Championat-kollen: Magnus A Djuse – yngste mästaren

Magnus A Djuse tog hand om kuskchampionatet på Umåker. Därmed blev han också den yngste kusken i Sverige någonsin att bärga en sådan titel.

När Magnus A Djuse med You Only Live Once vann årets sista lopp på Umåker, då banan avslutade säsongen under juldagen, var kuskligan redan avgjord. Totalt vann hann 21 segrar på Umåker under året – och tog därmed sitt första championat i karriären.

Magnus A Djuse, som fyller 20 år först i april nästa år, noteras därmed som den yngste mästaren på en svensk bana genom tiderna. Det tidigare rekordet hade den då 20-årige Stefan Söderkvist när han korades till champion på Dannero 1977.

Jepson på Mantorp igen

Carl Johan Jepson är en av landets flitigaste kuskar med över 200 segrar under året. I måndags säkrade han också årets första championtitel. Han försvarade sitt championat på Mantorp genom att vinna totalt 23 segrar på den östgötska banan under året. Sammanlagt var det Jepsons tionde titel så här lång i kuskkarriären.

Alla banchampions 2019:

Arvika: Niclas Benzon
Boden: Ove A Lindqvist
Bollnäs: Ulf Ohlsson
Dannero: Ulf Ohlsson
Eskilstuna: Jorma Kontio
Gävle: Ulf Ohlsson
Hagmyren: Ulf Ohlsson
Halmstad: Peter Untersteier
Hoting: Rikard N Skoglund
Jägersro: Joakim Lövgren
Kalmar: Kim Eriksson
Karlshamn: Christoffer Eriksson
Lindesberg: Kim Eriksson
Lycksele: Ove A Lindqvist
Mantorp: Carl Johan Jepson
Oviken: Per Linderoth
Rättvik: Ulf Ohlsson
Skellefteå: Jorma Särkiniva
Solänget: Mats E Djuse
Umåker: Magnus A Djuse
Tingsryd: Peter Untersteiner
Vaggeryd: Peter Untersteiner
Visby: Claes Sjöström
Åmål: Magnus Jakobsson
Årjäng: Magnus Jakobsson
Örebro: Jorma Kontio
Östersund: Mats E Djuse

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Guld igen för Silver Jossan

Guld igen för Silver Jossan

Bollnäs-amatören Simon Wall har en riktig vinstmaskin i sexåriga Silver Jossan. Efter att ha utklassat sitt motstånd även i Ess Express Minne på Umåker – tog hon nu sin nionde seger för året.

Utvecklingen för sexåriga kallblodsstoet Silver Jossan har varit enorm under de senaste månaderna. Efter att ha tagit karriärens första seger i augusti i år – har hon klivit fram som en veritabel segerstaplare. När den av Simon Wall tränade Klack Jo-dottern vid Umåkers tävlingar på juldagen återigen hade show, var det hennes nionde seger på tio starter i år.

Silver Jossan gjordes såklart till stor favorit i Ess Express Minne med 100 000 kronor till vinnaren. Med sin kusk Peter Eriksson visade hon också var skåpet skulle stå. Silver Jossan kunde inte försvara innerspåret, men hittade snart ut i dödens. Därifrån pressade hon gasen i botten 800 kvar, tog över – och försvann. Förlusten var aldrig ens nära när Silver Jossan passerade mållinjen på 1.27,3a/1640.

Narold Vox tuffast till slut

En tuffing som håller i alla väder är tioårige Narold Vox. Valacken passerade fyra miljoner kronor intjänat i karriären efter att plockat hem Varma Hästägarkannan över stayerdistans. Tåget gick 1300 kvar och med Narold Vox kunde för Mats E Djuse följa i ryggar fram till halvvarvet återstod – då den egna attacken sattes in. Fajtern skaffade sig greppet på ledande Toutre och höll ifrån sig utmanade Mellby Fog till seger på 1.15,2/2680.

Bellfaks tillbaka med besked

En stark comeback levererade Bellfaks i Kalla Hästägarkannan. Jan-Olov Persson-träningen hade inte setts på tävlingsbanan på över ett halvår men var för Ulf Ohlsson segermogen på direkten. Bellfaks stod med dubbla tillägg men tog sig fint fram i andra utvändigt, synade dödens 500 kvar och avgjorde enkelt i slutstriden på 1.26,4/2180.

Global Well Off ohotad i spets

Hanna Olofsson inledde med en skrällseger. Mr Sånna travade i tredje invändigt men kom perfekt loss ut i sista sväng och kunde avgöra väldigt enkelt. Roger Nilsson visade upp rejäla stoet Arbystir som trots ett tufft utgångsläge avgjorde i god tid före mål. Skräll också signerad Gunnel Fredriksson vars Just In Time L.A. rattades till vinst av John Östman efter en tuff slutstrid mot Blue Moon Stella. Spets och slut stavades det i Vinterbjörken – Global Well Off och Daniel Wäjersten blixtrade till ledningen direkt och var sedan aldrig hotad.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
God jul!
Nästa nyhet
God jul!

God jul!

Så har det blivit jul ännu en gång. Mycket ska hinnas med, julklappar ska slås in, öppnas och bytas. Men du kan vara lugn – Travnet ger dig en uppdatering om vad som händer i vår sport under hela jul- och nyårshelgen.

Julafton är, enligt tradition, en ledig dag. I alla fall för svensk travsport. Men hela den övriga jul- och nyårshelgen travas det på för fullt. Hinner du inte riktigt med? Travnet kommer ge dig det senaste kring vad som händer i travets värld – och tips till samtliga svenska omgångar.

Här är tipsschemat för jul- och nyår:

Umåker 25 december:
Tips publiceras: onsdag förmiddag

Solvalla 26 december:
Tips publiceras: torsdag förmiddag

Momarken, 27 december:
Inga tips

Romme 28 december:
Tips publiceras: fredag eftermiddag

Charlottenlund 29 december:
Inga tips

Bjerke 30 december:
Inga tips

Axevalla 31 december:
Tips publiceras: tisdag förmiddag

Solvalla 1 januari:
Tips publiceras: onsdag eftermiddag

redaktionen@travnet.se
Nästa nyhet
Bold Eagle mot Activated
Nästa nyhet
Bold Eagle mot Activated

Bold Eagle mot Activated

Bold Eagle ska försvara sin titel i Prix de Bourgogne och samtidigt finslipa formen inför Prix d’Amérique. En av motståndarna på söndag ser ut att bli Activated.

Det tredje av de fyra B-loppen, som ger Prix d’Amérique-platser till de tre främst placerade hästarna, är Prix de Bourgogne. Loppet körs den här söndagen, då det är fyra veckor kvar till vinterns största möte på Vincennes. 25 hästar finns kvar efter att anmälningarna stängde på måndag förmiddag.

Fältets största dragplåster ser ut att bli Bold Eagle. Han vann det här loppet inför 2017 års PdA och är också den regerande mästaren. ”Örnen”, som senast slutade tvåa i Prix du Bourbonnais, är efter den här starten tänkt att gå direkt ut i Prix d’Amérique – vilket i så fall blir hästens femte raka start i loppet.

Activated tar chansen?

Tre svensktränade hästar finns kvar i den preliminära anmälningslistan till Prix du Bourgogne. En av dem är Activated. Fredrik Wallins vassa fyraåriga sto som i år vunnit både Drottning Silvias Pokal och Stochampionatet, var tänkt att tävla i Critérium Continental men fick stå över efter en anmälningsmiss.

Anmälda är också Ringostarr Treb, som i så fall gör första starten sedan tredjepriset i Müllers i slutet av oktober. Ringostarr Treb ska avsluta sin tävlingskarriär efter Prix d’Amérique. Anmäld är även Who’s Who, men som får ses som tveksamt startade efter söndagens förlust i Prix Ténor de Baune.

Bland övriga hästar vilka aviserar start på söndag finns, återigen, PdA-mästarinnan Bélina Josselyn samt dennes redan PdA-klara stallkamrater Davidson du Pont och Looking Superb.

Startlistan blir definitiv på torsdag.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Aikio om Who's Who: "Måste vara något fel"
Nästa nyhet
Aikio om Who’s Who: ”Måste vara något fel”

Aikio om Who’s Who: ”Måste vara något fel”

Återigen blev det fiasko för Who’s Who. Den svenska stjärnan slutade sist av de felfria i Prix Ténor de Baune. Nu är frågan om det blir någon start i Prix d’Amérique.

Det vill sig inte i Frankrike för Who’s Who. När femåringen på söndagen gjorde sin tredje start på Vincennes i vinter, slutade det med ett platt fall. Svensken blev sista häst av de felfria i Prix Ténor de Baune, långt efter den vassa vinnaren Excellent.

Måste vara något fel

Tidigare har Who’s Who varit i det slagna fältet i Prix de Bretagne, medan Prix du Bourbonnais slutade med en tidig galopp. Efter söndagens insats, spekulerar tränaren Pasi Aikio om vad som kan vara fel med stallets stjärnhäst. Nu är fortsättningen i Frankrike oviss.

– Hästen var bara dålig, han såg ju seg ut redan en kilometer från mål. Det måste vara något fel på honom, så här dålig är han inte. Han var perfekt i värmningen, väldigt pigg och spänstig. Nu får vi kolla upp honom och se vad som är felet. Han måste vara på topp för att kunna tävla i de här tuffa sällskapen. Vi får se hur framtiden blir honom i Frankrike i vinter, säger Pasi Aikio till Travronden.

Läs även: Excellent övertygade stort

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Championat-kollen: Tre nya mästare korade

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson