Just nu:
10.23 Då gör Ecurie D årsdebut
09.53 Hur liten och steril är den svenska travsporten?
09.42 Ilaria Jet död – sonen Tony Gio gjorde karriärens sista start
08.30 Evaluate såld till Finland
16.05 Etonnant jätteskräll
14.05 Halmstad 28 februari: Ville vaktar bästa vinnaren!
11.11 Disco tog snabb revansch
17.08 Romme 27 februari: Jag gillar Anders och hästen framför allt!
17.07 Boden 26 februari: Höga tankar om och hos Bertilsson
09.43 Tidigare tv-profilen ny chef vid Skellefteåtravet

Celeber revansch

Pappa är Readly Express och syster den inte helt obekanta Tamla Celeber. Treårige Sidney Celeber visade att han har att brås på när han något överraskande plockade hem Kriterierevanschen på Solvalla. Roger Walmanns adept går en spännande framtid till mötes.

Kriterierevanschen var kvällens clou på Solvalla under onsdagen. Ett lopp som samlat ett koppel tuffa treåringar. Också ett ypperligt tillfälle för Sidney Celeber (e. Readly Express) att visa vad han går för. Lillebrorsan till Tamla Celeber imponerade för Örjan Kihlström.

Ledde attacken i tredjespår

Loppet kom att inledas i friskt tempo där loppets favorit Önas Prince förvisso tog hand om täten men samtidigt fick betala med 1.09 första 500 för att behålla den. Något som blev för övermäktigt sedan Revelation tagit sig fram i dödens, utövat press och slutligen knäckt ledaren in på upploppet. Bakom hade dock Kihlström lotsat fram Sidney Celeber som redan från 800 kvar hade anfört anfallet först i tredjespår.

Det till trots var Sidney Celeber den tuffaste till slut. Roger Walmann-träningen slog klorna i en tapper Revelation och höll samtidigt säkert ifrån sig Timo Nurmos-löftet Chiru den sista biten. 1.14,4a/2640 var tiden på vinnaren, liksom för övriga medaljörer. Sidney Celeber bättrade på bankkontot med 200 000 kronor och tog här tredje segern i den nionde starten.


M.T. Perette ohotad i ledningen

Revansch kan man verkligen säga att M.T. Perette (e. The Bank) tog i Oaksrevanschen. Det fina stoet från Mattias Djuses stall har funnits med i flera av de största årgångsloppen under året och var bland annat tvåa i en E3-final och senast sexa i Breeders Crown.

Den här gången blev det seger av säkraste karaktär. Djuse såg till att överta spets ur den första kurvan och sedan var det praktiskt taget bara en häst på banan. M.T Perette lättade undan in över upploppet och kunde helt ohotad gå ifrån till seger på 1.14,6a/2140. Segern värd 100 000 kronor förde hästen över en miljon intravat totalt i år.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
måndag 10:23, 01 mars

Då gör Ecurie D årsdebut

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 09:42, 01 mars

Ilaria Jet död – sonen Tony Gio gjorde karriärens sista start

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 08:30, 01 mars

Evaluate såld till Finland

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
söndag 16:05, 28 februari

Etonnant jätteskräll

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
söndag 11:11, 28 februari

Disco tog snabb revansch

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 09:43, 26 februari

Tidigare tv-profilen ny chef vid Skellefteåtravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:39, 26 februari

10 miljoner under SM-dagen

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Snart börjar barfotaförbudet

Snart börjar barfotaförbudet

Den här helgen är den sista för ett tag där landets travhästar kan gå barfota. För sjätte vintern i rad inför Svensk Travsport ett generellt barfotaförbud. Från och med den 1 december tävlar samtliga hästar på landets alla banor med skor på hovarna.

Även den här vintern inför Svensk Travsport ett generellt barfotaförbud. Något som infördes för första gången vintern 2015. Barfotaförbudet har samma utformning som de senaste vintrarna; för de tvååriga hästarna gäller barfotaförbud året runt, men för övriga inleds förbudet den 1 december och gäller därefter till och med den 28 februari. Det på Sveriges samtliga travbanor.

Alla segrande kontrolleras

Beslag på samtliga segrande hästar blir föremål för kontroller efter loppen, men stickprovskontroller genomförs också före start. Liksom tidigare kontrolleras dock samtliga hästar i STL-lopp före start. Om måldomarnämnden beslutar att en häst tävlat med ett icke godkänt beslag, fråndöms den eventuellt vunnet pris men totoresultaten påverkas inte. Om någon bryter mot förbudet vid enstaka tillfällen tilldöms tränaren 5000 kronor i böter. Sker det upprepat anmäls ansvarig tränare för Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnd.

Svensk Travsports definition av godkänt beslag:

”En sko som täcker hela bärranden, alternativt höjer hela bärranden från marken som exempelvis päronsko, flappsko eller tåöppen sko. Plastad hov eller tåsko i kombination med plastad hov är inte godkänt.”

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Seger i Frankrike för Tjacko Zaz
Nästa nyhet
Seger i Frankrike för Tjacko Zaz

Seger i Frankrike för Tjacko Zaz

Efter ett par galopper i raden var Tjacko Zaz åter en vinnare på fransk mark. Svensken som sedan en tid återfinns i Jean-Michel Bazires träning segrade säkert i Mauquenchy.

Åttaårige Tjacko Zaz, som tidigare tränats av såväl Reijo Liljendahl som Timo Nurmos och Jörgen Westholm, tävlar sedan i somras i Frankrike för Jean-Michel Bazire. Efter att vunnit sin franska debut i slutet av augusti, var det på tisdagen åter dags för fullträff.

Säker seger – före landsman

Philippe Daugeard hade uppdraget att köra Tjacko Zaz i loppet på banan i Mauquenchy, något han gjorde förtjänstfullt. Efter att ha skuggat landsmannen Niky Flax, tränad av Johan Untersteiner, i den sista kurvan avgjorde Tjacko Zaz enkelt via attack in på upploppet. Segern, som var värd 10 800 euro, togs på 1.13,7/2875 meter. Niky Flax tvåa, med en tiondel långsammare tid. Björn Goop hade två hästar med i loppet där Giant Shadow var femma, medan Ready Ribb slutade i det slagna fältet.

Här kan du se loppet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Goop vann franska storloppet - i efterhand
Nästa nyhet
Goop vann franska storloppet – i efterhand

Goop vann franska storloppet – i efterhand

Björn Goop kan tillskriva sig ytterligare en storloppsseger i Frankrike. Critérium des 4 Ans-ettan Go On Boy diskades efter ett positivt dopningsprov. Måltvåan Gunilla d’Atout är ny vinnare av loppet som kördes på Vincennes i augusti.

Det franska fyraåringskriteriet Critérium des 4 Ans avgjordes den 29 augusti och såg då Go On Boy, tränad och körd av Romain Derieux, som vinnare. Senare visade dock ett dopningsprov, som togs på Go On Boy tre dagar före loppet, spår av ett otillåtet anti-inflammatoriskt medel. Det prov som togs i samband med loppet var emellertid negativt.

Gunilla d’Atout ny vinnare

Go On Boy belades sedan med startförbud i väntan på en utredning. Den är nu klar och det franska förbundet fråntar hästen segern i Critérium des 4 Ans, skriver Paris-Turf. Ny officiell vinnare i loppet är i stället Gunilla d’Atout (e. Ready Cash) som tränas av Sébastien Guarato och kördes av Björn Goop; samma ekipage som för övrigt vann Critérium des 3 Ans i fjol. Förstapriset uppgår till 76 500 euro.

Go On Boy är nu tillåten att tävla igen och efter ett träningsjobb på Vincennes under tisdagen och meddelar Romain Derieux att hästen väntas göra comeback i december.

Läs även: Positivt dopningsprov för franske storloppsvinnaren

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Looking Superb tar sikte - mot Prix de Cornulier
Nästa nyhet
Looking Superb tar sikte – mot Prix de Cornulier

Looking Superb tar sikte – mot Prix de Cornulier

För snart två år sedan chockade Looking Superb travvärlden när han slutade tvåa i Prix d’Amérique. Men efter att han spenderat den här säsongen i skuggan, smider tränaren Jean-Michel Bazire nya planer. Norrmannen kan bli aktuell för Prix de Cornulier.

I 2019 års upplaga av Prix d’Amérique slutade Looking Superb överraskande tvåa, skördade sedan mer framgångar i Frankrike och tog sig också till final i Elitloppet. I år har dock den norske sjuåringen inte haft samma succé. Så sent som i söndags slutade han oplacerad i Prix de Bretagne och det var hästens elfte start i år, utan någon pallplacering.

Siktas mot en montédebut

Tränaren Jean-Michel Bazire har dock nya planer för norrmannen med över sex miljoner intjänat under karriären. Det är norska Trav og Galopp-Nytt som berättar att Looking Superb är tänkt att göra debut för sadel inom kort. Hästen är anmäld till montéloppet Prix Auguste Francois på Vincennes den 16 december. Även Prix Paul Buquet, som rids redan 3 december, finns i planerna.

Om allt faller väl ut i montéexperimentet kan Looking Superb därmed bli aktuell för en matchning mot världens största montélopp Prix de Cornulier som avgörs den 24 januari på Vincennes. Förstapriset i det klassiska sadelloppet är värt tre miljoner kronor.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Urlo dei Venti i comeback - gör debut för Gocciadoro

Travtips

Halmstad 28 februari: Ville vaktar bästa vinnaren!

Travtips
söndag 14.05, 28 februari
Det bjuds flera små, men ganska så trevliga startfält när Halmstadtravet agerar söndagsvärd. Flera av loppen är jämna och det går att hitta bra spel. De bästa hittar jag i eftermiddagens båda avslutande lopp. Nu tycker jag det är dags för Payet D.E. att få...
Spelredaktör Daniel Olsson
Travtips
fredag 17.08, 26 februari

Romme 27 februari: Jag gillar Anders och hästen framför allt!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
fredag 17.07, 26 februari

Boden 26 februari: Höga tankar om och hos Bertilsson

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
fredag 08.07, 26 februari

Lunch-draget Solvalla: En vinnare med Buller och Bang

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 12.28, 25 februari

Åby 25 februari: Eklundh – en trolig och den andre är lite mer rolig

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 11.41, 25 februari

Lunch-draget Kalmar: Jag fick tänka om

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
måndag 09:53, 01 mars 2021

Hur liten och steril är den svenska travsporten?

STRÄNGNÄS: Våren är redan här i Mälardalen. Vilka dagar vi haft senaste veckan. Låt oss hoppas på inte alltför många bakslag framöver vädermässigt. Bara mars ännu. Romme/STL Helt fel ute var jag när jag trodde att Romme skulle få problem med banan i lördag...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson