Just nu:
23.16 Ramona Hill gjorde det
19.15 Mäktigt, Moni Viking!
15.35 Tredje raka för Svanstedts löfte
15.18 Efter 2,5 år – segertorkan äntligen över för Alfie
11.23 Hästägarbristen som störst i Skåne?
14.59 Kan Odd Herakles hota världsrekordet?
14.35 Åby 8 augusti: Vi vet vem som är draget i Åby Stora!
14.34 Umåker 7 augusti: Hoppet ställs till Djuse
08.23 Gotland tillbaka som vinnare
07.45 Inför: Hambletonian

Elitloppshästar till Boden

Två hästar som var med i Elitloppet har blivit klara för nästa helgs Norrbottens Stora Pris. Det är Makethemark och Milliondollarryhme som dyker upp på Bodentravet.

Norrbottens Stora Pris är nästa lördags storlopp i Sverige. Förstapriset är i år en halv miljon kronor när loppet avgörs nästa lördag, den 13 juni. Bodentravet förfogar över två wild card – vilka nu har fått sina ägare. De går till två hästar som närmast kommer från Elitloppet. Det skriver banan i ett pressmeddelande.

Tredje raka för Makethemark

Hemmastjärnan Makethemark återkommer till Norrbottens Stora Pris. Han har de två senaste åren slutat på silverplatsen, bakom Propulsion. I Elitloppet blev han utslagen i försöket. Finalist i Elitloppet var Milliondollarryhme, där han som fastlåst precis som i fjol slutade femma. Också Fredrik B Larssons stjärna var med i Boden i fjol – då fyra.

Resterande tio platser i Norrbottens Stora Pris tillsätts genom startpoäng. Startlistan blir definitiv på söndag kväll.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
lördag 23:16, 08 augusti

Ramona Hill gjorde det

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
lördag 19:15, 08 augusti

Mäktigt, Moni Viking!

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
lördag 15:35, 08 augusti

Tredje raka för Svanstedts löfte

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
lördag 15:18, 08 augusti

Efter 2,5 år – segertorkan äntligen över för Alfie

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 14:59, 07 augusti

Kan Odd Herakles hota världsrekordet?

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:23, 07 augusti

Gotland tillbaka som vinnare

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:45, 07 augusti

Inför: Hambletonian

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Åby: Bombus Jets vassa spurt fällde favoriten

Åby: Bombus Jets vassa spurt fällde favoriten

Treåriga snackisen Maestro Zon såg ut att vara på väg mot en ny seger i raden och det på en vass vinnartid – men då exploderade Bombus Jet över upploppet och fångade in favoriten.

Färjestads Michael Larsson har en mycket lovande treåring i Maestro Zon som vid torsdagens sport på Åbytravet var ute efter sin fjärde seger på lika många försök. Favoriten stack programenligt till spets och lade iväg i friskt tempo; första 500 efter 09,8. Men Björn Goop hade långt ifrån gett upp i sulkyn bakom Bombus Jet (e. Pine Chip) och genom sista sväng blev det ordentlig fart på italienaren. En häftig duell utspelades de båda emellan över upploppet – men på linjen fångade Bombus Jet in den dittills obesegrade för att vinna på skarpa 1.12,8a/1640.

Goop hade vid det tillfället redan satt dit stallets Giordano Soa som svarade för en fin comeback, det här var första starten sedan i oktober. Valacken tog spets, släppte och fick fritt på open stretch. En vass invändig avslutning och Giordano Soa hann fram kort före mål.

Ike Schermer tillbaka på topp

Ike Schermer, som tränas av Jeroen Engwerda, vann åtta av tio lopp i fjol och nu visade femåringen att han återfunnit toppformen. Varenne-sonen stod för en mycket fin insats då han i årets tredje start tog segern. Rick Ebbinge körde offensivt och tog över täten efter 500 meter på 09,2. Vid ingången av den sista svängen kom rycket – Ike Schermer stack undan till övertygande vinst på 1.13,8a/2640.

Nisse Sånna fick in fullträffen i lärlingsloppet. Valacken som kördes av Jonathan Bardun började i dödens, men satte allt på ett kort och körde sig till ledningen med varvet kvar. Det blev vinstgivande – Nisse Sånna höll tappert hela vägen till mål. Eric Martinsson tränar vinnaren.

Given vinnare för Jepson

Carl Johan Jepson hoppade upp bakom Frode Hamre-tränade Given (e. Trixton) i fyraåringsloppet. Det blev en vinnande kombo. Given öppnade riktigt kvickt till ledningen och kom att stanna där till mållinjen. Livi Othella H.M. bjöd på en rykande avslutning och närmade sig hastigt sista biten, men Given höll undan på 1.13,8a/1640.

I femte försöket för året kom segern för Tony Afrika. Femåringen använde också han spets och slut-metoden. Adrian Kolgjini anförde fältet men fick det svettigt sista biten när Rajah Silvio hittat loss från ryggen och närmade sig hastigt – linjen frälste dock Tony Afrika som noterade 1.12,3a över 1640.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Propulsions avkommor påverkas inte oavsett beslut
Nästa nyhet
Propulsions avkommor påverkas inte oavsett beslut

Propulsions avkommor påverkas inte oavsett beslut

Utredningen kring Propulsion pågår och hästens framtid i aveln kan också komma att påverkas av beslutet. Däremot står det klart att hingstens redan födda avkommor inte kommer att drabbas. Det slår Svensk Travsport fast i ett pressmeddelande.

Avslöjandet att Propulsion i USA genomgått en så kallad nervsnittning, ett ingrepp som i Sverige är förbjudet, kan komma att få stor påverkan för hästens tidigare resultat. En utredning om händelsen pågår för närvarande hos Svensk Travsport.

Fortfarande gällande betäckningsbevis

En häst som genomgått nervsnittning får inte tävla i Sverige, men heller inte fungera inom aveln. Men däremot kommer inte hingstens redan födda avkommor, samt de betäckningar som görs i år att påverkas oavsett slutligt beslut. Det skriver Svensk Travsport i ett pressmeddelande. Propulsion har fortfarande ett gällande betäcknings-bevis utifrån tidigare genomförd avelsvärdering, slår förbundet fast. Däremot kan en ny avelsvärdering bli aktuell när utredningen är klar.

Svensk Travsport kommer också inleda en intern utredning för att genomlysa förbundets process och hantering, skriver man i pressmeddelandet.

Läs även: Chock efter uppgifterna om Propulsion
Läs även: Startförbud för Propulsion
Läs även: USTA:s bevis: Propulsion har nervsnittats

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Vinter i Paris ett mål för Green Manalishi
Nästa nyhet
Vinter i Paris ett mål för Green Manalishi

Vinter i Paris ett mål för Green Manalishi

I Kungapokalen blev det galopp men säsongens stora mål är Derbyt för Green Manalishi. Till vintern kanske man också spänner bågen på Vincennes för den flyfotade fyraåringen.

Efter att ha tävlat med stor framgång i USA som unghäst i regi Marcus Melander återvände den här säsongen Green Manalishi till Sverige med de stora årgångsloppen som mål. Den tiofaldige miljonären som nu tränas av Stefan Melander galopperade dock bort sina chanser i Kungapokalens final, där vi senast såg fyraåringsstjärnan.

Planer på Paris i vinter

Siktet är ställt mot Svenskt Travderby som är sommarens stora mål för Green Manalishi. Men det kan också bli ett äventyr i den franska högborgen Vincennes till vintern. Planen är att hästen ska tävla i det franska vintermeetinget och det är det stora fyraåringsloppet Critérium Continental som man sätter fokus på. Ett lopp som dessutom har en Prix d’Amérique-biljett i potten för vinnaren.

– Det är väl en häst som skulle passa väldigt bra på Vincennes. Det är lång väg dit men det är i alla fall det vi skulle tycka var kul och då får man ta det lite lugnt och inte vara med i alla lopp. I Paris är det Critérium Continental som är det stora målet, säger Sabine Kagebrandt, som är vd i Stall Courant, i en intervju med Kanal 75.

Särskilt länge behöver vi inte vänta på nästa framträdande för Green Manalishi. Tanken är att hästen ska starta närmast i årgångsloppet Prix Readly Express som med 400 000 kronor till vinnaren avgörs på Solvalla den 17 juni.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
USTA:s bevis: Propulsion har nervsnittats
Nästa nyhet
USTA:s bevis: Propulsion har nervsnittats

USTA:s bevis: Propulsion har nervsnittats

Det amerikanska travförbundet USTA kan lägga fram bevis för att Propulsion har genomgått en nervsnittning. Men trots att ryktet om ingreppet uppstod redan för ett år sedan, menar de att man aldrig har blivit kontaktade av Svensk Travsport.

På tisdagen framkom uppgifter att Propulsion skulle ha blivit nervsnittad i USA 2015. Ett ingrepp som är tillåtet i Nordamerika, men som gör det förbjudet att tävla i Sverige eller Europa. Nu kan USTA, det amerikanska travförbundet, bevisa att ingreppet verkligen genomförts på Propulsion.

Det är Travronden som varit i kontakt med USTA:s vd T.C. Lane som till tidningen kan lägga fram de bevis som rätar ut frågetecknen. Ingreppet gjordes på hästen i april 2015 och USTA har registrerat uppgiften i augusti samma år. Trots det menar USTA:s vd att det svenska förbundet Svensk Travsport aldrig har kontaktat dem i ärendet.

Förvånad att ingen tagit kontakt

– Jag är ganska överraskad att jag inte hört någonting gällande det här, förrän nu. Jag läste någonstans att Svensk Travsport vetat om ryktena i ett år och i och med det måste jag säga att jag är lite förvånad över att ingen kontaktat mig. Jag pratar ganska frekvent med Svensk Travsport, men inte hört ett ljud kring det här. Jag hade mer än gärna gett dem informationen för flera år sedan, för den har varit publik och officiell hela tiden. Att Propulsion nervsnittats klargjorde jag i vårt system redan 2015 som sagt. Så det är bara djupt olyckligt att Svensk Travsport inte hört av sig, säger T.C. Lane till Travronden.

Under onsdagskvällen meddelade Svensk Travsport att Propulsion tills vidare belagts med startförbud och att man startat en intern utredning som getts högsta prioritet.

Läs även: Chock efter uppgifterna om Propulsion
Läs även: Startförbud för Propulsion

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Bollnäs: Grisle Odin G.L. visade vem som bestämmer

Travtips

Åby 8 augusti: Vi vet vem som är draget i Åby Stora!

Travtips
fredag 14.35, 07 augusti
Bästa vinnaren var så klar som jag trodde i onsdags och Fredric Palema satt tidigt i ledningen och vann enkelt. Vaken insats av Micke både från start och sista 500 då han körde mot den bakom och i spets är han vass Micke. Bra platsspel var Inti Boko som...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
fredag 14.34, 7 augusti

Umåker 7 augusti: Hoppet ställs till Djuse

Spelredaktör Daniel Olsson
Travtips
torsdag 15.05, 6 augusti

Åby 6 augusti: Spets och slut receptet för Bodybuilder

Spelredaktör Daniel Olsson
Travtips
onsdag 14.11, 5 augusti

Mantorp 5 augusti: En stenklar direkt i inledningen

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 15.34, 4 augusti

Hagmyren 4 augusti: Bröd och vin – en utsökt avslutning

Spelredaktör Daniel Olsson
Travtips
måndag 15.33, 3 augusti

Färjestad 3 augusti: Vi spelar Emilia – utan tvekan

Spelredaktör Daniel Olsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
lördag 11:23, 08 augusti 2020

Hästägarbristen som störst i Skåne?

STRÄNGNÄS: Det är tidiga morgnar just nu med tanke på det varma vädret vi har för tillfället. Hästarna släpps ute tidigt för att sedan stå inne några timmar på dagen när det är som varmast och flugor/bromsar är som jobbigast. Hästägarbristen är som störst ...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson