Just nu:
11.14 Lunch-draget Kalmar: Okej, det här draget får duga
15.17 Solvalla/Åby 20 januari: Inte övermäktigt för bästa vinnaren!
09.59 Vitruvio siktar mot Prix de France
09.09 Läget inför Prix d’Amérique
15.39 Jägersro 19 januari: Inte Steen-klart men en något försenad Juul-klapp
11.12 Lunch-draget Eskilstuna: Min dyra flamma Annie
09.12 Shocking Superman flyttas – till Robert Bergh
08.20 Björn Goop fyra i Jerringpriset
21.25 Power klar för PdA
11.58 Italienska toppar borta från Prix d’Amérique

Breeders Crown återvänder till Meadowlands

Totalt tolv finaler och sex miljoner dollar i prispengar. Breeders Crown är en av Nord-amerikas största händelser för året. Nästa år håller Meadowlands åter i värdskapet.

Breeders Crown är i Nordamerika säsongens sista stora händelse, för både travare och passgångare. Löpningsserien har under de senaste åren alternerat mellan flera olika banor. I år var det Indiana-banan Hoosier Park som var arrangörer, året före det Mohawk Woodbine i Kanada. Nu står det klart att det nästa år blir Meadowlands som arrangerar Breeders Crown.

För första gången på fem år

– Meadowlands är synonymt med championtrav. Att återfå Breeders Crown känns vettigt för alla som är involverade och är bra för branschen. Jag är glad att vi lyckades med det här, säger Meadowlands chef Jeff Gural i ett pressmeddelande.

New Jersey-banan höll i Breeders Crown senast 2016 och före det 2014. Eventuella uttagningar är planerade till 22 och 23 oktober nästa år, medan finalpassen avgörs 29-30 oktober.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
onsdag 09:59, 20 januari

Vitruvio siktar mot Prix de France

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
onsdag 09:09, 20 januari

Läget inför Prix d’Amérique

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
tisdag 09:12, 19 januari

Shocking Superman flyttas – till Robert Bergh

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
tisdag 08:20, 19 januari

Björn Goop fyra i Jerringpriset

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 21:25, 18 januari

Power klar för PdA

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 11:58, 18 januari

Italienska toppar borta från Prix d’Amérique

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 11:12, 18 januari

Gimpanzee årets travare – flest priser till Takter

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Positivt kring Cleangame

Positivt kring Cleangame

Jean-Michel Bazires superstjärna Cleangame drog på sig en skada i höstas och resten av säsongen fick ställas in. Men nu lämnar tränaren positiva rapporter – och tror att segerstaplaren ska kunna vara tillbaka på banan till våren.

Cleangame (e. Ouragan de Celland), ofta omnämnd som världens bäste valack, stod med tre raka men efter segern i Prix d’Eté i början av september ådrog sig hästen en senskada i ett framben. Därmed fick säsongen avslutas i förtid.

Kan göra comeback i mars

För Paris-Turf berättar tränaren Jean-Michel Bazire nu positiva nyheter. Han menar att Cleangames ben ser bra ut och att han förväntar sig att den kommande ultraljudsunder-sökningen kommer att ge de besked som man hoppas. Cleangame ska sedan tillbringa vintern vid havet och tränarens förhoppning är att han ska kunna göra comeback någon gång i mars.

Cleangame har hittills i tävlingskarriären vunnit 36 av 56 starter och tjänat närmare 15 miljoner kronor. Jean-Michel Bazire har tidigare visat intresse för att tävla med hästen i de nordiska storloppen, inkluderat Elitloppet.

Läs även: Problem för Cleangame

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Avelshingsten som blev valack har fått lämna jordelivet
Nästa nyhet
Avelshingsten som blev valack har fått lämna jordelivet

Avelshingsten som blev valack har fått lämna jordelivet

Västerbo Prestige hade en kort men framgångsrik karriär – både som tävlingshäst och avelshingst. Nu kommer beskedet att avelshingsten som blev valack är död.

Det är danska Travservice som berättar att Västerbo Prestige (e. Insert Gédé) är död. Hästens hälsa försämrades drastiskt de sista veckorna; han led av problem med en njure och möjligen kunde orsaken vara cancer. Av den anledningen lät man valacken avsluta sina dagar.

Avelshingsten som blev valack

Västerbo Prestige visade stor talang på tävlingsbanan, i regi Flemming Jensen, och segrade i 14 av 29 starter. Men karriären stoppades upp av skador, varför man i stället provade honom som avelshingst. Västerbo Prestige blev senare valack inför ett försök att få hästen tillbaka på tävlingsbanan.

Men på ett litet antal avkommor blev han ändå framgångsrik som förvärvare. Från kullen 2016 märks särskilt Tomas Malmqvist-tränade Empire, som travat in 2 miljoner. Tidigare har han även lämnat Aron the Baron, dansk Derby-tvåa, samt Eenymeenyminymoe som vann årets Stoderby och Awesome Annie som tidigare vunnit Stokriteriet. Västerbo Prestige blev 15 år.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Efter jätteskrällen - I Love Paris slutar på topp
Nästa nyhet
Efter jätteskrällen – I Love Paris slutar på topp

Efter jätteskrällen – I Love Paris slutar på topp

I lördag skrällde I Love Paris stort när hon segrade på Solvalla. Den segern blev också hennes sista start. Den fyrfaldiga miljonärskan från Norge slutar på topp.

I Love Paris (e. Steinlager) agerade jätterensare när hon tog ned stallkamraten Mellby Free och ställde till med en praktskräll i stoeliten på Solvalla i helgen. Det blev också ett vackert avslut på karriären för det framgångsrika stoet. Det är ägaren Morten Sem som på hästens Facebook-sida berättar att man, i samråd med tränaren Björn Goop, väljer att nu avsluta tävlandet för tioåringen.

Ska betäckas med Maharajah

I Love Paris summerar därmed sin karriär med 15 segrar på 110 starter och 4,3 miljoner kronor på kontot. Hennes största seger var den i Sto-EM 2017. Nu väntar en fortsättning för I Love Paris som avelssto – hon ska betäckas med Maharajah nästa år.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Striden om championaten
Nästa nyhet
Striden om championaten

Striden om championaten

Året går in på sin sista månad. Men arton svenska banor tävlar även i december. Både Jorma Kontio och Ulf Ohlsson ser ut att gå mot ett par nya titlar men Magnus A Djuse är inblandad i flera toppstrider. Så här ser championstriderna ut inför årets avslut.

Ulf Ohlsson är landets meste champion (113 hittills i karriären) och även fast han ännu bara har tagit ett championat ännu i år, det i Rättvik, är han förstås med i toppen av flera listor. Att det inte ska bli den åttonde raka i Bollnäs ska det mycket till; med två tävlingsdagar kvar leder han här med nio segrar till godo. Även på Mantorp finner vi Ulf Ohlsson i spets; fyra segrar upp på Carl Johan Jepson. Med lika många dagar kvar att tävla i Boden, ligger Ohlsson också här i en stabil ledning. Den är för närvarande med fem pinnar upp till Magnus A Djuse.

Hur många tar Djuse?

Men just nämnde Djuse kan fixa flera championat. Brorsan Mats E Djuse har redan tagit hem tre i år och Magnus kan lyckas med samma bedrift. I Skellefteå har han greppet med fyra segrar till godo på just Mats när två tävlingsdagar kvarstår. Greppet om händelserna just nu, har också Magnus A Djuse i Östersund men här är det jämnt. Rikard N Skoglund skuggar med tre segrar färre, Ulf Ohlsson med fyra. Ytterligare tre omgångar ska köras i Jämtland.

Saken är heller inte avgjord på Bergsåker. Ulf Ohlsson har vunnit championatet i Sundsvall de fem senaste åren men med fem tävlingsdagar kvar att köra leder han ”bara” med fyra segrar. Bakom följer, just det, Mats E Djuse och Magnus A Djuse.

Jämn strid på storbanor

Det för oss in på övriga storbanor. På Solvalla ser det mesta ut att vara sig likt. Förvisso ska det köras hela sju tävlingsomgångar till före nyår, men Örjan Kihlström har 14 segrar fler än Jorma Kontio. Betydligt jämnare är det på Åby och Jägersro. Peter Untersteiner är regerande mästare på Åbytravet och leder också i år, men Robert Bergh följer tätt bakom med två segrar färre, Johan Untersteiner har tre segrar färre. Åby har fem omgångar kvar.

Lika jämn är striden på Jägersro. Också här är Peter Untersteiner (som tog titeln 2018) i pole position då ytterligare fyra dagar är kvar att tävla. Men med 33 segrar är saken långtifrån över; Thomas Uhrberg har 31 segrar, Johan Untersteiner har 28 och Adrian Kolgjini 25. Däremot ser Untersteiner den äldre ut att sitta i orubbligt bo hemma i Halmstad – han leder med 17 före Johan.

Jorma kan börja fira

Jorma Kontio kan nog börja räkna in ytterligare championat, förutom det på Lindesberg som han redan bärgat. I Örebro är försprånget att bedöma som ointagligt, i Eskilstuna är ledningen stor och på Gävletravet, som har tre tävlingsdagar kvar, leder han med fyra.

Kalmartravet ser ut att få en ny champion. Stefan Persson har haft ett strålande i år i sulkyn och lär bli svår att betvinga från titeln, då bara två tävlingsdagar är kvar. Carl Johan Jepson har på Axevalla vunnit fyra år i rad och ser ut att kunna ta en femte raka även om det inte är avgjort, sex segrar till godo har han för närvarande. Faktum är också att chansen finns på Färjestad. Björn Goop har 17 raka i Karlstad – men då tre omgångar är kvar är Jepson bara tre segrar efter.

Inget avgjort på Romme

Ett par av landets tätaste championatstrider hittas i Umåker och på Romme. På Umeå-ovalen hittas även här regerande mästaren Magnus A Djuse i ledning med 17 segrar, Ove A Lindqvist är två segrar efter, Mats E Djuse och Ulf Ohlsson tassar strax bakom. På Romme är affären ännu öppen; sex tävlingstillfällen är kvar och Rikard N Skoglund leder för närvarande med tre segrar före Jorma Kontio och fyra före Emilia Leo.

Alla banchampions 2020:

Arvika: Björn Goop
Dannero: Jimmy H Andersson
Hagmyren: Mats E Djuse
Lindesberg: Jorma Kontio
Lycksele: Ove A Lindqvist
Oviken: Mats E Djuse
Rättvik: Ulf Ohlsson
Solänget: Mats E Djuse
Tingsryd: Jim Oscarsson
Vaggeryd: André Eklundh
Visby: Claes Sjöström
Åmål: Carl Johan Jepson
Årjäng: Björn Goop

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ramona Hill fortsätter tävla - öppnar dörren för Europa

Travtips

Lunch-draget Kalmar: Okej, det här draget får duga

Travtips
torsdag 11.14, 21 januari
Torsdag Kalmar Lopp: 1 Svårt jobba fram rätta känslan till Kalmar idag. Ibland ser man draget direkt i listan (som Annie Flame som senaste lunchdrag som också visade sig vara rätt) och ibland får man slita. Som nu. Jag tror dock att 2 Moon’s Oki Doki...
Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
onsdag 15.17, 20 januari

Solvalla/Åby 20 januari: Inte övermäktigt för bästa vinnaren!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 15.39, 19 januari

Jägersro 19 januari: Inte Steen-klart men en något försenad Juul-klapp

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.12, 19 januari

Lunch-draget Eskilstuna: Min dyra flamma Annie

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.48, 18 januari

Färjestad 18 januari: Grann etta i kallblodsloppet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
söndag 13.04, 17 januari

Axevalla 17 januari: Halme bakom bästa vinnaren

Spelredaktör Daniel Olsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
onsdag 11:02, 13 januari 2021

Var har alla fina unghästar tagit vägen?

STRÄNGNÄS: Äntligen vinter här i Mälardalen. Ordentligt kallt. Det kommer göra gott för att ta död på ett gäng tråkiga parasiter i jordskorpan. Tyvärr enbart skarsnö. Hästar tycker inte om den typen av snö. Inte för andra djur i vår skog heller för den del...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson