Championat-kollen: Tre nya mästare korade

Peter Untersteiner säkrade titeln hemma i Halmstad, Jorma Kontio försvarade sig i Örebro och Ulf Ohlsson lade ett nytt championat till handlingarna på Bollnästravet.

Ytterligare tre nya champions korades i helgen som gick. Fajten i Halmstad har de senaste åren handlat om far och son Untersteiner och i år var det Peter som återtog titeln, efter att Johan vunnit de senaste tre åren. 41 segrar totalt blev det på hemma-banan under året och det var den tionde titeln i Halmstad och hans tredje championat för året. Men det kommer faktiskt att bli en till – Peter Untersteiner försvarar sin titel på Åby när banan avslutar säsongen nästa måndag.

Kontio försvarade Örebro

Jorma Kontio tog årets andra championat (tidigare Eskilstuna) när han försvarade sig i Örebro. För tredje året i följd (22 segrar under året) och den åttonde gången totalt vann han flest lopp på Närke-banan. Det kan bli fler championat för Jorma före året är över; på Romme leder han med tre segrar före Oskar J Andersson och fyra före Ulf Ohlsson.

Championat 111 för Ohlsson

Och apropå Ulf Ohlsson. Hans 111:e championat i karriären, och det femte hittills i år, kom då titeln på Bollnästravet säkrades på söndagen. 25 lopp vann han totalt i år och det var sjunde året i rad som han blev mästare på banan, den trettonde totalt. Ulf Ohlsson kommer att plocka hem, minst, ett championat till – striden på Bergsåker är redan avgjord.

I dag, måndag, avslutar Färjestad året. Där blir det ”som vanligt” med Björn Goop som mästare. På Mantorp har Carl Johan Jepson en ointaglig ledning, medan Umåker som avslutar på juldagen, får se Magnus A Djuse som ny champion.

På Solvalla är det inte helt avgjort än, men Örjan Kihlström har fem segrar till godo på Jorma Kontio inför årets sista tävlingsdag på annandagen. Axevalla avslutar på nyårsafton – och får se en duell in i det sista. Carl Johan Jepson och André Eklundh har 27-27.

Alla banchampions 2019:

Arvika: Niclas Benzon
Boden: Ove A Lindqvist
Bollnäs: Ulf Ohlsson
Dannero: Ulf Ohlsson
Eskilstuna: Jorma Kontio
Gävle: Ulf Ohlsson
Hagmyren: Ulf Ohlsson
Halmstad: Peter Untersteier
Hoting: Rikard N Skoglund
Jägersro: Joakim Lövgren
Kalmar: Kim Eriksson
Karlshamn: Christoffer Eriksson
Lindesberg: Kim Eriksson
Lycksele: Ove A Lindqvist
Oviken: Per Linderoth
Rättvik: Ulf Ohlsson
Skellefteå: Jorma Särkiniva
Solänget: Mats E Djuse
Tingsryd: Peter Untersteiner
Vaggeryd: Peter Untersteiner
Visby: Claes Sjöström
Åmål: Magnus Jakobsson
Årjäng: Magnus Jakobsson
Örebro: Jorma Kontio
Östersund: Mats E Djuse

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
PdA-test för Propulsion?

PdA-test för Propulsion?

Efter en tävlingsfrånvaro på sexton veckor – på lördag gör Propulsion comeback när han startar i Gulddivisionen på Romme. Kanske är det också ett genrep inför Prix d’Amérique?

Nio starter, fem segrar och över åtta miljoner kronor intravat är resultatet för Propulsion i år. Men det kommer mera. Vid Rommes STL-tävlingar på lördag är den Daniel Redén-tränade världsartisten med i startlistan igen. I sin första start sedan segern i UET Trotting Masters-finalen i början av september, går ”Proppen” ut i omgångens Guld-divisionen som också är Super Lights lopp.

Fjärde raka starten i PdA?

Propulsions comeback, får man antaga, blir också en värdemätare inför en möjlig ny resa till Paris och start i Prix d’Amérique en månad senare. Propulsion har varit med i ”världens tuffaste travlopp” de tre senaste gångerna med bronset från 2018 som bästa placering.

Det blir i vanlig ordning Örjan Kihlström som kör Propulsion på Romme. Bland mot-ståndarna hittar vi Zenit Brick och On Track Piraten – den senare besegrade Propulsion i exakt samma ”genrep” förra året.

Här är startlistan:

Super Lights lopp, 2640 auto:

1 On Track Piraten – Hans R Strömberg
2 Snowstorm Hanover – Jorma Kontio
3 Mymanyyouare – Göran Antonsen
4 West Wing – Oskar Kylin-Blom
5 Michelangelo Ås – Carl Johan Jepson
6 Propulsion – Örjan Kihlström
7 Rokkakudo – Ulf Ohlsson
8 Order to Fly – Per Lennartsson
9 Super Zantos – Ante Lisell
10 Zenit Brick – Mika Forss

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Face Time Bourbon - efter dramatik
Nästa nyhet
Face Time Bourbon – efter dramatik

Face Time Bourbon – efter dramatik

Critérium Continental fick en högdramatisk upplösning. Campo Bahia hade greppet in på upploppet – då hästen plötsligt kastade sig i galopp. Det resulterade i en enkel viktoria för den stora favoriten Face Time Bourbon. Björn Goop tog en ny stor seger på Vincennes.

Söndagens Critérium Continental för fyraåringarna på Vincennes handlande på förhand nästan bara om den förväntade duellen mellan Face Time Bourbon och Campo Bahia. Den duellen fick dock sitt snöpliga slut vid upploppets början. Campo Bahia hade greppet mot den jagande Face Time Bourbon – då det svenska hoppet flög i galopp.

– Han blev ensam och det gick fort, han tappade rytmen en kort stund. Det var synd. För vilken prestation han gjorde; vi hade tussarna kvar och Campo Bahia brukar ju alltid gå till mål. Det är 1-0 till Face Time Bourbon nu. Prix d’Amérique? Det är ointressant för mig för hästen är inte redo för det än. Men 2021 kanske, eller 2022, sa Conrad Lugauer direkt efter loppet till ATG Live.

”1-0 till Face Time Bourbon”
Conrad Lugauer i ATG Live

Conrad Lugauer var resolut från början och höll upp ledningen med Campo Bahia från innerspåret, öppnade i spets i underkant 1.07 första 600 för att kunna sänka till 10,7 när klockan stannade vid de första 1100.

Björn Goop tog det piano från början och fann initialt tredje utvändigt med Face Time Bourbon, men kunde in på den sista bortre kliva ut i rygg på stallkamraten Follow You i tredjespår. När man nådde in i sista sväng ryckte Campo Bahia i ledningen och skaffade sig ett par längder, samtidigt fick den stora favoriten full anfallsorder av Björn Goop.

Duellen uteblev snöpligt

Campo Bahia såg kolossalt läcker ut i ledningen och hade greppet när bara upploppet återstod. En duell mot hästen som räknas som den stora favoriten inför Prix d’Amérique såg ut att vänta – då Campo Bahia alltså tappade rytmen och försvann bort i en galopp. Därmed blev uppgiften givetvis väldigt mycket enklare för Face Time Bourbon som hur lätt som helst seglade undan till segern värd cirka en miljon svenska kronor.

Därmed gick allt som planerat för Face Time Bourbon. Tränaren Sébastien Guarato har deklarerat att det inte blir några fler starter innan Prix d’Amérique om fem veckor. Dit kommer Face Time Bourbon med 18 segrar på 21 starter. Segertiden i dag blev fina 1.10,6a/2100 meter, loppets tredje snabbaste.

Flight Dynamics positiv

Bakom var det högst överraskande Flèche du Yucca som trots ett tråkigt utgångsläge kunde lägga beslag på andrapriset, tre tiondelar långsammare än vinnaren. Tredjepriset tillföll Frisbee d’Am (11,1) medan svenske Flight Dynamics (11,3) körd av Örjan Kihlström stod för en positiv insats i skymundan som femma.

Zarenne Fas var en bit framme i dödens, hamnade senare i tredje utvändigt men hade inget att sätta emot i slutfasen utan kom i mål som nionde häst. För Betting Gangster tog äventyret slut med en galopp direkt efter start, samma gångart ägnade sig franske kulltoppen Falcao du Laurma åt.

Här kan du se loppet.

Läs även: Excellent övertygade stort
Läs även: Gangster starkast i Prix de Vincennes

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Excellent övertygade stort
Nästa nyhet
Excellent övertygade stort

Excellent övertygade stort

Laurent-Claude Abrivard har kanske en joker i Prix d’Amérique-leken i form av Excellent. Femåringen övertygade stort när han lekande lätt hemförde Prix Ténor de Baune på nytt löpningsrekord. För Who’s Who blev det ett nytt platt fall på Vincennes.

Excellent (e. Real de Lou) har visat storform i sina senaste starter. Nu är den av Laurent-Claude Abrivard tränade hästen klar för Prix d’Amérique. Det efter att i händerna på Alexandre Abrivard tagit en mycket övertygande viktoria i femåringsbataljen Prix Ténor de Baune. Ett lopp som förutom ett förstapris på 45 000 euro också som bekant ger vinnaren en biljett till vinterns höjdpunkt.

Krossade löpningsrekordet

Excellent tog sig framåt först i tredjespår när man travade in över den sista bortre långsidan och klev fram för att överta ledningen från Vitruvio då tusen meter återstod av loppet. Därifrån skulle Excellent aldrig befinna sig i förlustfara. Enino du Pommereux, femma i de två tidigare B-loppen och som delade favoritskapet med vinnaren, fick dödens och såg in mot upploppet ut att kanske kunna utmana. Men när Alexandre Abrivard växlade upp bakom Excellent stod det direkt klart att så inte var fallet.

Excellent stegade i läcker stil undan med flera längder den sista biten för att fastställa segertiden till mycket snygga 1.11,6/2700, en notering som sänkte löpningsrekordet med hela 1,2 sekunder. Enino du Pommereux därmed tvåa, tre tiondelar senare.

Blytungt fall för Who’s Who

För det stora svensk hoppet Who’s Who lyckades det inte heller den här gången, i hästens tredje lopp på Vincennes under vintern. Örjan Kihlström gav sin häst en lugn start men Who’s Who kunde följa i ryggar långt bak i kön för att in i uppförsbacken tåga fram som första häst i tredjespår. Det tunga upplägget fungerade inte för svensken som var slagen redan i sista kurvan och över upploppet föll tillbaka och kom i mål sist av de felfria på 1.13,4. Också för Adrian Kolgjinis Speedy Face slutade loppet i moll; det efter en galopp kort efter start.

Svenskfödde Alcoy, i träning hos Vincent Martens, stod för en positiv insats som trea, om än på ett behörigt avstånd från vinnaren. Alcoy klockades till 1.12,2, samma notering som målfyran Vitruvio som inte räckte när det drog ihop sig till slutstrid. Stallkamraten Vivid Wise As, körd av Björn Goop, tappade mycket mark i starten men återkom starkt i vida spår för att knipa sjundeplatsen.

Här kan du se loppet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Gangster starkast i Prix de Vincennes
Nästa nyhet
Gangster starkast i Prix de Vincennes

Gangster starkast i Prix de Vincennes

Critérium des 3 Ans-vinnaren Gunilla d’Atout tog chansen att ta hem också motsvarigheten i monté, Prix de Vincennes, men kunde inte bland sig i segerstriden. I stället var det Gangster du Wallon som avgjorde säkert till slut.

Sébastien Guaratos Gunilla d’Atout vann det stora treåringsslaget Critérium des 3 Ans förra helgen och provade att ta dubbeln när hon redan den här söndagen gick ut i Prix de Vincennes, motsvarigheten i montédisciplinen med 90 000 euro till vinnaren. Det uppdraget lyckades emellertid inte.

Gunilla d’Atout, som hade Eric Raffin i sadeln, hamnade en bit ned i kön och var på stark frammarsch genom sista kurvan, men in mot upploppet ebbade krafterna ut och hon fick nöja sig med femtepriset den här gången.

Segern gick i stället till duktige Gangster du Wallon (e. Let’s Go Along) som av Benjamin Rochard placerades i andra utvändigt, gick till attack in i sista sväng och landade i dödens på Grâce de Faël som spelats till loppets knappa favorit. Grâce de Faël, som vunnit sju lopp på elva starter i år, stretade emot väl efter att ha gjort hela loppet i ledningen, men kunde inte värja sig den sista biten. Gangster du Wallon tog säkert segern på 1.14,1/2700 meter. Vinnaren tränas av Damien Lecroq.


Fado klev fram när favoriten felade

Flèche Bourbon kom till Prix Léon Tacquet med fem raka och var förstås jättefavorit, men försvann i en galopp i första sväng. Då såg Paul-Philippe Ploquin chansen bakom Julien le Mer-tränade Fado du Chêne (för övrigt fjolårets Prix de Vincennes-vinnare). Fado du Chêne stormade till ledningen och kom att hålla taktpinnen i ett stadigt grepp hela vägen till mål. Segern blev säker på 1.11,8/2175 meter, här var förstapriset 36 000 euro.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Baron Gift en vinnare igen

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson