Just nu:
08.11 Christoffer till 1000
15.10 Bergsåker 29 februari: Vi har en Dynamite-vinnare!
15.08 Bollnäs 28 februari: Croons får en slant
11.25 Lunch-draget Eskilstuna: Master Hill herre på täppan
09.44 Nu är det färdigtävlat för Southwind Feji
08.42 Skoglund har tagit täten
08.34 Boden: Rally Funny i ensamt majestät
17.25 Urstark Unique Juni
15.38 Boden 27 februari: Här är det trimmat – lita på det!
08.47 Solvalla/Åby: Mäktig comeback av Sir Ratzeputz

Flera andra godbitar på Vincennes

Travets tempel Vincennes står i fokus under helgen där den hundrade upplagan av Prix d’Amerique ska avgöras. Men det finns andra lopp att hålla ett ”svensköga” på också.

Prix De Luxembourg (100 000€) går av stapeln kl 15.15 på lördagen och med två svenska deltagare. Jerry Riordan sto Shadow Gar har spår fem bakom bilen och Pietro Gubellini sitter i sulkyn.

Robert Berghs Mindyourvalue W.F. har nu fått ett lopp i kroppen efter uppehåll och fick bricka åtta. Björn Goop kör och bland övriga motståndare märks Bazires armada Valakaja Hindö och Dorgos De Guez.

I Prix Ready Cash (50 000€) över 2850 meter startar Harran Boko, tränad av Conrad Lugauer med sonen Marc Elias i sulkyn.

2700 meter är distansen i Prix De Chalons En Champagne (58 000€). Loppets enda svenskintresse är Jörgen Westholms Balzac De Chatelet körd av Björn Goop.

Riktigt svenskätt är det i lördagens åttonde lopp – amatörloppet Coupe D’Europe Des Amateurs (14 000€) där det i fjol blev Peter Untersteiner-tränat i topp genom Start Ivy League.

Björn Goop har tre till start – Juvels Boy, Västerbo Hard Cash och M.T.James. Pasi Aikio skickar ner Uppohoppa som körs av Mats Holmstedt medan Robert Bergh selar ut nioårige Jet Voice.

Under söndagen är det självklara huvudnumret Prix d’Amerique klockan 16.10 men det finns andra godbitar att kolla in.

Adrian Kolgjini har både Kennedy och Smokin Joe till start i Prix De Montreal (58 000€) och Tomas Malmqvist provar lyckan med Borups Senator.

80 000€ är prissumman i Prix Gras Savoye Willis Tower. Bland deltagarna återfinns Rajesh Face, Angle Of Attack, Short In Cash och Velvet Gio.

I Prix Helen Johansson (80 000€) startar Johan Untersteiner Dear Friend medan Jörgen Westholm testar med Unique Juni.

redaktionen@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
lördag 08:11, 29 februari

Christoffer till 1000

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 09:44, 28 februari

Nu är det färdigtävlat för Southwind Feji

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:42, 28 februari

Skoglund har tagit täten

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:34, 28 februari

Boden: Rally Funny i ensamt majestät

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 17:25, 27 februari

Urstark Unique Juni

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 08:47, 27 februari

Solvalla/Åby: Mäktig comeback av Sir Ratzeputz

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 00:14, 27 februari

Bélina slutar på topp

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Bråk på Bergsåker

Bråk på Bergsåker

Under onsdagen larmades polisen till Bergsåkers travbana om en misstänkt misshandel.

Enligt Sundsvalls Tidning uppstod ett bråk med in- och uttagning av hästar i ett stall på Bergsåker. En man i 30-års åldern, en jämngammal- samt en äldre kvinna ska ha blivit osams med slagsmål som följd.

Uppgifterna går isär och polisen har fått in två anmälningar med olika händelseförlopp. Mannen menar att han fått motta sparkar och slag och dessutom ska den äldre kvinnan kastat en hink med vatten på honom.

I den yngre kvinnans anmälning står det att hon blivit knuffad av mannen.

– Vi har ett vittne som vi ska prata med, så ser vi vad som hänt, säger Hanna Rolinder – förundersökningsledare vid polisen i Sundsvall.

redaktionen@travnet.se
Nästa nyhet
Inför: Prix d'Amérique
Nästa nyhet
Inför: Prix d’Amérique

Inför: Prix d’Amérique

Det är dags igen för loppet som brukar kallas världens tuffaste. På söndag avgörs Prix d’Amérique på Vincennes kolstybb. Blir det Björn Goop som vinner med fenomenet Face Time Bourbon, väntar en ny triumf för Jean-Michel Bazire – eller kan Propulsion krossa de franska drömmarna?

Arton hästar samlas i startvolten på Vincennes på söndag då Prix d’Amérique firar 100 år. Vinnaren i världens största travlopp, belönas med att få sitt namn förevigat i historieböckerna – och över fyra miljoner kronor i förstapris. Startlistan är nu klar till söndagens batalj.

Björn Goop vann Prix d’Amérique för två år sedan med Readly Express och har ett jätteläge att göra det igen – han kör femåriga fenomenet Face Time Bourbon som i Frankrike hela tiden räknats som hästen att slå på söndag. Han är en av tränaren Sébastien Guaratos fyra hästar i loppet; stallet har även ikonen Bold Eagle med, liksom Billie de Montfort – och elvaårige Valko Jenilat.

Bazires trio starka utmanare

Jean-Michel Bazire mönstrar, precis som i fjol, en synnerligen stark trio som kommer att utmana. Tränaren själv kör sin ballerina Bélina Josselyn som vann i fjol och som visade färsk toppform då hon segrade i Prix de Belgique. Men en minst lika tuff motståndare blir Davidson du Pont som såg smällfin ut som trea i genrepet. Norske Looking Superb, tvåa i fjol, är Bazires tredje PdA-vapen.

Svenskarna har tre hästar att hålla tummarna för. Efter ett sent taget beslut står Propulsion för fjärde året på startlinjen i Prix d’Amérique. Han har tidigare varit trea, fyra och femma i loppet och vänder åter för att utkräva revansch. Svensktränade är också Milligan’s School och Ringostarr Treb.

Här är alla hästarna i Prix d’Amérique:


1 Excellent

Hingst 6 år e. Real de Lou – Udine d’Odyssee
Kusk: Alexandre Abrivard
Tränare: Laurent-Claude Abrivard

Vinterns kanske största bubblare som var tvåa bakom Vivid Wise As i Prix Marcel Laurent, vann sedan Prix Doynel de Saint-Quentin och följde upp med en mycket imponerande viktoria i Prix Ténor de Baune. En seger som gav honom PdA-platsen.


2 Chica de Joudes

Sto 8 år e. Jag de Bellouet – Queschua Love
Kusk: Alain Laurent
Tränare: Alain Laurent

Tufft sto som har en stark säsong bakom sig. Vann Prix Helen Johansson under PdA-helgen i fjol och är nu en av hästarna i det största slaget. Säkrade biljetten redan i det första B-loppet Prix de Bretagne där hon var tvåa. Har efter det gjort tre lopp ytterligare, en seger.


3 Looking Superb

Hingst 7 år e. Orlando Vici – Classical Pine
Kusk: David Thomain
Tränare: Jean-Michel Bazire

Fjolårets stora chock i PdA, där han blev knappt slagen tvåa. Vann senare Prix de l’Atlantique och tog sig även till final i Elitloppet. Kvalificerade sig till årets upplaga genom att vara trea i Prix de Bretagne och därefter har norrmannen slipat formen inför den stora uppgiften.


4 Vivid Wise As

Hingst 6 år e. Yankee Glide – Temple Blue Chip
Kusk: Yoann Lebourgeois
Tränare: Alessandro Gocciadoro

Spännande italienare som slog igenom med dunder och brak då han i somras vann i Cagnes-sur-Mer på supertiden 1.08,6 över milen. Har efter det på fransk mark vunnit Prix Marcel Laurent och blev en för PdA definitiv häst då han spurtade in som trea i Prix de Bourgogne.


5 Enino du Pommereux

Hingst 6 år e. Coktail Jet – Noune de Pommereux
Kusk: Matthieu Abrivard
Tränare: Sylvain Roger

En av två från Sylvain Rogers stall och är lillebror till Délia du Pommereux. Har hela tiden tillhört toppen av årgången och tog sin hittills största seger i Critérium des 4 Ans. Var tvåa i Prix Ténor de Baune och samma placering i Prix de Belgique gav honom säker PdA-plats.


6 Délia du Pommereux

Sto 7 år e. Niky – Noune de Pommereux
Kusk: Franck Nivard
Tränare: Sylvain Roger

Sto som växt in i eliten på allvar senaste säsongerna och som här gör sin andra start i PdA. Fick den platsen, precis som i fjol, genom seger i Prix de Bourbonnais. Lämnade ett fint intryck senast som femma i Prix de Belgique. Franck Nivard har vunnit Prix d’Amérique fem gånger tidigare.


7 Davidson du Pont

Hingst 7 år e. Pacha du Pont – Laguna du Pont
Kusk: Franck Ouvrie
Tränare: Jean-Michel Bazire

Den ur Jean-Michel Bazires trio som man i Frankrike nog tror allra mest på. Var heroisk fyra i PdA förra året och räknas i år som den största utmanaren till favoriten Face Time Bourbon. Gav ett färskt formbesked då han, med skor på hovarna, spurtade sylvasst i genrepet senast.


8 Bahia Quesnot

Sto 9 år e. Scipion du Goutier – Queen Inès
Kusk: Junior Guelpa
Tränare: Junior Guelpa

Speedigt sto som gör andra framträdande i PdA och som vi fick se på nordisk mark flera gånger under sommaren, var bland annat med i Elitloppet, tvåa i Oslo Grand Prix och Sto-EM och senare tvåa även i Trotting Masters. Var senast stark som tvåa i Prix de Bourgogne.


9 Face Time Bourbon

Hingst 5 år e. Ready Cash – Vita Bourbon
Kusk: Björn Goop
Tränare: Sébastien Guarato

Den största snackhästen i Frankrike sedan Bold Eagle slog igenom och följaktligen årets stora favorit, trots att det här blir första starten som femåring. Lekte hem Grand Prix de l’UET i höstas och säkrade sin PdA-plats genom seger i Critérium Continental. Har vunnit 18 av 21 starter. Björn Goop har chansen till ny PdA-seger.


10 Milligan’s School

Hingst 7 år e. Yankee Glide – Tori Ann
Kusk: Anthony Barrier
Tränare: Stefan Melander

Har haft ett nytt toppenår i Sverige, vilket inkluderar seger i Jämtlands Stora Pris och brons från Åby Stora Pris. Efter en fortsatt stark vinter bestämde sig ”Tarzan” för en satsning mot Paris. Gör här andra starten på Vincennes – var i höstas sexa i Trotting Masters-finalen.


11 Vitruvio

Hingst 6 år e. Adrian Chip – Tigre Om
Kusk: Alessandro Gocciadoro
Tränare: Alessandro Gocciadoro

Kanske Italiens bästa travare för dagen och vann i fjol både Oslo Grand Prix och Ulf Thoresens i stor stil på norsk mark. En tung avslutare som dock inte visat prov på toppformen i sina senaste starter; har inte starta sedan han var fyra i Prix Ténor de Baune.


12 Uza Josselyn

Sto 9 år e. Love You – Téza Josselyn
Kusk: Pierre Vercruysse
Tränare: René Aaebischer

Hederssto som tävlar för Schweiz och som i fjol var sjua i PdA för att därefter ta silvret i Prix de France. Tävlat starkt på svensk mark under sommaren och vann bland annat Årjängs Stora samt Sto-EM. Har visat god form i de senaste B-loppen.


13 Valko Jenilat

Hingst 11 år e. Kepler – Perle du Roc
Kusk: Paul Philippe Ploquin
Tränare: Sébastien Guarato

Till i år får elvaåringar vara med i vintermeetinget och den chansen tar hedersmannen Valko Jenilat, som var med också i fjol. Det här blir första starten sedan i oktober, men Valko Jenilat tog en fin skalp i somras då han i La Capelle besegrade både Aubrion du Gers och Bold Eagle.


14 Ringostarr Treb

Hingst 10 år e. Classic Photo – Farsalo Egral
Kusk: Jean Philippe Monclin
Tränare: Jerry Riordan

Italiensk världsstjärna i regi Jerry Riordan som vann Elitloppet 2018 och som i fjol tog hem såväl Hugo Åbergs som Sundsvall Open Trot. Genrepade med comeback i Prix de Bourgogne och kröner här sin karriär med en PdA-start. Det blir hästens sista framträdande.


15 Billie de Montfort

Sto 9 år e. Jasmin de Flore – Quismy de Montfort
Kusk: Gabriele Gelormini
Tränare: Sébastien Guarato

En fajter till sto som alltid funnits med i eliten och som på söndag gör sitt livs 101:a start. Har i vinter kanske visat sin bästa form någonsin och följde upp tredjepriset i Prix du Bourbonnais med en skrällseger i Prix de Bourgogne.


16 Bélina Josselyn

Sto 9 år e. Love You – Lezira Josselyn
Kusk: Jean-Michel Bazire
Tränare: Jean-Michel Bazire

Den regerande mästarinnan som skadade sig i slutet av förra vintermeetinget men som tagit sig tillbaka till toppen. Något som hon gav prov på i genrepet Prix de Belgique där hon avgjorde till seger och visade att hon ska räknas även i år. Jean-Michel Bazire, ”kungen av Vincennes”, har vunnit PdA som kusk fyra gånger tidigare.


17 Propulsion

Hingst 9 år e. Muscle Hill – Danae
Kusk: Örjan Kihlström
Tränare: Daniel Redén

Det stora svensktränade hoppet i årets upplaga, för övrigt hästens fjärde raka start i PdA. Kommer från en toppensäsong med fyra segrar värda en miljon eller mer. Har gjort två förberedande starter i vinter och är nu redo för, ett sista, slag i världens tuffaste travlopp.


18 Bold Eagle

Hingst 9 år e. Ready Cash – Reethi Rah Jet
Kusk: Eric Raffin
Tränare: Sébastien Guarato

Numera fransk travsports nestor med nästan 50 miljoner kronor intjänat i karriären. Har vunnit PdA två gånger tidigare och gör nu sin femte raka start i loppet. Visade genom sin seger i Breeders Crown i Kanada i höstas att han fortfarande ”har det” – men slår ur underläge i årets upplaga.


Senaste vinnarna Prix d’Amérique:

2019: Bélina Josselyn – Jean-Michel Bazire, 1.11,7 (se loppet)
2018: Readly Express – Björn Goop, 1.11,2 (se loppet)
2017: Bold Eagle – Franck Nivard, 1.11,2 (se loppet)
2016: Bold Eagle – Franck Nivard, 1.11,4 (se loppet)
2015: Up And Quick – Jean-Michel Bazire, 1.11,2 (se loppet)
2014: Maharajah – Örjan Kihlström, 1.13,3 (se loppet)
2013: Royal Dream – Jean-Philippe Dubois, 1.11,9 (se loppet)
2012: Ready Cash – Franck Nivard, 1.12,0 (se loppet)
2011: Ready Cash – Franck Nivard, 1.12,1 (se loppet)
2010: Oyonnax – Sébastien Ernault, 1.12,4 (se loppet)


Vägen till PdA – mer läsning:

Läs även: Prix de Bretagne: Davidson du Pont flög fram
Läs även: Prix de Bourbonnais: Délia du Pommereux igen
Läs även: Critérium Contiental: Face Time – efter dramatik
Läs även: Prix Ténor de Baune: Excellent övertygade stort
Läs även: Prix de Bourgogne: Billie de Monforts skräll
Läs även: Prix de Belgique: Bélina is back!

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Electrical Storm imponerade
Nästa nyhet
Electrical Storm imponerade

Electrical Storm imponerade

Electrical Storm virvlar fram på tävlingsbanorna just nu och under onsdagskvällen kom ytterligare en imponerande viktoria.

Mattias Djuses adept har nu radat upp tre raka segrar och gårdagens insats gick inte av för hackor. Sexåringen hamnade långt bak från tillägg och redan 900 meter från mål valde Djuse att stöta från kön.

Hästen fick göra jobbet själv i tredjespår, och på sista borte långsidan såg det ut att bli långt fram till tätduon Total Recall och Grainfield Aiden. Men när kusken ryckte grejerna på upploppet lät inte gensvaret vänta på sig och spurten bet bra sista biten

Det blev till slut säkert och segermarginalen skrevs en och en halv längd. Tiden i mål landade på finfina 1.13,5/2160 meter och Make It Happen-avkomman kan nu titulera sig miljonär med sammanlagt 1 045 000 kronor insprunget.

redaktionen@travnet.se
Nästa nyhet
Bold Eagle vill till Elitloppet
Nästa nyhet
Bold Eagle vill till Elitloppet

Bold Eagle vill till Elitloppet

Just nu pågår de sista förberedelserna inför en femte raka start i Prix d’Amérique. Men till våren får vi återse Bold Eagle i Elitloppet på Solvalla. Det hoppas tränaren Sébastien Guarato.

På söndag går Bold Eagle ut i sin femte raka start i Prix d’Amérique, ett lopp som hästen vunnit två gånger tidigare. Fast enligt tränaren Sébastien Guarato är ”Örnen” numera betydligt mer sprinterbetonad än han varit tidigare – därför tar man efter vinter-meetinget i hemlandet sikte mot ett nytt besök på Solvalla. Det är för Kanal 75 som tränaren bekräftar att man vill göra en ny satsning mot Elitloppet för hästen med femtio miljoner intjänat, hittills i karriären.

Blivit mer av en sprinter

– Han har blivit mer av en sprinter nu tycker jag. Därför kommer vi sikta mer mot sådana lopp, tävla mer internationellt, till exempel Elitloppet senare i vår. Även USA och Kanada är aktuellt senare i sommar. Sprinterlopp kommer nog att vara hans melodi framöver, berättar Sébastien Guarato för Kanal 75.

Bold Eagle har varit med i Elitloppet två gånger tidigare. 2017 imponerade han enormt då han vann sitt försök från dödens på 1.08,4 men kunde sedan inte leva upp till förväntningarna i finalen. Året senare var Bold Eagle tillbaka på Solvalla, men galopperade och blev utslagen redan i försöket efter ett uppmärksammat startkaos.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Kallbloden som slåss om Paris-biljetter

Travtips

Bergsåker 29 februari: Vi har en Dynamite-vinnare!

Travtips
fredag 15.10, 28 februari
Det blev träff på två mycket fina vinnare i avslutande loppen i onsdags och det var verkligen inga bluffsegrar! King of Everything var ruskigt bra då det egentligen kostade för mycket hela vägen där framme i spets men han bara gick undan. Sedan var Sir Rat...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
fredag 15.08, 28 februari

Bollnäs 28 februari: Croons får en slant

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
fredag 11.25, 28 februari

Lunch-draget Eskilstuna: Master Hill herre på täppan

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 15.38, 27 februari

Boden 27 februari: Här är det trimmat – lita på det!

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
onsdag 13.24, 26 februari

Solvalla/Åby 26 februari: Toppintryck i kval på kvällens mest spännande!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 08.51, 26 februari

Lunch-draget Östersund: Bra rapporter på mitt chansspel

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
fredag 22:38, 21 februari 2020

Helt skilda världar

STRÄNGNÄS: Enligt uppgift har våren nått till Sverige, i alla fall på flera platser i södra delarna av landet. Och visst har säsongens vinter varit märklig på många ställen. ATG Hästsportens spelbolag ATG lämnade igår sin helårsrapport. Som vanligt numera ...
Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
fredag 13:01, 10 maj 2019

Spelkrönika Åby 11/5: Jag spelar mot favoriten i Kungapokalen!

Åbytravet bjuder på topptävlingar den här lördagen med pokalloppen för de bästa fyraåringarna som given sportslig höjdpunkt. De två huvudloppen känns ganska så förutsägbara, men loppen runt dessa är betydligt mer öppna och spelvänliga och jag skulle faktis...
Spelredaktör Redaktionen Travnet

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson