Diable de Vauvert i tät slutstrid

En supertät avslutning där ett koppel hästar möttes över mållinjen. Men det var formstarke Diable de Vauvert som satte nosen först i Prix de Bretagne. Den sjuårige doldisen från Bertrand le Bellers stall kirrade en given plats i Prix d’Amérique.

Det var dags för det första kvalet till Prix d’Amérique när Prix de Bretagne kördes under söndagen på Vincennes. Loppet blev en riktig nagelbitare där ett tätt samlat fält travade in över upploppet. Men det längsta strået drog Diable de Vauvert (e. Prince d’Espace) som Gabriele Gelormini i sulkyn såg till fick nostippen först över mållinjen.

Bazires segermaskin föll från spets

Prix de Bretagne inleddes i måttligt tempo; första 1200 meterna avverkades efter lugna 14,3 men när Jean-Michel Bazire stod på gasen med segermaskinen Valzer di Poggio gick det fortare. Italienaren, som kom till loppet med elva raka men i enklare konkurrens, fick en tuff inledning och kördes till tät med kilometern kvar. Bakom började det byggas upp inför spurten och fältet var väl samlat i tre spår när man travade genom sista sväng.

Stegen för Valzer di Poggio började bli allt kortare in på upploppet och favoriten galopperade också som slagen kort före mål. Vid det läget hade Diable de Vauvert, fint framförd i ryggar av Gelormini, fått greppet om ultratappra Bahia Quesnot. Men samtidigt hittade David Thomain loss mellan hästar med Feliciano – femåringen sköt till blixtsnabbt och mötte upp Diable de Vauvert på linjen. Men det var den sistnämnda som hade marginalerna på sin sida.

Heroisk insats av Bahia Quesnot

Vinnande Dibale de Vauvert, som förutom en PdA-biljett belönades med 42 750 euro, klockades till 1.12,8/2700 meter. Samma notering för Felicano – samt för Bahia Quesnot som därmed också är klar för en ny start i Prix d’Amérique. Junior Guelpas sto stod för loppets prestation; Bahia Quesnot fick jobba en stor del av loppet ute i tredjespår men var bara knappt slagen.

Först utanför pallplats Fakir du Lorault (12,9) före Carat Williams (12,9) som lämnade ett väldigt positivt besked efter en snabb avslutning ute i vida spår. Loppets svenska hopp Calle Crown gick en god avslutning i spåren, men rullade över i galopp kort före mål och diskades som följd. Björn Goop satt upp bakom Åby Stora Pris-vinnaren Moni Viking som hamnade långt bak i fältet och som inte kunde förbättra sig efter en dryg sista kurva. PdA-tvåan Davidson du Pont, som vunnit det här loppet de senaste två åren, fick en sparsam resa invändigt och passerade mål med mycket krafter i behåll.

Här kan du se loppet @Equidia:

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Manchego avslutade med seger – vann TVG-finalen

Manchego avslutade med seger – vann TVG-finalen

Det perfekta avslutet. Ett av världens bästa ston genom tiderna gjorde karriärens sista framträdande. Nancy Takters stjärna spurtade hem TVG Open på Meadowlands.

33 segrar på 56 starter och över 2,7 miljoner dollar insprunget. Så sammanfattar superstoet Manchego (e. Muscle Hill) sin tävlingskarriär. Det femåriga stoet som tränas av Nancy Takter gjorde sitt sista race när hon under lördagen spurtade hem TVG Open-finalen på Meadowlands, ett lopp med 160 000 dollar i förstapris.

Dexter Dunn hade hand om tömmarna bakom Manchego som i det lilla femhästarsfältet kunde tassa fram i rygg på Atlanta som valde dödens genom sista sväng. Atlanta fick förvisso greppet om ledande Crystal Fashion, men var maktlös att svara Manchegos rykande finish över upploppsrakan. Segern säker på 1.09,3a/1609. Atlanta tvåa, noterad till 1.09,5.


Säkert för Plunge Blue Chip

När både Manchego och Atlanta valde den öppna finalen, blev det enklare för Plunge Blue Chip (e. Muscle Mass) i TVG Mares. Åke Svanstedts femåriga ston kunde också ta en väldigt bekväm seger, värd 70 000 dollar. Plunge Blue Chip tog sig tidigt fram för att överta ledningen och var sedan ohotad på sin väg mot segern på 1.09,5a/1609. Stallkamraten Felicity Shagwell var här fyra, medan Nancy Takters treåringsstjärna Sorella inte orkade till slut och var sist, som sexa i fältet.


Bee Forever spurtade för skräll

Tvååringarnas sista stora batalj för året, Valley Victory, fick se en överraskning sedan Victor Kirby lotsat in Bee Forever (e. Muscle Hill), som är undan toppstoet Bee A Magician, till segern. Hästen som tränas av ”Nifty” Norman spurtade sylvasst ute i banan och fångade kort före mål in ledande favoriten och Breeders Crown-vinnaren On A Streak. Här var Åke Svanstedt trea, efter en vass invändig spurt med Delayed Hanover. Vinnande Bee Forever klockades till 1.10,9a/1609 och belönades med knappt 200 000 dollar.


Anoka Hanover visade klassen

Goldsmith Maid för tvååriga ston såg favoriten Anoka Hanover (e. Donato Hanover) infria när hon här för Todd McCarthy tog sin sjunde raka. Vinnaren letade sig loss och synade dödens efter det att halva distansens avverkats och avgjorde mycket enkelt till slut. Segertiden 1.10,5a/1609 och förtjänsten cirka 225 000 dollar. Noel Daley tränar vinnaren. Ingen seger för Åke Svanstedt med andra ord, men hans hästar Flawless Country, Wet My Whistle och Splash Blue Chip var två, respektive fyra och femma.

Här kan du se Manchego och Plunge Blue Chip vinna @holmas52


Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Odd Herakles avrundade året - med sin 16:e raka
Nästa nyhet
Odd Herakles avrundade året – med sin 16:e raka

Odd Herakles avrundade året – med sin 16:e raka

Odd Herakles går till vintervila som obesegrad i år. Det blev en högst väntad seger när kallblodsgiganten noterade sin sextonde raka seger. Dramatiken uteblev även i Moe Odins Äreslopp.

Fjorton segrar på lika många starter i år, dessutom sexton raka segrar i raden. Efter lördagens bravader på Klosterskogen kan världens bästa kallblod ta en vinterpaus efter ett väl förrättat värv. Säsongens sista uppgift Moe Odins Äreslopp blev ännu en anhalt i stjärnans eriksgata.

Raketsnabb till ledningen

Tom Erik Solberg, som vanligt, hade plats i sulkyn och lätt Odd Herakles raketstarta mot ledningen från sjundespåret bakom bilen och med superfavoriten direkt i spets var förstås loppet i praktiken redan lagt till handlingarna. Odd Herakles skruvade upp tempot över sista bortre och vann med ett par komfortabla längder före alltid gott avslutande Ulsrud Tea. Vinnartiden stannade vid 1.24,4a/2100 över 800-metersbanan och prischecken skrevs ut på 125 000 norska kronor. På sina fjorton segrar i år har hästen tjänat en bit över två miljoner kronor.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Islay Mist Sisu efter stenhård strid
Nästa nyhet
Islay Mist Sisu efter stenhård strid

Islay Mist Sisu efter stenhård strid

Slutstriden var stenhård. Islay Mist Sisu och Mellby Jinx stred sida vid sida upploppet ned – men det var den förstnämnde som höll nosen först. Peter Ingves såg till att ordna en ny seger åt Per Nordström i Svensk Uppfödningslöpning.

Svensk Uppfödningslöpning handlade mycket om Per Nordström på förhand. Jägersro-tränaren hade tre hästar i finalen – och det var den minst spelade i trion som också försvarade guldet åt stallet. Peter Ingves drog till spets med Islay Mist Sisu (e. Beer Summit) och såg till att behålla tappert stridande Mellby Jinx bakom sig med minst tänkbara marginal.

– Det är en underbar segerglädje och ett fantastiskt resultat åt stallet. Det här är det största som jag varit med om, det måste jag säga. Dels att försvara titeln från i fjol, sedan att kvala in tre till final och sedan vara etta, trea och femma. Helt underbart, jublade tränaren Per Nordström i ATG Live.

”Det största jag varit med om”Per Nordström i ATG Live

Nordström körde själv Good Vibes men var chanslös att försvara innerspåret när stoet Islay Mist Sisu kom susande, klippte till ledningen och öppnade första 500 efter 1.12. Favoritspelad blev Mellby Jinx som för Erik Adielsson fick en dryg inledning i spåren för att efter ett halvvarv ta plats i dödens. Det var dessa båda hästar som skulle utkämpa slaget som segern.

Tätparet lämnade motståndet genom sista sväng och travade in över upploppet sida vid sida. Men hur mycket Mellby Jinx än försökte, som inte heller var helt körbar sista biten, kunde han inte ta sig förbi ledaren. Efter en snabb koll på målfotot ropades Islay Mist Sisu som vinnare. Segerhästen, som här tog sin tredje raka på totalt fem starter, klockades till 1.14,3a/1640 och tjänade 1,4 miljoner kronor.

Nordström försvarade sin titel

Peter Ingves tog sin första kuskseger i loppet, men för Per Nordström var det hans tredje tränarseger. Han vann också i fjol med Revelation och har sedan tidigare en inteckning med Denim Boko från 2012. Den segern var också den senaste för ett sto i loppet, nu gjorde Islay Mist Sisu om bedriften.

Mellby Jinx, som tidigare i år vunnit Breeders Course, var mycket stor i nederlaget som knappt slagen tvåa. För Nordströms stall blev succén i det närmaste total; Felix Orlando, körd av Örjan Kihlström, knep bronsmedaljen medan Good Vibes kom in som femma.

– Man känner en fruktansvärd besvikelse att bli slagen med så liten marginal. Vi förlorade nog loppet i första sväng, när Björn Goops häst (Lilliannes Love) galopperade, tappade vi nog en längd på det. Men hatten av för Mellby Jinx även om det känns frustrerande, sa Mellby Jinx-kusken Erik Adielsson.


Skön Guld-skräll för Västerbo Exact

Roger Persson härlige fajter Västerbo Exact (e. Racer Bourbon) blev den överraskande lösningen i Meadow Prophets Minne, som var omgångens Gulddivisionen. Thomas Uhrberg kunde ge nioåringen en fin resa i rygg på ledande storfavoriten Elian Web som fått öppna långsamma 17,3 första varvet. Ledaren hade dock inte sin allra bästa dag och fick sträcka vapen den sista biten för Västerbo Exact som letat sig loss och avslutade fort. Här var Diamanten, i regidebut Björn Goop, trea efter att ha gjort jobbet i dödens. 1.14,3a/2140 klockades Västerbo Exact till.


Urstarke Exaudio Vici helt ohotad

Segern i Bronsdivisionen blev väldigt enkel för Katja Melkkos urstarka, franskstammade fux Exaudio Vici. Vägen dit förenklades sedan flera av de mest betrodda, bland andra favoriten Rackham, felat bort sig direkt i starten. Jorma Kontio körde Exaudio Vici (e. Quatre Juillet) till ledningen med två varv kvar och därifrån kunde valacken enkelt kontrollera motståndet. Ohotad seger på 1.15,8/2640.


Överlägset för Devs Daffodil

Sexåriga Devs Daffodil (e. Enjoy Lavec) har gjort många bra lopp på sistone och i Diamantstoet visade hon sig bli helt överlägsen. Tränaren Conrad Lugauer hittade fint fram i andra par utvändigt när fältet formerat sig; attacken sattes in drygt 600 kvar och snart var det hela avgjort. Valetta stretade emot i sista sväng, men lämnades med många längder över upploppet. Fin segrarinna på 1.13,0/2180.


Opulent Tile försvarade sig tappert

Johan Untersteiner-körde Opulent Tile (e. Donato Hanover) bjöd på en riktig kämpainsats i Klass 2. Fyraåringen fick öppna rejält för att komma till ledningen, var ordentligt ansatt över upploppet – men vägrade släppa någon förbi sig. Hombre D. utmanade i dödens men felade precis före linjen, Stenson avslutade vasst men hann inte förbi. Snygg insats av Opulent Tile på 1.13,3a/1640. Vinnaren tränas av Peter Untersteiner.


Upper Face avgjorde säkert

Klass 1-försöket slutade med hemmaseger. Adrian Kolgjini kunde ge toppstammade Upper Face (e. Trixton) en delikat resa i andra utvändigt i ett lopp som avverkades i hårt tempo. Vinnaren kunde avvakta med attacken till sista sväng och även om ledande Frodo S. kämpade emot på ett bra sätt, kunde Upper Face avgöra säkert den sista biten. 1.13,1a/2140 visade vinnaren.


Night Brodde på sitt bästa humör

Eftermiddagens vassaste insats kom kanske i den avslutande Silverdivisionen. Loppet handlade helt och hållet om Night Brodde (e. Up and Quick). Marc Elias körde femåringen som tränas av Conrad Lugauer. Night Brodde rusade till ledningen, klockade första 500 efter 09,1 och varvade på 10,7 – för att lämna fältet genom sista sväng. Mycket imponerande insats på 1.11,8a/1640.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Licenssystemet fortsätter
Nästa nyhet
Licenssystemet fortsätter

Licenssystemet fortsätter

Ett nytt licenssystem infördes vid årsskiftet för tränare, kuskar och ryttare. Svensk Travsport har genomfört en utredning angående det nya systemet – och nu beslutat att man fortsätter att använda det.

De tidigare kategoriseringarna så som proffs, amatör och lärling skrotades vid årsskiftet då Svensk Travsport införde ett nytt licenssystem. En utredning har pågått under hösten och nu har förbundet beslutat sig för att fortsätta att använda det nya systemet. Det skriver man i ett pressmeddelande.

Ett trendbrott för antalet licenser

Det nya licenssystemet kan, i korthet, sammanfattas med att licenserna inte längre är kopplade till anställningsförhållanden utan baserar helt på kuskens erfarenhet och eller ålder. Dessutom har det blivit enklare för B-tränare att träna hästar som ägs av andra. Svensk Travsport har i år för första gången på många också noterat en ökning av antalet licenser. Antalet aktiva licenser i år uppgår till 4282 att jämföra med 4274 förra året.

– 2020 är första gången på väldigt länge antalet svenska licensinnehavare ökar jämfört med fjolåret. Detta beror naturligtvis inte bara på det nya licenssystemet, men det är ändå en indikation på att systemet fungerar, säger Svensk Travsports sportchef Petter Johansson.

Utredningen har gjorts genom att dels undersöka statistiken, intervjuer med aktiva och de synpunkter som landets sportchefer haft. Överlag, menar Svensk Travsport, att de flesta har varit positiva till det nya licenssystemet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fina treåringar ute efter revansch på Solvalla

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson