Delicious till Don Fanucci

Sprintermästaren Don Fanucci Zet börjar verka som avelshingst redan i år och ska kombinera arbetet med tävling. En av hingstens första bekantskaper blir fantomstoet Delicious.

Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) gjorde en kometsäsong i fjol som fyraåring, imponerade stort när han segrade i Sprintermästaren och avslutade sedan året med att sluta tvåa i Derbyt. Hästen, som är undan passgångarstoet Kissed by the West (e. Western Terror) står inför en ny mycket intressant säsong på banan – men börjar också fungera som avelshingst redan i år.

Ett begränsat antal ston

Don Fanucci Zet kommer finnas tillgänglig på den svenska marknaden för ett begränsat antal ston, skriver Zet Stallions på sin hemsida. Med fryst sperma räknar man med att hingsten kan betäcka 30–50 ston under säsongen, utöver Stall Zets egna. Priset är satt till 5000 kronor vid bokning och 55 000 kronor vid levande föl.

Ett av de ston som kommer få stifta bekantskap med Don Fanucci Zet under dennes första säsong som avelshingst – blir Delicious. Stallets stjärnsto som slutade tävla 2017 har en tidigare avkomma i form av Heavenly Zet (e. Daley Lovin) som föddes i fjol. Delicious betäcktes förra året med Propulsion men blev aldrig dräktig.

– Jag har haft en tanke om att någon gång få testa Don Fanucci Zet på Delicious och se hur bra det kan bli. Nu dök möjligheten upp tidigare än planerat och då tar vi den, säger Daniel Redén på Zet Stallions.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Vincennes: Äntligen fullträff för rejäl Green Grass

Vincennes: Äntligen fullträff för rejäl Green Grass

Efter tre raka diskningar fick Green Grass äntligen visa sig på styva linan. Sébastien Guaratos fina femåringssto var riktigt rejäl när hon plockade hem torsdagens Prix Jean le Gondiec på kolstybben.

Green Grass (e. Bold Eagle) har sin hittills största seger då hon som treåring tog hem Critérium des Jeunes men hon slutade också som runner-up i höstens Grand Prix de l’UET. Vintermeetinget hade dock inte varit Sébastien Guarato-stoets bästa vän hittills efter att i sina tre senaste starter ägnat sig åt galopper. Vid torsdagens femåringsmöte för ston, Prix Jean le Gondiec visade dock märren sig från sin bästa sida igen.

Avgjorde på rejält sätt

Goldy Mary, tvåan från Critérium Continental, var först framme och tog ledningen med Green Grass klistrad i rygg. Efter blygsamma 1.17 första 1200 skulle det gå fortare andra halvan av loppet. Det såg Mathieu Mottier till när han vred ut Green Grass i dödens och satte press. Ledarparet lämnade övriga motstånd helt åt att göra upp om tredjepriset, men över upploppet talade Green Grass styrka segerspråk och Bold Eagle-dottern avgjorde mycket lätt. Vinnaren klockades till 1.14,1 över 2700 meter och kammade hem 45 000 euro i förstapris.


Décoloration övertygade stort

Svenska Wild Love, i träning hos Anders Lindqvist, var betrodd i torsdagens Quinté-lopp men hade inget med utgången att göra. Efter en dryg inledning i spåren kunde Wild Love krypa ned i fjärde par invändigt men mattades till slut och kom i mål sist av de felfria. Segern i loppet till favoritspelade Décoloration (e. Prince d’Espace) som följde upp sin tredjeplats i Pris Helen Johansson med en seger, efter att för Tony le Beller till slut vunnit överlägset på noteringen 1.12,7/2700. Förstapriset var värt 30 150 euro.

Här kan du se Green Grass seger @Equidia:

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inför: Prix de France
Nästa nyhet
Inför: Prix de France

Inför: Prix de France

Förra året tog Davidson du Pont revansch på Face Time Bourbon. De båda utgör förgrundsgestalterna även i årets upplaga av Prix de France. I det blott nio hästar starka startfältet hittas Aetos Kronos som en av utmanarna.

Det blir bara nio hästar, det lägsta deltagarantalet sedan 2000, som kommer till start i Prix de France när loppet körs på Vincennes den här söndagen. Det betyder dock inte att loppet inte håller hög klass. I kampen om förstapriset på 180 000 euro, hittas Frankrikes två hetaste hästar.

Nytt möte mellan franska toppar

Vi talar förstås om Face Time Bourbon och Davidson du Pont. För andra året i rad slutade duon etta, respektive tvåa senast de möttes i Prix d’Amérique. Jean-Michel Bazire jagar såklart revansch i den här helgens möte över ”korta” 2100 meter med bilstart. Den dynamiska duon möttes i just Prix de France i fjol också – då var det Davidson du Pont som drog det längsta strået.

Det svenska intresset hittas i form av Aetos Kronos. Tränaren Jerry Riordan testar fem-åringen mot det tuffa motståndet i Prix de France, efter att senast tagit en övertygande seger i Prix Bold Eagle under PdA-dagen. Noteras i övrigt bör också toppston som Bahia Quesnot, heroisk femma i Prix d’Amérique, Délia du Pommereux som var fyra i samma lopp, samt ständige storloppsdeltagaren Billie de Montfort.

Eftersom blott nio hästar kommer till start, ryms samtliga i det första ledet bakom bilen på Vincennes. Face Time Bourbon börjar dock i pole position från bricka två, medan Davidson du Pont drog åttonde och Aetos Kronos börjar allra längst ut bakom vingen.

Prix de France, 2100 auto:

1 Romanesque – Christophe Martens
2 Face Time Bourbon – Björn Goop
3 Feliciano – David Thomain
4 Billie de Montfort – Gabriele Gelormini
5 Délia du Pommereux – Eric Raffin
6 Frisbee d’Am – Anthony Barrier
7 Bahia Quesnot – Junior Guelpa
8 Davidson du Pont – Jean-Michel Bazire
9 Aetos Kronos – Franck Nivard (Jerry Riordan)


Senaste vinnarna Prix de France:

2020: Davidson du Pont – Jean-Michel Bazire
2019: Readly Express – Björn Goop
2018: Bélina Josselyn – Jean-Michel Bazire
2017: Bold Eagle – Franck Nivard
2016: Bold Eagle – Franck Nivard

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Dörren till Elitloppet är öppen för Aetos Kronos
Nästa nyhet
Dörren till Elitloppet är öppen för Aetos Kronos

Dörren till Elitloppet är öppen för Aetos Kronos

På söndag väntar en drabbning med självaste Face Time Bourbon i Prix de France. Om några månader hoppas Jerry Riordan att Aetos Kronos är en av hästarna i Elitloppet. Dörren till Solvallas storlopp lämnas på vid gavel.

Efter att ha besegrat den franska femåringseliten i Prix Bold Eagle under Prix d’Amérique-dagen är Aetos Kronos (e. Bold Eagle) den här helgen tillbaka på Vincennes för en ännu större uppgift. Svensken är en av hästarna i Prix de France, returmötet som bland annat ser Face Time Bourbon mot Davidson du Pont i huvudrollerna.

Skyldig sporten att tacka ja

Samtidigt börjar de första spekulationerna kring Elitloppet, som ligger tre och en halv månad framåt i tiden. På frågan om femåringsstjärnan Aetos Kronos kan bli en häst i vårt eget största lopp redan i år, är tränaren Jerry Riordan mycket tydlig. Kommer den rosa biljetten – blir det ja tack.

– Om du har en häst som känns bra är du skyldig sporten att tacka ja. Om du kan hjälpa till så att loppet blir spektakulärt, som hela världen vill se. Då är det viktigt att tacka ja. Annars är det ingen sport. Då har det bara nummer som du bettar på, förklarar Jerry Riordan för SportExpressen.

Aetos Kronos har hittills under sin karriär vunnit 12 av 29 starter och tjänat 7,8 miljoner kronor. I fjol segrade hästen i Kungapokalen och blev senare trea i Derbyt. Som treåring segrade han i tre lopp med en miljon i förstapris; finalen av Breeders Course, samt båda E3-finalerna.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fullt upp för Gimpanzee
Nästa nyhet
Fullt upp för Gimpanzee

Fullt upp för Gimpanzee

Gimpanzee tilldrar sig högsta intresse under sin första säsong som avelshingst. Efter att beslutet togs att låta hingsten avsluta karriären som tävlingshäst i december, har han nu blivit helt fullbokad för den här säsongen.

Efter sin tredje raka seger i Breeders Crown i höstas avslutade Gimpanzee (e. Chapter Seven) en högst framgångsrik karriär som tävlingshäst. Stjärnan, som tränades av Marcus Melander och som ägs av Courant och SRF Stable, stallades sin första säsong som avelshingst upp på Diamond Creek Farm i Kentucky. Nu meddelas att Gimpanzee redan är fulltecknad.

Blev fulltecknad direkt

– Vi är väldigt stolta över Gimpanzee som har fått full bok. Vi kan inte påstå att vi är förvånade då intresset var väldigt stort kring honom redan förra året, säger Sabine Kagebrant som är vd för Courant till Travronden.

Gimpanzee vann under sin karriär på tävlingsbanan 25 av 34 starter och tjänade cirka 23 miljoner kronor. Hingsten har under denna första säsong varit tillgänglig för 80 ston och prislappen sattes vid 30 000 dollar. Bland de ston som i år ska betäckas med hingsten finns svenska toppmärrar som Tamla Celeber, Dibaba och Pasithea Face samt amerikanska unghästgiganten Mission Brief.

Läs även: Så blir framtiden för Gimpanzee

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Sluttävlat för Galactica

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson