Finsk skräll i Kallblods-NM

Det blev en helt finsk historia när Nordiskt Mästerskap för kallblod kördes i Åbo. Överraskningen Joriini fångande in en tapper Lissun Eerikki på linjen.

Nordiskt Mästerskap för kallblod avgjordes i finska Åbo på lördagskvällen och såg hemmahästarna dominera. Det till trots att loppets stora favorit Evartii galopperade i ledningen efter knappt 500 meter. I det läget övertog gästande Jorma Kontio med Vixus som med varvet till mål fick sällskap i dödens av Lissun Eerikki med Ari Moilanen.

Hann fram på mållinjen

Den senare stod för en riktigt strong insats då han kopplade grepp om Vixus, men från andra paret utvändigt avslutade Joriini riktigt fort och fångade för Hannu Hietanen in Lissun Eerikki precis på linjen. Båda klockades till 1.22,0a/2100 meter. Vinnaren, som tränas av kusken Hannu Hietanen, belönades med 30 000 euro.

Vixus grejade bronset, medan Evartii återkom starkt efter galoppen för att bli femma. Bäst av de svensktränade blev Faks Nils som belade fjärdepriset. Eld Rask, Smedheim Solan och Don Viking fick inget med sig av priskakan.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
SM till Very Kronos – efter världsrekord

SM till Very Kronos – efter världsrekord

Det är nog dags att ta Very Kronos på fullaste allvar. Svante Båths yrväder uppträder allt mer stabilt och då visar han också sin enorma potential. I Svenskt Mästerskap var sexåringen oslagbar från spets – och segrade på nytt världsrekord.

Förra helgen lattjade Very Kronos i Skellefteå, den här lördagen var det SM på Åbytravet. Resultatet emellertid det samma. Very Kronos (e. Ready Cash) gav prov på sin gränslösa kapacitet när han trots stenhård fart förvisade motståndet från ledningen.

– Jätteskönt. Han har ju kvaliteterna för det här, men han har strulat till det ibland. Men på sistone tycker jag han blivit stabilare. Vi har väl aldrig egentligen sett botten i honom och det skulle vara jäkligt kul att få kunna fortsätta tävla kontinuerligt med honom nu, sa tränaren Svante Båth i ATG Live.

”Vi har väl aldrig sett botten i honom”
Svante Båth i ATG Live

Very Kronos, med Erik Adielsson vid tömmarna, tog sig snabbt till ledningen och skulle göra loppet från start till mål förfogande över taktpinnen. Ledaren höll självmant ett högt tempo; 10,2 första 500 förbyttes mot 11,6 de första 1500 meterna. Enligt toton tuffaste motståndaren Who’s Who kom raskt fram utvändigt inför sista sväng, men gav tidigt slaget förlorat. Fjolårsvinnaren Milliondollarryhme avslutade rappt på open stretch och Cyber Lane gick starkt i spåren – men förbi ledaren kom man ej.

Very Kronos passerade mål, till synes med krafter i behåll, på 1.11,6a/2640 meter. Den tiden var en tiondel snabbare än det världsrekord över lång distans på tusenmetersbana som On Track Piraten, Readly Express och Handsome Brad tidigare noterat. Very Kronos som här tog 19:e segern i 37:e starten belönades med en halv miljon kronor. Milliondollarryhme klockades som tvåa till 1.11,7 medan Cyber Lane kom i mål på 1.11,8. Who’s Who (12,4) föll tillbaka och slutade oplacerad.


Stenhård Hevin Boko i Sto-SM

Timo Nurmos hade satt Hevin Boko i absolut toppform till Sto-SM. Det var en ruskigt fin insats som den sexåriga madamen stod för, understödd av Mika Forss. Efter att Mellby Free tagit sig till spets tog Forss sats via tredjespår, men blev utsvarad av favoriten Conrads Rödluva. Något som orsakade en dryg andra kurva för Hevin Boko, men kusken nöjde sig inte med dödens.

Hevin Boko fick också överta spets med varvet kvar till mål och därifrån skulle hon bita ifrån sig med näbbar och klor. Wild Love levererade en mycket stark avslutning sista 700 och Mellby Free hittade såklart fritt över upploppet, men ledaren gick inte passera. Segern på 1.12,1a/2140 var värd 500 000 kronor. Conrads Rödluva, som därmed fick vandra utan rygg, tröttnade till slut.

– Det gick jättefort första 300-400 meterna men sedan sänktes farten totalt. Jag tänkte att jag inte har en så speedig häst, men hon är jättestark och formen var ju helt på topp, sa Mika Forss.


Galactica fångande in favoriten

Den omtalade Monté-SM blev en riktigt rivig tillställning. Galactica fick öppna 09,8 första 500 för spets, men tvingades lämna över åt favoritspelade Rajesh Face som pressade på och sedan fortsatte i stenhård fart. Det var dock ingen anledning för den forna Stochampionats-vinnaren att ge upp slaget. Över upploppet jobbade sig Galactica allt närmare och slog slutligen också klorna i den tröttnande ledaren. Anna Erixon i sadeln jublade vid målgång, sedan Malin Bergströms åttaåriga sto passerat mål på nya svenska rekordet för ston, 1.12,3a/2140. Mycket beröm också till montédebutanten Chianti som efter galopp återkom starkt för att bli trea.


Reddington fixade guldet för Frank

Frank Nilsson bakom vinnaren i Amatör-SM. Peter Untersteiner bidrog med Reddington och valacken var klart starkast när det drog ihop sig till slut. Vinnaren följde Zoccoloduro Op som tidigt fick börja jobba i tredjespår och när favoriten galopperade mitt på upploppet hade Reddington redan kopplat segergreppet. Lätt vunnet på 1.13,7a/2140 meter. Global Workaholic och Thomas Linder tvåa efter en avslutning på ”stretchen”, Google Sisu trea för Jessika Sidbäck efter vass spurt.


Echelon på open stretch för Rosleff

Häftig upplösning i Ungdoms-SM. Victor Rosleff lånade sitt segervapen Echelon av Jerry Riordan och snabbstartade till spets för att släppa. Det blev ett vinnande drag. Arno dell’Est som övertagit spets med varvet kvar orkade inte värja sig över upploppet. I stället tog Beethoven över från vinnarhålet, men invändigt avslutade Echelon ännu snabbare. Knapp men säker seger, för övrigt för hästen den första på nästan två år. 1.13,1a/2140 visade kronometern.


Sedström-skräll med Rally Gunnar

Överraskning i Dam-SM. Loppets favorit Spartak Face och Hanna Lähdekorpi tog programenligt tät men fick öppna 07,5 första 500 och hade när det kom till kritan in över upploppet inget svar. Dollar Hornline tog över, men än längre ut spurtade Rally Gunnar knivskarpt för Linda Sedström och grejade segern kort före mål. Ulf Stenströmer tränar vinnaren som klockades till 1.12,5a/2140 meter.

En mycket tragisk händelse lade sordin på stämningen efter loppet. Sjuårige valacken Untilwemeetagain, tränad av Ulrika Wällstedt och i loppet körd av Sofia Adolfsson, föll ihop i på upploppet och avled på banan.


Emilia Leo i Gretzky Bokos guldsadel

Montéryttar-SM inledde SM-dagen och fick se Emilia Leo bärga guldmedaljen. Hennes segervapen var Gretzky Boko som svarade för en stark sadeldebut. Mistelns Napoleon och Jennifer Persson drog i tät men kunde inte svara den tunga avslutningen från Gretzky Boko när hästarna travade in på upploppet. Segern innebar, förutom guldet till Leo, ett förstapris på 100 000 kronor. Morten A Pedersen tränar vinnaren som noterade 1.13,5a/2140.


Urstark Indra’s Secret i stayerloppet

En förstklassig insats svarade Indra’s Secret för i stayerloppet. Per Lennartsson vaktade tömmarna bakom fuxan från Robert Berghs stall som drog iväg först i tredjespår med varvet kvar. Där skulle hon bli kvar, men arbetade ändå enkelt ned ledande favoriten Code Bon in på upploppet. Mycket rejäl insats av Love You-dottern som segrade på 1.13,9/2680.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Lugn comeback för PdA-tvåan
Nästa nyhet
Lugn comeback för PdA-tvåan

Lugn comeback för PdA-tvåan

Prix d’Amérique-tvåan Davidson du Pont gjorde comeback i Laval men som väntat en lugn resa och sågs aldrig i segerdiskussionen. Skrällen Blues d’Ourville spurtade till sig segern.

Jean-Michel Bazire-tränade Davidson du Pont var tvåa i Prix d’Amérique och besegrade därefter Face Time Bourbon i Prix de France i vintras. Sjuåringen är förstås en het kandidat i Vincennes största lopp också under det kommande vintermeetinget. På lördagen gjorde Davidson du Pont comeback, första starten på nästan åtta månader, när han fanns med i ett lopp på ovalen i Laval.

Fick det lugnt i comebacken

Nicolas Bazire körde Davidson du Pont som dock fick en passiv resa, höll sig i de bakre regionerna och fick trava ut lite i spåren över upploppet för att placera sig som tia. Segern, som var värd 12 600 euro gick till Blues d’Ourville som efter fritt från tredje invändigt fångade in ledande Diablo du Noyer kort före mål. Benjamin Rochard körde fuxen till seger på 1.13,6/2850 meter.

Clif du Pommereux gick en stark avslutning i spåren för att bli trea. Stallkamraten Délia du Pommereux, som gjorde första starten sedan Prix René Ballière i juni höll sig även hon kvar i kön.

Här kan du se loppet:

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Miljonköp av Stall Courant på Åby-auktionen
Nästa nyhet
Miljonköp av Stall Courant på Åby-auktionen

Miljonköp av Stall Courant på Åby-auktionen

Åby Yearling & Mixed Sale hölls på fredagskvällen. Stall Courant stod för det dyraste inropet. En miljon kronor var priset för Walner-stoet Makeyoumissme Ås.

På fredagen var det auktionsdags igen när Åby Yearling & Mixed Sale gick av stapeln. Totalt såldes 103 hästar för ett snittpris om 169 903 kronor. Kvällens dyraste inrop stod Stall Courant för. Det när man lade det vinnande budet en miljon kronor på ettåriga stoet Makeyoumissme Ås. Walner-dottern är den tredje avkomman till Onceinalifetime Ås.

Också SRF Stable var som vanligt i köptagen och ropade in auktionens två näst dyraste. 900 000 kronor betingade stoet Rosemary Tile (e. Ready Cash) medan Magic Eagle (e. Bold Eagle) blev kvällens dyraste ettåriga hingst till en kostnad av 650 000.

Vid Åby Yearling & Mixed Sale fanns även en hingstandel i Face Time Bourbon till salu. Här var det Olof Brodin (Chartering) AB som drog det längsta strået i budgivningen och köpte andelen för 1,8 miljoner kronor.

De dyraste ettåringarna på Åby Yearling & Mixed Sale:

Makeyoumissme Ås (sto e. Walner u. Onceinalifetime Ås)
Pris: 1 000 000 kronor. Köpare: Stall Courant

Rosemary Tile (sto e. Ready Cash u. My Gliding Angel)
Pris: 900 000 kronor. Köpare: SRF Stable

Magic Eagle (hingst e. Bold Eagle u. Imbra)
Pris: 650 000 kronor. Köpare: SRF Stable

Rustic Tile (sto e. Mahrajah u. High Beam Hanover)
Pris: 550 000 kronor. Köpare: Bounty Hunter

I’ve Got Pepper (hingst e. Maharajah u. Allinone Pepper)
Pris: 550 000 kronor. Köpare: Björn Goop

Här kan du se alla resultat från auktionen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Global Brexit gick världsrekord - på Umåker
Nästa nyhet
Global Brexit gick världsrekord – på Umåker

Global Brexit gick världsrekord – på Umåker

Umåkers tävlingar under fredagskvällen kördes lite i skymundan men faktum var att ett världsrekord travades under aftonen. Daniel Wäjerstens treåriga Global Brexit noterades för en rekordtid.

I ett treåringslopp över lång distans med 40 000 kronor till vinnaren på Umåker under fredagen sågs Daniel Wäjersten lotsa in sin träning Global Brexit (e. Broadway Hall) till segern. Vinnaren tog dödens på Trumpie inför det sista varvet och plockade starkt ned den samme över upploppet.

Global Brexit klockades till 1.15,5/2660 meter i denna sin 5:e seger i karriärens 15:e start. Den segertiden innebar inte bara ett nytt svenskt rekord – utan också världsrekord för treåriga ston på tusenmeterbana över lång distans. Det tidigare rekordet, sex tiondelar långsammare, innehades av Miss Hugloveyou som också hon fanns i Daniel Wäjerstens stall – och slog sitt rekord på Umåker.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Världens snabbaste tvååring

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson