Just nu:
21.29 Aetos Kronos på linjen
14.50 Solvalla 28 november: Vi sitter på bästa handen i avslutningen!
14.45 Solvalla 27 november: Det är Nurmos som gäller – igen!!
14.35 From the Mine på bättringsvägen
11.29 Lunch-draget Åby: Peter är nöjd och oddset lockar
10.15 Spel på minderåriga förbjuds – skapar problem för travet
09.25 Straffet för Lugauer står fast
08.40 Lätt för Urlo dei Venti i comeback
15.46 Bollnäs 26 november: Vi provar med några halvskrällar
15.29 From the Mine lämnar återbud – drabbad av kolik

Färgstark From the Mine

Den grå fantomen flög fram igen. From the Mine gnistrade av form när han lade meriterat motstånd på rygg och på Bergsåker grejade sin tredje raka. Silverhästen på Solvalla är nästa station för superskimmeln.

Umåker-tränaren Catarina Norqvist har en riktig juvel i From the Mine (e. From Above). Den gråskimrande valacken verkar gå från klarhet till klarhet. På onsdagskvällen infriade han som favorit i ett snabblopp mot tufft motstånd på Bergsåker. Närmast väntar Gulddivisionens final, Silverhästen på Solvalla nästa lördag. Dit kommer han med tre raka.

Avgjorde loppet redan i starten

From the Mine fick den här kvällen stifta bekantskap med Mats E Djuse i sulkyn, men resultatet blev det snarlika. Åttaåringen blixtrade till front och hade därmed ställt sitt motstånd i det närmaste schack matt redan från början. Efter underkant 1.16 på varvet blev det enkelt för From the Mine som ökade takten ur sista kurvan och på lätta hovar stegade ifrån sitt motstånd. Vinnartiden skrevs till 1.13,2a över 2140 meter.

Super Nice grejade andrapriset från vinnarhålet, före en duktigt avslutande Shocking Superman. Elitlopps-hästen Makethemark gjorde första starten på tre månader, var från utvändigt ledaren tidigt slagen men höll till fjärdeplatsen.


Donners Ams slog tufft motstånd

Per Linderoths Donners Am var tillbaka under sadel och såg till att slå ett mycket starkt motstånd i Bergsåkers Novembermonté. Jenni H Åsberg sällskapade med Donners Am, som från invändigt läge lirkade sig loss i sista kurvan och till slut enkelt avväpnade Under the Counter som pressat ledande SM-vinnaren Galactica. 1.12,9a/2140 klockades vinnaren till. Hambo Transs R. spurtade starkt som trea i första starten för Björn Goop, medan montédebutanten On Track Piraten gick en god avslutning som fyra.


Våler Nikolai fortsätter övertyga

Några av de bästa kallbloden gjorde upp på Solvalla när Verners lopp kördes. Uppdraget att köra Våler Nikolai hade Björn Goop. Öystein Tjomslands femåring övertygar allt mer; vann på Umåker så sent som i fredags och plockade nu en ny fin skalp. Våler Nikolai följde i ryggar och satte in sin attack mitt i sista kurvan varpå han efter en snabb avslutning fångande in ledande Roli Eld kort före mål. Den senare gjorde här en stark regidebut för Daniel Redén. 1.22,6a/2140 noterade vinnaren.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 21:29, 27 november

Aetos Kronos på linjen

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 14:35, 27 november

From the Mine på bättringsvägen

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 10:15, 27 november

Spel på minderåriga förbjuds – skapar problem för travet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 09:25, 27 november

Straffet för Lugauer står fast

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:40, 27 november

Lätt för Urlo dei Venti i comeback

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 15:29, 26 november

From the Mine lämnar återbud – drabbad av kolik

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 12:15, 26 november

Ny plan för Face Time Bourbon

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Svalt intresse för miljonloppen på Meadowlands

Svalt intresse för miljonloppen på Meadowlands

Cirka en och en halv miljon kronor väntar på vinnaren i finalen av TVG Open på Meadowlands – men bara fem hästar är anmälda till loppet. En stoduell mellan Atlanta och Manchego är att vänta.

Säsongens avslutande storlopp i Nordamerika avverkas på lördag när Meadowlands kör TVG-finalerna. Men trots en samlad prissumma om 320 000 dollar i den öppna klassen, har intresset varit svalt. Blott fem hästar finns med i startlistan. Bland dem Nancy Takters sto Manchego som här gör sin karriärs sista start – och åter ställs mot ”ärkerivalen” Atlanta.

Sorella mot äldre kamrater

Nancy Takter har chansen också i TVG-finalen vigd för ston. Här plockar hon ut sin treåringsstjärna Sorella som ska brottas mot äldre kamrater, däribland Åke Svanstedts duo Plunge Blue Chip och Felicity Shagwell. Stora pengar på spel står det också i Valley Victory och Goldmith Maid som körs för de tvååriga travarna. Åke Svanstedt är rikligt representerad i båda mötena.

Här är startlistorna (med uppsatta kuskar):

TVG Open, final, 1609 auto:

1 Atlanta – Yannick Gingras
2 Mission Accepted – Dexter Dunn
3 Crystal Fashion – Jordan Stratton
4 Manchego – Dexter Dunn (Nancy Takter)
5 Lindy the Great – Andy Miller


TVG Mares, final, 1609 auto:

1 Sorella – Yannick Gingras (Nancy Takter)
2 Pure Chance – Scott Zeron
3 Plunge Blue Chip – Åke Svanstedt
4 Felicity Shagwell – Andy Miller (Åke Svanstedt)
5 Pat Matters – Andrew McCarthy
6 When Dovescry – David Miller


Valley Victory, 1609 auto:

1 Delayed Hanover – Åke Svanstedt
2 Capstone – Åke Svanstedt
3 Incommunicado – Scott Zeron (Åke Svanstedt)
4 On A Streak – Bob McClure
5 Jack Fire – Andrew McCarthy
6 Dee’s Red Delicious – Corey Callahan
7 Bee Forever – Victor Kirby
8 Jula Muscle Pack – George Napolitano J:r (Per Engblom)
9 Type A – Yannick Gingras (Nancy Takter)
10 Fly Light – Andy Miller
11 Zenith Stride – Brian Sears


Goldsmith Maid, 1609 auto:

1 Anoka Hanover – Todd McCarthy
2 Flawless Country – Andrew McCarthy (Åke Svanstedt)
3 Wet My Whistle – Yannick Gingras (Åke Svanstedt)
4 Insta Glam – Dexter Dunn (Nancy Takter)
5 Splash Blue Chip – Åke Svanstedt
6 Beautiful Game – Andrew McCarthy
7 May Karp – Andrew McCarthy (Lucas Wallin)
8 Gold Stones – Tim Tetrick (Per Engblom)
9 Lady Chaos – David Miller

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
UET beslutar om Propulsions resultat
Nästa nyhet
UET beslutar om Propulsions resultat

UET beslutar om Propulsions resultat

Propulsion fick alla sina resultat på svenska banor strukna. Nu har Svensk Travsport lämnat uppdraget till övriga europeiska travländer att besluta om hästens resultat i respektive länder.

Efter Svensk Travsports utredning i vilken man konstaterade att Propulsion blivit nervsnittad i USA 2015, blev hästens samtliga starter i Sverige ogiltigförklarade. Totalt handlade om drygt 23 miljoner kronor i insprungna prispengar som omfördelas till andra hästägare.

Travade in sex miljoner i Frankrike

Nu har Svensk Travsport lämnat över beslutsfattandet till övriga länder i det europeiska travförbundet UET, i vilka Propulsion tävlat. Det meddelar Paris-Turf. Det är i huvudsak i Frankrike som Propulsion tävlat, utanför Sverige. Väljer det franska förbundet att gå på den svenska linjen, handlar det om prispengar på drygt 6 miljoner kronor – och resultaten i flera stora lopp kommer att bli ändrade.

Propulsion vann bland annat finalen av UET Trotting Masters på Vincennes 2019 och har från Prix d’Amérique en tredje-, en fjärde- och en femteplats. Propulsion har också gjort två starter på Vermo i Finland vilka resulterade i en seger och ett andrapris i Finlandia-Ajo.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Villiam till avel i Italien
Nästa nyhet
Villiam till avel i Italien

Villiam till avel i Italien

Tidigare Kriterie-vinnaren Villiam har i år arbetat enbart som avelshingst. Det fortsätter han med nästa år – men i Italien. Klassiska Allevamento Toniatti blir ny hemvist.

Villiam, som vann Kriteriet som treåring och Grand Prix de l’UET som fyraåring, har endast startat sporadiskt de senaste säsongerna och senaste loppet gjordes för över ett år sedan. Som avelshingst fick Villiam (e. Muscle Hill) sin första kull förra året och har i år fortsatt att verka hos Menhammar Stuteri. Men nästa år stallas sexåringen upp i Italien – hos Allevamento Toniatti. Det skriver Paris-Turf.

Stallas upp på italiensk mark

– Det är en överenskommelse som vi gjort med ägaren Timo Nurmos, som är en god vän till mig och som vi haft flera bra samarbeten med tidigare, säger Roberto Toniatti till Paris-Turf.

Villiam har hittills i sin tävlingskarriär vunnit 7 av 15 starter och tjänat drygt 6 miljoner kronor. Priset för hingstens tjänster var i år 3000 plus 90 000 kronor och har endast varit tillgänglig med fryst sperma. I år har 21 avkommor registrerats i Sverige.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Croon svarar: "Sekretessen upphör inte"
Nästa nyhet
Croon svarar: ”Sekretessen upphör inte”

Croon svarar: ”Sekretessen upphör inte”

Den tidigare säkerhetschefen Steen Morten Johansen vill ge sin version av Propulsion-utredningen. Svensk Travsports vd Maria Croon svarar att hon välkomnar ny information men att sekretessen inte upphör när uppdraget avslutas.

Steen Morten Johansen var tidigare säkerhetschef vid Svensk Travsport och var också den som var ansvarig för den utredning som gjordes 2019 om Propulsions då misstänkta nervsnittning. I ett öppet brev publicerat på flera travmedier, berättade han om att han av förbundets fått tystnadsplikt och att han vädjade om att få ge sin bild av fallet.

Sekretss upphör inte

Nu svarar Svensk Travsports vd Maria Croon på det öppna brevet. I ett svar, publicerat hos bland andra Travronden bemöter hon kritiken och förklarar varför man ålagt den tidigare säkerhetschefen sekretess.

– Det är kutym att ett uppdrag som utredningsansvarig eller liknande omfattas av sekretess då man hanterar konfidentiell information som kan innefatta uppgifter som berör enskilda personer och den personliga integriteten. Avtal om sekretess upphör inte när uppdraget avslutas, skriver Maria Croon.

Välkomnar ny information

I sitt svar fortsätter Maria Croon att de uppgifter som Johansen tidigare lämnat har beaktats, men att det finns motstridiga uppgifter och att dessa därför inte kunnat verifieras. Hon välkomnar ny information.

– Om det är så att Steen Morten nu har ytterligare verifierbar information gällande detta eller någon annan del av utredningen är jag den förste att välkomna det. Jag är ytterst mån om att all fakta kommer fram i ärendet och tar gärna del av informationen så att den kan utredas vidare.

Läs även: Sparkade säkerhetschefen riktar skarp kritik – mot ST

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Efter domar-snackisen: Kan se över regelverket

Travtips

Solvalla 28 november: Vi sitter på bästa handen i avslutningen!

Travtips
fredag 14.50, 27 november
Härlig spelkväll i onsdags där det blev sköna träffar på tre vinnare. Eros Zola svarade för en fantastisk insats då han bara mosade på i dödens och vann på topptid, och han följde upp det grymma intrycket i starten före. M.T.Perette var en mycket bra s...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
fredag 14.45, 27 november

Solvalla 27 november: Det är Nurmos som gäller – igen!!

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
fredag 11.29, 27 november

Lunch-draget Åby: Peter är nöjd och oddset lockar

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 15.46, 26 november

Bollnäs 26 november: Vi provar med några halvskrällar

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 11.11, 26 november

Lunch-draget Jägersro: Full fart med High Speed

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
onsdag 13.34, 25 november

Solvalla/Åby 25 november: Vilket grymt intryck på bästa vinnaren!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:10, 19 november 2020

Tunga dagar för ST

STRÄNGNÄS: Är det vinter på gång, eller? Är de ovanligt varma dagarna för årstiden ett minne blott? Prognoserna talar nog för det. Hoppas på minusgrader, sen snö. Dock troligtvis en utopi för oss som bor här i Mälardalen. ST Centralförbundet har det kämpig...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson