Davidson du Pont aktuell för nordiska storlopp

Ett formbesked i Grand Critérium de Vitesse på söndag för Davidson du Pont och den franske toppen skulle kunna bli aktuell för skandinaviska storlopp. Jean-Michel Bazire har inte avskrivit lopp som Paralympiatravet och Oslo Grand Prix.

Davidson du Pont (e. Pacha du Pont) tillhör Frankrikes absolut största stjärnor och slutade, liksom i fjol, tvåa efter Face Time Bourbon i Prix d’Amérique. Efter att ha ägnat sig åt galopper i både Prix de France och Prix de Paris jagar han på söndag revansch i Grand Critérium de Vitesse.

Kan bli aktuell för nordiska lopp

Söndagens sprinter på Rivieran markerar i regel startskottet för den europeiska storlopps-säsongen och i en intervju med Paris-Turf lämnar tränaren Jean-Michel Bazire en dörr öppen för att Davidson du Pont kan bli aktuell för några av våra största lopp i vår och sommar.

– Om Davidson du Pont skulle briljera i Critérium de Vitesse blir det automatiskt som ett ”wild card” till de största nordiska loppen. Jag tänker nödvändigtvis inte på Elitloppet för hästen, men kanske Oslo Grand Prix och Kymi Grand Prix som exempel. Sedan har vi även Paralympiatravet men det körs i ungefär samma tid som Prix de l’Atlantique. Om min häst skulle tävla ute i Europa, kommer jag att anlita Jos Verbeeck som kusk, säger Jean-Michel Bazire till Paris-Turf.

Comeback i april för Cleangame

Noterbart i sammanhanget är att Paralympiatravet i år är framflyttat i schemat och avgörs tillsammans med pokalfinalerna den 8 maj. Enghiens storlopp Prix de l’Atlantique körs den 24 april.

För Paris-Turf berättar den franske supertränaren också att en annan av stallets giganter, Cleangame, snart är redo och spekulerar i om Prix Jean Riaud den 17 april kan bli hästens comeback. Blé du Gers, som i fjol tävlade med framgång i Norden och bland annat vann Oslo Grand Prix, ska återvända till stall Frode Hamre inom kort och där ansluta med Bel Avis. Däremot väntar för segerstaplande valacken Dorgos de Guez en fortsatt matchning i Frankrike.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Spännande objekt vid Courant och Bloodstock-auktion

Spännande objekt vid Courant och Bloodstock-auktion

Fölston, starthästar och två betäckningar i den fullbokade Greenshoe. Courant och Am Bloodstock erbjuder intressanta objekt på helgens auktion.

Auktionssajten Travera håller i lördagens nätauktion där det är Courant och Am Bloodstock som säljer ut tjugo spännande objekt. Dessa inkluderar dräktiga fölston och fölstoprospekt samt tvååringar och redan färdiga starthästar.

Två betäckningar i Greenshoe

Bland de fölston som säljs hittas till exempel Extraordinare (e. Duke of York) som är dräktig med Charly du Noyer. Hennes tidigare avkomma Informed Am (e. Bold Eagle) blev tredje dyraste objekt vi Kolgjini Sales 2019 då han ropades in för en miljon kronor.

Vid lördagens auktion säljs också två betäckningar i högintressante avelshingsten Greenshoe som tidigt blev fulltecknad. Auktionen startar på lördag klockan 19.15.

Till salu vid Courants auktion:

Alegria Am, dräktig med Fourth Dimension
Almondi Am, dräktig med Infinitif
Elite des Molles, ej dräktig
Exit Light, dräktig med Cruzado dela Noche
Extase d’Inverne, dräktig med Cruzado dela Noche
Extraordinaire, dräktig med Charly du Noyer
Halloween Am, ej dräktig
H.G.H. Am, fölstoprospeket
Imagine Am, fölstoprospekt
Nirvana Grif, dräktig med Greenshoe
Noblesse Kronos, ej dräktig
Primrose Kronos, dräktig med Greenshoe

Gladiator d’Am, starthäst
Hollywood Wildcat, starthäst
Hoop of Colour, starthäst
Hula Hula Sisu, starthäst

Javeline Jaune, tvååring e. Bold Eagle
Jazzlyne, tvååring e. Django Riff
Jessie’s Girl, tvååring e. Raja Mirchi
Jorinda, tvååring e. Centurion ATM

Greenshoe, betäckning 2021
Greenshoe, betäckning 2021

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Critérium de Vitesse för Étonnant - men inte Harper Hanovers
Nästa nyhet
Critérium de Vitesse för Étonnant – men inte Harper Hanovers

Critérium de Vitesse för Étonnant – men inte Harper Hanovers

Från extremstayer till klassisk sprinteruppgörelse. Prix de Paris-skrällen Étonnant är en av hästarna som visar intresse för söndagens Grand Critérium de Vitesse. Däremot kommer fransmannen inte att vara med i Harper Hanovers lopp.

Étonnant tog en lika överraskande som övertygande seger när han nyligen vann Prix de Paris. För Richard Westerinks tanks väntar den här helgen en helt annan uppgift. Hästen är en av 23 som står kvar som preliminärt anmälda till Grand Critérium de Vitesse när anmälningarna stängdes under måndagen.

Säger nej till Harper Hanovers

Efter segern i Prix de Paris blev Étonnant en stekhet kandidat för miljonloppet Harper Hanovers som körs under Elitloppshelgen – men tränaren avböjer. Däremot har han förhoppningar på att få med Frisbee d’Am i Elitloppet samma helg. Han är också en av de som siktar mot start i söndagens lopp.

– Vi kommer inte vara med i Harper Hanovers med Étonnant. Svensk voltstart är något annat än den franska och jag är helt enkelt rädd att han skulle galoppera. Däremot har vi inte fått någon inbjudan till Elitloppet med Frisbee d’Am, men det hoppas jag att vi kan få. Självklart är jag medveten om att hästen i så fall måste visa sina kvaliteter för att bli inviterad till ett så prestigefyllt lopp, säger Richard Westerink till Paris-Turf.

Nytt försök för Davidson du Pont

Ett antal namnkunniga hästar finns med i listan till söndagens säkra vårtecken i Cagnes-sur-Mer. Jean-Michel Bazire spänner bågen ytterligare en gång med Davidson du Pont som i sina två senaste starter galopperat i Prix de France respektive Prix de Paris. Med bland intressenterna är också just Prix de France-vinnaren Délia du Pommereux och Prix de Cornulier-segraren Bahia Quesnot. Det samma gäller för italienska toppnamnet Vivid Wise As.

Från svenskt håll märks i anmälningslistan både Unique Juni och Wild Love, liksom den i Sverige födde Alcoy och norska stoet Calina. Den definitiva startlistan blir klar på torsdag.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Takter öppnar Elitlopps-dörren med Manchego
Nästa nyhet
Takter öppnar Elitlopps-dörren med Manchego

Takter öppnar Elitlopps-dörren med Manchego

Manchego är drömhästen i årets Elitloppet. Tränaren Nancy Takter öppnar dörren för en resa till Solvalla på vid gavel. Utvecklingen de närmaste månaderna får utvisa om det blir verklighet – och om pandemin ger sin tillåtelse.

I höstas avslutade hon egentligen karriären. Men några månader senare kom beskedet att Manchego (e. Muscle Hill) skulle fortsätta tävla en säsong till. Med ens dök förhoppning-arna att det amerikanska superstoet skulle vara ett ämne för Elitloppet upp. I en längre intervju med kanadensiska Trot Insider berättar tränaren Nancy Takter att planen är att försöka göra resan till Solvalla.

Vi har ännu gott om tid

– Jag antar vi får se hur de kommande månaderna utvecklas. Elitloppet är inte förrän i slutet av maj och vi har ännu gott om tid. Vi kommer antagligen att köra kvallopp med henne första halvan av april. Hon är väldigt lätt att handskas med; hon behöver bara några ”qualifiers” och sedan är hon redo, säger Nancy Takter till Trot Insider.

Manchego har haft en enastående karriär i Nordamerika hittills och tjänat över 23 miljoner kronor. I höstas noterades hon för en historisk tredje raka i Breeders Crown. Nu hoppas alltså kretsen kring stoet, som satt flera världsrekord, att man ska kunna förverkliga drömmen om Elitloppet. Ett lopp som ingen USA-tränad häst vunnit sedan Jimmy Takter och Moni Maker gjorde det 1998.

Det handlar inte om pengarna

– Elitloppet är en prestigesak. Det handlar inte nödvändigtvis om pengarna, för hon har nog mer att tävla om här hemma och man måste alltid ha i tanke att det krävs återhämtning när man väl kommit tillbaka från en sådan resa. Det innebär en risk, men det är också så att om man har en häst som kan åka dit och har chans att vinna, så är det fantastiskt. Det är sådant som särskiljer hästar. Moni Maker och Mack Lobell; amerikanerna som åkt dit och lyckas, de är inte många.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Face Time Bourbon tillbaka till sommaren
Nästa nyhet
Face Time Bourbon tillbaka till sommaren

Face Time Bourbon tillbaka till sommaren

Face Time Bourbon rundade av vintermeetinget med ännu en grandios seger. Efter att ha tagit sin tredje raka seger i Prix de Sélection blir det nu avelsarbete på heltid för supertravaren. Comebacken är planerad till slutet av juni.

Efter att ha fått se sig slagen i Prix de France, återvände Face Time Bourbon (e. Ready Cash) med stor stil till Vincennes vinnarcirkel när han på lördagen var överlägsen i Prix de Sélection. För övrigt den tredje raka i loppet för hästen som här tog karriärens 30:e seger och passerade 2,8 miljoner euro insprunget totalt i karriären.

Vincennes – sedan sikte mot Belgien

Därmed avslutas också tävlingssäsongen för Face Time Bourbon. Hästen har figurerat bland de som varit preliminärt anmälda till Grand Critérium de Vitesse som körs på söndag, men man står fast vid den ursprungliga planen och kommer inte att vara med där. Face Time Bourbon återvänder till tävlingsbanan runt midsommar då han ska försvara sin titel i Prix René Ballière på Vincennes.

– Nu blir det avelsarbete framöver för hästen. Det blir skönt för honom att få ta det lite lugnt ett tag. Han kommer att återvända till tävling i slutet av juni, i Prix René Ballière och efter det i augusti tar vi sikte mot Grand Prix de Wallonie, säger Sébastien Guarato till Paris-Turf.

Läs även: Face Time Bourbon överlägsen

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Vernissage Grif övertygade stort i årsdebuten

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson