Earl Simon borta från Prix Ténor de Baune

Jarmo Niskanen har haft Prix d’Amérique i siktet med sin fine femåring Earl Simon. Men nu har det kommit grus i maskineriet. Hästen är borta från Prix Ténor de Baune.

Jarmo Niskanens femåriga franska kulltopp Earl Simon hade tre raka segrar inför senaste starten, men fick där oväntat ge sig. Nu har förklaringen kommit. Hästen har drabbats av en infektion i luftvägarna vilket betyder att det viktiga delmålet Prix Ténor de Baune den 22 december, nu är avskrivet.

Hoppas få se honom i januari

– Det här förklarar hästens insats senast. Det är ingen katastrof, men han är inte form ännu. Han har fått behandling och vi ska kolla igen om tio dagar. Sedan kan det förhoppningsvis gå fort och vi hoppas att få se honom igen på banan i januari, säger Jarmo Niskanen till Paris-Turf.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Violetto Jet fällde svenskarna

Violetto Jet fällde svenskarna

Magnus Dahléns Velvet Gio gjorde intressant debut på Vincennes, stod också för ett berömvärt lopp – men fick ge sig till slut för Violetto Jet i Prix de Reims.

Efter två starka segrar i Gulddivisionen på Jägersro spände Magnus Dahlén-tränade femåringen Velvet Gio bågen i sin första Frankrike-start vid lördagens tävlingar på Vincennes. Utrustad med Björn Goop vid tömmarna gjordes Velvet Gio till totofavorit i Grupp 3-loppet Prix de Reims som avgjordes för fyra- och femåriga hästar. Det slutade i ett silver – men med flaggan högt i topp.

Stenhård inledning

Loppet avverkades i stenhård fart där det var Peter Untersteiner som svarade ledningen bakom Heart of Steel, första 600 meterna klockades i underkant 1.06 men tempot skulle inte bedarra. Björn Goop forcerade Velvet Gio våldsamt in över sista bortre långsidan och tog över – men fick direkt Ghazi B.R. och Jean-Michel Bazire utvändigt om sig som fortsatte att trycka på.

Velvet Gio vägrade ge sig mot Ghazi B.R. och Bazires norrman gav också slaget förlorat en bit in över upploppet, men bakom fick nu Franck Nivard upp farten ordentligt med den av Philippe Billard tränad Violetto Jet. De båda italienskfödda travarna fajtades om segern, men det var Violetto Jet som hade mest krafter kvar – och till slut kunde vinna säkert.

Vinnaren kom i mål på 1.11,6a/2100 och belönades med 36 000 euro, Velvet Gio tvåa en tiondel efter. Heart of Steel blev kvar i rygg på ledaren och fick femtepriset på 1.11,8, samma tid som Ghazi B.R. noterades för. Tomas Malmqvist-tränade Confidence inkom som sjua, medan Flight Dynamics och Speedy Face slutade oplacerade.

Silver och brons för Westholm

Jörgen Westholm fick riktigt fin utdelning i Prix de Saint-James – även om det inte blev seger. Jean-Michel Bazires tuffing Dreambreaker blev helt enkelt en för svår nöt. ”Bazze” avancerade fram till spets ur den första kurvan och behärskade därifrån loppet säkert till mål. Dreambreaker, som faktiskt tog sin första seger sedan i februari, klockades till 1.12,2a/2100. Usain Henna knep andrapriset efter en resa i rygg på vinnaren, medan Unique Juni gick en god långspurt till bronset. Westholms duo tjänade tillsammans 26 130 euro.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Prispengarna sänks - med 43 miljoner
Nästa nyhet
Prispengarna sänks – med 43 miljoner

Prispengarna sänks – med 43 miljoner

Svensk Travsport kommer att gå back 300 miljoner kronor under 2019. Det innebär bland annat minskade prismedel under nästa år. Det blir 43 miljoner kronor mindre att tävla om i svenska travlopp nästa år jämfört med i år.

2019 är snart över, det första året med den nya spelmarknaden. Det har inneburit konsekvenser för Svensk Travsport. Centralförbundet berättar i ett pressmeddelande att man går back nästan 300 miljoner kronor i år. Därför måste man agera inför det stundande 2020. Svensk Travsports styrelse har beslutat om åtgärder som i sin helhet betyder 80 miljoner kronor i sänkta kostnader, jämfört med i år.

– Alla inom travsporten måste självklart dra sitt strå till stacken och det är tuffa förändringar vi gör. Detta kommer att innebära konsekvenser för alla inom sporten, såväl för aktiva och hästägare som för banorna och Svensk Travsport centralt. Självklart har vi respekt för att prismedel alltid är en het fråga och att ändra i den förväntade budgeten kommer att röra upp känslor, säger Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola i pressmeddelandet.

”Konsekvenser för alla inom sporten”
ST:s ordförande Marjaana Alaviuhkola

En betydande del av sparpaketet blir att prispengarna i svenska travlopp till nästa år minskas med 43 miljoner kronor. Besparingarna görs i loppen med högst prissummor; exempelvis blir förstapriset i Gulddivisionen under nästa år 150 000 kronor jämfört med nuvarande 200 000 kronor. Vardagstravet behåller dagens prismedel, men däremot kommer det köras färre antal lopp.

– Nu måste vi samla oss och se över alla kostnader så vi gemensamt kan hitta en väg framåt med en välmående och ekonomiskt sund travsport. För Svensk Travsport centralt handlar det mycket om att gasa och bromsa samtidigt. Vi minskar vår personalstyrka med 11 procent och prioriterar samtidigt om mot satsningar på de områden som gör travsporten bättre, som digitalisering och riktade satsningar mot bredd och ungdom, säger Maria Croon som är vd vid Svensk Travsport.

Även om prismedel för nästa år minskas med 43 miljoner kronor, till totalt 860 miljoner kronor, är siffran ändå den tredje högsta och slås bara av 2018 och i år. 2019 delades det ut 903 miljoner kronor.

De här förändringarna görs konkret:

Lördagar: STL-loppen (och V75-loppen) sänker prispengarna. Exempelvis blir förstapriset i Gulddivisionen 150 000 kronor jämfört med nuvarande 200 000 kronor. I besparingen ingår även sex tävlingsdagar som ATG tidigare arrangerat ”Extra V75”.

Onsdagar: Lopp som ingår i spelformen V86 får lägre prispengar. Förstapriserna, på alla banor, sänks till 60 000 kronor, jämfört med nuvarande 70 000 kronor.

Treåringslopp: Grundnivån för förstaprisen i alla treåringslopp sänks med 10 000 kronor. På Solvalla innebär det som exempel lägst 60 000 kronor, jämfört med nuvarande lägst 70 000 kronor.

Vardagstravet: Har samma prismedel som i dag men antalet lopp minskas med drygt 300, vilket motsvarar 3-4 procent. Något som i praktiken innebär att lunchtävlingar och kvällens ”andra bana” får åtta lopp i stället för nio.

Uppfödarmedel: Som en följd av förändringarna beräknas också uppfödarmedel minskas med cirka 7 miljoner kronor.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Cleangame ute efter sjätte raka
Nästa nyhet
Cleangame ute efter sjätte raka

Cleangame ute efter sjätte raka

Hästen som aspirerar på titeln bäst i världen är i hetluften på kolstybben igen. Cleangame jagar sjätte raka när han möter ett intressant motstånd i Prix de Chateaudun.

Jean-Michel Bazires tanks Cleangame ståtar med fem raka efter sin snöpliga förlust i Trotting Masters-finalen och den senaste segern i raden kom efter en djupt imponer-ande insats i finalen av Grand National du Trot. Den här söndagen står Cleangame på startlinjen igen – då han jagar segern i Grupp 3-loppet Prix de Chateaudun med 40 500 euro i förstapris.

Cokstile i intressant start

Bazire själv kör förstås Cleangame som börjar med 25 meters tillägg och möter två hästar från samma stall. Förutom Blé du Gers också den redan Prix d’Amérique-klare Looking Superb som senast felade i Prix du Bourbonnais. På tal om norrmän, så dyker också Cokstile upp i en intressant start. Hästen som numera huserar i Italien, har gjort stor succé i det nya hemlandet och kommer med fyra raka.

Prix de Bretagne-tvåan Chica de Joudes skänker extra stjärnglans åt loppet, liksom det svenska hoppet Rajesh Face som den här gången får Jean-Philippe Monclin vid tömmarna.

Här är startlistan:

Prix de Chateaudun, 2850 volt:

1 Rajesh Face – Jean-Philippe Monclin
2 Vainqueur R.P. – Eric Raffin
3 Cokstile – Antonio di Nardo
4 Ange de Lune – Matthieu Abrivard
5 Coach Franbleu – Yoann Lebourgeois
6 Tessy d’Eté – Franck Nivard
7 Afghan Barbés – Charles Bigeon
8 Chica de Joudes – Alain Laurent
2875 meter
9 Looking Superb – Alexandre Abrivard
10 Anzi des Liards – Romain Derieux
11 Balbir – Mickaël Cormy
12 Blé du Gers – Nicolas Bazire
13 Cleangame – Jean-Michel Bazire

Läs även: Kan Goop göra det igen?

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Åby: Ingo avgjorde den tunga vägen
Nästa nyhet
Åby: Ingo avgjorde den tunga vägen

Åby: Ingo avgjorde den tunga vägen

Lovande drivern Gustav Johansson har haft ett fint första år i sulkyn. På Åbytravet blev det seger med tuffe Ingo – men det var nära att bli en fullträff till.

16-årige Gustav Johansson gjorde debut med ”stor häst” redan på nyårsdagen och när året strax ska summeras, kan kusktalangen se tillbaka på en fin första säsong. Årets tionde seger kom vid torsdagens besök på Åbytravet när han satte dit Christoffer Erikssons rejäle fyraåring Ingo.

Ingo fick en tuff inledning, som första häst utan rygg i en halvvarvsöppning som klockades till 10,5, men valacken lät sig inte skrämmas av det. Ingo lade press på ledaren och kopplade greppet redan in i sista svängen för att väldigt enkelt gå ifrån till segern på 1.14,7a/1640 i den första finalen av Knutsson Rising Star Cup för lärlingarna.

Gustav Johansson var så när på att ta hem den andra avdelningen också. Här satt han bakom den av Marcus Lindgren tränade Tresexton som svepte fältet över sista bortre, skaffade sig flera längder, men blev upphunnen på linjen av skuggande He Is In körd av Joakim Granlund. Det är Johan Untersteiner som tränar vinnaren.

Thengill längst ute i banan

Karin Halls nioårige Thengill svarade för en ordentlig insats i epilogen på Åby. För Peter Ingves fick valacken en resa i femte utvändigt och låg fortfarande sist i fältet när man travade genom sista sväng, men via en rykande avslutning längst ut i banan fångande han in den på open stretch störtdykande Bubba Degato på mållinjen.

Dansk seger såg Jeppe Juel till att det blev. Han tog hem treåringsloppet med Enzo som lämnade fjärde utvändigt redan 800 kvar, blev kvar i spåren men hade ändå modet att hålla ifrån sig den snabbt avslutande Lexington Zon i slutstriden.

Magic med Untersteiner

Peter Untersteiner grejade också en seger under kvällen. Magic Happens var redo för seger efter att ha varit tvåa två gånger om före det här. Hästen fick ett perfekt race i rygg på ledande Cobbys Olifant och hade god tid på sig att gå till anfall. Untersteiner valde andraspåret över upploppet – och Magic Happens tog ned ledaren kort före mål.

Amatörloppet gick till Håkan K Persson-tränade Sephora, som kördes av Patrik Pettersson. Efter en tripp i vinnarhålet, blev det tredjespår in på upploppet och stoet satte nosen först i tuff duell mot Free Bird.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Jorma till 11 000

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson