Eskilstuna 13 december: Segertåget fortsätter för Jorma

Jorma Kontio är i härlig form för dagen och Sundbyholm är ett nytt kusk-championat som han med stor säkerhet kommer att plocka hem. Finländaren finns förstås med i de flesta av eftermiddagens lopp och jag spelar honom i två. Reijo Liljendahl-tränade Alien Hill ser ut som en mycket lovande sort och får mitt förtroende i dagens höjdpunkt, E3 Revanschen för ston.

Klicka på önskat lopp
Välj lopp
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15

4 Eskilstuna – Spelstopp 15.00

Spetsstriden:

3 Give Me Ten är väldigt snabb ut och lär säkert ta hand om spets här och Kern vill nog inte släppa.


Loppanalys:

11 Dats So Cool blir mitt inledande drag. Femåringen har gjort fyra starter efter uppehåll och i de två senaste har han sett riktigt vass ut. Gick i mål med krafter sparade för två starter sedan och senast på Färjestad avslutade han väldigt fort ute i banan utan att kunna rå på en fin vinnare. Läget är inte jättelustigt, men vid den här årstiden är det betydligt enklare att vinna bakifrån och han hade samma läge senast. Med bara lite klaff och tempo, tror jag han fäller alla.

3 Give Me Ten har hittat stilen i de två senaste och ställs inför en intressant uppgift här. Hästen är kvick från början och Klaus Kern brukar inte lägga några fingrar emellan; över kort distans får vi anta att planen är att leda så länge som det går. Riktigt fin från samma position för två starter sedan och kan göra det igen.

9 Track Angle var tillbaka efter ett halvårs uppehåll senast och med det i åtanke var det en klart bra insats som hästen bjöd på; fick leda anfallet 600 kvar och höll helt okej. Lär ha gått fram ytterligare efter det och räknas som loppets stora outsider.

2 Wollafur skimrar inte av toppform, men kapacitet finns där. Perfekt läge och formtoppad Jorma i jollen gör att han ska bevakas. 10 Peder Mykla och 12 Yankee Boy tillhör de bättre i fältet men efter vila och med tråkiga lägen, känns de inte heta i dag.

Rank: 11-3-9-2


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 11 Dats So Cool till oddset 3.50 hos Unibet.

5 Eskilstuna – Spelstopp 15.22

Spetsstriden:

3 Emir Diamond har öppnat bra vid segrarna och det är högst troligt att man laddar fram och vill till ledningen igen. Knappast någon som vill svara.


Loppanalys:

9 Cobbys Forever känns som ett mycket bra spel i det här loppet. Ser man på stoets rad så blir man kanske inte särskilt imponerad, men raden är samtidigt missvisande. Treåringen har mött bra motstånd i Solvalla-konkurrens och inte haft det rätta flytet. Blev fast med obrukade krafter senast och för tre starter sedan. Fartmässigt står hon inte efter någon i fältet och då jag tycker det är tveksamt kring flera av favoriterna, ger jag Sjöström-hästen tipsnicken.

3 Emir Diamond plockade två raka i september efter att tidigt kört sig till spets och såg då mycket fin ut. Emellertid har hästen gjort bort sig med tidiga galopper två gånger på raken nu och det är aldrig något positivt. Ser man dock till vad han visade vid segrarna, är favoritskapet befogat. Han lär gå mot ledningen här och blir därifrån hästen att slå.

7 Hindenburg Am segrade på strålande vis för tre starter sedan på Mantorp då han bara kastade runt gänget och vann överlägset. Sett till den insatsen hade han varit given tipsetta i dag, men i de båda loppen efteråt har hästen inte sett alls lika fin ut. Räknas givetvis tidigt ändå.

10 Chocolette har gjort sex starter och slutat tvåa vid fyra tillfällen och nog ser det ut som om stoet, i alla fall hittills, inte riktigt har den avgörande skärpan. Insatserna i sig är det dock inget fel på och hon gick en fullt godkänd insats senast. Med rätt lopp kan hon slå till.

11 Saucepan Thobo orkade inte efter galopp senast, men tog en stabil spetsseger gången före. Läget i dag tråkar till det, men hästen ska inte glömmas. 1 Jack And Ginger kan också ses som en fidus, även fast fuxen inte imponerat i de två senaste. Läget är perfekt och det luktar vinnarhålet.

Rank: 9-3-7-10


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 9 Cobbys Forever till oddset 4.75 hos Unibet.

6 Eskilstuna – Spelstopp 15.44

Spetsstriden:

2 Mr Julian är mycket snabb ut, bör ta sig förbi 1 Aurora Palema och till ledningen. I så fall kommer man inte att släppa till någon.


Loppanalys:

4 Worrywart är en grundkapabel sort som inte vunnit på ett tag, men hela tiden gjort bra insatser. Har suttit fast med sparat och spurtat bra flera gånger; i synnerhet senast då han avslutade väldigt vasst med sträckta linor över upploppet. Det känns som att toppformen sitter där nu för Worrywart och det här är en mycket bra uppgift. Valacken är inte snabb ut men med rutinerad kusk och ett bra läge lär hästen få ett bra lopp och jag tror han fäller alla här. En mycket bra segerchans.

2 Mr Julian är tveklöst det första motbudet. Fyraåringen har hittat stilen i höst och har två segrar på de tre senaste starterna. Dessa har kommit efter tidig ledning och det råder inga tvivel om att det är i den positionen hästen trivs bäst, lär spetsa igen och är då hästen att betvinga.

8 Cracker Jack är bara tre år, men måste räknas även här på visad toppform. Avslutar starkt och var målfotoslagen efter en rapp slutkläm senast. Spåret är av tristare sort, men hittar man ned i ett bra slagläge kan det absolut räcka.

10 Ester Cheri står för hyfsade insatser emellanåt och gick en bra avslutning senast bakom en bra vinnare. Känns som god form även här och blir det lite överpace på loppet, vilket är tänkbart, kan det här läget bli en fullträff.

För den som jagar skrällar kan vi plocka upp 11 Nandino Ås som också är i fin form och sköt till på ett bra vis senast. 1 Aurora Palema är snabb från start och ser ut att få rygg ledaren nu. 3 Bravo Pointjack har inte visat mycket på sistone men är bättre än så.

Rank: 4-2-8-10


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 4 Worrywart till oddset 3.50 hos Unibet.

7 Eskilstuna – Spelstopp 16.06

Spetsstriden:

1 Alien Hill kan öppna ganska så bra och Kontio kommer nog ladda det som går, för att i första hand försöka svara 2 Victory of Life och 3 M.T. Perette. Mycket snabb är 5 Anice Cake men känslan är att man inte gasar för fullt här.


Loppanalys:

1 Alien Hill har visat sin kapacitet tidigare men i senaste starten verkade det som om alla pusselbitar föll på sina platser. Det var ett bländande intryck som hästen lämnade då hon trots press i spets lämnade undan till slut efter strax över 1.11 sista 1000. Det känns som om det här är ett sto som kan slå sig in i kulltoppen nästa år. Här lär Jorma prova det som går för att hålla spets, lyckas det är det toppchans, men även i ett annat fall är fältet litet och det borde lösa sig ändå. Mitt tips.

3 M.T. Perette har varit med och slagits i de stora kullfinalerna hela året, tjänat en miljon men utan att få sätta pricken över i:et i de största loppen. Senast blev det dock välförtjänt i Oaksrevanschen efter en tidig ledning. En mycket fin sort som antagligen borde bli favorit i loppet. Missar mitt tips ledning kan det bli M.T. Perette i spets och då är det ombytta roller.

6 Global Bienvenue har börjat karriären mycket lovande och visade senast på Solvalla att hon nog kan duga även i de här sammanhangen; avslutet var vasst. Visst, det är tuffare motstånd än hon är van vid men på uppvisad form kommer hon långt.

7 Sayonara har inte fått den utdelning i år som hon fick som tvååring, men hon är härdad i de tuffa gängen och jag tycker ändå att hon höll fullt godkänt senast i loppet som M.T. Perette vann. Kan gå iväg hyggligt från början, hitta en bra position och behöver inte mycket flax för att vinna här.

4 Fantaghiro Brick har inte den bästa raden, men hon möter bra djur varje gång och formen kan jag lova är mycket bättre så. En kantboll i loppet.

Rank: 1-3-6-7


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 1 Alien Hill till oddset 3.50 hos Unibet.

8 Eskilstuna – Spelstopp 16.28

Spetsstriden:

2 Pacific Kingdom öppnar bra och kan nog spetsa även från ett andraspår, eventuellt ta över tidigt. 3 Gipsy de Chamant är också snabb ut och kanske spetsfavorit i ett första skede, men ska nog köras i ryggar den här gången.


Loppanalys:

7 M.T. Magic Dream tycker jag är ett mycket bra vinnartips i ett öppet stayerlopp. Han har gjort tre starter efter uppehåll och i ny regi och gått riktigt fint varje gång. Avslutade starkt med 12,5 sista 800 näst senast och gick ånyo en tung avslutning senast vilket resulterade i seger. Har fått ett fint läge i tilläggsvolten här och kommer hamna bra på det direkt. Med minsta tempo på loppet, tror jag valacken fäller dem till slut.

2 Pacific Kingdom har sett väldigt fint ut i två raka och lämnar ett rejält intryck. En långklivande sort som säkert kommer trivas på den långa distansen. Hästen öppnar bra och är trolig att gå i ledningen här, vare sig han tar sig dit direkt eller får överta. Det gjorde han också för två starter sedan och visade då 1.14-fart sista 1500. Kommer inte att bli lätt att passera.

12 Eldorado har mycket kapacitet och är kanske i grunden fältets bästa häst, men har samtidigt ett kritiskt ögonblick i starten. Hästen har galopperat bort sig direkt två gånger på raken och det är såklart osäkert igen. Men samtidigt kan det här läget, som förvisso är trist, vara bra för honom. Kan hästen trava in sig är det inte alls omöjligt att han kastar runt fältet.

Det kan definitivt skrälla i det här loppet. Det finns många bud för de som vill välja en annan väg. 1 Kalas har bara gjort bra lopp på sistone och kan knappast klaga på läget i dag, en luring med lucka. 3 Gipsy de Chamant kördes offensivt senast och höll med tanke på det helt okej, känns som rygg på ledaren i dag. 9 Shutupandscratchme avslutade mycket positivt näst senast och trivs på distansen. 8 Notation segrade direkt efter uppehåll senast. 10 Vemas Benelli, 11 Amigo Racer och 12 Zagor Grif är jämna och säkra och kommer att vinna tids nog. 5 Marjons Sleipner är bättre än raden visar.

Rank: 7-2-12-1


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 7 M.T. Magic Dream till oddset 12.50 hos Unibet.

9 Eskilstuna – Spelstopp 16.48

Spetsstriden:

2 Duke Ratzeputz öppnar helt okej, men ska inte kunna svara 3 Dakar Brodde som är given favorit på ledningen. Utmanas om någon i så fall av 6 Scarybeary Lixarve.


Loppanalys:

2 Duke Ratzeputz har gjort fyra starter efter ett längre uppehåll och nu är väl frågan om det inte är segerdags. Senast blev han fast invändigt och blev störd till slut, så formen är det nog inte alls något fel på. Insatsen efter galopp före det var riktigt bra och likaså andraplatsen gången före det. Läget är delikat nu och motståndet bör egentligen inte skrämma den kapable fyraåringen. Nurmos och Kontio är i toppform och här tror jag man har en ny vinnare.

3 Dakar Brodde har visat bra form en längre tid och även om det var ett billigare lopp senast såg han helvass ut när hästen bara lättade undan från ledningen; ett mycket fint intryck. Dakar Brodde är snabb från start och det mesta talar för spets igen här och då kommer han inte bli enkel att passera.

1 Global Attention var ute på V75 näst senast men galopperade då vid ingången av sista kurvan i ett läge där det såg ut att finnas mycket krafter kvar. Var riktigt fin i starten före det då han visade 12,3 sista varvet på mycket bra sätt. Är inte gynnad av läget i dag då han troligen blir över från start, men med klaff under vägen och en insats som vid senaste segern är han mycket tidigt här.

4 Sedin avgjorde väldigt lätt efter en invändig resa senast och formmässigt finns det inget att klaga på. En häst som tycks komma allt mer och från ett lämpligt läge i dag, är han ytterligare en häst som ska räknas i segerstriden.

Varning på 7 Edler som samlat ihop till en seger snart och fick ge sig på målfoto senast efter en rejäl slutrepa. 9 Max Håleryd var också nära att hinna fram senast och kan få loppet från det här läget. 6 Scarybeary Lixarve är väldigt snabb ut och kanske hittar ned i rygg ledaren nu, kan överraska.

Rank: 2-3-1-4


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 2 Duke Ratzeputz till oddset 3.35 hos Unibet.

10 Eskilstuna – Spelstopp 17.08

Spetsstriden:

4 Ready Doc är mycket startsnabb och borde ta sig före 2 Balto d’Huon och 3 Hennig Lixarve som nog heller ville ha en rygg.


Loppanalys:

5 Young King gör tredje raka söndagsstarten och har inte haft något riktigt flyt i de två senaste starterna. Galopperade näst senast och fick inte visa vad han gick för och senast blev han hängande en lång bit ute i tredjespår och var ursäktad. Hästen höll helt okej och någon fara med formen känns det inte som. Young King har levererat riktigt rejäla insatser före det och visar både styrka och speed; även om det är uppenbar risk för dödens nu tror jag det ska vara en bra chans. Mitt spel i loppet då han inte lär bli favorit.

4 Ready Doc har visat mycket fin stil på sistone och hade två raka, båda tagna från ledningen, inför senast. Gick också då i spets och såg ut att gå mot tredje raka men hade inget svar mot en vass Eddy West över upploppet. Insatsen var verkligen inte dålig, men inte lika övertygande som gångerna före. Ready Doc är snabb ut och från det här läget borde det bli ledningen igen. Hästen att slå därifrån..

Känns som om loppet handlar mycket om ovanstående duo, men vi kan nämna 2 Balto d’Huon som första outsider-budet. Gick en bra avslutning senast och är kvick ut, kan få ett perfekt lopp i rygg på favoriten nu. 6 Tyrolean Guy har ett fint facit men har inte visat så mycket på svensk mark än. 12 Maximus M.M. kommer säkert ha gått framåt med loppet senast, men fick ett iskallt läge och får därför jobbigt att vinna.

Rank: 5-4-2-6


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 5 Young King till oddset 3.65 hos Unibet.

 


Spelredaktör
Daniel Olsson
daniel.olsson@travnet.se

Spel från unibet

Tidigare travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson