Petri Puro har plockat fram en ny stjärna. I sin sjunde start i karriären och trots sämsta läget – vann Cash Crown Drottning Silvias Pokal. Efter ett mäktigt slutvarv blev det miljonseger på Åby.

Strax före jul gjorde Cash Crowe sin första start i karriären. Knappt fem månader senare står hon som vinnare av Drottning Silvias Pokal. Den svarta Ready Cash-dottern visade sin fruktansvärda kapacitet.

Stark vecka för Puro. Foto: ALN

Cash Crowe galopperade i uttagningarna, men lyckades greja sista finalplatsen. Det gjorde dock att hon fick tolftespåret i finalen – men det skulle inte hindra henne.

– Vi ändrade skoningen lite och banan var bra i dag, allt stämde. Det var andra miljonsegern vi vann på en vecka, så nu är man back in business, sa tränaren Petri Puro i vinnarcirkeln och åsyftade vinsten med D.D.’s Hitman i Finlandia-Ajo i söndags.

Det här var den blott sjunde starten i karriären för Cash Crown – men den sjätte segern. Hästen som inte bara tränas av Petri Puro, utan även ägs och är uppfödd av den samme, fixade en knapp miljon.

– Hon har bara gjort sju lopp, men hon har den rätta kapaciteten för att komma upp till den högsta nivån, sa Puro.

Cash Crowe - miljonär. Foto: ALN

Cash Crowe började loppet i sjunde par utvändigt. I spets gick Quebec C.D. som efter 700 meter fick Caddie Lisieux utvändigt om sig.

Efter 11,9 första 500 passerades varvet på 15,7. Det var nu som Cash Crowe klev in i matchen.

Johnny Takter lät stoet avancera framåt via tredjespår, Cash Crowe tog sina kraftfulla steg över den sista bortre och nådde dödens 500 kvar när Caddie Lisieux gav slaget förlorat.

Redan ur sista sväng var saken avgjord. Cash Crowe gick ifrån, samtidigt lirkade Björn Goop loss Inga In Heaven från tredje invändigt och ekipaget avslutade sylvasst invändigt. Men Cash Crown sträckte på sig och vann säkert.

– Hon fick göra jobbet, men jag håller henne väldigt högt, speciellt efter den förra starten. Jag trodde det skulle till en mycket bra häst för att slå henne i dag, sa Johnny Takter.

Drottningen. Foto: ALN

1.12,7a över 2140 meter blev vinnartiden. Det efter att Cash Crowe klarat det sista varvet på underkant 1.10.

– Det var en snabb avslutning och hon blev lite bekväm sista biten, men sträckte på sig när Björns häst kom. Det är en fantastisk häst, hon har allt, sa Takter.

En fin framgång för Gävles Fredrik Wallin blev det när Inga In Heaven tog andrapriset på samma tid som vinnaren. Överraskningen Utrecht Rapid (13,4) knep bronset efter att ha följt vinnaren i rygg.

Olycklig galopp i sista sväng blev det för Ginny Weasley som travade in rygg på ledaren, en fin placering gick därmed upp i rök. Även Quebec C.D. felade en bit in på upploppet.

Fyra slutade D’Laina (13,4) efter en invändig resa och avslutning över open stretch. Femma Undine (13,5) och sexa Luck is Back (13,6).

Du kan se loppet här.

Läs även: Kungapokalen: Diamanten tog guldet i spurten
Läs även: V75: Veteranen vann – Spring Erom till Elitloppet

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Finländskt hopp i Elitloppet – Elian Web är klar

Finländskt hopp i Elitloppet – Elian Web är klar

Det kommer många finländare till Elitloppet – och nu har de också en häst att hålla på i det stora racet. Elian Web är Elitloppets senaste tillskott.

Platserna i Elitloppet börjar besättas. Tidigare på fredagen lämnades grönt ljus för Dante Boko och nu är också ett finländskt kort klart för Solvallas stora slag.

Femårige Elian Web är klar för Elitloppet. Det efter sin starka insats i Finlandia-Ajo senast när han öppnade hårt för spets och sedan slutade fyra efter att ha anfört fältet.

Janne Soronen, Elian Webs kusk. Foto: ALN

– Elian Web höll heroiskt efter att ha katapultstartat till ledningen från åttondespår i 1.07-tempo första halvvarvet, säger Solvallas sportchef Markus Myron till elitloppet.se.

Elian Web var Finlands bästa fyraåring i fjol, vann åtta av elva starter, däribland Derbyt. På kontot finns 3,5 miljoner kronor. Hästen tränas av Katja Melkko och körs av Janne Soronen.

Därmed är nio hästar klara för Elitloppet, om även titelförsvararen Nuncio inkluderas. Vinnaren av Algot Scotts Minne på Åby under lördagen har en plats given om man så önskar.

Klara för Elitloppet är:

Bold Eagle
D.D.’s Hitman
Dante Boko
Elian Webb
Nuncio (titelförsvarare)
Propulsion
Resolve
Timoko
Up And Quick

Läs även: Ny inbjudan: Dante Boko tar plats i Elitloppet

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Guarato om Bold Eagle: "Vi kommer för att vinna"
Nästa nyhet
Guarato om Bold Eagle: ”Vi kommer för att vinna”

Guarato om Bold Eagle: ”Vi kommer för att vinna”

Det är bara två veckor till Elitloppet och favoriten kommer från Frankrike. Både Bold Eagle och tränaren Sébastien Guarato har stort självförtroende inför den stundande resan till Solvalla.

Resultaten är mäktiga. På 39 starter har Bold Eagle tagit 34 segrar och tjänat 30 miljoner kronor. Sin 40:e start gör han i Elitloppets försök.

Det är om två veckor på söndag. I tisdags var tränaren Sébastien Guarato ute i ett finslipande jobb med sin superstjärna. Hästen gick fyra intervaller med startbil – och tränaren hade inget att klaga på.

2011 var Guarato tvåa i Elitloppet med Rapide Lebel. Foto: ALN

– Han var glad, att testa honom bakom bilen fick honom att vakna till. Ofta kan han vara lite loj i de första intervallerna, men nu var han på alerten direkt, säger Guarato till Paris-Turf.

Efter att ha vunnit Vincennes samtliga tre största lopp under vintern, inkluderat sin andra raka i Prix d’Amérique gjorde Bold Eagle comeback i Prix d’Atlantique på Enghien den 22 april. Det blev en väldigt enkel seger.

– Han var riktigt laddad för sin återkomst på Enghien och han kommer att vara ännu mer laddad till Solvalla, säger tränaren.

Pilarski och Nivard. Foto: ALN

Siktet har länge varit inställt mot Elitloppet för Sébastien Guarato och ägaren Pierre Pilarski. Och i sin första start i Sverige kommer man inte bara för att delta direkt.

– Efter succén i triple couronne så satte Pierre och jag upp ett mål, att vinna Elitloppet. Så vi ska försöka göra det och personligen tror jag att vi lyckas, säger Sébastien Guarato till Paris-Turf och han fortsätter:

– Vi åker till Solvalla för att vinna. Att springa två heat på en dag är inga problem för min häst, jag tror till och med att han kommer bli starkare till finalen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ny inbjudan: Dante Boko tar plats i Elitloppet
Nästa nyhet
Ny inbjudan: Dante Boko tar plats i Elitloppet

Ny inbjudan: Dante Boko tar plats i Elitloppet

Insatsen i Örebro imponerade. Så mycket att Dante Boko nu är klar för ett framträdande i Elitloppet.

Nästa häst att få en inbjudan till Elitloppet är Dante Boko. Tränaren Lutfi Kolgjini har tackat jag och det blir därmed åttonde året i rad som Jägersro-tränaren har häst i loppet.

Dante vann Sweden Cup i fjol. I år: Elitloppet. Foto: ALN

– Det är roligt att bli inbjuden och framförallt är det roligt för ägarna som verkligen förtjänar en Elitloppshäst, säger ”Ludde” till elitloppet.se.

Dante Boko vann Sweden Cup förra året, tävlade under hösten och vintern i Frankrike och visade i Gulddivisionen senast i Örebro att han är tillbaka i toppform. Den tunga vägen vann han överlägset på 1.10 blankt.

– Det var helt klart en av de bästa prestationerna på svensk mark i år, säger Solvallas Markus Myron.

Sjuårige Dante Boko har i sin karriär hittills 19 segrar på 65 starter och har nästan 5,7 miljoner kronor på kontot.

Klara för Elitloppet är:

Bold Eagle
D.D.’s Hitman
Dante Boko
Nuncio (titelförsvarare)
Propulsion
Resolve
Timoko
Up And Quick

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inför V75: Blir Perssons Monark årets kung?
Nästa nyhet
Inför V75: Blir Perssons Monark årets kung?

Inför V75: Blir Perssons Monark årets kung?

För sju år sedan jublade Fredrik Persson efter segern i Drottning Silvias Pokal med Viola Silas. På lördag är han ute efter en ny pokal. Dags för Monark Newmen att krönas till kung?

Det är knappast någon som glömt Viola Silas. Stoet som gjorde rent hus i årgångsloppen som tre- och fyraåring och vann bland annat Drottning Silvias Pokal, Stochampionat och Derbystoet 2010.

Blir Perssons Monark kung? Foto: ALN

Nu är tränaren Fredrik Persson tillbaka med två aspiranter på den fyraåriga kulltronen. Stoet Ultra Bright har inlett säsongen strålande – och tog i måndags tredje raka.

– Hon är en riktigt bra häst och har börjat året bra. Nu gäller det att konservera formen till hösten då de stora loppen gäller. Jag hade gärna varit med på lördag med henne, men tyvärr var hon aldrig anmäld till Drottningpokalen…, säger Fredrik Persson till travnet.se.

Men Kalmartränaren har ändå stora förhoppningar på Åby. I Kungapokalen dyker han upp med uttagningarnas stora uppstickare Monark Newmen. Den ljusbrune Orlando Vici-sonen avgjorde på ett riktigt rejält vis när han vann sitt försök senast.

– Jag var jättenöjd med honom. Man hoppas ju alltid att hästarna ska vara så bra, men han var nog faktiskt lite bättre än jag hade trott.

Monark Newmen var med och kämpade i kulltoppen redan i fjol som treåring. Bland annat var han på vippen att kvala in till Kriteriet och slutade senare trea i finalen av Breeders Crown bakom Grant Boko. Samma häst som han spurtade ned i uttagningen senast.

Gick en tung avslutning senast. Foto: ALN

– Jag tycker att allt verkar bra med honom efter det, han har gått sina vanliga lugna jobb. Hästen har gått framåt under vintern, framför allt har han blivit snabbare, det är det man verkligen märker.

Om man jämför honom med till exempel Viola Silas, hur väl står han sig då?

– Det är en bit kvar till den kapaciteten men han är verkligen på väg uppåt, säger Fredrik och fortsätter:

Monark Newmen har utvecklats i vinter. Foto: ALN

– Men jag tycker han är den häst som jag haft som utvecklats mest från tre- till fyraårssäsongen.

På lördag drabbar Monark Newmen samman i en riktigt tuff upplaga av Kungapokalen. Bland andra Makethemark och Gareth Boko lär bjuda granithårt motstånd. ”Monarken” börjar från innern.

Hur gick tankarna när du valde innerspåret?

Får jubla igen? Foto: ALN

– Jag var lite brydd, för jag var säker på att Erik (Adielsson) skulle välja innerspåret med Deimos Racing, men han tog tredje i stället. Så då hade jag ett eller fyra att välja på och jag tror att det är lättare att hamna i maskineriet från fjärde.

Men han är knappast med och kör om spets, eller?

– Nej, så snabb tror jag inte han är. Fast det är positioner som avgör mycket i sådana här lopp. Innerspåret är bra, jag tror Deimos Racing tar ledningen och det är ju open stretch så en resa bakom den vore inte fel för oss, säger Fredrik Persson.

Vem vinner Kungapokalen? Spela hos Unibet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V65-tips till Solvalla

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson