Davidson du Pont lämnade rätt besked

Är det Davidson du Pont som är den stora utmanaren till Face Time Bourbon i Prix d’Amérique även i år? Jean-Michel Bazire-stjärnan gav det formbesked som tränaren nog ville ha då han på löpningsrekord säkert speedade till segern i söndagens genrep Prix de Belgique.

Davidson du Pont (e. Pacha du Pont) var i fjol tvåa i Prix d’Amérique och fick sedan sin revansch i Prix de France. Hittills i vinter har åttaåringen från Jean-Michel Bazires stjärnspäckade stall inte övertygat fullständigt, men kanske är hästen nu där tränaren vill ha honom inför det stora slaget. Davidson du Pont tog en säker favoritseger när det klassiska genrepet Prix de Belgique avgjordes på Vincennes.

Davdison avgjorde säkert i spurten

Loppet avverkades i högt tempo där det var Looking Superb som ur nedförsbacken tog kommandot. Denne hade dock gjort sitt då norske landsmannen Moni Viking av Pierre Vercruysse forcerades fram i sista kurvan, skaffade sig greppet och kom in på upploppet i ledningen. En kortvarig sådan skulle det visa sig; i spåren hade Délia du Pommereux gått starkt och i släptåg i ryggen – Davidson du Pont.

Davidson du Pont, som bjudits en fin resa i andraspår och ryggar, fick nu spela ut sin fulla speed den sista biten och fångade för segern mycket lätt in duktiga Délia du Pommereux. Vinnaren, som belönades med ett förstapris på 49 500 euro, klockades till 1.12,0/2850 meter, vilket var en rejäl putsning av det löpningsrekord som Bélina Josselyn satte i fjol.

Vitruvio kom aldrig till start

Prix de Belgique utgjorde också den sista chansen att kvala in till Prix d’Amérique två veckor senare, men i praktiken delades inga nya biljetter ut. Davidson du Pont hade sin plats redan säkrad på sin höga prissumma, medan tvåan Délia du Pommereux och trean Moni Viking redan tidigare hade sett till att kvala in som treor i Prix de Bourgogne respektive Prix du Bourbonnais.

Italienske toppen Vitruvio skulle i loppet ha gjort första starten i regi Jean-Michel Bazire men blev struken tidigare under dagen, på grund av att vaccinations-intygen inte var i ordning.

Billie de Montfort vann klungspurten bakom topptrion och gav ett fortsatt fint besked inför kommande start i Prix d’Amérique. Oturen för Fakir du Lorault fortsatte; hästen galopperade bort sina chanser på frammarsch ur den sista kurvan.


Lätt för In the Money när favoriten felade

Ett spännande sällskap treåriga hingstar gjorde upp i Prix Maurice de Gheest och såg Italiano Vero, som kom med fem raka, som stor favorit men när denne galopperade bort sina chanser på den sista bortre såg Thierry Duvaldestin chansen med sin In the Money (e. Cristal Money). Duvaldestin körde till, tog över ledningen och In the Money försvarade sig sedan säkert över upploppet för segern värd 45 000 euro på nya löpningsrekordet 1.15,3/2700 meter. Adrian Kolgjinis Aquarius Face, körd av Björn Goop, var med i loppet men fick se sina chanser gå upp i rök direkt i en inledande galopp.

Se Prix de Belgique här @Equidia:

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Urstark Pacific Face

Urstark Pacific Face

Fram mot dödens och full press. Pacific Face stod ändå pall för uppvaktningen. Giuseppe Lubranos ångvält imponerade stort när han ordnade lagerkransen i Arvid Stjernswärds Minne på Jägersro.

Åbytränaren Giuseppe Lubrano har sin reklamhäst i nioårige Pacific Face (e. Igor November). På lördagen svarade den vrålstarke valacken för en femstjärnig insats då han trots ett stenhårt lopp ändå säkert tog hem segern i klassiska Arvid Stjernswärds Minne på Jägersro.

Satte press utvändigt om ledaren

Ledande Slide So Easy, som svarat ut favoriten Gareth Boko i den initiala körningen, fick det inte lätt när Lubrano tog sats och landade i dödens efter ett varv. Pacific Face gav ledaren ordentlig massage och medan den senare slutligen gav slaget förlorat vid ingången av sista kurvan fortsatte Pacific Face att ånga på. Björn Goop kastade loss Nadal Broline genom svängen och såg ut att kunna hota, men förvisades säkert av benhårde Pacific Face som till slut vann lätt på 1.14,0a/2640. En seger som var värd 150 000 kronor.

Bakom var det jättestänkaren Thunder Peak som efter en rapp spurt snuvade Nadal Broline på silvret. Gareth Boko blev fast för länge bakom den tröttnande ledaren och kom i mål som femma med krafter i behåll.


Night Brodde lämnade motståndet

Conrad Lugauer fick i stället segern i Silverdivisionen. Night Brodde (e. Up And Quick) hade mindre lekstuga i näst högsta klassen. Sexåringen redde ut det luriga fjärdespåret i volten med beröm, kom direkt till ledningen och hade därmed avgjort direkt. Night Brodde stack ifrån konkurrenterna genom den sista kurvan och vann i spänstig stil på 1.12,9/2140.


Glimma Blixten skräll i lägsta klassen

Klass 2-försöket var en galoppfylld historia, men en som höll sig i rätt gångart var Glimma Blixten (e. One too Many) som stod för ett rejält rens, framförd av Jörgen Sjunnesson. Vinnaren hittade andra par utvändigt 800 kvar och kunde dröja till upploppets början före attacken sattes in. Glimma Blixten avgjorde säkert till seger på 1.13,4a/1640. Jägersros Sven-Erik Andersson tränar.


Kolgjini-knall i stayerloppet

Oväntad utgång även i Januaristayern. Adrian Kolgjini hittade bra igenom med Eclipse Am (e. Ready Cash) och hittade tredje utvändigt men valde att smyga ned på innerspår på sista bortre. Fritt spelrum i sista sväng och attack in på upploppet. Ledande Ornello kämpade emot helhjärtat men i sista steget var det Eclipse Am som fick nosen först. 1.15,2/3180 noterade segraren.


Stenhård Alhambra Mail trots dödens

Riktigt rejäl insats av Magnus Dahlén-tränade Alhambra Mail (e. Nad Al Sheba) i Diamantstoet. Med Ulf Ohlsson vid tömmarna fick den femåriga italienskan arbeta utvändigt om ledande Velegance och såg kanske ut att vara avhängd i sista kurvan, men skenet bedrog. Alhambra Mail jobbade sig tillbaka och plockade starkt ned ledarinnan kort före mål. En seger som togs på 1.13,6a/2140.


Cargo Door direkt för Riordan

Sjuårige Cargo Door (e. Gigant Neo) gjorde sin första start för Jerry Riordan och det uppdraget kunde inte ha slutat bättre. Magnus A Djuse letade valacken till ledningen direkt och därefter var det fast forward mot upploppet; Cargo Door höll säkert undan för den avslutande uppvaktningen. Vinnaren tog sig över mål på 1.13,9a/2140 meter. Favoriten Emilion gjorde bort sig med galopp i ett tidigt skede.


Äntligen satt den, Taxi Out!

Äntligen, kan man verkligen säga för Taxi Out (e. Scarlet Knight). Femåringen i träning hos Ola Karlsson fick vänta till karriärens 42:a start före han fick sin första seger – men då kom den i ett Klass 1-försök. Taxi Out fick täten då ledande Don Cash gick över i galopp och höll sedan den positionen till mål, sedan den på upploppet tufft utmanade M.T. Oscar också ägnat sig åt fel gångart. Skrällkusk igen var Jörgen Sjunnesson. Ekipaget klev över mål på 1.13,4a/2140.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
De kan bli Årets Häst
Nästa nyhet
De kan bli Årets Häst

De kan bli Årets Häst

Diana Zet, Eagle Eye Sherry, Hail Mary eller Moni Viking? Det är kvartetten som tampas om titeln Årets Häst vid den stundande Hästgalan. Du kan börja rösta på din favorit.

Det är den 6 februari som årets Hästgalan hålls. En tillställning som i år får avgöras med fokus på en tv-sändning. De nominerade i sju kategorier presenterades under fredagen och på lördagen fick vi även kandidaterna som kan föräras det finaste priset – Årets Häst.

Daniel Redéns fyraåringsdrottning Diana Zet, Björn Goops ett år yngre Oaks-vinnare Eagle Eye Sherry, den fenomenale Derby-vinnaren Hail Mary och Moni Viking, som segrade såväl i Harper Hanovers lopp som Åby Stora Pris – är hästarna som blivit nominerade.

Rösterna från Svenska Hästsportjournalisters Klubb (50 procent) räknas samman med rösterna från det svenska folket (50 procent). Här kan du rösta.

Nominerade till Årets Häst:

Diana Zet
Eagle Eye Sherry
Hail Mary
Moni Viking

Läs även: Nominerat till Hästgalan

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Power i Paris
Nästa nyhet
Power i Paris

Power i Paris

Power trivs prima i Paris. Ännu en gång grejade Robert Berghs adept en storseger på Vincennes. En stark avslutning i vida spår resulterade i en överraskande segern då femåringsbataljen Prix de Croix avgjordes.

Aetos Kronos var nog den ur den svenska trion som det fanns störst förhoppningar på när Prix de Croix kördes i den parisiska snöyran på lördagen. Loppet slutade också i svensk seger – men det var Power (e. Googoo Gaagaa) som stod för succén. Efter att i höstas vunnit Grand Prix de l’UET var han nu tillbaka i sin första start som femåring och ordnade guldet efter en mäktig avslutning.

– Man är väl aldrig förvånad med Power, men vilken dag. Vi hade varit tacksamma om han varit bland de tre, men han är alltid unik den här hästen och Eric Raffin körde också ett fantastiskt lopp. Luckan till Prix d’Amérique har väl öppnats nu i alla fall, det kan jag vara ärlig att säga. Kanske, kanske, vi får fundera lite till, sa Robert Bergh i ATG Live.

Avslutade starkast i spåren

Eric Raffin ersatte tränare Robert Bergh i sulkyn bakom Power som länge låg placerad långt bak i fältet. Fortfarande mitt i sista kurvan var vinnaren sist i klungan, men efter en rykande avslutning i vida spår över upploppet hann Power fram för segern värd 45 000 euro. Spelad till 16 gånger på den franska toton vann Power före Gelati Cut som avslutade sylvasst på innerspåret efter sen lucka. Trea i mål Goldy Mary, senast runner-up i Critérium Continental. Power vann på 1.16,2/2850 meter.

Aetos Kronos, som kördes av Jean-Michel Bazire, tog sin snabbt fram utvändigt ledande Go On Boy när man drog in genom sista kurvan, men mattades över upploppet och slutade nere i slagna fältet. Nämnde Go On Boy hade fortsatt greppet när man nådde målrakan, men slog oturligt över i galopp. Johan Untersteiner-tränade Guzz Mearas kom i mål som fyra och placerade sig därmed före PdA-genrepade Critérium Contiental-vinnaren Gu d’Héripré som provade i spåren genom sista kurvan men inte riktigt kunde blanda sig i segerstriden.


Inoubliable krossade motståndet

Philippe Moulin har ett riktigt lovande treårssto i Inoubliable (e. Prodigious). Med Jean-Philippe Dubois vid spakarna noterades talangen för sin tredje raka på Vincennes när hon tog hem Grupp 2-loppet Prix Gélinotte. Och det var på mycket rejält vis som hon tillskansade segern; Inoubliable forcerades snabbt fram mot dödens med kilometern kvar och avgjorde därifrån mycket lätt. Segern togs på 1.16,3/2700 meter och var värd 45 000 euro. Överraskningarna Idylle à Vie och Idéal du Chene var tvåa, respektive trea. Favoriten Cindy Truppo galopperade på frammarsch i sista sväng.

Se Prix de Croix här @Equidia:

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Franska toppkuskar ställer in - efter positivt covid-test
Nästa nyhet
Franska toppkuskar ställer in – efter positivt covid-test

Franska toppkuskar ställer in – efter positivt covid-test

De franska toppkuskarna Franck Nivard och David Thomain tvingas ställa in den närmaste tiden. Det sedan de bekräftats att ha testats positivt för covid-19.

Under fredagen blev det kuskändringar på samtliga av David Thomains styrningar på Vincennes. Senare bekräftade franska medier att kusken lämnat ett positivt covid 19-test. Därefter meddelades även att Franck Nivard också tvingas ställa in sina åtaganden i helgen, med samma orsak.

Nivard och Thomain ersätts

Franck Nivard skulle bland annat ha kört Prix d’Amérique-klare Gu d’Héripré i lördagens möte med Aetos Kronos och Power i Prix de Croix. Här blir Nicolas Ensch ny kusk. David Thomains styrning Feliciano i söndagens Prix de Belgique får nu David Békaert i sulkyn.

Tidigare i veckan införde det franska travförbundet Le Trot skärpta restriktioner för kuskar i de franska loppen sedan man då misstänkt att flera kuskar kan ha tävlat trots att de varit smittade. Från och med söndag måste alla deltagande kuskar kunna visa upp ett negativt covid 19-test.

Läs även: Kuskar in Frankrike måste visa negativt test

 


Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nominerat till Hästgalan

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson