Sista hästen in i Elitloppet. Från stayer till sprinter i världsklass. Elitloppet 2013 blev till en formidabel succé för Nahar och Robert Bergh.

Att Nahar skulle vara en häst i Elitloppet, än mindre en vinnare i samma lopp, var det nog i ärlighetens namn inte många som hade trott för bara några veckor sedan.

En av dem var med all säkerhet inte Robert Bergh. Bergsåkerstränaren hade en plan. Och det blev fullständig succé.

– Jag ville ju börja jubla och kasta grejorna redan hundra meter kvar men jag måste ju ta hem hästen i mål. Sedan exploderade det, sa Robert Bergh i vinnarcirkeln.

Det var först förra lördagen som den åttaårige Love You-valacken på allvar blev ett hett bud i årets Elitloppet. Då, i sitt första sprinterlopp i hela karriären, spurtade han hem Prins Daniels lopp på 09,7 och erhöll den sista platsen i loppet.

Åtta dagar senare genomförde han sitt andra och tredje sprinterlopp i karriären – och vann Elitloppet. Förstapriset i finalen på tre miljoner kronor, den eviga äran och berömmelsen tillföll Robert Bergh och ägarna Daniel och Henrik Sedin.

– Jag har stått här och upplevt Elitloppet så många gånger och blivit rörd, nu är det jag själv som står här som vinnare, berättade en tagen Robert Bergh och fortsatte:

– Jag började tro på det här någon gång i höstas; han har höjt sig ett snäpp i år och fått oanade krafter. Allt blev perfekt i dag, det var samma häst både i försöket och i finalen och jag visste att två heat skulle gynna honom. Jag såg på Sebastian K. och Raja Mirchi 500 meter kvar och fick en bra känsla: jag tänkte att nu är det bara att ta hem honom – och han lufsade ju bara undan.

När startbilen släppte fältet var det favoritspelade Sebastian K. som relativt enkelt gick till ledningen. Brad de Veluwe fick dödens men det var något som Lutfi Kolgjini inte alls var nöjd med; han bytte direkt ut andra ytter till dödens med Raja Mirchi och bytte så plats med Brad de Veluwe.

Första halvvarvet avverkades efter 10,6 men Raja Mirchi såg till att Sebastian K. inte fick någon lung stund och in över sista bortre långsidan utökades pressen från den dödenstravande hästen. Kilometern klockades till 10,1.

Nu började det stötas bakifrån. Nahar fick anfallsorder i tredjespår från sin postion som fyra utvändigt med 600 meter kvar och kom snabbt fram mot tätduon. Bakom skuggade Arch Madness i Nahars rygg.

In på upploppet hade Raja Mirchi fått ett litet grepp på Sebastian K. som gav slaget förlorat. Men Raja Mirchi hade själv inte mycket krafter kvar och stod helt handfallen när Nahars obarmhärtiga avslutning spelades ut för fullt. Segergreppet var kopplat redan mitt på upploppet – Nahar försvann ifrån i bländande stil och Robert Bergh skrek ut sin lycka över mållinjen.

Segertiden, på en Solvallaoval som efter idogt regnande knappast var optimal, stannade på 1.10,1, vilket exempelvis var tre tiondelar bättre än Commander Crowes segertid i fjol.

Arch Madness var den som, precis i fjol, knep andrapriset. Trond Smedshammer lät sin stjärna gå med sist invändigt, smög med i rygg på vinnaren och levererade en härlig avslutning i vida spår.

Tredjeplatsen till franske Timoko och Jos Verbeeck. Timoko satt kvar i tredje ytter när Nahar kom flygande i tredjespår, kom loss mellan hästar över upploppet och avslutade fint.

Brad de Veluwe satt också kvar, gick ner på innerspår över upploppet och avslutade rappt till fjärdepriset och tog sig förbi Raja Mirchi.

Formula One travade som trea på innespår och avlutade långt ut i banan som sexa. Nesta Effe fick aldrig se dagens ljus från vinnarhålet, drogs bakåt då Sebastian K. tröttnade över upploppet, och slutade sjua. Sebastian K. sist i mål efter att ha tröttnat i täten. De båda försöksvinnarna slutade alltså på de två sista platserna.

Läs även: V75: Mäktig insats av Tekno Odin

Läs även: Elitloppet: Försöken till Nesta Effe och Sebastian K.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Extra V75: Mäktig insats av Tekno Odin

Extra V75: Mäktig insats av Tekno Odin

Som vanligt idel topprestationer på Solvalla under Elitloppssöndagen. Tekno Odins mäktiga kross i Elitkampen och italienska Pascia’ Lests 10,5-seger i Fyraåringseliten var två av godsakerna.

Montéeliten bjöd på en skrällseger. Det genom dansktränade Having Said That som kunde profitera på ett ordentligt uppdrivet tempo iscensatt av Safari Dream som öppnade 08,3 på 500 meter och underkant 1.10 på varvet.

Having Said That kom fram som tvåa och satte tänderna i ledaren ur sista sväng. De tre senaste årens vinnare Prince de Montfort avslutade gott i spåren men kunde inte hota Having Said That som vann på 1.11,2a över 1609 meter tillsammans med en mycket lycklig ryttarinna Christina Lindhardt.

***

Treåringseliten för Ston fick se en mycket imponerande vinnare i form av den USA-födde finländskan Massive Babe (e. Muscles Mass). Mika Forss körde stoet resolut till spets efter ett halvvarv och var sedan omutbar. Massive Babe lättade bara undan över upploppet och vann smått överlägset på 1.11a blankt över 1609 meter – nytt svenskt rekord och förbättrat löpningsrekord med 1,5 sekund!

Det är Juho Ihamuotila som tränar det vindsnabba stoet som vann före Rosemary Gar och Rossella Ross. Favoriten och dittills obesegrade Ragata galopperade som slagen över upploppet.

***

Treåringseliten slutade i överlägsen seger för Stefan Hultman-tränade Rolling Stones, som vanligt körd av Örjan Kihlström. Viking Kronos-sonen spetsade direkt och blev utmanad ordentligt genom sista sväng av finländske Harmi’s Frido. Men då denne galopperade 200 meter kvar låg vägen vidöppen för Rolling Stones som vann överlägset.

Det här var treåringens femte seger efter lika många starter. Dagens segertid blev 1.12,7a över 1609 meter.

***

Fyraåringseliten för Ston. (V75-1) Daniel Redén och Stall Zet har en uppsjö med stjärnhästar, en av dem heter Delicious U.S. som hade grandios uppvisning då hon gick till ledningen direkt och sedan hade full kontroll. Efter 10,9 på varvet stack Delicious U.S. bara ifrån ur sista sväng och vann mycket enkelt på lysande 1.10,7a över 1609 meter.

Den noteringen var ett nytt svenskt rekord för fyraåriga ston, ett rekord som tidigare tillhörde Rae Boko och stått sig i tio år.

***

Elitkampen (V75-4). Tekno Odin stod för en enastående uppvisning. Den norske fantomen blev kvar i tredjespår hela vägen till 800 meter kvar innan han kom ner i dödens på Horgen Tore (som öppnat första 500 efter 17,8). Men den obarmhärtiga resan till trots hade Tekno Odin mer att ge: han kopplade enkelt ned Horgen Tore över upploppet och seglade ifrån till enkel seger på 1.20,6a över 1609 meter.

En rörd Öystein Tjomsland firade med ordentlig segergest i Tekno Odins 25:e seger i 32:a starten. Hallsta Lotus låg placerad långt bak, gick till hastig attack in på sista bortre långsidan men rullade över i galopp. Stjerejerven tvåa och Faksen J:r delade trea i mål med Särpefanten.

***

V75-5. Robert Bergh kirrade en seger med sexårige Le Mat som fick fint lopp som tvåa i andraspår bakom den hårddragande tätduon Bret Boko och i dödens pressande Socrate du Noyer.

Le Mat gick på i tredjespår mitt på sista bortre långsidan, forsade fram och övertog ledningen 400 meter kvar. Över upploppet höll han säkert ifrån sig Freeman T. Porter och vann på 1.14,1 över 2640 meter.

***

V75-6. Ett fyraåringslopp där Daniel Redén och Stall Zet återigen visade upp en fin vinnare. Det var Rocket Zet som drog det längsta strået.

Down Force gick i spets men fick press av Västerbo Paymyday som övertog mitt på sista bortre då ledaren felade. Men samtidigt smög Rocket Zet med i ryggar och vreds på för fullt i vida spår in på upploppet. Rocket Zet hann precis fram på mållinjen före invändigt störtdykande skrällen Red Adair Superb. Perfect Power, som travat i vinnarhålet, också mycket nära som trea.

***

Fyraåringseliten (V75-7). En av helgens största prestationer kom i Fyraåringseliten. Det signerat fjolårets italienske Derbyvinnaren Pascia’ Lest, tränad av Holger Ehlert och körd av Enrico Bellei. Italienaren vann på mäktiga 1.10,5a över 1609 meter, en förbättring av Orecchiettis löpningsrekord med två tiondelar.

Pascia’ Lest fick överta ledningen då Barracuda River felade och fortsatte i rejält tempo. Det blev inte enklare då favoriten Digital Ink kom upp och pressade envetet i dödens. Men Pascia’ Lest svarade ut allt och höll ifrån sig både Digital Ink och fint avslutande landsmannen Pablo di Jesolo över upploppet.

Rätt V75-rad:

7 Delicious U.S. – Daniel Redén 3,55
1 Nesta Effe – Roberto Vecchione 6,52
3 Sebastian K. – Åke Svanstedt 1,66
5 Tekno Odin – Öystein Tjomsland 1,43
7 Le Mat – Robert Bergh 5,27
11 Rocket Zet – Daniel Redén 10,25
3 Pascia’ Lest – Enrico Bellei 4,24

7 rätt: 19 737 kr (2411 system)
6 rätt: 97 kr
5 rätt: jackpot

Läs även: Elitloppet: Försöken till Nesta Effe och Sebastian K.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Elitloppet: Försöken till Nesta Effe & Sebastian K.
Nästa nyhet
Elitloppet: Försöken till Nesta Effe & Sebastian K.

Elitloppet: Försöken till Nesta Effe & Sebastian K.

Nesta Effe och Sebastian K. Det är hästarna som står i pole position efter de båda försöken till Elitloppet.

Så här kördes Elitloppsförsöken:

Försök 1: Shaq Is Back stormade till täten men släppte direkt in i första sväng till Timoko som kördes offensivt. Raja Mirchi kom därefter upp i dödens medan Take My Picutre fick andra ytter och där bakom Formula One.

Raja Mirchi lade rejäl press på Timoko in i sista sväng, samtidigt började Formula One avisera en attack. Ur sista sväng tog sig Nesta Effe ut från tredje inner, störtdök i fjärdespår över upploppet och fångade kort före mål in fine Raja Mirchi som fått knappt grepp om Timoko. Ännu längre ut spurtade Formula One sylvasst och knep sista finalbiljetten.

Till final: Nesta Effe, Raja Mirchi, Timoko och Formula One.

Tid: 1.10,7a/1609 (första 500: 09,1 , första 1000: 11,6)

Försök 2: Arch Madness höll upp ledningen efter att ha fått press av Commander Crowe, men lämnade över täten till Brad de Veluwe efter ett knappt halvvarv. Det gav Sebastian K. dödens och Mack Grace SM andra ytter.

800 meter kvar sändes Nahar iväg i tredjespår och kom fram mot tätduon i sista sväng. Ur den samma hade Sebastian K. kopplat greppet enkelt på Brad de Veluwe och höll även säkert ifrån sig Nahar som avslutade ruskigt fint hela tiden i tredjespår. Arch Madness kom loss ur vinnarhålet in på upploppet och tog fjärdeplatsen.

Till final: Sebastian K., Nahar, Brad de Veluwe och Arch Madness.

Tid: 1.11,2a/1609 (första 500: 07,8, första 1000: 12,6)

Så här valdes spåren i finalen:

1 Nesta Effe – Roberto Vecchione
2 Sebastian K. – Åke Svanstedt
3 Raja Mirchi – Lutfi Kolgjini
4 Nahar – Robert Bergh
5 Brad de Veluwe – Tuomas Korvenoja
6 Timoko – Jos Verbeeck
7 Arch Madness – Trond Smedshammer
8 Formula One – Björn Goop

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V75: Nougat Ås hela vägen i Harper Hanovers
Nästa nyhet
V75: Nougat Ås hela vägen i Harper Hanovers

V75: Nougat Ås hela vägen i Harper Hanovers

Johnny Takter har vunnit det mesta som går att vinna. Nu även Harper Hanovers lopp. Med Bo Westergård-tränade Nougat Ås som segervapen tog Takter hem Elitlopplördagens clou.

Det var heller aldrig något riktigt snack om vart segern i det klassiska stayerloppet skulle gå. Takter tog ledningen direkt med femårige Nougat Ås och fick öppna första 500 på 18,1.

Åke Svanstedt styrde fram New Line i dödens efter ett varv. Den positionen avlöstes av Jacky Glide med cirka 1300 meter kvar. In på slutvarvet började det attackeras från kön – med då var allt redan för sent.

Takter skärpte stadigt tempot i täten bakom Striking Sahbra-valacken Nougat Ås och genom sista sväng stack femåringen undan. Övriga kom aldrig i oroande närhet och den danskägde Nougat Ås försvann ifrån till mycket enkel seger på 1.14,2 över 3140 meter.

Segern i Harper Hanovers lopp var värd en halv miljon kronor.

– Det blev ett perfekt lopp för oss men han var väldigt bra också. Det var inte lätt att ta någon längd på honom i dag; vi fick ta det lugnt i början och kunde sedan öka, då är han svårslagen. Hästen kändes stark hela vägen och jag kände mig aldrig orolig, berättade Johnny Takter i segerintervjun.

Jacky Glide höll fint till andrapriset, New Line tog hand om sista pallplatsen.

***

Elitloppslördagens ton slogs an direkt då Beatasine plockade hem Stoeliten, Lady Snärts lopp på virvlande 1.10,5a över den engelska milen.

Peter Ingves sände det av Risto Airaksinen tränade stoet till ledningen per omgående och drog på i ett friskt tempo (09,3/500 och 10,4/1000). Fältet var väl samlat genom sista sväng och det attackerades i vida spår. Allra rappast gick Miss Sue V. i fjärdespår som närmade sig ledarinnan häftigt sista biten men Beatasine räddades av mållinjen och höll undan på 10,5, vilket var en rekordsänkning med nästan en sekund och en tiondel från She Love You F.I:s loppsrekord från i fjol.

Miss Sue V. fin som tvåa på samma tid, Global Midnight trea efter resa i rygg på ledaren. Favoriten Tamla Celeber oplacerad på 10,9.

***

I klass 1-finalen såg storfavoriten Checco Boko ut att gå mot väntade seger. Det efter att han för Jorma Kontio spetsat direkt och varvat på 15,0. Men i dödens hade Queasy kommit fram, denne malde ner ledaren och kopplade greppet mitt på upploppet. Men efter en avslutning i tredjespår sista 700 meterna hade Rapid Marke och Johnny Takter inte sagt sista ordet – och fångade in tappre Queasy kort före mål.

Det är Mantorps Mikael Selin som tränar en fyraårige fuxen som vann på 1.12,7a över full distans.

***

En riktigt vass vinnare bjöd Silverfinalen på. Joker Stursk spetsade, öppnade första 500 i underkant 1.10 och lämnade över kommandot till Stay The Night. Med varvet kvar hade Anders Svanstedt tagit ett initiativ med Burning Line Gral som landade i dödens.

Det draget visade sig bli vinstgivande. Genom sista sväng lämnade tätduon övriga med några längder och utkämpade en mastig duell hela upploppet ned. Men kort före mål fick utvändigt Burning Line Gral ett knappt, men tillräckligt grepp för kusken att fira med segergest.

Axevallaamatören Christer Wännström tränar sexårige Burning Line Gral som vann på vassa 1.11,7a över 2140 meter.

***

Favoritseger i Klass 2-finalen. Örjan Kihlström kunde inte hålla upp spets med Pink Elephant, den positionen gick i stället till Dakadak och Flemming Jensen.

Men Pink Elephant letade sig snart ut som tvåa i andraspår och klev också fram mot dödens med varvet kvar. Tätduon var också de som skulle göra upp om segern men Kihlström måttade knappt men säkert in segern för Stefan Hultman-tränade Pink Elephant som klockades till 1.13,0a på 2140 meter.

***

Seger till favoriten så även i Diamantstoets final, V75-5. Det genom Askens Valencia på härliga nya svenska rekordet för femåriga ston på 1.12,5 över 2160 meter.

Jorma Kontio placerade Timo Nurmos-träningen som femma i andraspår, gick på i tredjespår med 800 meter kvar och kom fort fram mot täten. Kontio lyckades kliva ner och vila som andrahäst i andraspår en bit och fick full marschorder igen ur sista sväng. Segergreppet var kopplat snabbt och Askens Valencia höll säkert undan för rappt avslutande Peignoir och Hankypanky Pagan.

***

Åke Svanstedt slog till i Bronsfinalen. Segervapnet stavades Mr Chicago som hamnade tidigt fint till i andra utvändigt.

Till ledningen hade Steen Juul pressat sig med Please Perfect efter en 09,3-öppning det första halvvarvet. Med varvet kvar bytte Svanstedt andra ytter mot dödens och över sista bortre långsidan lade Mr Chicago successiv press på ledaren.

Please Perfect kämpade det som gick men den USA-födde fyraårigen Mr Chicago hade full kontroll, kopplade segergreppet och gick ifrån relativt lätt. Segertiden blev fina 1.12,4a över 2140 meter.

Rätt V75-rad:

2 Beatasine – Peter Ingves 4,55
11 Rapide Marke – Johnny Takter 4,81
12 Burning Line Gral – Anders Svanstedt 8,77
1 Pink Elephant – Örjan Kihlström 2,46
14 Askens Valencia – Jorma Kontio 2,01
11 Mr Chicago – Åke Svanstedt 2,19
2 Nougat Ås – Johnny Takter 4,13

7 rätt: 6 170 kr (5066 system)
6 rätt: 88 kr
5 rätt: jackpot

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Italiensk segeryra i Sweden Cup
Nästa nyhet
Italiensk segeryra i Sweden Cup

Italiensk segeryra i Sweden Cup

Italiensk segerglädje på Solvalla. Owen’s Club och Pietro Gubellini hade uppvisning när Sweden Cup vanns på häftiga 1.09,7.

Det blev överraskande en italiensk vinnare i 2013 års upplaga av Sweden Cup. Efter skrällseger i sitt försök vann femårige Owen’s Club finalen på nya löpningsrekordet 1.09,7.

– Jag är väldigt nöjd. Hästen gick bra redan i försöket men var ännu bättre i finalen, kommenterade en mycket lycklig Gubellini.

Så här gick det i försöken:

I det första försöksheatet gick det undan rejält. Något som Johan Untersteiner såg till att det skedde bakom Daniel Redén-tränade Traveling Man. Åttaåringen susade till täten in i första sväng och öppnade halvvarvet efter 08,3 och varvet på 10,8.

Ur slutsvängen lättade Traveling Man undan och gick ifrån till mycket enkel och övertygande seger på synnerligen vassa 1.10,1a över 1609 meter. David Sisu spurtade fint in som tvåa före Monster Drive som gick i rygg på ledaren och sista finalplatsen till Up And Quick som fick ett tungt slutvarv i spåren.

I andra försöket skrällde det till rejält. Pietro Gubelini lotsade snyggt in 33-oddsaren (minst spelad i loppet) Owen’s Club efter att ha gått som tvåa i andraspår, väntat och attackerat först in på upploppet. Segern på 1.11 blankt före vasst avslutande Bagley, länge ledande Strong Boy D.E. och fjärdeplacerade Look M.P. som fick krafter sparade.

*

I finalen bjöds Owen’s Club ett helt perfekt lopp. Favoritspelade Traveling Man spetsade från innerspåret men fick direkt Monster Drive och Åke Svanstedt ivrigt uppvaktande utvändigt om sig.

Monster Drive såg till att hålla tempot ordentligt uppdrivet i dödens; första 500 på 08,7 hade förvandlats till 09,3 på kilometern.

Bakom den trätande tätduon, inledningsvis i rygg ledaren, sedermera som tvåa i andraspår lurpassade Owen’s Club.

I sista sväng gav så Monster Drive slaget förlorat medan Traveling Man försökte rycka det som gick. Men förgäves. Owen’s Club vreds nu på rejält och kom snabbt fram utvändigt och kopplade enkelt greppet på den tröttnande ledaren.

Bakom, efter en resa som fjärdehäst, kom Örjan Kihlström anstormande med Franck Leblanc-tränade Up And Quick. Fransosen spurtade sylvasst men Owen’s Club höll ifrån och segern för det italienska ekipaget var ett faktum.

Det är Pietro Gubellini själv som tränar dem femårige Duke of York-sonen som alltså segrade på hypervassa 1.09,7a över 1609 meter – en putsning av Local Conchs löpningsrekord från 2011 med tre tiondelar.

Segraren bärgade sammanlagt 700 000 kronor efter de båda segrarna. Det här var också Gubellinis andra seger i Sweden Cup; han tog hem loppet även 2010 med Irving Rivarco.

Up And Quick således tvåa på samma tid som vinnaren medan det blev italienskt även på bronsplats genom Look M.P. som avslutade fint mellan hästar efter en invändig resa.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Pato tvåa i comebacken

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson