Just nu:
17.43 Full fart framåt med unghästarna det som gäller
15.07 Bollnäs 23 januari: Jag tror mycket på Merritt!
15.05 Romme 22 januari: Redén med varmt och kallt
11.29 Lunch-draget Boden: Vässat efter landsvägen innan brandmannen ska rycka ut
09.48 Per Lennartsson tillbaka i sulkyn – efter olyckan
09.15 Yonkers Trots ska köras – men på nytt datum
08.59 Tragedi på Bergsåker – hästen dog under loppet
15.54 Inför: Prix de Cornulier
15.52 Bergsåker 21 januari: Platt fall för övriga då Daniel slår en strike
11.14 Lunch-draget Kalmar: Okej, det här draget får duga

Eskilstuna 10 november: Nu är det dags, "Rödluvan"!

Vilken söndag vi har framför oss. Breeders Crown-finalerna från Eskilstuna bjuder på välsmakande travgodis. Jag förväntar mig en trevlig eftermiddag för Timo Nurmos var stall jag tippar som vinnare i två av finalerna. Inti Boko har ett perfekt läge att ta hem fyraåringarnas final för hingstarna och valackerna och jag är inne på att Brother Bill kan lura Kriterie-vinnaren Power på segerbuketten den här gången. Loppet som jag ser fram emot allra mest är dock de fyraåriga tjejernas final; de ”tre drottningarna” möts igen – och nu är det väl ändå dags för ”Rödluvan”?

Klicka på önskat lopp
Välj lopp
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15

6 Eskilstuna – Spelstopp 15.00

Spetsstriden:

1 Cactus är snabb ut och tog spets från precis samma läge senast och gäller som favorit på ledningen. Men det finns fler andra som är kvicka, 3 Lovely Star och de båda springspåren 6 Francisfromheaven och 7 Glimra Guld är båda rappa, så någon säker utgång är det inte.


Loppanalys:

1 Cactus blir troligen favorit här och det rör sig om en mycket kapabel madam som vid sina segrar imponerat ordentligt, det finns mycket potential i den här hästen. Samtidigt har hon visat en hel del galopp, bland annat senast då hon taktade ur i ledningen med 500 kvar. Det kan förvisso funnits förklaringar till just den fadäsen men jag litar inte helt på hästen för det. Cactus är snabb ur volten och är favorit på ledningen från ”innersniffen” men det finns flera som kan utmana. Jag är inte tokladdad på att spela.

12 Bugatti Brick tillhörde sin kulltopp, men hann bara med två starter i fjol som femåring. Nu är hon tillbaka igen och att hon har kapacitet för att vinna det här är det inget snack om. Nurmos hästar är alltid väl förberedda, men det är svårt att vinna direkt efter en frånvaro på mer än ett år.

De båda Timo Nurmos-hästarna är nog tveklöst de bästa på pappret, men jag tycker det finns en del minus på båda, varför jag vill prova ett annat spelalternativ. 2 Xanthis Delicious inledde mycket bra hos Fredrik Wallin och har på sistone varit ute i tuffa sällskap och skött sig bra, även om hon inte orkade till slut senast. Träningsrapporterna går dock i dur och läget är intressant här. Jag provar vinnarspel.

Andra bud kan vara 10 Global Wireless som håller hög klass och normalt är långt fram, men var lite sämre senast. 7 Glimra Guld kommer från en positiv insats där hon vann enkelt från spets, har chans om hon hittar dit igen.

Rank: 1-12-2-10


Spelförslag:

Inte helt säker på Cactus och väljer att i stället chansa med 2 Xanthis Delicious. Vinnare till oddset 7.50 hos Unibet.

7 Eskilstuna – Spelstopp 15.22

Spetsstriden:

1 Global Adventure är mycket snabb ut vid laddning och har ett perfekt läge för spets här, men jag är inte helt säker på att man vill tokköra för ledningen. 2 Brother Bill vill nog gärna före och har spår invändigt om 3 Power vilket skaffar honom fördel. 7 The Bald Eagle kan också öppna kvickt men har för dåligt läge för att bli en allvarlig kandidat.


Loppanalys:

Breeders Crown för de treåriga hingstarna och valackerna är ett riktigt kanonlopp och Kriterie-vinnaren 3 Power kommer att bära favoritskapet. Det är fullständigt givet, Robert Bergh-hästen har knappt gjort något fel hittills och ser ut som en storstjärna i vardande. Att formen inte försvunnit visade han senast i semin när han lekande lätt smattrade undan från dödens. Jag skulle gissa att det också är den positionen som man får nu, Bergh lär säkert sända framåt direkt men jag tror inte det blir ledningen, i alla fall inte initialt. Power har emellertid visat att han nog lär kunna avgöra det här den tunga vägen också…

Men mitt spel blir ändå 2 Brother Bill. Jag tycker valacken sett ruskigt fin ut i höst och hans spurt bakom Power i Kriteriet var mäktig. Senast i semifinalen synade han dödens, pressade rejält genom sista sväng och försvann ifrån med lätthet. Intrycket var riktigt fint. Spåret nu är perfekt och jag är inne på att Jorma trycker gasen i botten direkt för att ta sig före Global Adventure och därmed ta emot Power i dödens. Hoppas och tror han kan hålla hela vägen sedan.

9 Aetos Kronos räknades som ”kungen i kullen” inför Kriteriet men gjorde bort sig där. I semin senast gav han prov på att formen inte har sviktat; Aetos Kronos tappade mycket mark före start och fick hämta in försprånget. Gick sedan en lysande avslutning i vida spår till slut, inte långt från vinnaren. Bakspåret nu behöver inte vara en nackdel alls, Aetos Kronos har tidigare visat att han är riktigt speedig till slut och att det blir tempo på det här loppet är ingen högoddsare. En segerkandidat.

1 Global Adventure har nästan gjort allt rätt hittills i karriären, 12 segrar på 16 starter, men har inte fått till det i de största loppen i år vilket gör honom lite väl bortglömd. Hästen såg fortsatt mycket fin ut senast när han avgjorde i spurten och dagens läge är perfekt. Global Adventure är rask ut och är favorit på ledningen, sedan om man väljer att köra där eller inte, blir det oavsett en angenäm resa och det här kan absolut vara tillfället då Global Adventure tar en välförtjänt storseger.

Ovan nämnda kvartett är de som bör göra upp om det men jag vill också varna för 5 Ubiquarian Face som jag blev imponerad av i Kriterie-kvalet. Senast avslutade han kanon i spåren som tvåa bakom Brother Bill och med minsta klaff på loppet är han med där framme igen. 4 Guzz Mearas höll starkt senast, håller toppform och står inte långt efter de bästa. Hittar man en trevlig smygresa här är hästen möjlig för en skräll.

Rank: 3-2-9-1


Spelförslag:

Jag har känsla för att 2 Brother Bill tar ledningen och att det är dags för en fullträff den här gången. Vinnare till oddset 3.90 hos Unibet.

8 Eskilstuna – Spelstopp 15.45

Spetsstriden:

1 Guillaume Boko är inte oäven från start och kan tänkas hålla ut mycket kvicke 2 Wreckless M.M. som ändå måste hållas som spetsfavorit. 4 Super Grabben kan också dra iväg rejält från början.


Loppanalys:

Fint lärlingslopp där mitt val faller 9 Global Winner som ser ut att ha formen helt på topp. För två starter sedan vann han lätt ett Klass 1-försök över stayerdistans efter en tung avslutning men hade verkligen inget flyt i finalen efter det. Global Winner fick backas nedåt i kön och blev sedan fast invändigt. Hästen såg nästan ut att klättra över motståndet på upploppet, utan att få fritt. Det här är en fin uppgift för direkt revansch och läget är inget att klaga på; det är troligt det blir fart på loppet och det här är en häst som går riktigt starkt till slut.

2 Wreckless M.M. är ett annat formkort. Öppnade 08,5/500 i spets näst senast men vann ändå mycket enkelt för att senast gå i mål som trea och med sparat efter sen lucka i samma Klass 1-final som Global Winner medverkade i. Femåringen är riktigt snabb från början och man får anta att Anders Eriksson gör ett ordentligt försök att ta sig till ledningen här, lyckas det är det hästen att slå.

5 Västerbo Highscore har sett kanonfin ut i två raka segrar och klockorna visade i underkant 1.10 sista 800 senast när han avgjorde via en riktigt rökare i vida spår för att hinna fram på linjen. En häst som också är bäst till slut och vill ha lite tempo på tillställningen, får man det är han att räkna med igen.

1 Guillaume Boko är en kapabel sort för klassen, men gav sig lite väl tidigt senast vilket sätter ett litet frågetecken för formen. I normal författning är det här en bra uppgift och läget är tilltalande; om det inte blir spets är nog vinnarhålet ganska givet.

Outsiders är 6 Randemar R.D. som håller hög grundkapacitet och nu fått ett lopp i kroppen efter ett uppehåll och 7 Fröken Sting som matchats konstant i rikstoton och har mycket bättre form än vad kanske raden ger sken av.

Rank: 9-2-5-1


Spelförslag:

9 Global Winner ser mycket formstark ut och har en trevlig uppgift här. Mitt val – vinnare till oddset 3.10 hos Unibet.

9 Eskilstuna – Spelstopp 16.08

Spetsstriden:

1 Ganga Bae lär göra ett allvarligt försök från innern men 2 Mascate Match är mycket snabb ut och borde gå till ledningen. 6 Gina Mearas kan utmana.


Loppanalys:

2 Mascate Match har framstått som kullens klart mest lysande stjärna så här långt på säsongen och att hon är hästen att slå även i Breeders Crown-finalen är ingen tvekan. Näst senast svek hon emellertid när hon testade finska Kriteriet, men att den starka formen fortfarande sitter där visade hon i semifinalen senast. Ledningen efter 500 och sedan överlägsen med krafter kvar. Bricka två är perfekt förstås; min tanke är att Korpi direkt tar sig till ledningen och sedan sitter där till mål, men hästen lär ha goda möjligheter även om ”plan a” misslyckas. Känns mycket svårslagen.

1 Ganga Bae har utvecklats ordentligt och är första motbudet. Var i final av Oaks för tre starter sedan, glänste sedan rejält från dödens på Axevalla och kunde obekymrad vinna senast. Hon har växt in i kulleliten. Läget nu går inte att klaga på, det är inte omöjligt att man lyckas hålla ledningen men jag tror att rygg ledaren är ett mer troligt scenario.

3 Alexi Quick är också en häst under kraftig utveckling. Insatsen i semin var mycket imponerande; hon plockade ned Diana Zet från dödens och höll samtidigt säkert undan för anstormningen bakifrån. Gången före såg hon ut att ha mängder kvar i mål i samma lopp som Ganga Bae vann. Med senaste loppet på näthinnan måste Alexi Quick hållas som en tidig utmanare här.

6 Gina Mearas gillar jag också. Höll bra efter tuff resa i Oaks, kämpade sedan storstilat emot Ganga Bae på Axevalla och gick senast i mål med krafter kvar bakom Alexi Quick. Var väldigt snabb ut senast och Gina Mearas kan absolut snuva Mascate Match på ledningen. Från spets eller med lämplig resa kan hon skrälla.

10 Milady Grace gick fort fram mot Mascate Match senast, tappade aktionen en kort bit men höll ihop för att bli trea. Intressant skrällbud nu. 8 Alaska Kronos var mycket bra i Oaks och behövde kanske loppet senast, trist läge dock. 9 Ies Elisabet spurtade strålande senast och har spännande läge. 11 Zolly har mycket kapacitet och kan aldrig avskrivas.

Rank: 2-1-3-6


Spelförslag:

2 Mascate Match måste ha en toppchans här från ledningen. 2.35 hos Unibet får sägas vara ett fullt okej odds – jag spelar vinnare.

10 Eskilstuna – Spelstopp 16.30

Spetsstriden:

1 Speedy Tilly gillar ledningen och laddas för fullt från innern, utifrån är 3 Le Crack Sox mycket intresserad och 4 Rapide Yoda kan också kliva iväg. 8 Seismic Wave spetsar knappast av egen kraft men lär nog inte backas i alla fall.


Loppanalys:

8 Seismic Wave omgärdas av ett mycket högt rykte och det är kanske inte så konstigt då han travade världsrekordet 1.08,5 som treåring borta i USA förra hösten. Hos Timo Nurmos har han gjort två starter i år, såg läcker värre ut i debuten och var hårt betrodd i Grosser Preis von Deutschland senast. Där fick han förvisso jobba i dödens men var tidigt slagen och en besvikelse, månne var det den långa resan som satt ned hästen. Sett till potential står Seismic Wave helt i sin egen klass i det här gänget, men med risk för att få ta på mig dumstruten, väljer jag att spela emot med tanke på insatsen senast.

4 Rapide Yoda ger avsevärt mycket bättre betalt och blir mitt chansspel i loppet. Galopperade senast men hade visat väldigt fina takter i två raka före det. Starten på Åby var verkligen mersmakade då hästen öppnade underkant 1.10 första 500 för att via spåren ta sig till ledningen men vann sedan ändå väldigt lätt. Jag tror det finns en chans att Untersteiner faktiskt kan hitta till spets här, men oavsett blir det nog säkert en bra resa. Jag spelar på att favoriten inte har sin bästa dag.

1 Speedy Tilly vann säkert från ledningen senast och trivs också mycket bra i den positionen. Man får tro att Mikael J laddar för fullt för att försöka hålla upp, och lyckas det leder han förstås länge. 3 Le Crack Sox är första utmanare om ledningen, såg kanon ut i spets för två starter sedan då han med krafter kvar stack undan med 11,7 sista 800.

Rank: 8-4-1-3


Spelförslag:

Seismic Wave är absolut bästa hästen, men inte jättekul att spela. Jag tar en rövare, går emot och kör med vinnare till oddset 8.75 hos Unibet på 4 Rapide Yoda.

11 Eskilstuna – Spelstopp 16.53

Spetsstriden:

Mycket intressant spetskörning att vänta. 1 Felicity Shagwell är blixtsnabb iväg och sitter på leken från innerspåret, 5 Fanny Chenal var snabb ut senast och 6 Staro Miami lär med säkerhet laddas. Liten fördel Felicity Shagwell tycker jag men hon lär släppa, med spår invändigt om sina två värsta konkurrenter ligger 2 Activated närmast till hands.


Loppanalys:

Breeders Crown för fyraåriga ston är en härlig historia där vi får se de ”tre drottningarna” mötas igen. Vilken av dem man väljer att tro mest på är hugget som stucket, men mitt val faller till slut på 4 Conrads Rödluva. Hon framstod ju som kullens absolut bästa i fjol, men har, ännu, i år inte fått någon storseger. Med det sagt har hon gjort topplopp i varje stor final och min känsla är att det är nu som hon får slå bollen stolpe in. ”Rödluvan” avgjorde efter en rykande avslutning senast, klockorna visade 09 sista 700 och det såg väldigt bra ut. Hon är nog hästen som inte lär vara med lika hårt i körningen från början, vilket jag tror enbart kommer att gynna. Kanske testar man med norskt nu, vilket känns mycket intressant. Mitt tips är att Conrads Rödluva fäller dem till slut.

2 Activated har fått bäst utdelning i år och vunnit Drottningpokalen och Stochampionatet och det här är verkligen en stjärna. Att formen skulle vara vikande var absolut inget som vi kunde se i semifinalen senast där hon tidigt kom till ledningen och var helt ohotad. Det blev ett perfekt genrep för henne. Activated har bästa spåret ur favorittrion och det kan fälla avgörande; hon är också snabbast iväg av de tre och mycket talar för att hon sitter i täten ur första kurvan. Då är hon svår att slå.

3 Racing Brodda fick in fullträffen i Derbystoet och såg minst lika vass ut senast. Hon var nog den som imponerade allra mest i semifinalerna, men samtidigt den som fick det tuffaste loppet. Klockorna visade 12,3 första 1500 och då tryckte Racing Brodda bara på gaspedalen och gick undan. Det blir intressant att se var hon hamnar här, jag misstänker att det kanske kan bli dödens igen och det är aldrig någon enkel uppgift, även om Racing Brodda är hästen som kan lämna det här gänget även från den positionen.

Det är svårt att tro att någon fjärde häst ska kunna vinna, men omöjligt är det inte. 9 Dixie Brick är fältets stora luring, hon har bara blivit bättre och bättre och spurtade urstarkt senast, i paritet med Conrads Rödluva. Spännande läge nu. 6 Staro Miami står inte långt efter någon i kapacitet här och är kvick från början, kan hon lura sig till ledningen är utgången inte given. 1 Felicity Shagwell har haft otur många gånger i sin karriär men såg pigg ut senast och närmast garanterad en prima resa från det här läget. 11 Aleppo Pine har sett mycket bra ut länge, men är tyvärr mycket missgynnad av läget.

Rank: 4-2-3-9


Spelförslag:

Väldigt jämnt mellan topptrion, men jag tycker det är dags för 4 Conrads Rödluva nu. Vinnare till oddset 3.75 hos Unibet.

12 Eskilstuna – Spelstopp 17.16

Spetsstriden:

1 Mellby Glader har i alla fall inte hittills visat någon stor startsnabbhet och jag tror inte 2 Tae Kwon Deo ska kunna svara 3 Inti Boko som borde ta ledningen här.


Loppanalys:

Breeders Crown för fyraåriga hingstar och valacker avslutar och jag tycker nästan att 3 Inti Boko är dagens bästa chans. Jag trodde på Nurmos-hästen inför Derbyt också, då följde han vingen från fjärdespåret och var i ledningen när han rullade över i galopp och fick en mycket bra placering spolierad. Visade sin startnabbhet igen senast och var helt ohotad hela vägen för att gå i mål med krafter kvar. Intrycket var maffigt. Jag har svårt att se någon kunna lura en felfri Init Boko på ledningen här och i så fall måste han bli mycket svårslagen.

2 Tae Kwon Deo är i så fall hästen som ska kunna slå min vinnare utvändigt. Sprintermästaren stod för en rejäl insats i semifinalen, gick runt fältet för att landa i dödens och avgjorde i sista stegen i kampen mot Betting Gangster. Det är en häst som ogärna vill förlora det här. Stallet menar att Tae Kwon Deo ska vara ännu bättre till den här gången och det är respektingivande. Otänkbart är det inte att man kan hålla ut till ledningen, men jag tror det är mycket troligare att man får trava i dödens på Inti Boko. Är det någon häst i fältet som ska vinna ändå, är det denna.

4 Viking Brodde gjorde ett kanonlopp senast, då tappade han värdefull mark i starten men spurtade som ett jehu i spåren efter underkant 1.11 sista 800 bakom Mellby Glader. Hästen har allmänt sett väldigt bra ut på sistone och frågan är om kanske inte Inti Bokos svåraste motståndare kan komma från det egna stallet?

5 Forfantone Am är en sort som jag gillar, Tamla Celber-sonen är värd en lite större framgång. Kom loss sent i semifinalen men såg riktigt laddad ut i avslutningen och hade sparat i mål som tvåa efter Inti Boko. Kihlström vet hur man bär sig åt för att vinna de här loppen och med rätt resa ska hästen inte nonchaleras här.

På outsider-listan sätter vi 1 Mellby Glader som blir bättre och bättre och ju vann en semifinal senast. Även om det inte är sannolikt att han kan vara med i spetskörningen här är ju läget trevligt och man ska inte räkna bort hästen. 9 Betting Gangster har hittat formen igen och kämpade emot Tae Kwon Deo in till linjen senast. Nu är det bakspår men det är å andra sidan inget dåligt läge, skräll med klaff. 8 Ferrari Sisu var heorisk i Derbyt och med tanke på den insatsen vore det osmart att räkna bort honom helt här, men läget gör det hela ganska mycket svårare.

Rank: 3-2-4-5


Spelförslag:

Jag tror det är toppchans för 3 Inti Boko att ta ledningen – och därmed vinna. Vi spelar vinnare till goda oddset 3.00 hos Unibet.

 


Spelredaktör
Daniel Olsson
daniel.olsson@travnet.se

Spel från unibet

Tidigare travtips

Bollnäs 23 januari: Jag tror mycket på Merritt!

Travtips
fredag 15.07, 22 januari
Härlig spelkväll i onsdags och hade inte domarna varit fega (eller vad var det annars för anledning att inte Demon Ima blev nedflyttad..?) så skulle det blivit en än bättre kväll. Min rysarvinnare Mystic Mom var på väg att speeda förbi invändigt då Demon I...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
fredag 15.05, 22 januari

Romme 22 januari: Redén med varmt och kallt

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
fredag 11.29, 22 januari

Lunch-draget Boden: Vässat efter landsvägen innan brandmannen ska rycka ut

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 15.52, 21 januari

Bergsåker 21 januari: Platt fall för övriga då Daniel slår en strike

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 11.14, 21 januari

Lunch-draget Kalmar: Okej, det här draget får duga

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
onsdag 15.17, 20 januari

Solvalla/Åby 20 januari: Inte övermäktigt för bästa vinnaren!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
fredag 17:43, 22 januari 2021

Full fart framåt med unghästarna det som gäller

STRÄNGNÄS: Usch! Vilket hemskt vinterväder det är i Mälardalen även denna vinter. I princip all snö är nu borta. Regn, is, lera är vad vi har att kämpa med för stunden. Långt ifrån ett idealiskt hästväder med andra ord. Unghästar Har fått ett gäng påpekand...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson