Efter Propulsion-affären: Bold Eagle rikast i Frankrike

Även den franska travhistorien ritas om sedan Propulsion blivit fråntagen alla sina resultat i svenska travlopp. Bold Eagle blir nu ny trea i Elitloppet 2017 – och passerar därmed Timoko som Frankrikes vinstrikaste travare genom tiderna.

Efter att Bold Eagle gjort sin sista start tidigare i somras kunde han summera sin högst framgångsrika karriär med precis över fem miljoner euro intjänat. Det räckte dock inte för att passera Timoko som Frankrikes vinstrikaste travhäst i historien; den dubble Elitlopps-vinnaren tjänade under sin karriär cirka 6000 euro mer.

Passerar Timoko som vinstrikast

Men det ändras sedan torsdagens besked att samtliga starter som Propulsion gjort i Sverige numera är ogiltigförklarade. I Elitloppet 2017, som för övrigt Timoko vann för Propulsion, blir Bold Eagle ny trea. Något som ger den franske stjärnan 300 000 kronor mer i prispengar – och titeln den vinstrikaste i fransk historia.

Det kan förstås bli mer pengar retroaktivt på Bold Eagles konto. Nu är det upp till respektive förbund i Europa att välja om de vill gå på den svenska linjen och stryka Propulsions resultat i de starter som hästen gjort i andra länder. Propulsion var före Bold Eagle i sammanlagt tre starter på fransk mark. Propulsion vann finalen av Trotting Masters 2019 där Bold Eagle var trea, vann Prix de Bourgogne före den samma 2017 medan hästarna slutade femma, respektive sexa i Prix d’Amérique 2019. Om resultaten för Propulsion stryks, medför det ytterligare cirka en miljon kronor till Bold Eagle.

Läs även: Utredningen: Propulsions resultat stryks

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Sänkte svenska rekordet – med två sekunder

Sänkte svenska rekordet – med två sekunder

Bäcklös Faron inte bara slog – utan krossade det svenska rekordet. Oskar Kylin-Bloms talangfyllde treåring noterade sitt andra rekordlopp inom några veckor när han glänste i Jöns Olofssons Minne hemma på Gävletravet.

För lite mer än en månad sedan travade Bäcklös Faron (e. Järvsö Tore) nytt svenskt rekord för treåriga kallblodiga hingstar och valacker över medeldistans på Bergsåker. Vid Gävles tävlingar på torsdagen var Oskar Kylin-Bloms löfte på hugget igen när han tog hem pokalen i Jöns Olofssons Minne.

Trots fyrtio meters tillägg hade Bäcklös Faron ätit upp försprånget varvet från mål och tog sig framåt i andraspår 800 meter kvar. Över upploppet var han den starkaste och kunde ta en knapp men säker seger på noteringen 1.23,5/2180. Den segertiden sänkte det svenska rekordet över kort distans som Tekno Eld satte för tre år sedan – med lite över två sekunder. Bäcklös Faron har nu sex segrar på sina totalt nio starter.

Åsrud Vilja höll hela vägen

Svenskt rekord, för äldre utländska ston, travade också Åsrud Vilja när norskan tog sin hela nionde seger för året. För Rikard N Skoglund anförde hon varje meter i ett fint försök till Dubbelcupen. Men det blev tajt i mål sedan Ängsborken avslutat med en visslande spurt i vida spår. Åsrud Vilja höll dock undan och klockades till 1.22,6a/2140.

Elian Web vann i comebacken

Katja Melkkos Elitlopps-häst Elian Web var tillbaka efter ett två och ett halvt månader långt uppehåll. Valacken testade voltstart för ombyttes skull när han gjorde comeback i Vallonloppet – men resultatet blev det vi är vana att se från den finska stjärnan. För Jorma Kontio öppnade Elian Web snabbt från ett springspår och satt snart i spets. Resten av loppet var mer en formalitet; efter underkant 1.10 de sista 500 vann man på 1.11,6/1640.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Championat-kollen: Femte raka i Visby för Sjöström
Nästa nyhet
Championat-kollen: Femte raka i Visby för Sjöström

Championat-kollen: Femte raka i Visby för Sjöström

Efter att Visbytravet avgjort sin avslutande tävlingsdag för året stod det klart att inget ändrats gällande vem som vinner flest lopp på den gotländska banan. Claes Sjöström bärgade i säker stil sitt femte raka kuskchampionat.

Med lunchtävlingar på torsdagen rundade Visbytravet av årets tävlingssäsong. Claes Sjöström tog under dagen en seger, men hade redan före det årets championtitel i säkert förvar. Solvallatränaren har dominerat på banan de senaste åren och tog härmed sitt femte raka championat och det totalt åttonde. Claes Sjöström vann under året 30 segrar i Visby, närmast efter följde Petter Karlsson med 18.

Närmast i tur att köra årets sista tävlingsdag är Åmålstravet som tävlar på söndag. Där finner vi Carl Johan Jepson i topp inför avslutningen med tre segrar fler än Magnus Jakobsson och Björn Goop.

Banchampions i Sverige 2020:

Arvika: Björn Goop
Dannero: Jimmy H Andersson
Hagmyren: Mats E Djuse
Lindesberg: Jorma Kontio
Lycksele: Ove A Lindqvist
Oviken: Mats E Djuse
Solänget: Mats E Djuse
Tingsryd: Jim Oscarsson
Vaggeryd: André Eklundh
Visby: Claes Sjöström
Årjäng: Björn Goop

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Cokstile ny vinnare i Elitloppet - flyttas till Holger Ehlert
Nästa nyhet
Cokstile ny vinnare i Elitloppet – flyttas till Holger Ehlert

Cokstile ny vinnare i Elitloppet – flyttas till Holger Ehlert

Fem månader efter att loppet körts blev Cokstile precis officiell vinnare av Elitloppet. Samtidigt meddelas från Italien att hästen nu byter tränare – till Holger Ehlert.

Norskfödde men den i Italien ägde Cokstile inkom som tvåa i Elitloppet sista söndagen i maj. Efter att målettan Propulsion på torsdagen fått samtliga sina resultat i Sverige ogiltigförklarade – står det klart att Cokstile därmed är årets vinnare av Elitloppet. En seger som gör hästen 1,5 miljoner kronor rikare.

Flyttar Cokstile till Ehlert

Cokstile har därefter flyttas till tillbaka till Italien där han tränats av Gennaro Casillo. Fram till nu. I en intervju med italienska Galoppo & Trotto berättar ägaren Renato Santese att man nu flyttar Cokstile – till Holger Ehlert. I ”paketet” ingår dessutom Chief Orlando. Ägaren säger till den italienska sajten att man inte varit nöjd med valet av kusk i de senaste starterna och att det är orsaken till tränarbytet.

Santese berättar också att nästa start för Cokstile är Gran Premio Duomo som körs i Florens nästa helg, dit för övrigt också Zacon Gio siktas. Ägaren menar också att man hoppas kunna försvara sin titel i Elitloppet nästa år. Noterbart är emellertid i sammanhanget att Solvalla tidigare deklarerat att man inte ämnar bjuda in några hästar från den kontroversielle Holger Ehlerts stall till Elitloppet.

Läs även: Utredningen: Propulsions resultat stryks

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Propulsions resultat stryks
Nästa nyhet
Propulsions resultat stryks

Propulsions resultat stryks

Samtliga starter som Propulsion gjort i Sverige ogiltigförklaras. Ägarna Stall Zet får återbetala 26 miljoner kronor. Eventuella påföljder för tränaren Daniel Redén lämnas till Ansvarsnämnden att döma. Den interna utredningen påvisar bristfällighet hos Svensk Travsports hanterande av ärendet.

Två dagar efter att Propulsion passerat mål i Elitloppet som vinnare framkom uppgifterna att hästen blivit nervsnittad under sin tid i USA. Något som därmed skulle innebära att stjärntravaren aldrig skulle ha varit tillåten att tävla i Europa. Efter en utdragen process kunde Svensk Travsport under torsdagen presentera sin utredning, vid en presskonferens på Solvalla.

Nervsnittad utom tvivel

– Det står utom tvivel att Propulsion nervsnittades under 2015. Propulsion har tävlat 45 gånger i strid mot Svensk Travsports reglementen och på de starterna tjänat 26 miljoner. Det har funnits tillfällen under processen där ägaren har kunnat förstå att hästen nervsnittats, konstaterade Svensk Travsports vd Maria Croon.

Därför beslutas att Propulsions samtliga starter i Sverige ogiltigförklaras. Därmed kan exempelvis Cokstile numera titulera sig vinnare av Elitloppet i år. Propulsions ägare Stall Zet krävs att återbetala de prispengar som hästen tjänat i svenska starter – totalt lite över 26 miljoner kronor. Utredningen menar att tränaren Daniel Redén bär ansvar för att Propulsion varit startberättigad; eventuella påföljder för tränaren överlämnas nu till Ansvarsnämnden att avgöra. Ett svar väntas inom cirka en månad.

Ska återbetala 26 miljoner

– Det här medför att vi måste korrigera resultaten och återkräva prispengar från Stall Zet från de 45 starterna. De som varit efter Propulsion i resultatlistan flyttas upp ett steg. Cirka 26 miljoner kronor fördelas på andra hästägare, sa Svensk Travsports förbundsjurist Göran Wahlman och fortsatte:

– Tränaren ansvarar alltid att en häst är startberättigad och därför är det grund att yrka på ansvar för Daniel Redén, men att han inte haft uppsåt att bryta mot regelverket. Vi kommer överlämna ärendet till Ansvarsnämnden vilka påföljder som det ska innebära för tränaren.

”Redén har inte haft uppsåt att bryta mot regelverket”ST:s förbundsjurist Göran Wahlman

En avelsvärdering genomfördes på Propulsion under 2016. Då upptäcktes inga fel på hästen och han dömdes ha ett högt skattat avelsvärde. De nya uppgifterna gör nu att avelsvärderingsnämnden väljer att ogiltigförklara bedömningen. Ett beslut som kan överklagas. Däremot drabbas inte de avkommor efter Propulsion som har fötts, eller de betäckningar som redan gjorts.

– Då avelsvärderingen genomfördes 2016 fanns ingen kännedom att Propulsion varit nervsnittad och därför ska värderingen ogiltigförklaras och beslutet undanröjas. Däremot gäller fadershingstens status vid bedömningstillfället, varför alla fram till i år gjorda betäckningar har fulla rättigheter, berättade Ulf Hörnberg, vice vd vid Svensk Travsport, för avelsvärderingsnämndens räkning.

ST:s hantering bristfällig

Vid presskonferensen redogjorde Pehr Jern, som varit tillsatt som extern konsult och ansvarig för att granska förbundets hantering av importärendet gällande Propulsion.

– Utredningen visar på olika sätt att Propulsion är nervsnittad. Informationen har scannats in i sportsystemet, men de är inte direkt synliga och kräver kunskap. Men uppgifterna har funnits hos Svensk Travsport sedan september 2015, utan att det använts eller upptäckts, menade Pehr Jern och fortsatte:

– Det har funnits funktioner om hur det här ska hanteras. Regelsättningen är otydligt och bristfällig, men ingen medarbetare har begått något formellt fel. 2019 undersöktes Propulsion av utredningschefen tillsammans med en veterinär kopplad till Stall Zet. Hästen uppvisade då känsel och ärendet ansågs då avklarat. Undersökningen får anses som mycket bristfällig.

”Får anses mycket bristfällig”Pehr Jern vid presskonferensen

Ärendet lämnas nu över till Ansvarsnämnden. Svensk Travsport kommer även kontakta övriga berörda travförbund i Europa för att de ska fatta beslut om vilka konsekvenser som Propulsions starter medför i respektive travnation.

– Vi är medvetna om att det här har skadat svensk travsports rykte. Vi har en tuff tid framför oss för att uppfylla de krav som travsporten ska ställa på oss. Samtidigt möjliggör det här för förbättringar inför framtiden. Vi ska se över hur ledningsfunktionen ska se ut och fungera framöver. Något som vi hoppas vara klara med vid årsskiftet, sammanfattade Maria Croon.

Läs även: Efter beskedet: Nya vinnare i storloppen

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nya vinnare i storloppen

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson