Just nu:
11.48 Takter öppnar Elitlopps-dörren med Manchego
11.41 Lunch-draget Färjestad: Veckans första spets-spel
11.18 Critérium de Vitesse för Étonnant – men inte Harper Hanovers
11.00 Face Time Bourbon tillbaka till sommaren
10.28 Vernissage Grif övertygade stort i årsdebuten
08.24 Spännande årsdebuter
14.07 Umåker 7 mars: Wäjersten visar vägen!
18.51 Fartfylld Floris Baldwin
17.48 Face Time Bourbon överlägsen
17.12 Åby 6 mars: Jag har räknat på det…

Evaluate mot ny vår

Att Gulddivisionen skulle gå till en häst från Stefan Melanders stall var spelarna med på, men kanske inte att vinnaren skulle heta Evaluate. Efter en nära ett och ett halvt år lång segertorka såg jänkaren till med att överraska ordentligt på Mantorp.

Som treåring var han finalist i Hambletonian och säsongen efter kom Evaluate (e. Andover Hall) till Sverige och Stefan Melanders regi där han fortsatte att plocka segrar som fyra-åring. Men de senaste säsongerna har Evaluate lyst med sin frånvaro i resultatlistornas topp – fram till lördagens försök i Gulddivisionen på Mantorp. Magnus A Djuse var driver bakom en praktskräll i Oasis Bi:s lopp.

Fångade lätt in favoriten

Stallkamraten Disco Volante var blytung favorit i loppet och kom programenligt också till täten. Men Mantorps underlag var inte det mest lättsprungna och när ledaren började öppna upp över sista bortre uppenbarade sig också luckan från tredje invändigt för Evaluate. Den senare vreds ut i andraspår 500 kvar och fångade tidigt in på upploppet in sin betydligt mer betrodde stallgranne. Första segern sedan september 2019 var ett faktum för Evaluate, som klockade 2140 meter efter 1.15,5a. Bakom var det Västerbo Grosbois som fixade andrapriset före favoriten.


Mästerlig Maestro Crowe

Eftermiddagens bragd stod onekligen Maestro Crowe (e. Love You) för. I regi Johan Untersteiner hade hästen öppnat säsongen med två raka, men att det skulle bli en tredje såg det länge riktigt mörkt ut för. Maestro galopperade 1500 från mål, hämtade ikapp men slog återigen på en gunga knappt 800 kvar. Det var dock inte orsak att ge upp. Den urstarke sexåringen fick upp farten ännu en gång och kunde kort före mål trots dubbla galopper koppla segergrepp. 1.18,0a/2640 var vinnartiden i Klass 1.


Dante vann brödraduellen

Dante Kolgjini fick njuta sin första STL-seger. Vapnet stavades Racing Ribb (e. Raja Mirchi) som rev åt sig ledningen in i första kurvan och där skulle valacken stanna till mål. Tuffast uppvaktning kom från samma stall när Upstate Face och brorsan Adrian blev ordentligt närgångna till slut, men Racing Ribb höll undan för tredje raka på 1.16,7/1640.


Zack Bris infriade från spets

Erik Adielsson fick uppdraget att köra Oskar Kylin-Bloms Zack Bris (e. Andover Andover) i Klass 2-försöket och redde ut uppgiften till favoritseger. Fyraåringen tog sig till ledningen tidigt och kunde från spets kontrollera fältet. Sedan kraftigt angripande Cassius Ima felat i sista sväng, höll Zack Bris säkert ifrån sig övriga motståndet på 1.16,3a/1640. Hästens tredje seger på fyra starter i år.


Spets och slut för Call Me Brodda

Call Me Brodda (e. Maharajah) hade börjat samla på sig för en ny seger och i Diamantstoet slog Thomas Madsens fina sexåring till. Bricka tre bakom bilen och kort distans var för förutsättningar som passade prima och för Stefan Persson blixtrade Call Me Brodda till täten. Därmed var loppet i stort sett i hamn; Luna Nera Doc fick fritt från ryggen och Appaloosa avslutade bra, men förgäves. Vinnaren kom i mål på 1.15,5a/1640.


Beartime fick fritt – skrällde till

Spets och släpp var segermelodin i Silverdivisionens försök. Beartime (e. Pastor Stephen) var snabbast ut men Carl Johan Jepson överlämnade kvickt åt Remarkable Feet. Det blev segerdraget. Luckan kom som på beställning 200 från mål och även om ledaren stretade emot helhjärtat, var det Beartime som hade de vinnande krafterna i målskjutsen. Rommes Helena Edlund tränar vinnaren som klockades till 1.16,1a/2140.


Elle stod för en Vild överraskning

Färjestads Maria Carlson tränar Elle Vild (e. Classic Photo) som skulle stå för omgångens största skräll under en svårlöst eftermiddag. Peter Ådefors tog femåringen till spets i Diamantstoets andra försök för dagen, men överlämnade snart till Thebankonbroadway. Först 100 meter från mål blev det fritt spelrum, men Elle Vild sköt till knivskarpt och hann fram till överraskande viktoria på 1.18,4/2140.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
måndag 11:48, 08 mars

Takter öppnar Elitlopps-dörren med Manchego

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 11:18, 08 mars

Critérium de Vitesse för Étonnant – men inte Harper Hanovers

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 11:00, 08 mars

Face Time Bourbon tillbaka till sommaren

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 10:28, 08 mars

Vernissage Grif övertygade stort i årsdebuten

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 08:24, 08 mars

Spännande årsdebuter

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
lördag 18:51, 06 mars

Fartfylld Floris Baldwin

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
lördag 17:48, 06 mars

Face Time Bourbon överlägsen

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Svårt för svenskar tävla i Norge – Mantorp får extra STL-omgång

Svårt för svenskar tävla i Norge – Mantorp får extra STL-omgång

Mycket talar för att den planerade Unionskampen på norska Momarken den 20 mars får köras utan några blågula inslag. Därför tillsätter Svensk Travsport en extrainsatt STL-omgång samma lördag. Mantorp blir arrangörer.

Den här lördagen stundar en STL-omgång från Mantorp, men samma bana kommer att få chansen igen redan om en månad. Svensk Travsport har beslutat att extrainsätta en STL-omgång den 20 mars då osäkerheten är stor kring Momarkens tävlingsdag samma dag. Den norska banan är tänkt att hålla i en gemensam norsk-svensk STL-omgång, men restriktionerna på grund av pandemin försvårar för ett svenskt deltagande.

Tuffa begränsningar kvarstår

– Pandemin orsakar fortsatt problem för gränspassager mellan Sverige och Norge och mycket tyder på att tuffa begränsningar finns kvar även om en månad. Momarkens STL-tävlingar 20 mars riskerar därmed i praktiken att bli utan svenskt deltagande. Därför vill vi erbjuda de svenska tränarna, hästägarna och övriga travintresserade en extrainsatt svensk STL-tävling den lördagen, säger Svensk Travsports sportchef Petter Johansson i ett pressmeddelande.

Det blir med andra ord två STL-omgångar den 20 mars. Momarkens tävlingar planeras att köras som vanligt. Mantorps tävlingsdag ska innehålla tolv lopp med fullständiga STL-försök och samma prispengar som en sådan. Omgången blir en extra i meeting tre, vars finaler körs i samband med Elitlopps-helgen på Solvalla i slutet av maj.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Mer pengar i Oslo Grand Prix
Nästa nyhet
Mer pengar i Oslo Grand Prix

Mer pengar i Oslo Grand Prix

Prissummorna i de största internationella loppen i Norge nådde under fjolåret rekordlåga nivåer. Fast till i år kommer förstapriset i Oslo Grand Prix att höjas – om än inte återgå till 2019 års summor.

Ekonomisk kris i den norska travsport samt det rådande pandemiläget orsakade att förstapriserna i de största loppen under fjolåret fick reduceras kraftigt. Vinnaren i Oslo Grand Prix fick för två år sedan 1,5 miljon norska kronor, medan Blé du Gers som segrade i fjol belönades med mer blygsamma 350 000. Också förstapriset i Ulf Thoresen Grand International decimerades från 750 000 till 250 000 kronor.

Högre prissummor än i fjol

I år kommer dock förstapriserna att höjas. Tron Gravdal, som är sportchef vid norska travförbundet berättar för Trav og Galopp-Nytt att man lagt fram ett förslag som ska presenteras för styrelsen under nästa vecka. De exakta prissummorna är ännu inte bestämda, men kommer att ligga över fjolårets men fortfarande under de för 2019.

Oslo Grand Prix körs i början av juni på Bjerke, medan Ulf Thoresen Grand International avverkas på Jarlsberg i början av juli månad.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Björn Goop: "Att en häst får ny kusk tillhör spelets regler"
Nästa nyhet
Björn Goop: ”Att en häst får ny kusk tillhör spelets regler”

Björn Goop: ”Att en häst får ny kusk tillhör spelets regler”

På torsdagen blev det klart att Björn Goop ersätts som kusk bakom Face Time Bourbon. Eric Raffin tar över världsstjärnans tömmar. ”Det tillhör spelets regler”, skriver den svenske kusken på Twitter.

Efter andraplatsen i Prix de France väckte huvudägaren Antonio Somma kritik mot Björn Goops insats i sulkyn bakom Face Time Bourbon. Något som blev hela veckans stora samtalsämne. På torsdagen blev det också klart att Björn Goop inte kommer köra hästen i fortsättningen. Senare responderade den svenske elitkusken på beslutet via sin Twitter.

Det tillhör spelets regler

– Att en häst får ny kusk tillhör spelets regler. Jag är tacksam för att jag har fått möjlighet att köra Face Time Bourbon. Jag önskar hästen och kretsen kring honom all lycka i framtiden, skriver Björn Goop på Twitter.

Beslutet om vem som ska köra Face Time Bourbon överlämnade ägaren åt tränaren Sébastien Guarato och valet föll på Eric Raffin. En kusk som kört stjärnan i två tidigare starter. I en intervju med Equidia berättar Raffin att också varit i kontakt med Björn Goop som han hyllar och menar har varit ”mycket cool” med situationen.

Kan man inte tacka nej till

Eric Raffin kör Face Time Bourbon i dennes nästa start, Prix de Sélection den 6 mars, men skulle i det loppet ursprungligen ha kört fyraåriga toppen Hirondelle Sibey som han så sent som i lördags segrade i Prix Ephrem Houel med. Stoets tränare Jean-Michel Baudouin var dock överseende med kuskbytet och menade att ”Face Time Bourbon tackar man inte nej till”, enligt Raffin.


 

Läs även: Goop petas bakom Face Time Bourbon

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Lätt när Empire vann i Paris
Nästa nyhet
Lätt när Empire vann i Paris

Lätt när Empire vann i Paris

När favoriten Fairplay d’Urzy kom bort tidigt, låg vägen öppen för Empire. Tomas Malmqvists danske femåringstopp vann säkert då han spårade runt om i Prix de Nevers.

Bara sex hästar kom till start trots ett fint förstapris på 40 500 euro när Grupp 3-loppet Prix de Nevers kördes för femåringarna på Vincennes under torsdagen. Och sedan Jean-Michel Bazires favoritspelade Fairplay d’Urzy galopperat bort sig i tidigt skede, blev det spel mot ett mål för den Tomas Malmqvist-tränade Empire (e. Västerbo Prestige).

Fick bestämma själv i spets

Franck Nivard körde förtjänstfullt den danske fuxen som snabbstartade till spets och kom att stanna där alla loppets 2850 meter. Efter moderata 16,7 första 1350 skärptes tempot självmant av ledaren och även om For You Madrik, som liftat i rygg hela resan, närmade sig till slut handlade det aldrig om någon förlustfara. Empire bärgade säkert segern på 1.14,2/2850 meter. Det här var andra segern i Paris den här vintern för Empire som här tog 12:e segern i karriären 22:a start.


Baron Daidou tog ned PdA-hästen

Prix d’Amérique-hästen Victor Ferm var tung favorit i Prix de Châteaurenard, men fick stryka på foten för Baron Daidou (e. Saxo de Vandel). Matthieu Abrivard körde tioåringen som tränas av Cyril Chenu till säker seger efter att ha gjort stora delar av loppet i rygg på favoriten. Esperanzo fångade i spurten in Victor Ferm i jakten på silvret. Vinnaren, som tjänade 30 150 euro, klockades till 1.13,5/2700 meter. I samma lopp var Sobel Conway sexa, medan Hard Times slutade i det slagna fältet.

Här kan du se Empire vinna @Equidia:

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Franska treåringstoppar möts på Vincennes

Travtips

Lunch-draget Färjestad: Veckans första spets-spel

Travtips
måndag 11.41, 08 mars
Måndag Färjestad Lopp: 4 5 My Sea var mycket fin vid segern från ledningen för tre starter sedan och nu tror jag det blir ledningen igen. Det bör vara loppavgörande och vi har veckans första men säkert inte sista spets-och-slut-spel. Fick en jobbig resa nä...
Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
söndag 14.07, 7 mars

Umåker 7 mars: Wäjersten visar vägen!

Spelredaktör Daniel Olsson
Travtips
fredag 17.12, 5 mars

Åby 6 mars: Jag har räknat på det…

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
fredag 17.11, 5 mars

Bollnäs 5 mars: Spela smart – spela Art

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
fredag 12.11, 5 mars

Lunch-draget Solvalla: Smyga i draget och sedan…

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 16.21, 4 mars

Östersund 4 mars: Troll Prinsen – det roliga draget till 12.50

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
måndag 09:53, 01 mars 2021

Hur liten och steril är den svenska travsporten?

STRÄNGNÄS: Våren är redan här i Mälardalen. Vilka dagar vi haft senaste veckan. Låt oss hoppas på inte alltför många bakslag framöver vädermässigt. Bara mars ännu. Romme/STL Helt fel ute var jag när jag trodde att Romme skulle få problem med banan i lördag...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson