Dags för första E3-finalerna

Treåringarna hamnar i fokus kommande lördag när årets båda första E3-finaler avgörs på Bergsåker. Dessutom bjuder banan på ett nytt möte mellan Odd Herakles och Månprinsen A.M.

Med 950 000 kronor till vinnarna i respektive final är lördagens finaler i E3 över medeldistans två av årets första riktigt stora test för den treåriga kullen. Bergsåker är skådeplatsen för talangernas kamp. I klassen för hingstar och valacker var det kanske Global Badman som imponerade mest i kvalen, men han kommer utmanas av övriga försöksvinnare Global Bookmaker och Despot Power, samt tuffingar som Uppfödnings-vinnaren Revelation, Maestro Zon och Selected News.

Favorittrycket i E3-finalen för ston kan hamna på Loaded Maria. Markus B Svedbergs mycket lovande treåring är ännu obesegrad i sina fem starter hittills. Toppstammade Barbro Kronos, fina Florist och övriga försöksvinnare Finland och Chablis Ribb är några ur gänget som utmanar.

Månprinsen vs Odd Herakles

Finalen i Kallblodsdivisionen bjuder på ett riktigt toppmöte. Månprinsen A.M. är tillbaka efter att senast ha slutat tvåa i Elitkampen. Stjärnans baneman då, Odd Herakles, står återigen för stenhårt motstånd. Den norske kallblodskungen har därefter också vunnit Alm Svartens Äreslopp på norska rekordet 1.18,4. Dessutom kryddas loppet med namn som Tangen Haap och Pydin.

Här är startlistorna:

E3 final, hingstar och valacker, 2140 auto:

1 Global Bookmaker – Mattias Djuse
2 Global Badman – Daniel Wäjersten
3 Despot Power – Kim Eriksson
4 Maestro Zon – Örjan Kihlström
5 Vici Volantes – Ulf Ohlsson
6 Jeppas Unplugged – Kaj Widell
7 Selected News – Torbjörn Jansson
8 Zack Bris – Oskar Kylin-Blom
9 Revelation – Per Nordström
10 Fire Piston – Rikard N Skoglund
11 Furies Rain – Johan Untersteiner
12 Natorp Bo – Erik Adielsson


E3 final, ston, 2140 auto:

1 Florist – Kevin Oscarsson
2 Chablis Ribb – Leif Witasp
3 Loaded Maria – Markus B Svedberg
4 Finland – Janne Korpi
5 Barbro Kronos – Erik Adielsson
6 Bank Wise As – Ulf Ohlsson
7 Joy Alissa – Fredrik Linder
8 Diones Smaragd – Daniel Wäjersten
9 M.T. Perette – Mattias Djuse
10 Globalizer – Stefan Persson
11 Honey Mearas – Johan Untersteiner
12 Malva Ha – Örjan Kihlström


Kallblodsdivisionen final, 2140 volt:

1 Spang Viktor – Örjan Kihlström
2 Reime Kongen – Ulf Ohlsson
2160 meter
3 Rubus – Hans Bergh
4 Guli Rubin – Jörgen Westholm
5 Demex – Viktor Kylin-Blom
2180 meter
6 Tangen Haap – Erik Adielsson
7 Odd Herakles – Tom Erik Solberg
8 Björs Frej – Jorma Kontio
9 Pydin – Ove A Lindqvist
10 Lome Diamant – Jan Ove Olsen
11 Månprinsen A.M. – Gunnar Melander
12 Granetta – Jimmy Jonsson

Läs även: E3-uttagningar: Övertygande Badman

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Knock out av Tae Kwon Deo

Knock out av Tae Kwon Deo

Tolftespår på kort distans i Gulddivisionen – ingen omöjlig uppgift för Tae Kwon Deo. Det var en ruskigt fin vinnare som Adrian Kolgjini visade upp i Kalmarsundspokalen.

Det fanns stora förhoppningar på Tae Kwon Deo i Elitloppet men en galopp i starten krossade alla drömmar redan i försöket. I Kalmarsundspokalen tog stall Kolgjinis kanontravare kvick revansch. Trots ett ”omöjligt” läge bollade femåringen med sina konkurrenter. Segern togs på det tjusiga nya löpningsrekordet 1.09,6a över 1640 meter.

Full fart framåt

– Vi trodde ju att vi hade en häst som var lite bättre än de andra, fast tolftespåret är alltid jobbigt, men det löste ju Adrian och sedan var det lugna gatan. Det fanns en anledning att vi ville vara med i Elitloppet, tyvärr fick han ju inte visa upp sig där men det kommer fler chanser, sa Lutfi Kolgjini i ATG Live.

”Sedan var det ju lugna gatan”
Lutfi Kolgjini i ATG Live

Det blev en blytung inledning för Tae Kwon Deo. Adrian Kolgjini sände direkt fram via tredjespår vilket resulterade i en vid första kurva före man efter 1.10 första 500 kom fram utvändigt om ledande Tycoon Conway Hall. Den positionen nöjde sig dock inte unge Kolgjini med – utan tryckte till för att kort senare sitta i täten. Efter den manövern spelade Tae Kwon Deo i sin egen division. Muscle Hill-sonen rusade ohotad undan för att ta en högst imponerande seger; löpningsrekordet putsades med sex tiondelar. Om drygt en månad väntar Hugo Åbergs Memorial på hemmaplan som nästa uppgift.


Lekstuga för Double Exposure

Double Exposure hade en väldigt fin uppgift i Viola Silas lopp för stoeliten och Daniel Redén-stoet behövde heller inte göra favoritspelarna besvikna. Efter att Örjan Kihlström skickat den femfaldiga miljonärskan till spets direkt var det spel mot ett mål. Une Etoile Gar synade dödens sista varvet och stod för en god insats, men var chanslös att utmana när Double Exposure studsade undan över upploppet. 1.12,7a/2140 var segertiden.


Lucky Base bara bäst i stayern

Hans Crebas jublade vid målgång i Kalmarsundsstayern. Och det var inte att undra på, hans belgare Lucky Base övertygar i den nya regin. Valacken tog sig till ledningen i första kurvan och skulle stanna där till mål. Den urstarke femåringen lättade enkelt undan med några längder över upploppet för att fastställa vinnartiden till 1.16,0/3140.


Spets och slut receptet för Ingo

Den inledande Bronsdivisionen blev en enkel match för spelfavoriten Ingo. Utrustad med sin tränare Christoffer Eriksson i jollen höll valacken som väntat upp ledningen från innerspåret och efter att ha fått styra och ställa till överkant 1.17 första varvet blev det omöjligt att passera. Hobby de l’Iton gjorde ett tappert försök från dödens, men kom aldrig ledaren i farlig närhet. Ingo vann på 1.13,9/2140.


Faststeep höll undan hela vägen

Ledningen var också vägen till framgång för O.M. Faststeep, tränad av Jägersros Per-Ola Åkesson. Erik Adielsson körde stoet till sin tredje raka i Klass 2-försöket. Femåringen fick motstå press i spets och över upploppet blev favoriten Oscar L.A. ordentligt närgången, men när den samme föll ur aktionen med hundra meter kvar blev segern säker för O.M. Faststeep. 1.12,8a/2140 var vinnartiden.


Zap ordnade segern för stall Goop

Björn Goop körde Face Time Bourbon till seger i Paris, men plockade också en vinnare i Kalmar. Carl Johan Jepson lotsade in fine femåringen Zap di Girifalco i Silverdivisionen. Här fick Man at Work en tapperhetsmedalj; tuffingen fick gå första 800 i spåren före han nådde dödens men hade ändå greppet på upploppet. Zap di Girifalco som skuggade i rygg gick dock inte att stå emot – italienaren vann lätt på snygga 1.11,6a/2140.


Untersteiner-skräll i Klass 1

Johan Untersteiner lotsade in fyraårige Quick Lane i Klass 1-försöket. Vinnaren hittade ut i andraspår på sista bortre och fann rygg på favoriten Velten Limelight som fått göra grovjobbet i dödens. Den senare höll strålande men i sista steget kunde Quick Lane sticka nosen först för en överraskande seger. 1.11,4a/1640 var återigen en fin vinnartid på Kalmars snabba underlag.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Femstjärnig Face Time
Nästa nyhet
Femstjärnig Face Time

Femstjärnig Face Time

Det var en mäktig comeback som Face Time Bourbon stod för. I första starten sedan i vintras bombade den franske superhjälten runt Vincennes för att vinna Prix René Ballière på nya världsrekordet 1.09,4.

Sébastien Guaratos Prix d’Amérique-vinnare Face Time Bourbon gjorde högintressant comeback när han på söndagen gjorde första starten sedan segern i Prix de Sélection i slutet av februari. Som vanligt var stjärnan ackompanjerad av Björn Goop i sulkyn när han gjordes till stor favorit i Vincennes storlopp Prix Réne Ballière. Och det var en enastående comeback som bjöds på kolstybben.

Lätt undan – på supertid

Det blev rejäl fart på loppet där Bold Eagle först var framme, överlämnade till Enino du Pommereux som i sin tur släppte fram Face Time Bourbon efter att första 1100 travats på 08,2. Det var dock inga farter som tycktes beröra det femåriga vidundret; ur sista kurvan stod Goop för fullt på gasen och Face Time Bourbon lämnade motståndet mycket lätt för vinsten. Det här var hästens 21:a seger i karriärens 24:e start.

Segertiden blev strålande 1.09,4a/2100 meter vilket inte bara innebar nytt banrekord för Vincennes utan också ett nytt världsrekord över medeldistans. Förstapriset i loppet var värt 62 500 euro.

Pierre Vercruysse Drôle de Jet stod för en mycket bra insats som tvåa, efter att ha gjort andra halvan av loppet utvändigt om vinnaren och kom i mål på 1.09,5. Philippe Allaire-tränade Feliciano trea efter en pigg spurt ute i banan. Bold Eagle, som vunnit loppet de fyra senaste åren och som här gjorde sin sista start på kolstybben, sågs aldrig med någon chans efter att han tidigt överlämnat ledningen.


Helgafell kungen i kullen

Åtta segrar på elva starter är resultatet för Helgafell (e. Charly du Noyer) efter att ha tagit hem även treåringarnas stormöte Prix Albert Viel. Philippe Allaire-träningen befäste sin position som ledande i kullen. Tillsammans med Eric Raffin blev uppgiften enkel sedan man tidigt tagit sig till ledningen. Den tuffaste motståndaren, Bazire-stoet Havana d’Aurcy jobbade sig fram mot dödens men orkade när Helgafell gjorde det avgörande rycket mitt på upploppet. I stället var det stallkamraten Hooker Berry som spurtade till sig silvret, bakom den klare vinnaren som klockades till 1.13,7/2700. Helgafell bättrade på bankkontot med 62 500 euro.


Hudson först på rekordtid

Prix d’Essai, som reds för treåringarna, såg Hope on Victory sätta ordentlig färg på loppet. För Benjamin Rochard satte stoet iväg i ruskig fart, lämnade fältet med många längder och passerade första 1175 meter i underkant 1.09(!). Men ju närmare mål man kom, desto tröttare blev benen på den framstormande ledarinnan. Kort före mål föll Hope on Victory över i galopp och den jagande Hudson Vedaqauis (e. Thorens Vedaquais) fick greppet – och segern. Vinnaren som belönades med 65 250 euro noterade nya löpningsrekordet 1.12,6/2175 meter. Philippe Allaire tränar segerhästen som reds av Yoann Lebourgeois.


Bazires favorit tog ned Calle

Tomas Malmqvist-tränade Calle Crown stod för en fin insats i Prix de Grosbois. Björn Goop körde den svenska hästen och bytte rygg ledaren mot dödens på sista bortre. När upploppet nåddes hade Calle Crown fått ett knappt grepp, men samtidigt fick Jean-Michel Bazire upp farten bakom loppets favorit Dorgos de Guez som var den starkaste i uppgörelsen. Säker seger på 1.11,9/2875, Calle Crown tvåa. 30 150 euro var förstapriset.


Gladys skrällde i ”Presidenten”

Prix du Président de la République var med sina 76 500 euro till vinnaren den starka tävlingsdagens högsta doterade lopp. Loppet som rids för de fyraåriga montéhästarna fick se en skräll triumfera i form av Gilles Curens-tränade stoet Gladys des Plaines (e. Opus Viervil). Mathieu Mottier styrde vinnaren till spets, drog i tuff fart och höll hela vägen före den kvickt avslutande favoriten Guide de Morgan. 1.12,5/2850 var den vassa vinnartiden.

Se Face Time Bourbons seger här:

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Guardian Angel Ås läcker vinnare på 1.08,5
Nästa nyhet
Guardian Angel Ås läcker vinnare på 1.08,5

Guardian Angel Ås läcker vinnare på 1.08,5

Anette Lorentzons stjärntravare Guardian Angel Ås visade storformen på Meadow-lands. Från spets var han överlägsen och passerade mållinjen på fina 1.08,5a.

Vid fredagens tävlingar på Meadowlands klockades Manchego till 1.08,4, vilket är den snabbaste tiden som travats hittills under 2020. Dagen senare ville Guardian Angel Ås inte vara mycket sämre – och tog hem snabbloppet på 1.08,5a. Anette Lorentzon tränar sexåringen.

Överlägsen från ledningen

Guardian Angel Ås hade sällskap av Tim Tetrick i sulkyn och duon tog sig snabbt fram för att ta över täten efter den första quartern. Från ledningen var det favoritspelade Guardian Angel Ås huvudet högre än motståndet – vinnaren stack undan med flera längder den sista biten och gick odriven över mål på den snygga segertiden. JL Cruze tvåa, fem tiondelar långsammare.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Vass spurt gav Välkyn Tuisku segern i Härmä
Nästa nyhet
Vass spurt gav Välkyn Tuisku segern i Härmä

Vass spurt gav Välkyn Tuisku segern i Härmä

De svenska bidragen sågs aldrig med chans när Power Park Midsummer Mile avgjordes i finska Härmä. Segern till trettonårige veteranen Välkyn Tuisku efter en riktigt rask avslutning.

Under namnet Nordic King har ett av kallblodssportens mest penningstinna race körts de senaste åren i finska Härmä, men sedan man fått halvera årets förstapris till 25 000 euro gavs årets upplaga titeln Power Park Midsummer Mile. Loppet avgjordes på lördagen.

Avgjorde efter vasst avslut

Jan-Olov Persson hade sänt två bidrag till loppet, men varken Smedheim Solan eller Tand Kraft kunde riktigt blanda sig i tätstriden. Bäst av blågult blev Smedheim Solan som slutade femma. I stället var det hemmahästarna som kämpade om segern och guldet till Välkyn Tuisku. Trettonåringen körd av Kimmo Taipale gjorde loppet i rygg på ledande favoriten Caijus och hittade därifrån fritt på upploppets början. I det läget hade långspurtande Evartii fått greppet – men Välkyn Tuiskus avslutning var av de vassare slaget och avgjorde precis på linjen. Båda klockades till 1.20,4a/1609.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Midsommar-Milligan

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson