Blågult Hambletonian

Svensktränarna dominerar i Hambletonian. 10 av 17 hästar i uttagningarna till världens största treåringslopp kommer från en blågul tränare. Åke Svanstedt och Nancy Takter har hästarna som hålls som favoriter.

Hambletonian återgår i år till uttagningar en vecka före finalen. Startlistorna är nu klara till de båda elimineringslopp som körs den här lördagen för att utse de tio hästar som gör upp i finalen nästa helg, den 8 augusti. Totalt är sjutton hästar anmälda till Hambletonian – tio av dem kommer från svenska tränare verksamma i Nordamerika.

Svanstedt och Takter i favoritroller

Åke Svanstedt står för fyra av Hambo-hästarna och tränar också hästen som hålls som förhandsfavorit. Back of the Neck (e. Ready Cash), som i försöket ska köras av Scott Zeron, kommer med två raka imponerande segrar och vann senast Stanley Dancer. Nancy Takter, som förvisso bara har en Hambo-häst, har den andra favoriten. Ready For Moni är också en son efter Ready Cash och har Moni Maker som mormor; han vann senast den andra avdelningen av Stanley Dancer.

Också Marcus Melander har fyra bidrag i uttagningarna, en i kvartetten är Rome Pays Off som ska köras av Mattias Melander och som nyligen vann Tompkins Geers och i fjol var tvåa i Peter Haughton.

Två ston tar chansen mot killarna

Noterbart är att två ston i år testar i ”stora” Hambletonian. Tony Alagna-tränade Ramona Hill vann Delvin Miller på 1.08,7 och man väljer att ta chansen i en öppen upplaga. Ron Burke-tränade Sister Sledge är det andra stoet som får gå ut mot grabbarna.

Marcus Melanders Hypnotic Am var länge aktuell för att göra det samma, men väljer att matcha mot Hambletonian Oaks i stället. Det samma gäller för Nancy Takters Sorella. Totalt anmäldes tolv ston till Hambo Oaks – varför det blir en direkt final den 8 augusti.

Hambletonian, elimination 1, 1609 auto:

1 Back of the Neck – Scott Zeron (Åke Svanstedt)
2 Third Shift – Åke Svanstedt
3 Amigo Volo – Dexter Dunn (Nifty Norman)
4 Big Oil – Andy Miller (Julie Miller)
5 Masteraemon – Brian Sears (Marcus Melander)
6 Hollywood Story – Tim Tetrick (Marcus Melander)
7 Ramona Hill – Andrew McCarthy (Tony Alagna)
8 Beads – Jimmy Takter (Per Engblom)


Hambletonian, elimination 2, 1609 auto:

1 Capricornus – Tim Tetrick (Marcus Melander)
2 Sister Sledge – Yannick Gingras (Ron Burke)
3 Jula Trix Treasure – Åke Svanstedt
4 Rome Pays Off – Mattias Melander (Marcus Melander)
5 Threefiftytwo – Scott Zeron (Luc Blais)
6 Chestnut Hill – David Miller (Nifty Norman)
7 Sky Castles – Corey Callahan (Andrew Harris)
8 Ready For Moni – Yannick Gingras (Nancy Takter)
9 Moon Bridge – Andy Miller (Åke Svanstedt)

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Exposure-explosion

Exposure-explosion

Årets bästa travlopp – men bara en häst på banan. Double Exposure störtdök till ledningen och tackade för sällskapet över upploppet. Tjejen slog grabbarna – och var ensam på målfotot i Hugo Åbergs Memorial.

Förväntningarna var stora på årets Hugo Åbergs Memorial på Jägersro. Ett omåttligt starkt startfält radade upp sig på startlinjen i kamp om förstapriset på 1 609 000 kronor. Men samtidigt som bilen fällde in vingarna var racet i praktiken över. En laddad Double Exposure drog iväg som en raket till spets och släppte aldrig in killarna i matchen.

– Vilken fantastisk häst, alltså. Det är ju en ny Delicious. Hon har haft sina problem, men hon kommer tillbaka. En fruktansvärd häst. Det känns så jäkla skönt; gå ut mot killarna och göra så här. Just i kväll, med tanke på att Propulsion vunnit det här loppet tre gånger…så känns det här stort, berättade en rörd Daniel Redén i ATG Live efter målgång.

”Vilken fantastisk häst, alltså!”
Daniel Redén i ATG Live

Örjan Kihlström laddade för fullt i starten och även om Vitruvio provade en bit utvändigt var det inget snack om saken, Double Exposure skulle till spets. Första 500 avverkades efter i sammanhanget låga 10,9 men farten skärptes sedan Tae Kwon Deo vandrat fram i dödens med varvet kvar – 10,2 för den första kilometern. Fast Double Exposure hade knappt börjat än.

Full gas – sista 500 efter 06,7

Genom sista sväng blev det full gas igen från ledarinnan och i samma ögonblick stod det definitivt klart vart segern skulle gå. Stall Zets sjuåriga Donato Hanover-dotter lämnade fältet med flera längder den sista biten och fastställde segertiden till 1.09,2a/1609. Det sedan sista varvet avverkats efter 08,5 och de sista 500 på 06,7.

– Hon är ju en så underbar individ. Verkligen kul att hon fick vinna ett sådant här stort lopp och att hon fick slå hingstarna. Det finns ju inte att hon ska lämna sådana här hästar på det viset, det var helt otroligt faktiskt. Jag har kört många bra ston men det är nog bara Delicious som varit i den här klassen, berömde Örjan Kihlström i ATG Live efter sin femte Åbergs-seger.

”Det är nog bara Delicious som varit i den här klassen”
Örjan Kihlström i ATG Live

Obesegrade fyraåringen Ecurie D. var annars den stora snackisen på förhand, men uppgiften blev för övermäktig för supertravaren som heller inte hade något flyt under resans gång. Erik Adielsson fick lämna fjärde utvändigt 700 kvar och även om Ecurie D. gick en vindsnabb avslutning fick han nöja sig med fjärdepriset på 1.10,0 i detta sitt första möte med äldre eliten.

Adielsson nöjd med Ecurie D

– Jag är jättenöjd med hästen, han gick ett fantastiskt slutvarv och gjorde precis allt han skulle och kunde. Men loppet var i princip över för vår del när Örjan fick bestämma i ledningen. Jag är nöjd med hästen men inte med resultatet, sa Erik Adielsson.

Silvermedaljen hängdes kring halsen på Cokstile (09,6) som, här i första starten i regi Wihelm Paal, återigen stod för en fin insats i ett storlopp. Efter en resa i rygg på vinnaren tog man sig loss vid utgången av sista sväng och spurtade lätt förbi Tae Kwon Deo (09,8) som därmed blev trea. Racing Mange tog sista prisplatsen efter en invändig resa. Vitruvio, som blev avlöst av Tae Kwon Deo i dödens, gick till attack mitt på sista bortre men fick problem med aktionen och slog över i en galopp mitt i sista kurvan.


Who’s Who tillbaka med besked

Who’s Who lämnade ett härligt besked i andra starten efter sitt uppehåll. Malmö Stads Pris blev till slut en munsbit för Pasi Aikios kanon. Who’s Who, som stått med tuffa fyrtio meters tillägg, skred för Örjan Kihlström till verket genom den sista svängen och gick avsevärt mycket fortare än den ledande favoriten Unoicsdue Gnafa’ och den utmanade Etenclin. En väldigt lätt seger till slut på 1.13,4/3180.


Majestätiskt i Breeders Course

Per Nordström har Revelation i stallet men frågan är väl om inte stallkompisen Önas Prince (e. Chocolatier) är treåringskungen i landet. Eleganten svarade för en toppinsats när andra finalen av Breeders Course skulle avgöras. Önas Prince exploderade till ledningen, höll tempot hårt loppet igenom – och tackade för sällskapet genom sista sväng. Karriärens sjätte seger i nionde starten, som var värd 700 000 kronor, togs på vassa 1.11,4a/1640. Här spurtade Kuyt F. Boko in som tvåa, före Boltigeur Erre. Mycket betrodde Bolero Gar orkade inte från dödens.


Uppvisning av lysande Empire

Tomas Malmqvist har en riktig kanon i danske Empire (e. Västerbo Prestige). Fuxen ser ut som en tavla – och kan verkligen trava. I Prix Cagnes-sur-Mer för fyraåringarna hade han uppvisning med Ken Ecce vid tömmarna. Empire öppnade katapultsnabbt och höll till och med ut vasse Osterc från början. Därmed var saken avgjord – Empire stack undan över upploppet i bländande fin stil för att fastställa segertiden till 1.10,7a/2140 och då fanns det nog en hel del kvar i mål. Betrodde Upset Face gjorde bort sig med upprepade galopper.


Aquarius öppnade tvååringssäsongen

Årets första tvååringslopp avgjordes som kvällens entré och fick se en mycket trevlig bekantskap från Adrian Kolgjins stall som vinnare. Den talangfyllde Aquarius Face var den första startande avkomman efter Mosaique Face – och började karriären med bravur. Aquarius Face, som gjorde merparten av loppet utvändigt utan rygg, plockade ned länge ledande Custom Cash kort före mål. Segertiden blev mycket snygga 1.14,0a/1640.


Ingves bakom tysk drömvinnare

Tyske gästen Rock my Dreams var verkligen ingen bluff. Peter Ingves fick äran att köra det fyraåriga stoet som tränas av Josef Franzl – och ekipaget var bara bäst i Prix Mikkeli. Rock my Dream gick till attack redan in över sista bortre långsidan, tog sig raskt framåt och avgjorde helt utan problem. En mycket fin insats på 1.13,2a/2140.


…och så gjorde Azimut repris

Glädjen för tyske tränaren Josef Franzl blev total en stund senare sedan Prix la Capelle avgjorts. Stallets andra bidrag för kvällen hette Azimut och ville inte vara sämre än stallkamraten. Peter Ingves agerade pilot även här, pressade sig till ledningen ur första svängen och var sedan faktiskt aldrig hotad. Mycket enkelt undan på upploppet med reservkrafter kvar på 1.12,3a/2140.


Utgångstempot bäddade för skrällen

Jätteknall i Prix Årjäng som avvecklades i högt uppskruvat tempo. Procolate smällde till spets och fick favoriten Zlatan Knick utvändigt om sig efter 07,8 första 500. Det föranledde båda att få möra ben på upploppet. Michel F Rothengatter hade dock tassat med i andra utvändigt med skrällen Grift J.R. som enkelt kopplade greppet och höll ifrån sig rappt avslutande Zaffiro Roc. 1.11,6a/1640 var vinnartiden.


Rolig spetshistoria för Mellby Free

Stoeliten blev en säker historia för Mellby Free, körd och tränad av Björn Goop. Storfavoriten kom fram och övertog ledningen efter 1.10 första halvvarvet och efter att ha fått lugna ned farten en bit var det ingen ur motståndet som hade något att sätta emot. Mycket lätt viktoria på 1.10,9a/1640 efter den sista femundringen på 08,7.


Zanna Jet vägrade släppa någon före

Finalen av Summer Meeting Mares såg Jerry Riordan-tränade Zanna Jet ta en imponerande seger. För Victor Rosleff anförde hon varje meter, utmanades rejält till slut av Cassiopeia och vasst spurtande Svecak Palema, men höll strongt undan hela vägen. 1.12,4a/2140 visade klockorna som segertid.


Harran Boko toppfin på 1.10-tid

Conrad Lugauer-tränade Harran Boko var med i startrusningen i Prix Argentan, men fick ge sig och krypa ned invändigt. Fast över sista bortre vred Marc Elias till förnyat angrepp och valacken plockade säkert ned den i spets hårddragande Speedy Face. Segertiden mycket fina 1.10,0a/1640.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Hell Bent For Am i E3-kval
Nästa nyhet
Hell Bent For Am i E3-kval

Hell Bent For Am i E3-kval

Dags att avgöra vilka hästar som ska göra upp i finalerna av korta E3. Totalt sju uttagningar körs på Färjestad. Treåringsstjärnan Hell Bent For Am är ett namn som sticker ut i startlistorna.

De korta E3-finalerna körs på Romme den 15 augusti och nu på måndag ska finalfälten utses. Det sker genom totalt sju uttagningar, tre för hingstarna och valackerna och fyra för ston, på Färjestad. De båda vinnarna av den första E3-finalen som var Global Badman och Barbro Kronos, avstår korta versionen men däremot är Stefan Melanders kullstjärna Hell Bent For Am en av de som jagar finalplats.

Här är startlistorna:

E3, uttagning 1, hingstar och valacker, 1640 auto:

1 First Love M.L. – Ulf Ohlsson
2 Axel Ruda – Magnus A Djuse
3 Hombre D. – Oskar Kylin-Blom
4 Bitcoind’Arc – Carl Johan Jepson
5 Bombus Jet – Björn Goop
6 Fire Piston – Stefan Persson
7 Enge Jas – Jörgen Westholm
8 Unique Apollo – Rikard N Skoglund
9 Hell Bent For Am – Örjan Kihlström


E3, uttagning 2 hingstar och valacker, 1640 auto:

1 Armani Degato – Erik Adielsson
2 Digital Indy – Örjan Kihlström
3 Powerbank – Lars-Åke Söderholm
4 Born Winner – Mattias Djuse
5 No Doubt – Emilia Leo
6 Vegan Face – Conrad Lugauer
7 Marre’s Dreamboy – Jörgen Westholm
8 Super Class C.H. – Magnus A Djuse
9 Natorp Bo – Björn Goop


E3, uttagning 3, hingstar och valacker, 1640 auto:

1 Black Eagle – Micael Lindblom
2 Hennessy Am – Björn Goop
3 Load Master – Örjan Kihlström
4 Vici Volantes – Ulf Ohlsson
5 Climber – Carl Johan Jepson
6 Direct Track – Jorma Kontio
7 Global Bookmaker – Mattias Djuse
8 Zack Bris – Oskar Kylin-Blom
9 Comes With Age – Stefan Persson
10 Global Bootleg – Erik Adielsson


E3, uttagning 1, ston, 1640 auto:

1 Vanessa Face – Adrian Kolgjini
2 Hazelnut Sisu – Ulf Ohlsson
3 Globalizer – Stefan Persson
4 Bank Wise As – Örjan Kihlström
5 Tilda Express – Rikard N Skoglund
6 Chablis Ribb – Leif Witasp
7 Nikita Sunrise – Claes Sjöström
8 Grand Princess – Erik Adielsson
9 Emma Häggenäs – Torbjörn Jansson


E3, uttagning 2, ston, 1640 auto:

1 Naughty Girl Tooma – Jevgeni Ivanov
2 Cook Island – Peter Eriksson
3 Namanga Bo – Björn Goop
4 Fröken Marie – Tobias Modig
5 Malva Ha – Örjan Kihlström
6 Anice Cake – Kevin Oscarsson
7 Philomenia – Örjan Kihlström
8 Naima Sjöhammar – Erik Adielsson
9 Global Benchmark – Carl Johan Jepson


E3, uttagning 3, ston, 1640 auto:

1 Aperfecttric – Jim Oscarsson
2 Raya D.E. – Jorma Kontio
3 M.T. Perette – Mattias Djuse
4 Her Majesty Mearas – Erik Adielsson
5 Wallawalla Broline – Björn Goop
6 Jes Angel – Fredrik Linder
7 Fantaghiro Brick – Carl Johan Jepson
8 Upgrade Pellini – Ulf Ohlsson
9 Very Gone Face – Kaj Widell


E3, uttagning 4, ston, 1640 auto:

1 Florist – Kevin Oscarsson
2 Önas Py – Oskar Kylin-Blom
3 Eagle Eye Sherry – Björn Goop
4 Hilarious Am – Örjan Kihlström
5 Firstclass U.M. – Erik Adielsson
6 Clockwork – Ulf Eriksson
7 Kailua Boko – Rikard N Skoglund
8 Violin Brodda – Anders Zackrisson
9 Bluebell Dream – Claes Sjöström
10 Global Broadcast – Magnus A Djuse

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Åbergs utan Campo Bahia
Nästa nyhet
Åbergs utan Campo Bahia

Åbergs utan Campo Bahia

Tisdagskvällens Hugo Åbergs-rysare på Jägersro är en häst fattigare. Det är hemmastjärnan Campo Bahia som tvingas att lämna återbud.

En fantastisk upplaga av Hugo Åbergs Memorial ska avgöra på tisdagskvällen men tyvärr blir inte startfältet fulltaligt i miljonloppet. Conrad Lugauers stjärna Campo Bahia stod med feber på morgonen och ströks ur loppet senare under dagen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Face Time Bourbon tar sikte mot Lotteria
Nästa nyhet
Face Time Bourbon tar sikte mot Lotteria

Face Time Bourbon tar sikte mot Lotteria

Gran Premio della Lotteria körs i slutet av oktober i år. Det ger Face Time Bourbon en gyllene chans. Prix d’Amérique-vinnare siktas mot det italienska storloppet.

Italiens största internationella tillställning, Gran Premio della Lotteria, körs normalt i början av maj men på grund av corona-pandemin ställdes travsporten in i landet och storloppet framflyttades till hösten. Nu är det klart att Lotteria, som körs på Agnano-banan i Neapel, ska avgöras den 25 oktober.

Kan vara enda chansen

Det nya datumet öppnar dock för nya möjligheter. Det är för italienska tidningen Il Mattino som Antonio Somma, som är mannen bakom ägarpseudonymen Bivans, berättar att världsstjärnan och Prix d’Amérique-vinnaren Face Time Bourbon tar sikte mot Lotteria. Dessutom menar han att stallets andra topptravare Vivid Wise As, som tagit två raka i Italien, också ska vara med i loppet.

– Jag kommer ha med båda mina hästar i Lotteria. För Face Time Bourbon kan det bli enda chansen, eftersom det är avelssäsong när loppet körs i normala fall, i maj. Det här är ett tillfälle som jag inte vill missa, säger Antonio Somma till tidningen.

Face Time Bourbon som senast tog en högst imponerande seger i Prix René Ballière i midsomras, ska närmast starta i Grand Prix de Wallonie som körs i Belgien den här söndagen. Det loppet blir också avskedsföreställningen för Bold Eagle.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
De vill bli proffstränare

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson