Cokstile ny vinnare i Elitloppet – flyttas till Holger Ehlert

Fem månader efter att loppet körts blev Cokstile precis officiell vinnare av Elitloppet. Samtidigt meddelas från Italien att hästen nu byter tränare – till Holger Ehlert.

Norskfödde men den i Italien ägde Cokstile inkom som tvåa i Elitloppet sista söndagen i maj. Efter att målettan Propulsion på torsdagen fått samtliga sina resultat i Sverige ogiltigförklarade – står det klart att Cokstile därmed är årets vinnare av Elitloppet. En seger som gör hästen 1,5 miljoner kronor rikare.

Flyttar Cokstile till Ehlert

Cokstile har därefter flyttas till tillbaka till Italien där han tränats av Gennaro Casillo. Fram till nu. I en intervju med italienska Galoppo & Trotto berättar ägaren Renato Santese att man nu flyttar Cokstile – till Holger Ehlert. I ”paketet” ingår dessutom Chief Orlando. Ägaren säger till den italienska sajten att man inte varit nöjd med valet av kusk i de senaste starterna och att det är orsaken till tränarbytet.

Santese berättar också att nästa start för Cokstile är Gran Premio Duomo som körs i Florens nästa helg, dit för övrigt också Zacon Gio siktas. Ägaren menar också att man hoppas kunna försvara sin titel i Elitloppet nästa år. Noterbart är emellertid i sammanhanget att Solvalla tidigare deklarerat att man inte ämnar bjuda in några hästar från den kontroversielle Holger Ehlerts stall till Elitloppet.

Läs även: Utredningen: Propulsions resultat stryks

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Propulsions resultat stryks

Propulsions resultat stryks

Samtliga starter som Propulsion gjort i Sverige ogiltigförklaras. Ägarna Stall Zet får återbetala 26 miljoner kronor. Eventuella påföljder för tränaren Daniel Redén lämnas till Ansvarsnämnden att döma. Den interna utredningen påvisar bristfällighet hos Svensk Travsports hanterande av ärendet.

Två dagar efter att Propulsion passerat mål i Elitloppet som vinnare framkom uppgifterna att hästen blivit nervsnittad under sin tid i USA. Något som därmed skulle innebära att stjärntravaren aldrig skulle ha varit tillåten att tävla i Europa. Efter en utdragen process kunde Svensk Travsport under torsdagen presentera sin utredning, vid en presskonferens på Solvalla.

Nervsnittad utom tvivel

– Det står utom tvivel att Propulsion nervsnittades under 2015. Propulsion har tävlat 45 gånger i strid mot Svensk Travsports reglementen och på de starterna tjänat 26 miljoner. Det har funnits tillfällen under processen där ägaren har kunnat förstå att hästen nervsnittats, konstaterade Svensk Travsports vd Maria Croon.

Därför beslutas att Propulsions samtliga starter i Sverige ogiltigförklaras. Därmed kan exempelvis Cokstile numera titulera sig vinnare av Elitloppet i år. Propulsions ägare Stall Zet krävs att återbetala de prispengar som hästen tjänat i svenska starter – totalt lite över 26 miljoner kronor. Utredningen menar att tränaren Daniel Redén bär ansvar för att Propulsion varit startberättigad; eventuella påföljder för tränaren överlämnas nu till Ansvarsnämnden att avgöra. Ett svar väntas inom cirka en månad.

Ska återbetala 26 miljoner

– Det här medför att vi måste korrigera resultaten och återkräva prispengar från Stall Zet från de 45 starterna. De som varit efter Propulsion i resultatlistan flyttas upp ett steg. Cirka 26 miljoner kronor fördelas på andra hästägare, sa Svensk Travsports förbundsjurist Göran Wahlman och fortsatte:

– Tränaren ansvarar alltid att en häst är startberättigad och därför är det grund att yrka på ansvar för Daniel Redén, men att han inte haft uppsåt att bryta mot regelverket. Vi kommer överlämna ärendet till Ansvarsnämnden vilka påföljder som det ska innebära för tränaren.

”Redén har inte haft uppsåt att bryta mot regelverket”ST:s förbundsjurist Göran Wahlman

En avelsvärdering genomfördes på Propulsion under 2016. Då upptäcktes inga fel på hästen och han dömdes ha ett högt skattat avelsvärde. De nya uppgifterna gör nu att avelsvärderingsnämnden väljer att ogiltigförklara bedömningen. Ett beslut som kan överklagas. Däremot drabbas inte de avkommor efter Propulsion som har fötts, eller de betäckningar som redan gjorts.

– Då avelsvärderingen genomfördes 2016 fanns ingen kännedom att Propulsion varit nervsnittad och därför ska värderingen ogiltigförklaras och beslutet undanröjas. Däremot gäller fadershingstens status vid bedömningstillfället, varför alla fram till i år gjorda betäckningar har fulla rättigheter, berättade Ulf Hörnberg, vice vd vid Svensk Travsport, för avelsvärderingsnämndens räkning.

ST:s hantering bristfällig

Vid presskonferensen redogjorde Pehr Jern, som varit tillsatt som extern konsult och ansvarig för att granska förbundets hantering av importärendet gällande Propulsion.

– Utredningen visar på olika sätt att Propulsion är nervsnittad. Informationen har scannats in i sportsystemet, men de är inte direkt synliga och kräver kunskap. Men uppgifterna har funnits hos Svensk Travsport sedan september 2015, utan att det använts eller upptäckts, menade Pehr Jern och fortsatte:

– Det har funnits funktioner om hur det här ska hanteras. Regelsättningen är otydligt och bristfällig, men ingen medarbetare har begått något formellt fel. 2019 undersöktes Propulsion av utredningschefen tillsammans med en veterinär kopplad till Stall Zet. Hästen uppvisade då känsel och ärendet ansågs då avklarat. Undersökningen får anses som mycket bristfällig.

”Får anses mycket bristfällig”Pehr Jern vid presskonferensen

Ärendet lämnas nu över till Ansvarsnämnden. Svensk Travsport kommer även kontakta övriga berörda travförbund i Europa för att de ska fatta beslut om vilka konsekvenser som Propulsions starter medför i respektive travnation.

– Vi är medvetna om att det här har skadat svensk travsports rykte. Vi har en tuff tid framför oss för att uppfylla de krav som travsporten ska ställa på oss. Samtidigt möjliggör det här för förbättringar inför framtiden. Vi ska se över hur ledningsfunktionen ska se ut och fungera framöver. Något som vi hoppas vara klara med vid årsskiftet, sammanfattade Maria Croon.

Läs även: Efter beskedet: Nya vinnare i storloppen

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nya vinnare i storloppen
Nästa nyhet
Nya vinnare i storloppen

Nya vinnare i storloppen

Sedan det står klart att Propulsion blir fråntagen alla sina resultat i sina svenska starter, får också flera av våra största lopp de senaste åren nya vinnare. Cokstile står nu som årets segrare i Elitloppet och Makethemark kan tillskriva sig tre miljonlopp.

På torsdagen meddelade Svensk Travsport resultatet av den mycket uppmärksammade utredningen kring det faktum att Propulsion tävlat nervsnittad. Hästen kommer fråntas alla resultat från samtliga sina starter i Sverige. Konsekvensen av det är att det nu skrivs nya vinnare i några av våra största lopp under de senaste åren.

Cokstile vann Elitloppet i år

Propulsions sista stora seger kom i Elitloppet tidigare i år. Ett resultat som nu alltså ogiltigförklaras. Ny vinnare i Elitloppet är Cokstile, som får förstapriset värt tre miljoner kronor. Makethemark har såväl i Norrbottens Stora Pris både 2018 och 2019 samt i Åby Stora Pris i fjol, inkommit som tvåa efter Propulsion – nu kan hästen addera tre miljon-segrar till meritlistan. Kontot för Makethemark utökas därmed med 2 250 000 kronor.

Här är alla nya storloppsvinnare:

Norrbottens Stora Pris 2016, Boden: Sauveur. Förstapris: 1 miljon
Hugo Åbergs Memorial 2016, Jägersro: Mosaique Face. Förstapris: 1 miljon
Norrbottens Stora Pris 2017, Boden: Oasis Bi. Förstapris: 1 miljon
Hugo Åbergs Memorial 2017, Jägersro: Ringostarr Treb. Förstapris: 1 miljon
Norrbottens Stora Pris 2018, Boden: Makethemark. Förstapris: 1 miljon
Årjängs Stora Sprinterlopp 2018, Årjäng: Nadal Broline. Förstapris: 600 000
Hugo Åbergs Memorial 2018, Jägersro: Up And Quick. Förstapris: 1 miljon
Åby Stora Pris 2018, Åby: Readly Express. Förstapris: 2 miljoner
UET Trotting Masters 2018, Östersund: Milligan’s School. Förstapris 2 miljoner
Olympiatravet 2019, Åby: Handsome Brad. Förstapris: 1,5 miljoner
Norrbottens Stora Pris 2019, Boden: Makethemark. Förstapris: 1 miljon
Åby Stora Pris 2019, Åby: Makethemark. Förstapris: 2 miljoner
Elitloppet 2020, Solvalla: Cokstile. Förstapris: 3 miljoner kronor

Läs även: Utredningen: Propulsions resultat stryks

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Regeringens utredning: Ingen avgift på hästspel
Nästa nyhet
Regeringens utredning: Ingen avgift på hästspel

Regeringens utredning: Ingen avgift på hästspel

Marknadsavgift eller inte, har varit en diskussion sedan omregleringen av spel-marknaden för snart två år sedan. Regeringens utredare föreslår nu att inte införa någon avgift på hästspel.

Den svenska trav- och galoppsporten har sedan 1974 finansierats av det egna spelbolaget ATG men omregleringen av spelmarknaden, som trädde i kraft vid årsskiftet 2019, har inneburit att monopolet på att bedriva spel på trav- och galoppsporten avskaffades.

Regeringen har tillsatt en utredning var syftet varit att undersöka nya sätt att finansiera hästnäringen, med bakgrund i spelmarknadens nya förutsättningar. Anna-Lena Sörenson (S) utsågs till särskild utredare – och nu presenterar hon sina slutsatser i en debattartikel i Dagens Industri.

ATG en fortsatt stark ställning

– Trots att det efter omregleringen står licensierade spelbolag fritt att erbjuda spel på hästar har ATG en fortsatt mycket stark ställning med en marknadsandel om cirka 98 procent, skriver Anna-Lena Sörenson i debattartikeln.

Sörenson menar att, när nu snart två år gått sedan monopolet avskaffades, har inte intäkterna till sporten minskat. Hon skriver att ATG:s fortsatt starka ställning inom svenskt spel på hästar kommer bestå ”inom en överskådlig tid”. Mot den bakgrunden bedömer hon införandet av en marknadsavgift i Sverige inte vara försvarbar.

ST: Självklart ett tungt besked

– Självklart är det här ett mycket tungt besked för travet och hästnäringen i vårt land. Utan en modell för marknadsavgift riskerar vi att många kapitaliserar på travsporten utan att betala någon avgift, säger Svensk Travsports vd Maria Croon på förbundets sida.

Förslaget betyder därför att spelbolag inte behöver betala någon avgift till sporten och att trav- och galoppsporten kan inleda förhandlingar med andra bolag än ATG.

– När frågan om införandet av en marknadsavgift nu har utretts och avfärdats, borde förutsättningar för konstruktiva avtalsförhandlingar mellan trav- och galoppsporten och andra bolag än ATG vara mer gynnsamma, skriver Anna-Lena Sörenson i Dagens Industri.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Dubbelmiljonären till avel
Nästa nyhet
Dubbelmiljonären till avel

Dubbelmiljonären till avel

Mattias Djuse-tränade Zolly hade en stark säsong som treåring men har inte kunnat leva upp till förväntningarna i år. Nu blir det i stället avel för dubbelmiljonärskan.

Zolly (e. Zola Boko) tillhörde kullens bästa som treåring, då hon på elva starter tog fem segrar och efter att bland annat varit tvåa i en E3-final och vunnit Guldstoet tjänat drygt två miljoner kronor. Men årets säsong som fyraåring har varit problemfylld – därför får Zolly nu gå till avel. Det skriver man på tränaren Mattias Djuses hemsida.

– Zolly har både tävlingsmeriter och stam för att bli en riktigt bra fölmärr. Mormorsmor är toppstoet Delmonica Hanover. Vi har ännu inte bestämt vem hon ska betäckas med nästa vår, säger Mattias Djuse på sajten.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Dorgos de Guez infriade lätt

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson