Elitlopps-dagen: Flygande avslut av Oblivion

Det har varit en lite strulig inledning av säsongen för Oblivion men att Reijo Liljendahl-stoet kan springa visade hon verkligen i Treåringseliten för ston. Från sist till först över ett upplopp.

Oblivion (e. Muscle Hill) kom från USA till Reijo Liljendahls stall inför den här säsongen. Sedan hästen fått strykas flera gånger i början av säsongen, verkar pusselbitarna nu fallit på plats. Segern i Treåringseliten för ston, Rune Stolts lopp, togs på ett förträffligt vis.

Loppet avverkades i snabb takt; favoriten Thai Sansa kom till spets efter 500 meter på 08,5 och de farterna borgade för hästarna de bakre regionerna. Ulf Ohlsson, placerad i fjärde utvändigt, kunde avvakta till upploppets början före han sände Oblivion till slutlig attack – då flög formligen stoet fram. I ett nafs hade segergreppet kopplats, segertiden skrevs till 1.12,0a/1640. Bakom fixade Konark F. Boko silvret, före Sashay Kemp medan ledarinnan tröttnade den sista biten.


En blixtrande Hambo i Montéeliten

Skrällvinnare i Montéeliten då Michelle Mönster lotsade in Paul Hagoort-tränade Hambo Transs R. som visade enorma spurtresurser. Galactica hade gjort ett tappert lopp, dragande tufft i ledningen, och såg ut att gå mot segern in över upploppet. Men från fjärde invändigt uppenbarade sig luckan för Hambo Transs R. som svarade en flygande avslutning – och vann till slut säkert. 1.10,5a/1640 visade vinnaren.


Stepping Spaceboy hela vägen

Stepping Spaceboy är tillbaka som vinnare igen. I sin andra start för Wihelm Paal kom nu också en seger. Sjuåringen är erkänt blixtsnabb från start och det kom att bli avgörande; Stepping Spaceboy drog enkelt till ledningen och stannade där till mål. Dreammoko, som gjorde jobbet i dödens, stod för en mycket formstark insats och utmanade ettrigt – men förbi ledaren gick det inte att ta sig. 1.10,4a på 1640 blev segertiden.


Chapuy trivdes i ledningen

Åke Lindbloms Chapuy är en riktigt rivig sprinter. Anders Eriksson fick bekanta sig med valacken i Ungdomseliten och duon visade sig helt oslagbara. Chapuy smackade till ledningen och även om Tabasco C.D. gick en stark avslutning, var ledaren aldrig i förlustfara. Häftig vinnare på snygga segertiden 1.10,3a/1640 meter.


Liten Goop-skräll med Enriko

Björn Goop ordnade en liten överraskning i stayerloppet när han lotsade in stallets egna Enriko Ha. Det efter att femåringen fått en helt perfekt resa. Enriko Ha gjorde hela loppet i rygg på ledaren Lucky Base som drog i jämn, tuff fart. När luckan uppenbarade sig på upploppet blev det enkelt kopplat grepp och seger före fint avslutande Ganyboy. 1.13,1/2640 var vinnartiden.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Toppinsats av Cokstile

Toppinsats av Cokstile

Det blev onekligen åka av i Elitloppets andra försök. Cokstile svarade allt från dödens – och gick lätt undan till segern. Propulsion stod för en osannolik prestation när han tog sig till final trots hela loppet ute i tredjespår.

Elitloppets andra försök blev en historia för sig. Vinnaren Cokstile imponerade stort, men frågan är om det ändå inte var Propulsion som stod för loppets största hjälte-insats. Daniel Redéns outtröttlige krigare tog sig vidare till finalen – trots att han fick trava hela loppet i tredjespår.

Svarade ut allt från dödens

– Det var lite så som jag hade på känn, att han skulle vara så här bra. Det hade inte kostat så mycket från början så jag ville inte släppa ned Propulsion när vi väl kommit till dödens. Han hade mycket kraft i sig, det är en bra väldigt bra häst det här och vi får hoppas att han gör om det i finalen, sa Christoffer Eriksson i ATG Live om hästen som tränas av Rocco Spagnulo.

Elian Web tog programenligt hand om ledningen, men det betydde inte att det stora finska hoppet fick sitta i fred. Cokstile tog syn i dödens och ute i tredjespår kom Propulsion anstormande. Men ned i banan kom aldrig ”Proppen”, Christoffer Eriksson svarade med Cokstile som såg till att första varvet avverkades efter snabba 09,2. Ledande Elian Web fick kasta handduken för pressen in på upploppet – medan Cokstile i kraftfull stil stegande undan mot seger på 1.09,4a/1609.

Bakom bjöds Racing Mange en perfekt resa, kom fram i rygg ledaren, och avslutade riktigt vasst över upploppet för att överraskande lägga beslag på andrapriset. Propulsion höll alldeles formidabelt sin omöjliga resa till trots, blev trea och höll ut Attraversiamo som tog sista finalplatsen. Makethemark utan chans att blanda sig i tätstriden och blev femma, före Elian Web och Billie de Montfort. Chanserna för Tae Kwon Deo försvann i en olycklig startgalopp.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Perfekt för Earl Simon
Nästa nyhet
Perfekt för Earl Simon

Perfekt för Earl Simon

Elitloppets första försök blev kanske inte riktigt vad de flesta hade tänkt sig – men det löste sig alldeles perfekt för Earl Simon. Jarmo Niskanens kejsare fick en högst komfortabel väg mot finalen.

Åttondespåret bakom bilen vart ett orosmoment för fransk-svenske fantomen Earl Simon. Trodde man i vilket fall på förhand. Med facit i hand löste det sig alldeles ypperligt. Jarmo Niskanens kanon kunde vinna försöket med krafter kvar – och har ett jätteläge inför finalen.

Det löste sig helt perfekt

– Det löste sig bra från det där läget. Det kändes bra. Vi får hoppas att han kan upprepa det i finalen, han har ju aldrig gått två heat tidigare, men det såg väl ut som det fanns lite krafter kvar i mål, sa Jarmo Niskanen i ATG Live.

Försöket blev rumphugget då Disco Volante galopperade hejdlöst bakom bilen och aldrig kunde vara med. En stund senare följde också Vivid Wise As exempel och försvann bort i en galopp. Med bara sex hästar kvar i fältet var det Missle Hill som tog täten och öppnade 09,7 första 500. Chief Orlando tog hand om dödens och där bakom, perfekt i andra utvändigt landade Earl Simon.

Därifrån kunde Earl Simon inte förlora, mitt i sist sväng styrde Franck Ouvrie på och greppet om segern kopplades hur enkelt som helst. Vinnaren klockades till 1.09,5a/1609 meter. Missle Hill höll till andrapriset före Sorbet, som hittade loss från ledarryggen. Sista finalplatsen till Milliondollarryhme som gick en godkänd avslutning från tredje utvändigt. Chief Orlando tröttnade från dödspositionen, medan Looking Superb aldrig på allvar kom in i loppet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Äntligen klaff för Golden Tricks
Nästa nyhet
Äntligen klaff för Golden Tricks

Äntligen klaff för Golden Tricks

Ett av årgångens bästa ston i Nordamerika men hittills hade Golden Tricks inte gjort så mycket väsen av sig i den svenska regin. När Fyraåringseliten för ston avgjordes visade dock Daniel Redén-stoet sitt rätta jag – och vann från dödens.

Fyraåringseliten för ston, även Delicious lopp, blev en galoppfylld historia. Flera kandidater föll bort i fel gångart kort efter start, dit inkluderades spelfavoriten Sashay My Way. En som höll måttet var dock Golden Tricks – här i sin tredje start för Daniel Redén fick den svenska publiken se Trixton-dotterns kapacitet.

Kihlström låg lugn i dödens

Dontlooseallmoney stack iväg som ett spjut till spets från innerspåret, men blev laddad på kuppen. Jim Oscarssons sto öppnade 08,2 första 500 i ledningen och fick varvet från mål Golden Tricks utvändigt om sig. Ledarinnan såg fortsatt pigg ut på bettet när man travade genom sista kurvan, men Örjan Kihlström satt lugn i sulkyn bakom Golden Tricks som i en tät avslutning visade sig vara den starkaste. Klockorna visade upp segertiden 1.11,0a/1640 meter. Tonique gick en fin spurt och var som trea, inte långt efter det båda framförvarande.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Hell Bent For Am imponerar
Nästa nyhet
Hell Bent For Am imponerar

Hell Bent For Am imponerar

Hell Bent For Am är onekligen något alldeles extra. Trots den tyngsta resan av samtliga lattjade treåringen enkelt hem segern i Breeders Course-finalen. Segerkontot förstärktes med en miljon.

Svenskfödde Hell Bent For Am (e. Muscle Hill) tävlade i USA i fjol som tvååring, men togs den här säsongen hem till Sverige och Stefan Melanders regi med fokus på Kriteriet i höst. Den manövern har utvecklats till en ren succé så här långt. På tre starter kom nu den tredje segern – när Hell Bent For Am övertygade stort i Breeders Course-finalen, också Treåringseliten.

Avgjorde enkelt från dödens

Betrodda hästar som Kuyt F. Boko och Philosopher föll bort i galopp kort efter start, medan Bolero Gar flög till ledningen för Jorma Kontio. Efter överkant 1.10 första 500 på ledaren tog Örjan Kihlström plats i dödens med Hell Bent For Am. Därifrån skulle favoriten avgöra till miljonsegern. Ledaren såg alltjämt pigg ut när man drog genom sista sväng, men när Hell Bent For Am lade in en högre växel över upploppet avgjorde han med lätthet.

Segertiden skrevs till 1.11,9a/2140 meter, vilket var en tiondel över det svenska rekord som Aetos Kronos klockades till i fjol. Bolero Gar höll starkt till andrapriset, medan Natorp Bo grejade bronset efter en resa i rygg på ledaren.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Magiskt, Ecurie D.

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson