanske mer av en ”mellansäsong”. Nu är hästen tillbaka på banan som sexåring – och den inleddes på ett trevligt sätt. Lucifer Lane vann direkt i första starten på drygt fyra månader.

Blott fem hästar kom till start i loppet och Lucifer Lane, med som alltid Johan A Nilsson i vagnen, kunde inte hålla ut katapultsnabbe Mr Lindy från början, men tog sig snart ut för att prova på nytt. Efter lite mer än ett halvvarv satt favoriten i ledningen och efter 16,5-tempo första kilometern var saken klar. Lucifer Lane spänstade säkert undan i slutstriden för att fastställa segertiden till 1.14,6a över 2140 meter.

Bra dag för Henna Halme

Henna Halme hade uppdraget att ratta fyra hästar från stall Veijo Heiskanen på Axevalla under dagen – det slutade i dubbelseger. Italienaren Around the World noterades för karriärens första seger. Efter en resa i tredje utvändigt i bra tempo, kunde Halme avvakta in till banans långa upplopp före spurten sattes in på allvar. Around the World avgjorde enkelt.

Corleone hade matchats flitigt på rikstoton inför söndagens start och fick nu full utdelning på den fina formen. Valacken kördes till så fort spetskörningen lugnat ned sig, övertog täten med varvet kvar av sprinterloppet och favoritspelarna behövde därefter aldrig oroa sig. 1.13,7a/1640 var segertiden.

Skoglund med en ny pinne

…Rapdio S.W. och Mikael J Andersson spetsade men fick överlämna efter press till Ecke Steel. Det skulle ändå lösa sig perfekt; fritt spelrum blev det redan i sista sväng och ledaren kunde inte svara den sista biten. Maria Törnqvist tränar fyraåringen.

…Dagens skräll levererade Jonathan Bardun bakom Jetstream Rapida som tog sig fram mot dödens med mindre än varvet kvar och därifrån starkt tuggade ned den i ledningen dragande Attila Zack kort före mål. Claes Svensson är vinnarens tränare.

…Stefan Persson är i bra kuskform och ordnade dagens seger med hjälp av Hanna Lähdekorpis Bastian. Fyraåringen följde i ryggar över den sista bortre, klev in i bilden på allvar ur sista sväng – och kunde problemfritt fånga in ledande Prima Kaiser.

…Apropå kuskar i form – Rikard N Skoglund skulle inte lämna Axevalla segerlös. Rally Gunnar, från Ulf Stenströmers stall, kirrade en säker seger efter att ha travat i andra utvändigt och attackerat mitt i sista kurvan.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Disco Volante glänser
Nästa nyhet
Disco Volante glänser

Disco Volante glänser

”Det blir nog svårt hitta sexton hästar som är bättre än honom”, menade Ulf Ohlsson och tänkte på en eventuell start i Elitloppet för Disco Volante. Stefan Melander-stjärnan var förkrossande när han i Halmstad vann på årets hittills snabbaste tid.

Disco Volante var en av hästarna i Elitloppet förra året och frågan är väl om valacken inte ligger bra till för en ny biljett framöver. Scarlet Knight-sonen förpassade sitt motstånd att göra upp om andrapriset i lördagens Gulddivisionen i Halmstad – när han i splendid isolation tog sin fjärde seger i klassen på sina fem senaste starter.

Ulf Ohlsson laddade iväg sjuåringen för fullt från början och tog sig trots bricka åtta till ledningen i den första svängen. Klockorna visade på 08,3 första 500 men Disco hade inte för avsikt att lugna ned tempot nämnvärt. Över sista bortre långsidan stack favoriten ifrån med ett par längder, noterade den första kilometern till 09,3 – och länsade undan till en överlägsen seger.

Förstapriset på 150 000 kronor fixades genom seger på 1.10,1a/1640 meter, vilket är den snabbaste segertid som noterats på svenska banor hittills i år. STL-finalerna hemma på Solvalla om två veckor lär vara nästa uppgift. Stallkamraten Snowstorm Hanover grejade andrapriset, före Dragster medan den comebackande Giveitgasandgo tidigt gav slaget förlorat och kom i mål sist felfri.

Snygg dubbelseger för Puro

Välstammade Maestro Crowe har börjat sin karriär i det närmaste fläckfritt. I Klass 2-försöket kom den sjunde segern i nionde starten för Petri Puro-valacken som visade att stayerdistansen inte var några problem alls. Erik Adielsson lät femåringen runda fältet mot ledningen 1800 meter från mål och kunde sedan ”finåka” till segern, helt ohotad på 1.16,0/3140.

Petri Puros andra, och Adielssons, för eftermiddagen kom i Silverdivisionen. Martin de Bos blev överrumplad från start av blixtsnabbe Kung Edward men tog sig snabbt ut i andraspår och kunde ta över täten efter ett knappt halvvarv. Och efter att Martin de Bos fått sänka till 1.16 första varvet kunde inte ens ångmaskinen Grainfield Aiden hota från dödens. Lätt undan på 1.14,1a/2140.

Rexine helt i sin egen klass

Bo Westergård-tränade Rexine verkar också vara något lite extra. Efter sin imponerande seger på Åby senast var hon rejält påpassad för Björn Goop i Diamantstoet. Ett lopp som hon, bokstavligen, kom att leda varje meter av. Överlägset undan på 1.14,2/2140.

…Four Guys Dream, tränad av Håkan K Persson och körd av brorsan Stefan, har hittat storformen. Vägen till segern i Klass 1-försöket kunde knappast varit mer odramatisk. Ledningen ur första kurvan och sedan full kontroll till tredje raka segern.

…Henriette Larsen vann Ungdomsloppet med Peter Untersteiners Global Woodstock som fick dödens men blev avlöst efter ett varv av Bossy Alley. I en jämn slutstrid de båda emellan – samt den kvickt avslutande Vikens High Yield var det Global Woodstock som satte nosen först.

…Peter Untersteiner himself skulle förstås också få en seger på hemmaovalen. Adde S.H. stod för en riktigt vass insats i Bronsdivisionen; styrde fram mot dödens med varvet kvar trots tufft tempo, fick greppet och höll undan före uppvaktande Smokey Herman. 1.11,6a/1640 var vinnartiden.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
3 x svenskt i Frankrike
Nästa nyhet
3 x svenskt i Frankrike

3 x svenskt i Frankrike

Fredagen den trettonde var verkligen ingen otursdag för svenskarna i Frankrike. Calle Crowns seger i ett Grupp 3-lopp på Cagnes-sur-Mer följdes upp med ytterligare två blågula vinster i trikolorens land.

Tomas Malmqvist-tränade Calle Crown kom från seger och andrapris från Vincennes i februari och testade nu lyckan på sydligare breddgrader. Med Pierre Vercruysse som pilot gjordes sexåringen till favorit i Grupp 3-loppet Grand Prix de Vincennes med 36 000 euro till vinnaren. Slantar som alltså Calle Crown kunde addera till sitt bankkonto.

Calle Crown övertog ledningen efter 800 meter, men efter flera skiften i täten blev det så småningom fjärde invändigt – men det skulle lösa sig perfekt. Samtidigt som den ledande Bulle de Laumont högg i galopp vid upploppets början hittade svensken luckan och kunde efter en kvick avslutning ta ned Dream de Lassiere i duellen till seger på 1.14,2/2925 meter.

Parling-seger på Rivieran

Pierre Vercruysse agerade segerkusk även bakom Daniel Parling-tränade Making Love tog hem det nästföljande loppet på azurkusten. Nioåringen tassade med som sista häst i andraspår men blev fint framdragen över sista bortre för att sätta in attacken för fullt in på upploppet. Making Love gick klart fortare än sina konkurrenter och kopplade ett säkert segergrepp före den invändigt spurtande favoriten Emiliano. Förstapriset på 13 050 euro bärgades efter att ha gått över mål på 1.15,2/2925.

Figaro Vici slog till på Enghien

Även på Paris-banan Enghien tävlades det under fredagen – där var det den av Jörgen Westholm tränade Figaro Vici som slog till. Francois Lagadeuc hade uppdraget i sulkyn och kunde erbjuda den svenske femåringen ett läckert lopp i rygg på ledaren. Ännu in på upploppet satt Figaro Vici fastlåst men att upploppet på Enghien är långt är välbekant – med 200 meter kvar hittade man fritt invändigt och avgjorde mycket lätt till slut.

Figaro Vici har haft en fin vinter i Frankrike och efter att i sina senaste starter tagit en seger och två andrapriser på Vincennes, blev det nu en ny seger värd 19 350 euro – något som förde Figaro Vici över en miljon kronor intravat hittills i karriären. Den här segern togs på 1.12,1a/2150.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nya förutsättningar för Bergsåker
Nästa nyhet
Nya förutsättningar för Bergsåker

Nya förutsättningar för Bergsåker

Norge ställer in samtliga travtävlingar till följd av coronaviruset. Därmed kan inte V75-omgången på Momarken nästa lördag köras som tänkt. Bergsåker kommer i stället att arrangera sina tävlingar med nya propositioner.

På fredagen tog det norska travförbundet beslut att ställa in samtliga travtävlingar de närmaste veckorna. Av den anledningen kommer inte den tänkta norsk-svenska V75-omgången på Momarken nästa lördag, den 21 mars, att köras. Det betyder nya förutsättningar för Bergsåker.

Nya propositioner

Bergsåker skulle ursprungligen ha kört kvällstrav den 21 mars och kommer inte att ”ta över” de planerade STL-tävlingarna från Momarken. I stället ordnas nya propositioner för tävlingsdagen som får en ny starttid till ”V75-tid” på eftermiddagen. Totalt ska köras sju lopp med 75 000 kronor i förstapriser.

Klicka här för information från Svensk Travsport om tävlingsdagen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Frankrike: Stängs av fyra år - efter dopning

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson