Just nu:
14.01 Åby 2 april: Westergård med chanser men Peter har skrälldraget till 20 ggr
13.37 Så körs Paralympiatravet
10.05 Lunch-draget Rättvik: Jag gillade intrycket och jag gillar infon
09.50 Slopad totoskatt i Norge – sparar 80 miljoner
09.12 Readly Express syster – glänste i kvalet
23.53 ”Rödluvan” på promenad
13.41 Bergsåker/Solvalla 1 april: Vi lirar en Quick vinnare!
11.12 Finske toppkusken till Sverige
10.34 Skoglund fortsatt i täten
10.33 Lunch-draget Axevalla: Segervägen för Victory Road – mot spets

Elitauktionen flyttas

Elitauktionen är framflyttad till ett ännu obestämt datum. Det på grund av corona-krisens effekter både gällande hälsoriskerna – och den ekonomiska osäkerheten.

Det är Avelsföreningen och Trottex styrelse som nu meddelar att det inte kommer att avhållas någon Elitauktion, som brukligt i samband med Elitloppet på Solvalla. Årets planerade datum var den 29 maj. I stället har man beslutat att flytta auktionen till ett ännu inte avgjort datum.

– I skenet av myndigheternas direktiv och antagande kring coroanvirusets effeket de närmaste månaderna samt de hälsorisker det innebär för Sveriges uppfödare, hästägare och tränare med en auktion i maj finns inget annat beslut att ta, säger ASVT:s ordförande Ingemar Alin i en pressrelease.

Vore ett misstag att genomföra

Ytterligare ett skäl till varför ASVT på ett tidigt stadium tar beslutet att låta flytta fram Elitauktionen, är den ekonomiska instabilitet och kraftiga nedgång på börsen som coronakrisen medfört. Man menar att det vore ett misstag att genomföra auktionen som planerat, då ekonomin med all sannolikhet inte hunnit återhämta sig då.

– Det vore helt enkelt fel mot både de fina unghästarna och deras uppfödare att sälja dem när deras potentiella köpare har fokus på ett helt annat håll, säger Ingemar Alin.

”Vore fel mot de fina unghästarna och uppfödarna”
Ingemar Alin, ordförande ASVT

De hästar som anmälts och därefter valts ut för Elitauktionen kommer nu läggas upp i en digital auktionskatalog på asvt.se. De säljare som inte önskar vara med i denna kan utan kostnad stryka sin häst från auktionen. Ett besked om när Elitauktionen ska genomföras ska lämnas så snart som det är möjligt, men man förutspår att den inte kommer ske förrän tidigast efter sommaren.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
torsdag 13:37, 02 april

Så körs Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 09:50, 02 april

Slopad totoskatt i Norge – sparar 80 miljoner

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 09:12, 02 april

Readly Express syster – glänste i kvalet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
onsdag 23:53, 01 april

”Rödluvan” på promenad

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
onsdag 11:12, 01 april

Finske toppkusken till Sverige

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
onsdag 10:34, 01 april

Skoglund fortsatt i täten

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
onsdag 08:17, 01 april

Stekhet Sorbet

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Bergh i huvudrollen

Bergh i huvudrollen

Gå ut hårt, öka takten – och sedan spurta till slut. Vikens High Yield imponerade stort efter en ”Elitloppet light”-prestation på Åbytravet. Tränaren Robert Bergh – segrade även på Solvalla.

Robert Bergh var i farten igen på onsdagen, inte bara på hemmabanan Åby – utan även som vinnare på Solvalla. Allra mest i segertrojkan imponerade sexårige Vikens High Yield som varit toppfin tidigare i år och här i sin fjärde start för Bergh – stod för en ny monsterprestation.

Vikens High Yield sändes på rejält från början, kunde överta spets ur första svängen men klockade de första 500 meterna efter 08,6. Robert Bergh hade dock inte för avsikt att sakta ned farten i ledningen utan rundade varvet strax över 1.11. Då ryckte ledaren. Motståndet gjorde sig inte gällande i kampen om segern – segern togs enkelt på nya fina rekordet 1.11,0a/1640 meter.

Mellby Drake vill inte vara sämre

Stallkamraten Mellby Drake ville naturligtvis inte vara sämre. Efter två starter i Pars var valacken åter på hemmaplan. Efter en vindsnabb öppning, på 06,7 första 500, körde Bergh till rejält och fick överta med varvet från mål. Mellby Drake blev ordentligt utmanad över upploppet av Speedy Face och kvickt spurtande Master Crowe – men höll undan på 1.11,6a/1640.

…På Solvalla var det Dwight Pieters som fixade stallsegern i ett lärlingslopp. Ivory di Quattro inledde utvändigt utan rygg, blev avlöst efter ett varv, men tog sig fram mot dödens på nytt 500 kvar. Därifrån avgjorde Love You-sonen helt obekymrat till segern.

Chapuy strålande i årsdebuten

En insats med fem getingar i betyg kom från Chapuy som var verkligt löpsugen efter tre månaders tävlingsuppehåll. Åke Lindblom kastade loss direkt och körde sin valack till ledningen. Efter ett ryck in mot sista sväng blev segern smått överlägsen och körande tränaren Åke Lindblom kunde gott unna sig en segergest efter att Chapuy vunnit på 1.10,9a/1640 – med sista 500 på 08,7.

…Rikard N Skoglund körde Cobbys Nana till seger på Solvalla. Stoet som tränas av Marcus Mathisen stod för en riktigt tuff insats – fick dödens efter ett varv men käkade säkert upp länge ledande Super Sarah över upploppet.

…Skräll i stayerloppet där Maxime Marais klev ut och övertog täten med Staro Mojito efter drygt ett halvvarv. Därifrån höll Christer Otterströms femåring farten jämn, vilket resulterade i att övriga hästar aldrig kom i någon farlig närhet.

Alpha K. rundande alla till slut

Kvällens spurt på Åby stod Alpha K. för. Victor Rosleff rattade Jerry Riordans årsdebuterande sto som gjorde loppet som femma på innerspåret, men hittade loss i sista sväng – och via femtespår in på upploppet till slut vann lekande lätt.

…Ken Ecce tävlar flitigt på svensk mark då Danmark är ”stängt”. Med comebackande Bugsy kom aftonens seger på Åby. Efter spets och släpp blev det säkert sedan ledande Ninia’s Boy olyckligt slagit på en galopp vid utgången av sista svängen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Vainqueur R.P. - nu i USA
Nästa nyhet
Vainqueur R.P. – nu i USA

Vainqueur R.P. – nu i USA

Ett nytt kapitel har påbörjats för den tidigare norske kullstjärnan och trefaldige miljonären Vainqueur R.P. Numera är hästen hos Nancy Takter i USA.

Sexårige Vainqueur R.P., med cirka 3,5 miljoner kronor på kontot, har hunnit med flertalet tränare under sin karriär. Den norskfödde Infinitif-sonen inledde hos Svante Båth före han flyttades till Norge och Frode Hamre där han tillhörde sin kulls bästa. I sommras fanns han hos Björn Goop – och i vintras tävlade han i Frankrike för William Bigeon.

Tog sig över till USA

Nu väntar nästa äventyr för Vainqueur R.P. – nämligen i USA. Det är via sitt stalls Twitter-konto som Nancy Takter kan meddela att hästen nu ankommit hennes träning – efter att de senaste veckorna vistats i karantän i Frankrike. Den senaste starten gjordes på Vincennes i slutet av februari.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Statistik: Fler hästar hos proffs än B-tränare
Nästa nyhet
Statistik: Fler hästar hos proffs än B-tränare

Statistik: Fler hästar hos proffs än B-tränare

Antalet B-tränare i Sverige har stadigt minskat de senaste åren. Under förra året fanns för första gången ett större antal hästar i proffsregi än hos amatörtränare. Det visar Svensk Travsports årsstatistik.

Amatörer i den svenska travsporten har gradvis sjunkit i antal under de senaste tio åren. Den nyligen av Svensk Travsport publicerade årsstatistiken visar att antalet hästar som tränas av A-tränare för första gången är fler till antalet än de hästar som tränas av andra licenstyper.

7861 hästar fanns under 2019 i A-träning medan samma antal i B- eller F-träning var 7791 hästar. Det kan jämföras med siffrorna från 2010, då 11 396 hästar återfanns i B- eller F-träning medan antalet hos proffstränare var 8600. Det totala antalet hästar i svensk träning har från 2010 sjunkit med cirka 22 procent.

Antalet B-licenser minskar

Vid 2010 års mätning fanns 394 aktiva A-licenser, siffran för 2019 års statistik är marginellt lägre: vi hade 384 A-tränare under fjolåret. Minskningen för antalet aktiva B-licenser under samma period är emellertid cirka 35 procent – från 4947 år 2010 till fjolårets 3181. Noterbart är också ett markant lägre antal montélicenser; från 686 under 2010 till 198 förra året.

Totalt kördes det på svenska banor 8371 lopp (989 för kallbloden) under förra året och antalet hästar som startat uppgick till 11 899 (1679 kallblod), siffror som ligger i paritet med föregående år. Totalt delades det ut 889,6 miljoner kronor i prispengar.

Ta del av hela Svensk Travsports årsstatistik här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
John Campbell: "Förändringar måste ske"
Nästa nyhet
John Campbell: ”Förändringar måste ske”

John Campbell: ”Förändringar måste ske”

Tidigare i mars avslöjade FBI en gigantisk dopningshärva i amerikansk trav- och galoppsport där ett trettiotal personer varit inblandade. Hambletonian Societys president John Campbell hoppas att sporten ska komma stärkt ur skandalen.

Den 9 mars avslöjades att ett stort antal tränare inom trav- och galoppsporten, samt veterinärer, varit inblandade i systematisk dopning som bland annat orsakat flera hästar död. Avslöjandet skedde efter en omfattande utredning av FBI. Ett trettiotal personer riskerar nu fängelsestraff.

Förändringar måste ske

John Campbell, tidigare legendarisk kusk, numera president i Hambletonian Society, säger nu i ett uttalande att uppgifterna som kommit fram är skrämmande – och att travsporten i USA är i ett starkt och snart behov av ett bättre system för att upptäcka och bestraffa fuskare.

– Förändringar måste ske, eftersom det är uppenbart att de nuvarande regelverken och systemen som är till för att försäkra oss om fair play och lika villkor inte är tillräckliga, säger John Campbell och fortsätter:

”Uppebart att de nuvarande systemen inte är tillräckliga”
John Campbell, Hambletonian Society

– Man kan bara hoppas att de ansvariga kommer få hårda straff och inte tillåts komma tillbaka till vår bransch, eller ha något annat med hästar att göra. Smärtan som det här orsakat vår sport kommer att finnas kvar en längre tid, men de ändringar av regelverket som påskyndas av de här händelserna gör att vi kan komma tillbaka starkt, säger John Campbell.

Läs även: Dopningsskandal i USA

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Bollnäs: Jätteskrällen mosade motståndet

Travtips

Åby 2 april: Westergård med chanser men Peter har skrälldraget till 20 ggr

Travtips
torsdag 14.01, 02 april
Åby kväll och gäster i form av Westergård och Hamre-hästar i listan. Bo Westergård har laddat och han har ett par fina chanser. Roligaste spelet är emellertid Beluga West i lopp åtta. Tränas och körs av Peter Untersteiner.
Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 10.05, 2 april

Lunch-draget Rättvik: Jag gillade intrycket och jag gillar infon

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
onsdag 13.41, 1 april

Bergsåker/Solvalla 1 april: Vi lirar en Quick vinnare!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 10.33, 1 april

Lunch-draget Axevalla: Segervägen för Victory Road – mot spets

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.02, 31 mars

Eskilstuna 31 mars: Min häst är i alla fall bättre än favoriten

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 10.39, 31 mars

Lunch-draget Romme: En Falcon till lunch men draget blir Ivanovs

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
onsdag 13:44, 25 mars 2020

Självmål av Sundbyholms nya vd

FAGERSTA: Trots alla tråkigheter mänskligheten kämpar med för stunden så gläds jag åt att våren är på intågande. Allt varmare väder den närmaste tiden går att skönja. Enligt expertisen kommer även värmen göra att coronaviruset får stå tillbaka en smula. Lå...
Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
fredag 13:01, 10 maj 2019

Spelkrönika Åby 11/5: Jag spelar mot favoriten i Kungapokalen!

Åbytravet bjuder på topptävlingar den här lördagen med pokalloppen för de bästa fyraåringarna som given sportslig höjdpunkt. De två huvudloppen känns ganska så förutsägbara, men loppen runt dessa är betydligt mer öppna och spelvänliga och jag skulle faktis...
Spelredaktör Redaktionen Travnet

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson