Nu flyttas merparten av Fabrice Souloys hästar, däribland Your Highness och Lionel till den okände tränaren Philippe Billard – som är svåger med Souloy.

Under måndagen flyttade Fabrice Souloy en större del av sin träningslista till en annan tränare. Ny tränare för 73 av hästarna blir den relativt okände Philippe Billard. Det skriver norska tgn.no och nyheten bekräftas av Paris-Turf.

Your Highness. Foto: ALN

Billard, 56 år, har enligt ingvarsson&persson som tränare inte haft en starthäst på tre år. Den nye tränaren är som gift med Souloys syster, svåger till densamme och huserar på samma träningsanläggning, Haras de Ginai.

Bland de hästar som nu flyttats till Philippe Billard finns stjärnor som Your Highness, Lionel, Moving On, Timone Ek och Juliano Rags. Kvarstår på Souloys träningslista finns fortfarande ett tjugotal hästar, däribland Un Mec d’Héripré.

Nimbus C.D. Foto: ALN

Flera svenskägda hästar har de senaste dagarna flyttats till andra tränare.

På måndagen kunde Trav365 meddela att Nimbus C.D., delägd av hockeylegendaren Mats Sundin, blir kvar i Frankrike – men hos Sébastien Guarato, och därmed stallkamrat med Bold Eagle.

Läs även: Fabrice Souloy stängs av med omedelbar verkan
Läs även: ST svarar på frågor kring Souloy-skandalen
Läs även: Souloy-skandalen: Björn Goop: ”Jag mår skit”
Läs även: Sauveur tillbaka till Sverige – och Björn Goop
Läs även: Kolgjini om Souloy: ”Bara livstidsavstängning”

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Poet Broline mot start i italienskt storlopp

Poet Broline mot start i italienskt storlopp

Kungapokals-vinnaren Poet Broline tar en tur till Bologna för söndagens stora fyraåringslopp Gran Premio Continentale.

Det är på söndag som det anrika fyraåringsloppet Gran Premio Continentale avgörs på ovalen i Bologna. Två svensktränade hästar finns med bakom bilen.

Peter Untersteiner sänder kulltoppen Poet Broline till Italien. Det är Johan Untersteiner som ska köra hästen som tidigare i år segrade i Kungapokalen och närmast kommer från start i ett Derby-kval.

Tango Negro. Foto: ALN

Även Halmstad-kollegan Jerry Riordan finns representerad med Tango Negro. Loppets samlade prissumma är 209 000 euro.

En häst som dock inte kommer till start i loppet var den förmodade förhandsfavoriten Timone Ek. Även det italienska förbundet har nämligen beslutat att stänga av tränaren Fabrice Souloy tills vidare, skriver gaet.it. Något som omöjliggör Timone Eks start i loppet.

Här är startlistan:

2060 auto

1 Telecomando Ok – Enrico Bellei
2 Poet Broline – Johan Untersteiner
3 Tony Gio – Christophe Martens
4 Testimonial Ok – Roberto Vecchione
5 Tango Negro – Antonio di Nardo
6 Timone Ek – Struken
7 Totoo del Ronco – Mario Minopoli Jr
8 Tesoro Degli Dei – kusk ej klar
9 Turno di Azzura – kusk ej klar
10 Tantalio – kusk ej klar
11 Tiger di Poggio – Giampaolo Minucci

Senaste vinnarna:

2015: Brillantissime – Roberto Vecchione
2014: Radiofreccia Fi – Federico Esposito
2013: Pitagora Bi – Pietro Gubellini
2012: Orsia – Alessandro Gocciadoro
2011: Nesta Effe – Roberto Vecchione

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Kriteriet: Global Trustworthy obesegrad till final
Nästa nyhet
Kriteriet: Global Trustworthy obesegrad till final

Kriteriet: Global Trustworthy obesegrad till final

Favoriter höll och favoriter föll. Uttagningarna till Kriteriet och Oaks avgjordes på Solvalla under måndag kväll och fick se flera riktigt fina treåringar visa upp sig.

Det var enbart treåriga travare när Solvalla tävlade under måndagskvällen. Anledningen: kvalen till Kriteriet och Oaks stod på programmet.

En häst som lär ha stora förhoppningar på sig i finalen den 25 september är Timo Nurmos-tränade Global Trustworthy. Muscle Hill-sonen tog en enkel seger i sin uttagning och kommer därmed till finalen som obesegrad i fem starter.

Makethemark missade. Foto: ALN

En häst som dock inte alls lyckades var Makethemark, som av många räknats som den främsta favoriten på förhand. Hästen kom aldrig in i loppet trots en perfekt resa i andra utvändigt och föll tillbaka mycket över upploppet.

– Det var något som var fel naturligtvis. Han var väldigt het i värmningen och något sa mig att det inte stod rätt till och det var kanske det han försökte tala om. Det är tufft att stryka på grund av det, men så här i efterhand kanske vi skulle gjort det, sa kusken Ulf Ohlsson i ATG Live.

Det försöket kom i stället att vinnas av Deimos Racing som imponerade stort från spets efter tuff press och vann på dagssnabbaste 1.13,4a.

Stort favoritfall i Oaks-kvalen blev det också då Caddie Liseiux hoppade från start. Loppet kom i stället att vinnas av Unrestricted och Johan Untersteiner som hade en riktigt framgångsrik kväll och körde in tre vinnare.

Så här gick det i samtliga uttagningar av Kriteriet och Oaks (Foton: ALN).

Svensk Trav-Kriterium

Uttagning 1: Mycket enkel seger för storfavoriten Policy of Truth, som hittade ut från sitt innerspår och för Örjan Kihlström avancerade framåt till spets efter 500 meter (på 12,0). Spel mot ett mål därefter. Reijo Liljendahl-träningen lättade undan över upploppet och vann med krafter kvar. Antonio Trot gick en fin avslutning från tredje utvändigt som tvåa.

Till final: Policy of Truth och Antonio Trot. Segertid: 1.15,0a/2640.

Uttagning 2: Utdragen tätkörning där Rushmore Face fick spets av Grant Boko efter knappa varvet på 11,1. Från fjärde utvändigt avslutade Valley Brodde (Walmann) för Örjan Kihlström via fjärdespår ur sista sväng och kunde vinna enkelt. Grant Boko kom loss sista biten och tog andrapriset före McSpirit som övertagit från den tröttnande ledaren ur sista kurvan. Galopp blev det för Global Trust.

Till final: Valley Brodde och Grant Boko. Segertid: 1.14,1a/2640.

Uttagning 3: Favoriten Donatello Sisu kom bra igenom och till täten efter 500, men blev överflyglad av Gandhi Boko som satt i spets med halvvarvet kvar. Rafiki Fri kom med en tung avslutning och såg ut att fått greppet när hästen oturligt felade kort före mål. Gandhi Boko, körd av Johan Untersteiner och tränad av Marcus Lindgren vann då klart. Louie Brodde speedade precis förbi Donatello Sisu om andra finalbiljetten.

Till final: Gandhi Boko och Louie Brodde. Segertid: 1.14,3a/2640.

Uttagning 4: Väldigt lätt seger för favoriten Global Trustworthy och Jorma Kontio. Timo Nurmos-träningen kommer till Kriteriet med fem segrar på lika många försök. Global Trustworthy gick i spets loppet igenom och lättade bara undan ur sista sväng. Stenhårt bakom där Super Nice spurtade in till andrapriset före Monark Newmen.

Till final: Global Trustworthy och Super Nice. Segertid: 1.14,4a/2640.

Uttagning 5: Lätt seger till slut för Gareth Boko och Per Lennartsson som attackerade 400 kvar och tog ned ledande Bruno Bagheera över upploppet. Ledaren till final som klar tvåa. Favoriten Bucks to Burn kom fram i dödens, svarade Marciano med varvet kvar vilket resulterade i att båda tröttnade till slut.

Till final: Gareth Boko och Bruno Bagheera. Segertid: 1.13,7a/2640.

Uttagning 6: Erik Adielsson lotsade in Svante Båth-tränade Deimos Racing som vann på rejält vis efter att tidigt övertagit täten och sedan fått press i omgångar. Destiny Am kom loss i sista sväng, spurtade starkt och var nära hinna förbi men slutade tvåa. Den stora favoriten Makethemark fick ett bra lopp i andra utvändigt, men kom aldrig riktigt till attack och föll tillbaka betänkligt över upploppet.

Till final: Deimos Racing och Destiny Am. Segertid: 1.13,4a/2640.

Svenskt Trav-Oaks

Uttagning 1: Stenhård slutstrid där Flo Jo Keeper fick nosen först för Björn Goop efter attack 600 kvar. Favoriten Undine avslutade fint och fick andra finalplatsen, med knapp marginal före Indirah Brook som kämpat starkt i dödens och Luck is Back som anfört loppet i högt tempo (07,5 första 500).

Till final: Flo Jo Keeper och Undine. Segertid: 1.13,7a/2140.

Uttagning 2: Björn Goop igen, nu med favoriten Fantasy River, tränad av Ola Samuelsson. Fantasy River klev fram och övertog ledningen efter drygt 500 meter och hade sedan full kontroll. Lätt undan över upploppet. Bugatti Brick blev tvåa från rygg ledaren, knappt före bra spurtande Vikens Blue Lagoon.

Till final: Fantasy River och Bugatti Brick. Segertid: 1.13,5a/2140.

Uttagning 3: Tredje raka till Björn Goop då han från ledningen vann med Genta som kommer till finalen som obesegrad i fyra starter. Genta stred mot Rio Rita Face upploppet ned, men höll undan med knapp marginal. Rio Rita Face höll bra, men fick ge sig i sista steget för raskt avslutande Julia Pellini. Galopp blev det för Uncertain Age och Under the Counter på frammarsch 600 kvar.

Till final: Genta och Julia Pellini. Segertid: 1.13,8a/2140.

Uttagning 4: Galopper direkt för favoriterna Caddie Lisieux och Rhyme Broline. Fram mot dödens med varvet kom Unrestricted och Johan Untersteiner, som enkelt kopplade greppet på ledande Geisha Boko in på upploppet och sprintade undan på lätta hovar. Up In the Trees gick en fin avslutning till andra finalplatsen.

Till final: Unrestricted och Up In the Trees. Segertid: 1.13,7a/2140.

Uttagning 5: Torbjörn Jansson kunde vinna lätt med Sten O Janssons Zahara Goj som övertog ledningen efter 500 meter (på 10,8) och sedan hade kontroll på motståndet. Darling Mearas som klivit fram mot dödens höll bra men utan att kunna utmana vinaren. Darling Mearas fick andrapriset före Ultra Bright som hade mycket sparat i rygg ledaren.

Till final: Zahara Goj och Darling Mearas. Segertid: 1.13,3a/2140.

Uttagning 6: Hårt i mål där Johan Untersteiner satte dit Xperia Knick efter att ha kommit loss från rygg ledaren, avslutat visslande över upploppet och på målfoto fångat in Unstirred Drink som gått loppet igenom i ledningen i friskt tempo.

Till final: Xperia Knick och Unstirred Drink. Segertid: 1.13,0a/2140.

Så här ser startlistorna ut efter lottning och spårval. I vilken ordning man valde spår inom parentes.

Svenskt Trav-Kriterium (Häst – tränare):

1 (5) Deimos Racing – Svante Båth
2 (1) Gareth Boko – Per Lennartsson
3 (3) Global Trustworthy – Timo Nurmos
4 (3) Policy of Truth – Reijo Liljendahl
5 (6) Valley Brodde – Roger Walmann
6 (6) Super Nice – Sten O Jansson
7 (9) Destiny Am – Roger Walmann
8 (12) Antonio Trot – Timo Nurmos
9 (4) Gandhi Boko – Marcus Lindgren
10 (8) Grant Boko – Reijo Liljendahl
11 (10) Louie Brodde – Svante Båth
12 (11) Bruno Bagheera – Stefan Melander

Svenskt Trav-Oaks (Häst –tränare):

1 (3) Flo Jo Keeper – Björn Goop
2 (2) Zahara Goj – Sten O Jansson
3 (1) Unrestricted – Johan Untersteiner
4 (4) Fantasy River – Ola Samuelsson
5 (5) Genta – Björn Goop
6 (8) Darling Mearas – Stefan Persson
7 (10) Unstirred Drink – Svante Båth
8 (11) Bugatti Brick – Timo Nurmos
9 (6) Xperia Knick – Johan Untersteiner
10 (7) Julia Pellini – Magnus Dahlén
11 (9) Up In the Trees – Stig H Johansson
12 (12) Undine – Catarina Lundström

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nuncio i spetsen av svensktätt Trotting Masters
Nästa nyhet
Nuncio i spetsen av svensktätt Trotting Masters

Nuncio i spetsen av svensktätt Trotting Masters

Den femte upplagan av Trotting Masters-finalen blir en nästa rakt igenom svensktränad historia. I spetsen går Nuncio.

Det är på söndag som den femte finalen i UET Trotting Masters ska avgöras. Skådeplatsen är Bjerke utanför Oslo. Startlistan är nu definitiv.

Och startlistan domineras ordentligt av svensktränade hästar. Av de tolv som kommer till start är det blott Fredrik Solberg-tränade B.B.S. Sugarlight som inte kommer från ett svenskt stall.

Nuncio ute efter ny seger. Foto: ALN

Franskt deltagande saknas helt. Rankningens etta Un Mec d’Héripré kommer, givetvis, inte till start efter Fabrice Souloys dopningsskandal. Tvåan Bold Eagle har tidigt annonserat att loppet inte skulle bli akuellt.

Favoritskapet lär i stället hamna hos Nuncio. Stefan Melanders superstar har radat upp storsegrar under året, med den i Elitloppet som höjdpunkten.

Han kan här kröna säsongen med en ny seger, värd 1,82 miljoner norska kronor.

Mosaique Face vann i fjol. Foto: ALN

Bland övriga konkurrenter märks titelförsvararen Mosaique Face, ständigt storloppsaktuelle On Track Piraten (nu med Verbeeck igen) samt Oasis Bi (trea i fjol) och Volstead.

Söndagen på Bjerke är för övrigt en riktig toppdag då samtliga norska ”klasselöp” ska avgöras. Det innefattar Derby- och Kriterie-finaler för både varm- och kallblod.

Här är startlistan till Trotting Masters:

2100 auto

1 Oasis Bi – Erik Adielsson
2 Nuncio – Örjan Kihlström
3 On Track Piraten – Jos Verbeeck
4 Mosaique Face – Adrian Kolgjini
5 Spring Erom – Ulf Ohlsson
6 Västerbo HighFlyer – Geir Vegard Gundersen
7 Explosive de Vie – Kevin Oscarsson
8 Volstead – Björn Goop
9 Exodus Hanover – Kenneth Haugstad
10 Global Money – Torbjörn Jansson
11 Rod Stewart – Tom Erik Solberg
12 B.B.S. Sugarlight – Peter Untersteiner

Senaste vinnarna:

2015: Mosaique Face – Lutfi Kolgjini
2014: Ed You – Torbjörn Jansson
2013: Ready Cash – Franck Nivard
2012: Sebastian K. – Åke Svanstedt

Här kan se samtliga lopp på Bjerke på söndag.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
ST svarar på frågor kring Souloy-skandalen
Nästa nyhet
ST svarar på frågor kring Souloy-skandalen

ST svarar på frågor kring Souloy-skandalen

Efter förra veckans dopningsavslöjande har många frågor väckts. Bland annat varför det dröjt så lång tid – och om de nedfrysta prover som finns också kommer analyseras.

Fredagens avslöjande att flera topphästar från stall Fabrice Souloy tävlat med stora mängder av kobolt i kroppen vid flera av de nordiska storloppen, har vållat stor uppmärksamhet.

Av förklarliga skäl är frågorna många. Svensk Travsport svarar på några av dem i ett pressmeddelande på måndagen.

ST reder ut några frågor kring dopningsprov. Foto: ALN

Något av det många undrar över är dels varför ämnet inte hittades direkt efter Elitloppet – och varför det var det norska förbundet som stod för tillkännagivandet.

– Här är det viktigt att komma ihåg att vi arbetar tillsammans i Skandinavisk Dopningskommitté och att det för oss inte finns något vi och dom, säger ST:s chefsjurist Göran Wahlman och fortsätter:

– Vi har en normalscreening som bas när vi kollar alla prover. Utöver det finns ett antal olika substanser som kräver specialanalyser, varav kobolt är ett. Vilka substanser det handlar om och när dessa analyser görs kommenterar vi inte. Vi säger heller ingenting om hur många eller vilka hästar som testas.

Vidare utvecklar man varför det dröjde flera månader innan saken offentliggjordes och hänvisar till den gemensamma analyskalender som man använder. Det tar helt enkelt lång tid innan man kan analysera klart vissa prover.

– Om man tittar på Lionel kom inget svar på honom direkt efter tävlingarna i Oslo Grand Prix. Loppet kördes 12 juni och provsvaret kom 29 juli. Då startar en utredning och vi beordrar test av B-provet. Där är vi nu, säger Antti Rautalinko som är veterinär vid ST.

Det är också offentliggjort att dopningsprover, sedan flera år tillbaka, finns nedfrysta med möjlighet att tinas upp och analyseras vid speciella fall som dessa.

– Vi analyserar nedfrysta prover i den mån som de kan tillföra något i en befintlig utredning eller om vi får skäl att misstänka något. Vi kommer alltså, i nuläget, inte att tina prover bara för att kolla efter kobolt utan att ha en misstanke, förklarar Antti.

– Just nu är det, inte oväntat, stort fokus på kobolt, men det vi alltid måste ha i åtanke när det gäller de nedfrysta proverna är att om de plockas fram och analyseras går det inte att frysa ner dem på nytt. De är alltså förbrukade för framtida analyser på andra substanser, tillägger Göran Wahlman.

På onsdag, 14 september, klockan 09.30 kommer man kunna chatta med både Rautalinko och Wahlman om ämnet, på Svensk Travsports sajt.

Läs även: Fabrice Souloy stängs av med omedelbar verkan
Läs även: Kolgjini om Souloy: ”Bara livstidsavstängning”
Läs även: Souloy-skandalen: Björn Goop: ”Jag mår skit”

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Sauveur tillbaka till Sverige - och Björn Goop

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson