Just nu:
17.37 Dubbelt Redén i STL Open
17.34 Ecurie D. utan problem
11.02 Solvalla 27 september: Double Exposure är svaret!
10.44 Positivt dopningsprov för franske storloppsvinnaren
09.55 Venerate vass vinnare i Mohawk Million
19.09 Brambling Kriterie-kung
18.03 Knall av Eagle Eye
16.10 Omöjligt stoppa Mascate Match
15.48 Gimpanzee slog till
15.24 Sleipnerdagen: SM-guld på rekordtid för Don Viking

Bjerke 13 september: Derbyguld för Noralf?

Vi tar oss an Bjerke den här söndagen och det är en förstklassig tävlingsdag som avgörs i Oslo. På programmet hittas finalerna i Kriteriet och Derbyt för såväl kallblod som varmblod. Öystein Tjomsland är ett pålitligt kort när det kommer till stora kallblodsfinaler och han ser ut att ha en toppchans till en ny Derby-seger med häftiga Grisle Odin G.L. Derbyt för varmbloden är något mer öppet men här tror jag stenhårt på att Noralf Bräkken får sin andra inteckning i loppet. Spets och slut för Golden Dream M.E. är min idé.

Klicka på önskat lopp
Välj lopp
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15

5 Bana – Spelstopp 15.00

Spetsstriden:

3 Olav är mycket snabb ut och kan ta sig förbi 1 Tangen Bork. Olav lär dock släppa om spets, varför 4 Finseth Faksen kan få överta, alternativet är 6 Grisle Tore G.L.


Loppanalys:

4 Finseth Faksen tycker jag är bästa spelet i Kallblodskriteriet. Stian Eilfesen har en mycket lovande sort som imponerade i Gävle för två starter sedan då han travade 25,6/2140, vilket var svenskt rekord. I kvalet senast säkrade han platsen som tvåa från dödens, med krafter sparade. Här blir det ett allvarligt försök att ta spets och lyckas det är det en mycket bra chans. 6 Grisle Tore G.L. är kanske Tjomslands främsta vapen, sedan Brenne Bas gjort bort sig i försöket. Hästen hade fyra raka inför senast, galopperade då men återkom på bra sätt. 2 Oppgårdsdrängen felade med en tätposition på gaffeln i svenska Kriteriet, men kan få revansch här. Är knappast spetsaktuell men har ett perfekt läge för att ta dem till slut. 1 Tangen Bork övertygade vid kvalssegern och vann väldigt lätt från spets. Provar samma strategi nu, men jag är osäker om man kan svara mycket kvicke 3 Olav från början. Båda ska räknas som motbud.

Rank: 4-6-2-1


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 4 Finseth Faksen till oddset 5.25 hos Unibet.

6 Bana – Spelstopp 15.25

Spetsstriden:

1 Milles Standpoint kommer utmanas av 4 Almond Paste i körningen om spets, favorit på att den sistnämnda blir släppt till täten.


Loppanalys:

4 Almond Paste är en kapabel sort hos Ole Johan Östre som imponerade stort vid segern i Halmstad senast. Fick lite press under vägen men lämnade fältet till slut för att i överlägsen stil vinna på 1.12,1a/1640. Almond Paste öppnar riktigt fort och det troligaste är att hon kommer till tidig spets här. Då är det toppchans. 3 Starstrucked är kapabel men inte helt pålitligt. Provade kval till stoderbyt senast, galopperade men återkom okej. Har hög kapacitet för klassen. 7 Fidanza har mött de bästa i kullen och var tvåa i Jarlsberg Grand Prix för ston tidigare i år och senast nära att hålla till finalplats i stoderbyt, ett motbud i dag. 1 Milles Standpoint var också nära final i stoderbyt senast och tog före det en övertygande spetsseger. Mycket snabb ut, men kan tänkas gilla rygg på tipsettan i dag. Räknas gör också 2 Stand By Me Ås och 5 Västerbo Dazzel som kommer från fina insatser, liksom 11 Juliana Rags som imponerade i Östersund för två starter sedan, men är lite missgynnad av spåret.

Rank: 4-3-7-1


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 4 Almond Paste till oddset 2.25 hos Unibet.

7 Bana – Spelstopp 15.50

Spetsstriden:

Flera startsnabba som är intresserade. 1 King de Jesolo får gälla som spetsfavorit i kraft av innerspåret, men kommer utmanas av 3 Maquavit E., 5 Jonathan Bank A.B. och 6 Custom Cheval som drar iväg väldigt fort vid full laddning.


Loppanalys:

2 High Flyer är ett riktigt löfte som jag tycker ska vara favorit i varma Kriteriet. Har fyra segrar på sina sex starter hittills och var kanske den kvalvinnare som övertygade mest då avgjorde från dödens på snabbaste tiden. Formen är på topp och läget är helt perfekt. Det kan komma att gå undan i det här loppet och då avgör High Flyer på styrka till slut. 1 King de Jesolo kommer från tre raka segrar från spets och fick också innerspåret här. Det är många som kan öppna i loppet men King de Jesolo blir tuff att ta en längd på, kan leda från start till mål. 6 Custom Cheval är mest meriterad i fältet, han var tvåa i Svampen i fjol och vann Märtha Lousies pokallopp i somras. Mycket snabb ut när han laddas men frågan är om han kan ta sig till spets härifrån; tidigt bud på kapacitet. 3 Maquavit E. var den som slog Custom Cheval i kvalet, då från spets. Har vunnit 5 av 6 starter i karriären och är också ett givet bud i ett öppet Kriterium. Vi nämner också kapable 5 Jonathan Bank A.B. som kan vara en rysare om han vinner spetskampen, liksom 4 Kräsj som bara gjort två lopp men verkar vara en häst med väldigt mycket kunnande.

Rank: 2-1-6-3


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 2 High Flyer till oddset 3.00 hos Unibet.

8 Bjerke – Spelstopp 16.15

Spetsstriden:

Duon på startvolten är nog inte jätteintresserad av att anföra, varför mycket talar för 5 Royal Baby i tidig ledning och att hon sedan körs där.


Loppanalys:

10 Marvellous Tooma är en riktigt fin fyraåring och nog säkert bästa hästen i fältet. Fick några lopp i svensk rikstoto före han var tillbaka på Bjerke senast och svarade för en ruggigt fin spurt från omöjligt läge i kön, en mycket positiv insats. Vann ett motsvarande stayerlopp på Jarlsberg i juli och även om han står sämre till här ska han vara svår att stå emot till slut. 5 Royal Baby är ett väldigt intressant motbud då stoet har en mycket intressant uppgift. Var trea i nämnda lopp bakom Marvellous Tooma men står i dag tjugo meter bättre. En hel del talar för tidig ledning här och då kan hon bli tuff att fånga in. 8 Gogo Hall har stor kapacitet men har varit sjuk och formen är diffus. Med full klaff är det här ett tänkbart motbud. 11 Red Bar har haft en fin säsong och även det riskerar bli långt fram här är fuxen en outsider. Skrällvarning på 3 Amarone Classic som kommer från seger på bra sätt.

Rank: 10-5-8-11


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 5 Royal Baby till oddset 6.50 hos Unibet.

9 Bjerke – Spelstopp 16.45

Spetsstriden:

1 Järvsö Elling är startsnabb och provar hålla ledningen, men det är inte säkert man kan svara 5 Mo Sjur som är fasligt kvick iväg. 7 Kinge Svarten är en annan som öppnar riktigt fort. Oavsett vilket är det sannolika scenariot att 2 Grisle Odin G.L. får överta när frågan ställs.


Loppanalys:

2 Grisle Odin G.L. är tveklöst kungen bland fyraåringarna, trots att han galopperade bort sig i kvalen till svenska Derbyt. Nu får han chans till revansch i det norska och det är väldigt mycket som talar för att så blir fallet. Såg mycket fin ut i uttagningen senast; pressade sig bara förbi och stack över sista bortre och var inte direkt trött i mål. Det blir sannolikt ledningen efter en bit här men så länge Grisle Odin G.L. håller i sig trav får han svårt att förlora. Stallkompisen 3 Havglimt vann det svenska Derbyt och imponerade väldigt då. Han är den givna utmanaren här. Såg närmast okörd ut när han vann försöket senast och står inte långt efter i kapacitet. Ett bra spel om man vill spekulera i favoritfall. 1 Järvsö Elling är Jan-Olov Perssons stora hopp. Avgjorde efter fin resa i kvalet senast och fick ett perfekt läge i finalen. Har bra chans att hålla täten och sedan är det nog troligt att man vill ha rygg på favoriten. 4 Grisleprinsen G.L. är Tjomslands tredje, som var tvåa i svenska Derbyt. Fick göra jobbet i dödens senast och var knappt slagen. Hög kapacitet också här och är inte helt borträknad från segern även om han hittills inte kunnat rå på stallkamraterna.

Rank: 2-3-1-4


Spelförslag:

2 Grisle Odin G.L. har absolut toppchans men blir stor favorit. 3 Havglimt är motbudet men till 3.40 passar jag.

10 Bana – Spelstopp 17.15

Spetsstriden:

3 M.S. Triple J. är nog snabbast och är favorit på spets, men det är frågan om han körs där. 4 Lionel lär testas rejält från början och kan komma före. 2 Blé du Gers är tänkbar att få ta över om ledaren vill släppa.


Loppanalys:

2 Blé du Gers har haft en strålande säsong hos Frode Hamre och det här är ett något mer överkomligt motstånd än han mött i Åby Stora och Åbergs. Senast på Solvalla avslutade han gott även om det kanske saknades det riktiga trycket till slut. Någon blixt ut är knappast fransmannen men det är samtidigt mycket möjligt att han blir släppt till ledningen om han kliver fram tidigt. Vid ett sådant scenario bör loppet vara över, i annat fall är det fortfarande en mycket bra vinstchans. 3 M.S. Triple J. var lite svagare senast men gjorde ett starkt invändigt lopp i Jubileumspokalen före det. Är trolig att ta täten nu och i så fall kanske släppa till stallkamraten Blé du Gers. Ett motbud. Världsvane 4 Lionel är tio år men fortsätter göra ett gott dagsverke i norska eliten. Höll klart godkänt från dödens senast och kommer i fin form. Lionel är snabb iväg om han laddas för fullt och skulle han komma före till spets vill man nog ge Blé du Gers en match. Jag tycker man trots allt kan testa ett vinnarspel. 5 Code Bon kommer från seger och lär ha gått framåt med det loppet, en luring i dag. 8 Montdore gör nygammal debut för Tom Horpestad men kan nog behöva ett lopp i kroppen.

Rank: 2-4-3-5


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 4 Lionel till oddset 5.00 hos Unibet.

11 Bjerke – Spelstopp 17.45

Spetsstriden:

1 Alpha Scarlet R.R. är riktigt snabb men lär troligen vilja ha en rygg. Utifrån sänds 4 Ivan B.R. och 5 Golden Dream M.E. Den senare är normalt det snabbaste och spetsfavorit.


Loppanalys:

5 Golden Dream M.E. får mitt tips i Norskt Travderby, trots att han förlorade i kvalet senast. Fick bestämma i täten då men åkte dit i sista steget i en mycket snabb avslutning. Insatsen var för den sakens skull inte dålig och han lär vara extra toppad till finalen. Golden Dream M.E. är mycket snabb från start och taktiken torde vara given; i Jarlsberg Grand Prix i somras var hästen överlägsen från ledningen och kommer han dit igen säljer han sig dyrt. 2 Strong Pepper har tagit klivet fram ordentligt i år och vunnit 7 av 10 starter. Vi har sett hästen göra riktigt rejäla insatser även i Sverige och i uttagningen senast vann han med sparat. Stark och tuff variant som lär bli svår att stå emot till slut. 3 Iggy B.R. har riktigt hög grundkapacitet men hade varit ifrån nästan två månader inför kvalet. Vann ändå på fint vis och lär ha lyft sig en hel del till finalen. En av tre givna segerkandidater. Samma stalls 4 Ivan B.R. vann också en av uttagningarna på säkert sätt. Är kanske inte riktigt på samma nivå, men absolut bra nog att segerstrida med klaff. 1 Alpha Scarlet R.R. slog av Golden Dream M.E. efter en resa i ryggen senast och skaffade sig ett drömläge i finalen. Siktar på vinnarhålet här och löser det sig är han en tänkbar segerkandidat.

Rank: 5-2-3-1


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 5 Golden Dream M.E. till oddset 5.75 hos Unibet.

 


Spelredaktör
Daniel Olsson
daniel.olsson@travnet.se

Spel från unibet

Tidigare travtips

Solvalla 27 september: Double Exposure är svaret!

Travtips
söndag 11.02, 27 september
Efter en lördag med Kriteriet och Oaks öppnar Solvalla portarna för en ny toppklassig tävlingsdag den här söndagen där STL Open-finalen utgör det sötaste russinet i kakan. Loppet ser mycket ut att handla om två stjärnor från Daniel Redéns stall – jag välje...
Spelredaktör Daniel Olsson
Travtips
fredag 13.15, 25 september

Solvalla 26 september: Barbro krossar dem i Oaks!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
fredag 13.14, 25 september

Bergsåker 25 september: Välkommen tillbaka, Ängsborken

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
fredag 11.38, 25 september

Lunch-draget Åmål: Positiva tongångar

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 11.03, 24 september

Boden 24 september: En finsk flirt som är svår att stå emot

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 11.01, 24 september

Lunch-draget Hagmyren: Här snackar vi nytändning

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:18, 17 september 2020

”Bergharn” gillar grabbar mest

STRÄNGNÄS: Fint väder förvisso denna torsdagmorgon, men ack så kalla nordliga vindar som sveper in mot oss. Hösten är definitivt här. Bergh gillar grabbar mest. Tarzan uppskattar tjejerna. Roade mig att titta på de 10 vinstrikaste tränarna i Sverige detta ...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson