Just nu:
15.17 Jägersro 16 januari: Gareth Boko är dagens bästa spetsvinnare!
15.15 Umåker 15 januari: Rurik Kjötar gillar min skrällidé
15.05 Franska toppkuskar ställer in – efter positivt covid-test
13.53 Nominerat till Hästgalan
11.17 Lunch-draget Romme: Har jag glömt att ringa någon…
09.19 Svensk Travsport skapar ny modell för uppfödarpremier
08.28 Skada för Urlo dei Venti – karriären sannolikt över
15.38 Åby 14 januari: Dansk idé i avslutningen
14.46 Golden Bridge efter vass spurt i Cagnes-sur-Mer
13.27 Inför: Prix de Belgique

Nya vinnare i storloppen

Sedan det står klart att Propulsion blir fråntagen alla sina resultat i sina svenska starter, får också flera av våra största lopp de senaste åren nya vinnare. Cokstile står nu som årets segrare i Elitloppet och Makethemark kan tillskriva sig tre miljonlopp.

På torsdagen meddelade Svensk Travsport resultatet av den mycket uppmärksammade utredningen kring det faktum att Propulsion tävlat nervsnittad. Hästen kommer fråntas alla resultat från samtliga sina starter i Sverige. Konsekvensen av det är att det nu skrivs nya vinnare i några av våra största lopp under de senaste åren.

Cokstile vann Elitloppet i år

Propulsions sista stora seger kom i Elitloppet tidigare i år. Ett resultat som nu alltså ogiltigförklaras. Ny vinnare i Elitloppet är Cokstile, som får förstapriset värt tre miljoner kronor. Makethemark har såväl i Norrbottens Stora Pris både 2018 och 2019 samt i Åby Stora Pris i fjol, inkommit som tvåa efter Propulsion – nu kan hästen addera tre miljon-segrar till meritlistan. Kontot för Makethemark utökas därmed med 2 250 000 kronor.

Här är alla nya storloppsvinnare:

Norrbottens Stora Pris 2016, Boden: Sauveur. Förstapris: 1 miljon
Hugo Åbergs Memorial 2016, Jägersro: Mosaique Face. Förstapris: 1 miljon
Norrbottens Stora Pris 2017, Boden: Oasis Bi. Förstapris: 1 miljon
Hugo Åbergs Memorial 2017, Jägersro: Ringostarr Treb. Förstapris: 1 miljon
Norrbottens Stora Pris 2018, Boden: Makethemark. Förstapris: 1 miljon
Årjängs Stora Sprinterlopp 2018, Årjäng: Nadal Broline. Förstapris: 600 000
Hugo Åbergs Memorial 2018, Jägersro: Up And Quick. Förstapris: 1 miljon
Åby Stora Pris 2018, Åby: Readly Express. Förstapris: 2 miljoner
UET Trotting Masters 2018, Östersund: Milligan’s School. Förstapris 2 miljoner
Olympiatravet 2019, Åby: Handsome Brad. Förstapris: 1,5 miljoner
Norrbottens Stora Pris 2019, Boden: Makethemark. Förstapris: 1 miljon
Åby Stora Pris 2019, Åby: Makethemark. Förstapris: 2 miljoner
Elitloppet 2020, Solvalla: Cokstile. Förstapris: 3 miljoner kronor

Läs även: Utredningen: Propulsions resultat stryks

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 15:05, 15 januari

Franska toppkuskar ställer in – efter positivt covid-test

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 13:53, 15 januari

Nominerat till Hästgalan

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 09:19, 15 januari

Svensk Travsport skapar ny modell för uppfödarpremier

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:28, 15 januari

Skada för Urlo dei Venti – karriären sannolikt över

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 14:46, 14 januari

Golden Bridge efter vass spurt i Cagnes-sur-Mer

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:27, 14 januari

Inför: Prix de Belgique

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 10:32, 14 januari

Kuskar i Frankrike måste visa upp negativt covid-test

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Regeringens utredning: Ingen avgift på hästspel

Regeringens utredning: Ingen avgift på hästspel

Marknadsavgift eller inte, har varit en diskussion sedan omregleringen av spel-marknaden för snart två år sedan. Regeringens utredare föreslår nu att inte införa någon avgift på hästspel.

Den svenska trav- och galoppsporten har sedan 1974 finansierats av det egna spelbolaget ATG men omregleringen av spelmarknaden, som trädde i kraft vid årsskiftet 2019, har inneburit att monopolet på att bedriva spel på trav- och galoppsporten avskaffades.

Regeringen har tillsatt en utredning var syftet varit att undersöka nya sätt att finansiera hästnäringen, med bakgrund i spelmarknadens nya förutsättningar. Anna-Lena Sörenson (S) utsågs till särskild utredare – och nu presenterar hon sina slutsatser i en debattartikel i Dagens Industri.

ATG en fortsatt stark ställning

– Trots att det efter omregleringen står licensierade spelbolag fritt att erbjuda spel på hästar har ATG en fortsatt mycket stark ställning med en marknadsandel om cirka 98 procent, skriver Anna-Lena Sörenson i debattartikeln.

Sörenson menar att, när nu snart två år gått sedan monopolet avskaffades, har inte intäkterna till sporten minskat. Hon skriver att ATG:s fortsatt starka ställning inom svenskt spel på hästar kommer bestå ”inom en överskådlig tid”. Mot den bakgrunden bedömer hon införandet av en marknadsavgift i Sverige inte vara försvarbar.

ST: Självklart ett tungt besked

– Självklart är det här ett mycket tungt besked för travet och hästnäringen i vårt land. Utan en modell för marknadsavgift riskerar vi att många kapitaliserar på travsporten utan att betala någon avgift, säger Svensk Travsports vd Maria Croon på förbundets sida.

Förslaget betyder därför att spelbolag inte behöver betala någon avgift till sporten och att trav- och galoppsporten kan inleda förhandlingar med andra bolag än ATG.

– När frågan om införandet av en marknadsavgift nu har utretts och avfärdats, borde förutsättningar för konstruktiva avtalsförhandlingar mellan trav- och galoppsporten och andra bolag än ATG vara mer gynnsamma, skriver Anna-Lena Sörenson i Dagens Industri.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Dubbelmiljonären till avel
Nästa nyhet
Dubbelmiljonären till avel

Dubbelmiljonären till avel

Mattias Djuse-tränade Zolly hade en stark säsong som treåring men har inte kunnat leva upp till förväntningarna i år. Nu blir det i stället avel för dubbelmiljonärskan.

Zolly (e. Zola Boko) tillhörde kullens bästa som treåring, då hon på elva starter tog fem segrar och efter att bland annat varit tvåa i en E3-final och vunnit Guldstoet tjänat drygt två miljoner kronor. Men årets säsong som fyraåring har varit problemfylld – därför får Zolly nu gå till avel. Det skriver man på tränaren Mattias Djuses hemsida.

– Zolly har både tävlingsmeriter och stam för att bli en riktigt bra fölmärr. Mormorsmor är toppstoet Delmonica Hanover. Vi har ännu inte bestämt vem hon ska betäckas med nästa vår, säger Mattias Djuse på sajten.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Dorgos de Guez infriade lätt
Nästa nyhet
Dorgos de Guez infriade lätt

Dorgos de Guez infriade lätt

Jean-Michel Bazire, vem annars, i huvudrollen när Vincennes startade upp sitt vintermeeting. Tuffe valacken Dorgos de Guez infriade som stor favorit i Prix des Cévennes.

Efter tre raka fick Dorgos de Guez (e. Romcok de Guez) sin rad bruten i förra starten, men Jean-Michel Bazires klassige valack var genast tillbaka i vinnarcirkeln. Sjuåringen hade inga större problem med att infria förväntningarna i onsdagens Grupp 3-slag Prix des Cévennes som utgjorde startskottet för vintermeetinget på kolstybben.

Avgjorde säkert i slutstriden

Sverige-bekanta Bahia Quesnot öppnade snabbt och drog iväg till ledningen och skulle därifrån lämna ett positivt formbesked inför den framtida matchningen. Men Bazire tog det piano och arbetade fram favoriten först i andraspår och gick till slutgiltig attack in mot upploppet. Bahia Quesnot, som också fått press av Carat Williams i sista sväng, stretade emot väl men var utan chans att stå emot Dorgos de Guez den sista biten.

Vinnaren, som förärades ett förstapris på 33 750 euro, klockade loppets 2850 meter till 1.12,8. I vida spår svarade Anzi des Liards för en riktigt vass avslutning; Romain Derieuxs travare formligen flög fram över upploppet och var trea, på linje med Bahia Quesnot.

Se loppet här:

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Diamanten till Björn Goop
Nästa nyhet
Diamanten till Björn Goop

Diamanten till Björn Goop

Det har varit ett år med mycket stolpe ut för Diamanten. Nu väntar nya äventyr i Frankrike för hästen med över sju miljoner på kontot – och det är Björn Goop som tar över träningen.

I regi Robert Bergh tillhörde Diamanten (e. Adrian Chip) landets bästa fyraåringar och vann både Kungapokalen och Sprintermästaren. Senare på säsongen övergick hästen i träning hos Stig H Johansson. Den i dag sjuårige hingsten har i år en seger på tio starter, en övertygande 1.09,8-seger på Rättvik i augusti, men har efter det inte fungerat i loppen.

Spenderar vintern i Frankrike

Nu provar man ett nytt upplägg för Diamanten. Det är för Travronden som ägarrepresentanten Kent Forsberg bekräftar att hästen nu går i träning hos Björn Goop och att vintern ska spenderas på fransk mark. Diamanten gjorde som treåring tre starter på Vincennes; något som resulterade i två segrar och ett andrapris.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Face Time Bourbon siktar mot Prix Ténor de Baune

Travtips

Jägersro 16 januari: Gareth Boko är dagens bästa spetsvinnare!

Travtips
fredag 15.17, 15 januari
Bra spelkväll i onsdags där det blev träff på tre fina spetsvinnare. Ethoca var den med högst odds och det var en fin 6-oddsare som hann förbi favoriten helt enligt plan och spårade hem loppet. Alpha Scarlet R.R. levererade enligt plan som min bästa vin...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
fredag 15.15, 15 januari

Umåker 15 januari: Rurik Kjötar gillar min skrällidé

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
fredag 11.17, 15 januari

Lunch-draget Romme: Har jag glömt att ringa någon…

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 15.38, 14 januari

Åby 14 januari: Dansk idé i avslutningen

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
onsdag 14.32, 13 januari

Bjerke/Solvalla 13 januari: Alpha är först även till slut!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 15.37, 12 januari

Eskilstuna 12 januari: Djuse-bröderna de äldre – också segersugna

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
onsdag 11:02, 13 januari 2021

Var har alla fina unghästar tagit vägen?

STRÄNGNÄS: Äntligen vinter här i Mälardalen. Ordentligt kallt. Det kommer göra gott för att ta död på ett gäng tråkiga parasiter i jordskorpan. Tyvärr enbart skarsnö. Hästar tycker inte om den typen av snö. Inte för andra djur i vår skog heller för den del...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson