Face Time Bourbon het under Prix d’Amérique-auktionen

Ett sexårigt fölsto blev dyrast under Prix d’Amérique-aktionens första dag då Fairy White ropades in för 200 000 euro. Nästa lika mycket fick man betala för två hingstandelar i Face Time Bourbon.

Det är i Deauville som årets Prix d’Amérique-auktion, Ventes du Grand Prix d’Amérique, huserar detta pandemiår. Auktionen påbörjades på torsdagen och fortsätter under fredagen. 200 000 euro, eller motsvarande cirka två miljoner kronor, blev första dagens högsta bud.

Face Time Bourbon på tapeten

Det var priset som Fairy White (e. Ouragan de Celland) betingade. Det sexåriga fölstoet såldes av Christophe Gallier och ropades in av en anonym köpare. Fairy White, som i sin karriär tjänade cirka 1,5 miljoner kronor, är dräktig med Face Time Bourbon.

Just Face Time Bourbon, söndags Prix d’Amérique-favorit, kom i ytterligare fokus under auktionens första dag. Två hingstandelar i kejsaren såldes för 190 000 euro, respektive 180 000 euro. Köpare var Trotting Bloodstock i uppdrag av Ecurie d’Héripré och Espace Trot. Det skriver Paris-Turf.

Sammanlagt såldes det under första dagen för 1 847 500 euro med ett snittpris på 20 758 euro och ett medianpris på 10 000 euro. Här kan du läsa samtliga resultat.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Leif Witasp vårdas på sjukhus efter hjärnblödning

Leif Witasp vårdas på sjukhus efter hjärnblödning

Tidigare i veckan drabbades Leif Witasp av en hjärnblödning. Tränaren vårdas för närvarande på sjukhus. Tillståndet beskrivs som stabilt.

Rättvikstränaren Leif Witasp, 69, med över 2000 segrar i karriären, tog en tränarseger på Solvalla i onsdags då hans Jacoby Keeper vann men där Markus B Svedberg fick ersätta i sulkyn. Orsaken var att Leif Witasp för närvarande vårdas på sjukhus efter att i måndags ha drabbats av en hjärnblödning. Det skriver familjen om på stallets Facebook-sida.

Är för stunden stabilt

– I måndags kväll drabbades Leif av en hjärnblödning och vårdas för närvarande på Falu lasarett. Hälsotillståndet är för stunden stabilt. Vi har pratat med Leif i telefon och han är vid relativt gott mod. Vi i familjen tackar för allt stöd vi fått genom hjälp, sms och telefon från släkt och vänner, skriver Stall Witasp på Facebook i ett meddelande undertecknat av hustrun Kicki och döttrarna Katrin och Kajsa.

Familjen ber om medias och allmänhetens förståelse i situationen och kommer att vidare uppdatera om Leif Witasps hälsotillstånd.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inför: Prix d'Amérique
Nästa nyhet
Inför: Prix d’Amérique

Inför: Prix d’Amérique

Det är fortfarande annorlunda tider som råder men världens tuffaste travlopp avgörs som vanligt – även om det tvingas bli inför tomma läktare. Nu är allt klappat och klart för Prix d’Amérique. I rollen som favorit hittas titelförsvararen Face Time Bourbon – liksom i fjol med Björn Goop vid tömmarna.

Det är faktiskt den 100:a upplagan av Prix d’Amérique som körs på söndag. Ett lopp som vi i år får följa med spänning framför tv:n. Förutsättningarna för deltagarna är dock de samma som tidigare, evig ära och berömmelse väntar vinnaren på söndag eftermiddag.

Björn Goop kan ta tredje PdA-segern

Björn Goop hittas i en av huvudrollerna. Han kan ta sin tredje Prix d’Amérique-seger på de senaste fyra åren då han precis som i fjol kuskar Face Time Bourbon som är loppets favorit. Någon enkel väg mot segern lär det dock knappast bli. Jean-Michel Bazire har rustat med fyra hästar och finns själv bakom Davidson du Pont, tvåa i fjol och ordentligt revanschlysten. Det svensktränade hoppet sätts till en häst – Robert Bergh sitter bakom sin femårige stjärna Power som spänner bågen mot eliten.

  • vem vinner Prix d’AmériQue?

Här är alla deltagarna i Prix d’Amérique:

Distans: 2700 meter, fransk voltstart. Förstapris: 450 000 euro.

1 Victor Ferm
hingst 7 år e. Nad al Sheba – Gavina di Casei
Kusk: Christophe Martens. Tränare: Jean-Michel Bazire

Italiensk travare som med sina drygt tre miljoner kronor är fältets minst meriterade men som gjort starkt ifrån sig i regi Jean-Michel Bazire under vintern. Han blir en av tränarens fyra hästar i loppet och grejade sin plats genom att vara tvåa i Prix du Bourbonnais.


2 Féerie Wood
sto 6 år e. Rockfeller Center – Vive Fée
Kusk: Alexandre Abrivard. Tränare: Laurent-Claude Abrivard

Sexårigt sto som verkligen visat framhovarna i höst och vinter. Segrade i EM för femåringar, var sedan tvåa bakom Face Time Bourbon i Prix Marcel Laurent och tog sig till PdA genom seger i Prix Ténor de Baune. Framgångsrike Laurent-Claude Abrivard tränar, kusk är sonen Alexandre.


3 Diable de Vauvert
hingst 8 år e. Prince d’Espace – Pop Star
Kusk: Gabriele Gelormini. Tränare: Bertrand le Beller

Fajtersort som lyft sig ytterligare ett steg senaste året och har visat storform i de senaste starterna med fem segrar och tre andrapris på de senaste åtta starterna. Nu ställs åttaåringen inför sin hittills största uppgift; ett lopp han kvalade in till genom seger direkt i Prix de Bretagne.


4 Gu d’Héripré
hingst 5 år e. Coktail Jet – Vedetta d’Héripré
Kusk: Franck Nivard. Tränare: Philippe Billard

En av Frankrikes största löften och G-årgångens kanske främsta, trots att han fått vara nöjd med silver i Kriteriet både för tre- och fyraåringar. Är en av startfältets två femåringar och säkrade sin PdA-plats sedan han övertygande vunnit Critérium Continental dagarna efter jul.


5 Moni Viking
hingst 8 år e. Maharajah – Jeunesse Doree
Kusk: Matthieu Abrivard. Tränare: Pierre Vercruysse

Norges stora hopp i årets lopp. Tränades i somras av Björn Goop och slog världsrekord genom vinster i både Harper Hanovers och Åby Stora Pris. Den urstarke norrmannen finns nu hos Pierre Vercruysse och har i uppladdningen varit trea i både Prix du Bourbonnais och senast Prix de Belgique.


6 Drôle de Jet
hingst 8 år e. Coktail Jet – Likely Jet
Kusk: Pierre Vercruysse Tränare: Pierre Vercruysse

Loppets andra bidrag från stall Vercruysse med tränaren själv i sulkyn. Har sin hittills största seger då han som fyraåring vann Grand Prix de l’UET på Solvalla men utmärkte sig med ett par riktigt skarpa insatser över sprinterdistans. Nu gäller det stora styrkeprovet för de speedige åttaåringen.


7 Looking Superb
hingst 8 år e. Orlando Vici – Classical Pine
Kusk: Francois Lagadeuc. Tränare: Jean-Michel Bazire

Norrman som i regi Jean-Michel Bazire dök upp som sensationell tvåa i Prix d’Amérique för två år sedan samma år tog sig till final i Elitloppet. Hittills i vinter har hästen dock inte visat samma form men som en ur Bazires kvartett lurar han alltid i vassen.


8 Feliciano
hingst 6 år e. Ready Cash – Ravanella
Kusk: David Thomain. Tränare: Philippe Allaire

Alltid lovande adept från Philippe Allaires tunga stall som nu är redo för den största scenen. Den största segern så här långt kom då han som fyraåring hämtade hem pokalen i Prix de l’Étoile. Såg till att kvala in till PdA direkt som vass tvåa i Prix de Bretagne.


9 Chica de Joudes
sto 9 år e. Jag de Bellouet – Queschua Love
Kusk: Alain Laurent. Tränare: Alain Laurent

Hederssto som tränas och körs av nestorn Alain Laurent och som hade en riktig formtopp vid samma tid förra året; något som bland annat resulterade i ett meriterande fjärdepris i förra årets PdA. I vinter har hon ännu inte visat samma glimrande form men har slipat formen i tre B-lopp.


10 Valokaja Hindö
hingst 10 år e. Great Challenger – Hindö Enghave
Kusk: Nicolas Bazire. Tränare: Jean-Michel Bazire

Ursprungligen född i Danmark, men ägs i Norge och har under flera säsonger kamperat i Frankrike hos Jean-Michel Bazire där han plockat ett stort antal segrar. Som tioåring får han nu testa det största loppet men har, åtminstone hittills i vinter, inte visat prov på toppform.


11 Power
hingst 5 år e. Googoo Gaagaa – La Vici
Kusk: Robert Bergh. Tränare: Robert Bergh

Årets stora och enda svenska hopp. Robert Berghs Kriterie-vinnare vann Grand Prix de l’UET i höstas och gjorde braksuccé när han spurtade hem Prix de Croix nyligen; en insats som gjorde att man valde att satsa på den här starten. En av fältets två femåriga ungtuppar.


12 Tony Gio
hingst 9 år e. Varenne – Ilaria Jet
Kusk: Yoann Lebourgeois. Tränare: Sébastien Guarato

Italienare från samma ägarkonstellation som Face Time Bourbon, sedan en tid i Sébastien Guaratos stall och en ständigt lurande fara i de största loppen. Den riktigt stora segern fattas ännu, men det är värt att beakta att han varit tvåa i kraftmätningen Prix de Paris två år i följd.


13 Délia du Pommereux
sto 8 år e. Niky – Noune de Pommereux
Kusk: Eric Raffin. Tränare: Sylvain Roger

Kanske Frankrikes bästa sto som alltid varit med i kullens topp och nu som åttaåring verkligen växt in i världseliten. Gör nu sin tredje raka start i Prix d’Amérique, var sexa i loppet i fjol och har i vinter visat riktig toppform. Insatsen i Prix de Belgique senast gör henne till en het utmanare i år.


14 Vivid Wise As
hingst 7 år e. Yankee Glide – Temple Blue Chip
Kusk: Alessandro Gocciadoro. Tränare: Alessandro Gocciadoro

Vindsnabb italienare som satt färg på Prix d’Amérique i fjol och en period förra året tränad av Björn Goop med sikte på Elitloppet där det dock blev galopp. Är nu tillbaka hos Alessandro Gocciadoro och stod för en stabil insats som runner-up i Prix de Bourgogne vilket är senaste starten.


15 Davidson du Pont
hingst 8 år e. Pacha du Pont – Laguna du Pont
Kusk: Jean-Michel Bazire. Tränare: Jean-Michel Bazire

En av Frankrikes stora stjärnor och stall Bazires klart största hopp. Gör sin tredje Prix d’Amérique-start; var fyra för två år sedan och endast besegrad av Face Time Bourbon i fjol. Den vassa segern i Prix de Belgique senast gör att de flesta tror att han är favoritens huvudkonkurrent även i år.


16 Bahia Quesnot
sto 10 år e. Scipion du Goutier – Queen Ines
Kusk: Junior Guelpa. Tränare: Junior Gulepa

Fransyska som tycks vara tillverkad av stål och som vi sett tävla på svensk mark stundtals. Var trea i Prix de Bretagne, men genrepade med att ta en smått sensationell seger i sadelklassikern Prix de Cornulier förra veckan. Kan bli den förste sedan Jag de Bellouet 2005 att lyckas med dubbeln.


17 Face Time Bourbon
hingst 6 år e. Ready Cash – Vita Bourbon
Kusk: Björn Goop. Tränare: Sébastien Guarato

Årets stora favorit. En häst som av många anses som världens bästa. Är titelförsvarare och har slipat formen med imponerande segrar i såväl Prix du Bourbonnais och Prix de Bourgogne och förväntas vara i absolut toppform. I sulkyn Björn Goop som har chansen till sin tredje PdA-seger.


18 Billie de Montfort
sto 10 år e. Jasmin de Flore – Quismy de Montfort
Kusk: Jean-Philippe Monclin. Tränare: Sébastien Guarato

Fransk travsports egen hedersmadam som funnits med i eliten under en hel karriär och är också fältets rikaste deltagare. Tog en av sin karriärs största segrar då hon nyligen vann Nationeras Pris i Italien och gör här sin fjärde raka Prix d’Amérique-start.


  • vem vinner Prix d’AmériQue?

Läs mer inför Prix d’Amérique:

Läs även: Bergh Power på nya äventyr
Läs även: Lindqvist: ”Inte lika övertygad”
Läs även: En norsk Viking i Paris

Läs mer om vägen till Prix d’Amérique:

Läs även: Prix de Bretagne: Diable de Vauvert i tät slutstrid
Läs även: Prix du Bourbonnais: Lugnt för Face Time Bourbon
Läs även: Critérium Continental: Guldet till Gu d’Héripre
Läs även: Prix Ténor de Baune: Lätt seger för Féerie Wood
Läs även: Prix de Bourgogne: Ingen stoppar Face Time Bourbon
Läs även: Prix de Belgique: Davidson lämnade rätt besked


Senaste vinnarna Prix d’Amérique:

2020: Face Time Bourbon – Björn Goop (Sébastien Guarato)
2019: Bélina Josselyn – Jean-Michel Bazire (Jean-Michel Bazire)
2018: Readly Express – Björn Goop (Timo Nurmos)
2017: Bold Eagle – Franck Nivard (Sébastien Guarato)
2016: Bold Eagle – Franck Nivard (Sébastien Guarato)
2015: Up And Quick – Jean-Michel Bazire (Franck Leblanc)
2014: Maharajah – Örjan Kihlström (Stefan Hultman)
2013: Royal Dream – Jean-Philippe Dubois (Philippe Moulin)
2012: Ready Cash – Franck Nivard (Thierry Duvaldestin)
2011: Ready Cash – Franck Nivard (Thierry Duvaldestin)

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
En norsk Viking i Paris
Nästa nyhet
En norsk Viking i Paris

En norsk Viking i Paris

Om en norskfödd häst ska vinna Prix d’Amérique, ställs de förhoppningarna i år till Moni Viking. Efter dubbla världsrekord i Sverige i fjol dyker han i vinter upp som en joker i kolstybbscirkusen. Ägaren Jan Lyng verkar dock få bevittna sin dröm gå i uppfyllelse från tv-soffan.

För sju år sedan var svenskfödde men norskägde Yarrah Boko trea i det Prix d’Amérique som vi svenskar nog minns extra väl, sedan Maharajah triumferat. Tre år senare slutade norske fixstjärnan Lionel på samma hedervärda bronsplats. Även i år finns ett röd-blå-vitt hopp med i leken när Prix d’Amérique ska köras. När Moni Viking på söndag äntrar banan som en av de arton går drömmen i uppfyllelse för ägaren och uppfödaren Jan Lyng.

Tror inte det är realistiskt

– Det är sådant här som man går och drömmer om. Det är därför som man håller på med det här. Man tror inte att det är realistiskt, men nu står vi här och är med i världens största travlopp. Det här är det största som jag varit med om. Man känner bara värme, säger Jan Lyng till Travnet.

Moni Viking, som förresten är en son till just nämnde Maharajah, susade upp som en komet redan i unga år hemma i Norge. Han slutade tvåa i Kriteriet 2016 och det är faktiskt en insats som säger mycket mer än vid kanske första anblick; Shocking Superman vann den finalen och i det slagna fältet fanns blivande Elitlopps-vinnaren Cokstile, PdA-tvåan Looking Superb, världsrekordshästen Ferrari B.R. och internationella toppen Chief Orlando.

Varit trea i två PdA-kval

På den vägen har det varit, som det brukar heta. Men det var i fjol som den i dag åttaårige hingsten fick sitt stora genombrott med närmare fyra miljoner kronor intravat. Nu är han en häst i Prix d’Amérique, ett lopp han tagit sig till genom att vara trea i såväl Prix du Bourbonnais som Prix de Belgique.

– Jo, man hoppas att allt ska gå bra. Det är ju fantastiskt det att vi bara kvalat in. Alla starter han gjort i vinter har varit bra, men det är väl den senast i Prix de Belgique som är det jag varit mest nöjd med. Han kördes på ett perfekt sätt och fick gå hela vägen i mål, det blev en perfekt uppladdning.

”Det är ju fantastiskt bara att vi har kvalat in”Jan Lyng

I regi Pierre Vercruysse har Moni Viking långsiktigt matchats mot den uppgift som väntar på söndag. Genrepet gick perfekt och även om ägaren är väl medveten om vad som krävs för att slå den franska armén på deras hemmaslagfält, hyser han goda förhoppningar för sin fuxröde krigare.

– Drömmen är ju att han ska vara med på ”trippeln” i alla fall. Sedan om det är realistiskt att tro det kan jag inte säga. Face Time Bourbon kommer såklart att vara svår att slå, men med där bakom och slåss det tror jag att vi kan vara. Man såg ju Davidson du Pont senast i Prix de Belgique; han blev ju fint framdragen, skulle Moni Viking få ett sådant lopp till exempel så kommer de inte att springa ifrån honom till slut i alla fall.

Siktar mot samma succé som i fjol

Den svenska publiken är väl bekant med Moni Viking. Efter förra vintermeetinget, som betydde fyra segrar, bytte hästen regi till Björn Goop. Ett samarbete som innebar stor succé. Hästen krossade sitt motstånd då han först vann Harper Hanovers lopp och efter det även Åby Stora Pris – båda gångerna på nya världsrekord. Mycket talar för att det är den vägen man väljer även i år.

”Skulle Moni Viking få ett sådant lopp, då springer de inte ifrån honom…”Jan Lyng

– Vi kikar lite på Prix de Paris som körs över 4000 meter. Sedan har vi en plan på att ta honom till Björn Goop igen, precis som vi gjorde förra året. Han gick ju väldigt bra. En kombination av Björn Goop i Sverige och Pierre Vercruysse i Frankrike, det är perfekt för hästen, säger Jan Lyng och tillägger:

– Vi får se vilka lopp som det kan bli. Åby Stora Pris är förstås något vi vill vara med i och vi hoppas att han kan få möta Face Time Bourbon där också.

Dörren är öppen för andra lopp

Prix d’Amérique, Harper Hanovers och Åby Stora Pris. Lopp som är utmärkande för att det är styrkan som är det främsta vapnet som krävs av hästarna. Moni Vikings närmste man menar dock att hans häst fungerar utmärkt även på kortare distanser. Om det skulle dimpa ned en Elitlopps-invitation lagom till maj månad, avskriver han inte att Harper Hanovers kanske får klara sig utan Moni Viking.

– Jodå, det kan absolut vara aktuellt. Men man måste få en inbjudan. Jag tänkte nästan att han skulle få en i fjol men det blev ju Harper Hanovers i stället. Han har ju gått över sprinterdistans en gång tidigare och jag tycker han gick bra. Hästen travade ju 1,09,4 då…

Firandet blir det – oavsett

Att ha sin häst med i Prix d’Amérique är en mångårig dröm som nu blir verklighet för Jan Lyng. Men när det väl inträffar har omständigheterna med en pandemi som ännu håller världen i ett struptag, sett till att han inte kommer kunna uppleva den på plats. Fast champagnen, den finns nog ändå på kylning hemma hos Jan Lyng i Levanger, strax norr om Trondheim.

– Nej, vi tror inte vi kan vara på plats tyvärr. Som det verkar är det ingen som kommer att släppas in. Det blir för oss att följa hemma i tv-soffan. Sedan får vi fira, oavsett hur det går. Bara att få vara med i Prix d’Amérique, det är som en seger för oss, säger han.

Läs även: Bergh och Power på nya äventyr
Läs även: Lindqvist: ”Inte lika övertygad”

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Hyllad efter segern - men nu fokus på avel för Tekno Jerven
Nästa nyhet
Hyllad efter segern – men nu fokus på avel för Tekno Jerven

Hyllad efter segern – men nu fokus på avel för Tekno Jerven

Insatsen på Bollnästravet förra helgen fick spelarna att häpna. Trots jättegalopp kastade Tekno Jerven runt hela fältet för överlägsen seger. Men det lär dröja före vi får se den nya kallblodsstjärnan på banan igen – nu blir det fokus på avel.

Borträknad efter stor galopp, men sedan överlägsen vinnare. Prestationen som femårige Tekno Jerven (e. Tekno Odin) bjöd på i Andungens Minne på Bollnästravet i lördags blev ordentligt hyllad. Att tränaren Alf Jonsson har ett ämne för kallblodens elit råder det inga tvivel om.

Avelshingst med stort intresse

Fortsatt tävlande får dock vänta för Tekno Jerven som har flera strängar på sin lyra. Monstertalangen med 12 segrar på 22 starter betäckte 40 ston i fjol och har redan passerat den siffran i bokningar för i år. Därför blir det den närmaste tiden fokus på avelskarriären för Tekno Jerven.

– Nej, nu blir det avel, sedan siktar vi på att komma tillbaks någon gång till sensommaren. Får han bara var hel och frisk så är det väl en häst för högsta klassen, det tror jag, säger kusken Jimmy Jonsson i en intervju med Trav 365.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Borta mer än ett och ett halvt år - Jaguar Dream vann direkt

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson