Dörren till Elitloppet är öppen för Aetos Kronos

På söndag väntar en drabbning med självaste Face Time Bourbon i Prix de France. Om några månader hoppas Jerry Riordan att Aetos Kronos är en av hästarna i Elitloppet. Dörren till Solvallas storlopp lämnas på vid gavel.

Efter att ha besegrat den franska femåringseliten i Prix Bold Eagle under Prix d’Amérique-dagen är Aetos Kronos (e. Bold Eagle) den här helgen tillbaka på Vincennes för en ännu större uppgift. Svensken är en av hästarna i Prix de France, returmötet som bland annat ser Face Time Bourbon mot Davidson du Pont i huvudrollerna.

Skyldig sporten att tacka ja

Samtidigt börjar de första spekulationerna kring Elitloppet, som ligger tre och en halv månad framåt i tiden. På frågan om femåringsstjärnan Aetos Kronos kan bli en häst i vårt eget största lopp redan i år, är tränaren Jerry Riordan mycket tydlig. Kommer den rosa biljetten – blir det ja tack.

– Om du har en häst som känns bra är du skyldig sporten att tacka ja. Om du kan hjälpa till så att loppet blir spektakulärt, som hela världen vill se. Då är det viktigt att tacka ja. Annars är det ingen sport. Då har det bara nummer som du bettar på, förklarar Jerry Riordan för SportExpressen.

Aetos Kronos har hittills under sin karriär vunnit 12 av 29 starter och tjänat 7,8 miljoner kronor. I fjol segrade hästen i Kungapokalen och blev senare trea i Derbyt. Som treåring segrade han i tre lopp med en miljon i förstapris; finalen av Breeders Course, samt båda E3-finalerna.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Fullt upp för Gimpanzee

Fullt upp för Gimpanzee

Gimpanzee tilldrar sig högsta intresse under sin första säsong som avelshingst. Efter att beslutet togs att låta hingsten avsluta karriären som tävlingshäst i december, har han nu blivit helt fullbokad för den här säsongen.

Efter sin tredje raka seger i Breeders Crown i höstas avslutade Gimpanzee (e. Chapter Seven) en högst framgångsrik karriär som tävlingshäst. Stjärnan, som tränades av Marcus Melander och som ägs av Courant och SRF Stable, stallades sin första säsong som avelshingst upp på Diamond Creek Farm i Kentucky. Nu meddelas att Gimpanzee redan är fulltecknad.

Blev fulltecknad direkt

– Vi är väldigt stolta över Gimpanzee som har fått full bok. Vi kan inte påstå att vi är förvånade då intresset var väldigt stort kring honom redan förra året, säger Sabine Kagebrant som är vd för Courant till Travronden.

Gimpanzee vann under sin karriär på tävlingsbanan 25 av 34 starter och tjänade cirka 23 miljoner kronor. Hingsten har under denna första säsong varit tillgänglig för 80 ston och prislappen sattes vid 30 000 dollar. Bland de ston som i år ska betäckas med hingsten finns svenska toppmärrar som Tamla Celeber, Dibaba och Pasithea Face samt amerikanska unghästgiganten Mission Brief.

Läs även: Så blir framtiden för Gimpanzee

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Sluttävlat för Galactica
Nästa nyhet
Sluttävlat för Galactica

Sluttävlat för Galactica

Starten på Solvalla förra helgen blev hennes sista. Nu kommer beskedet att den trefaldiga miljonärskan och årets Prix de Cornulier-deltagare Galactica fortsätter som avelssto.

Som fyraåring slog hon till som vinnare i Stochampionatet. På senare år har vi lärt känna Galactica (e. Super Photo Kosmos) som en av landets bästa montéhästar och förra årets vinnare i Monté-SM på Åby. I vinter spände kretsen kring hästen bågen mot Frankrike och Prix de Cornulier, där det tyvärr blev galopp. Lördagens start i stoeliten på Solvalla, blev också den sista för stoet.

Betäcks med Readly Express

– Då var beslutet taget, en epok går i graven men en ny tar förhoppningsvis sin början. Galactica har gjort sin sista start och tackar för sig på tävlingsovalen. Nu väntar förhoppningsvis ett liv som mamma framöver, men många fina avkommor som kommer föra hennes gener vidare, skriver Jonas Bergström, som tillsammans med Malin Bergström tränar hästen, på Facebook.

Nioåriga Galactica kan därmed sammanfatta en fin karriär med 13 segrar på 61 starter och nästan 3 miljoner kronor på kontot. Till våren kommer hon betäckas med Readly Express.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fin kväll för Jakobsson
Nästa nyhet
Fin kväll för Jakobsson

Fin kväll för Jakobsson

Magnus Jakobsson slog till med trippla triumfer på Axevalla under tisdagskvällen och allra mest glänste Lumbermans Kalle.

Carl Sjögren tränar Lumbermans Kalle som i och med gårdagens fullträff har segrat i de fyra av fem senaste starterna. Jakobsson hittade till täten direkt, men det gick undan och klockan visade 11,5 första halvvarvet och 13,5 upp till varvningen. Ändå klev Brad De Veluwe-sonen undan med lätthet på upploppet. Segertid 1.14,3a/1640 meter.

Dessförinnan hade värmlänningen redan vunnit med Caipirinha Razz efter ett lopp i andra ytter. Inez Alki kroknade i spets efter tryck av Mellby Eye Catcher och Nicklas Petterssons travare kämpade sig förbi sista biten på 1.15,8a/2140 meter.

Hattricket blev sedan ett faktum när Jakobsson satte dit Berne Gustafssons Global Trackmaster spårade runt om på 1.17,0/2140 meter. Den problemförföljde åttaåringen har bara startat sporadiskt de senaste åren och detta var första segern sedan 2017.

redaktionen@travnet.se
Nästa nyhet
Mer norskt i Frankrike
Nästa nyhet
Mer norskt i Frankrike

Mer norskt i Frankrike

I söndags höll Moni Viking den norska flaggan högt på Vincennes. Idag var det dags för ytterligare en norsk fullträff på franskt territorium. 

Calina återfinns i träning hos Jean Michel Bazire och startade med 25 meters tillägg i Prix Jules Roucayrol (44 000€) på Cagnes Sur Mer. Christophe Martens serverade stoet ett lopp i tredje-fjärde ytter och styrde på 800 kvar.

Archipelago-dottern fick vila kort i andraspår i slutsvängen innan den fulla anfallsordern kom på upploppet och då gick det undan. Sjuåringen dansade undan på barfotabalans och vann enkelt med på 1.13,8/2950 meter. Ett fint dagsverke värt 19 800€.

Med i loppet fanns också Sverigebekantingen Olle Rols. Gabriele Gelormini körde Mats Rånlunds före detta travare och ekipaget slutade sexa.

Se loppet här

redaktionen@travnet.se
Nästa nyhet
Elva kvar i Prix De France

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson