Finlandia-Ajo flyttas

Finland inför samma restriktioner som Sverige på grund av coronaviruset. Det slår hårt mot landets största travlopp – nu är det bestämt att Finlandia-Ajo skjuts upp.

I syfte att begränsa spridningen av coronaviruset förbjöd den svenska regeringen tidigare i veckan folksamlingar med fler än 500 personer – och i Finland gör man på precis samma sätt. Det får svåra konsekvenser för landets största internationella travlopp Finlandia-Ajo som skulle ha körts den 10 maj.

Vill hitta ett nytt datum

Beslutet från den finländska regeringen gäller till och med den 20 maj och för Ravinetti bekräftar Vermos vd Heikki Hähyä att man därför flyttar Finlandia-Ajo framåt på en ännu obestämd tid. Några planer på att köra loppet utan publik har man inte, men förhopp-ningen är fortfarande att hitta ett nytt datum längre fram i år.

– Vi påbörjar direkt arbetet med att försöka flytta det till ett annat datum. Vi har en tydlig vilja att vi vill genomföra Finlandia-Ajo, säger Hähyä till Ravinetti.

Också Seinäjoki-Race, som är tänkt att köras den 18 april, är i farozonen men något beslut är ännu inte taget. Loppet kan komma att köras utan publik, enligt uppgifter till Ravinetti.

Läs mer om coronaviruset och travet här: Trav utan publik

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Östersund: Bergh-dominans – vann trippelt

Östersund: Bergh-dominans – vann trippelt

Robert Bergh skulle sätta sin prägel på torsdagskvällen då han gästade Östersunds-travet. Åbytränaren noterades för en trevlig trippelseger.

Robert Bergh blev förstås påpassad då han dök upp i Östersund när den jämtländska banan tävlade på torsdagen. Tränaren skulle också dominera under kvällen – och vann tre gånger om. Sexårige valacken Macceleria tog en övertygande seger i sin första start för året.

Macceleria utvecklades ordentligt i Berghs regi under fjolåret och tog då flertalet riks-totosegrar och visade på direkten att han kommer bli att räkna med också i vår. Robert Bergh körde till och fram för att överta ledningen efter 800 meter och efter den manövern var Macceleria ohotad. Segern, i den första starten på drygt fyra månader, togs på 1.16,0a/2140 efter 11,7 sista 500.

Kall vinnare från Bergh

Kallblodet Tangen Töff gjorde första starten i regi Bergh och presenterades direkt i fint skick. Den femårige valacken tog sig trots dubbla tillägg tidigt fram mot andra paret utvändigt, gick till attack mitt på sista bortre – och avgjorde enkelt i god tid före mål.

Efter två raka galopper i raden höll fyraårige Payet ordning på benen den här gången, något som gav Åbytränaren sin tredje seger för kvällen. Payet styrdes på så fort tempot bedarrat och satt i ledningen efter 700 meter. Resten var en formalitet.

Tuff insats av Don Viking

Stefan Dellbros Don Viking visade på nytt prov vilken tuffing han är, för Ove A Lindqvist blev det vinst i Dubbelcupens försök. Don Viking rundade fältet för att syna dödens varvet från mål, satt i spets 500 meter senare – och höll starkt hela vägen hem.

…Norsk viktoria i fyraåringsloppet genom Moonrise och Jan Roar Tröan. Ekipaget hittade andra ytter in på sista varvet och dröjde till mitt i sista sväng för man klev in i huvudrollen. Säkert till slut.

…Daniel Wäjersten-tränade Majet af Djupmyra stod för en positiv årsdebut. Stoet tog sig fram mot dödens med varvet kvar att trava, pressade sig till ledningen 500 kvar och var aldrig i någon förlustfara.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Makethemark i årsdebut
Nästa nyhet
Makethemark i årsdebut

Makethemark i årsdebut

Ett trevligt vårtecken visar sig på Solvalla kommande onsdag. Makethemark är redo för årsdebut – och möter Perfect Spirit i Kentucky Fibbers lopp.

Med ett förstapris på 100 000 kronor utgör Kentucky Fibbers lopp onsdagens huvud-event på Solvalla och är kanske en liten första fingervisning för Elitloppet. Fjolårets bronsmedaljör är i vilket fall med bakom bilen – Makethemark gör årsdebut.

Möter Perfect Spirit

Petri Salmela-stjärnan gör här sin första start på nästan ett halvår. Förra året var hästen, förutom trea i Elitloppet, segrare i S:t Michel-Ajo och tvåa i både Norrbottens och Åby Stora Pris. Bland motståndet hittas en annan spännande årsdebutant i form av forne Hambo-vinnaren och Sprintermästaren Perfect Spirit. Första framträdande för året i samma lopp är det också för Charrua Forlan.

Här är startlistan:

Kentucky Fibbers lopp, 2140 auto:

1 Ragazzo da Sopra – Björn Goop
2 Linus Boy – Rikard N Skoglund
3 Im Your Captain – Jorma Kontio
4 Makethemark – Ulf Ohlsson
5 Tito – Per Lennartsson
6 Cupido Sisu – Tomi Haapio
7 Digital Ink – Robert Bergh
8 Charrua Forlan – Torbjörn Jansson
9 Perfect Spirit – Örjan Kihlström

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Coronaviruset och travet
Nästa nyhet
Coronaviruset och travet

Coronaviruset och travet

Travtävlingar i Sverige kommer att köras utan publik. Det sedan regeringens beslut om förbud mot folksamlingar med fler än 500 personer, på grund av coronaviruset. Svensk Travsports beslut träder i kraft med omedelbar verkan.

Spridningen av coronavirus runt om i världen klassas som en pandemi, det meddelade på onsdagen Världshälsoorganisationen WHO. Efter ett extrainsatt sammanträde fattade senare regeringen beslut om en förordning som förbjuder allmänna samman-komster och alla offentliga tillställningar för fler än 500 personer. Det efter en rekommendation från Folkhälsomyndigheten. Den som, trots förbudet, ändå anordnar liknande evenemang riskerar fängelsestraff. Det uttryckte justitieministern Morgan Johansson (s) vid en presskonferens.

Ingen publik tillåts

Förbudet drabbar därför också svensk travsport. I ett pressmeddelande på torsdagen skriver Svensk Travsport att man beslutat om att hålla publikområden på samtliga svenska travbanor stängda från och med i dag, den 12 mars. Svensk Travsport kommer även fortsatt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Publikområden på svenska travbanor kommer hållas stängda tills vidare.

Travtävlingarna kommer dock fortsatt att köras enligt kalendern, men med restriktioner kring publikplats och stallbacke för att förhindra spridning av coronaviruset. Endast aktiva med starthäst den aktuella tävlingsdagen släpps in på stallbacken. Bland dessa innefattas funktionärer, tränare, skötare, kuskar samt transportörer.

I Italien har samtliga trav- och galopptävlingar ställts in, i ett första skede till den 3 april. I Frankrike avverkas tävlingsdagarna men med restriktioner och med begränsningar på publikplats. I såväl Norge som Danmark har man valt att ställa in samtliga trav- och galopptävlingar till en början två veckor framåt i tiden.

Läs mer om hur coronaviruset påverkar travsporten:

Läs även: Coronaviruset påverkar Unionstravet
Läs även: Allt trav i Italien ställs in – efter coronaviruset
Läs även: Danmark ställer in alla tävlingar
Läs även: Finlandia-Ajo flyttas
Läs även: Allt trav i Norge ställs in
Läs även: Nya förutsättningar för Bergsåker
Läs även: Fortsatt trav i Sverige

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Danmark ställer in alla tävlingar
Nästa nyhet
Danmark ställer in alla tävlingar

Danmark ställer in alla tävlingar

Coronavirusets spridning har också fått det danska travförbundet att agera. Samtliga travtävlingar i landet har nu ställts in de närmaste två veckorna.

Efter regeringens beslut om att förbjuda sammankomster med fler än 500 personer meddelade Svensk Travsport på torsdagen att man, tills vidare, kommer att hålla samtliga tävlingsdagar utan publik. Det till följd av den ökade spridningen av corona-viruset.

Ställer in alla tävlingar

Nu agerar också det danska travförbundet i frågan. Samtliga travtävlingar i Danmark har blivit inställda från och med fredagen och två veckor framåt. Totalt är det, i nuläget, sju tävlingsdagar som har blivit inställda.

– Vi står inför en situation som ingen hade kunnat föreställa sig eller förbereda sig på. Därför har vi nu en viktig uppgift i att följa utvecklingen och att samarbeta med myndigheterna för att finna lösningar, skriver man i ett pressmeddelande.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Förändrat upplägg för Dijon

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson