”Elitlopp Playoff” ändade i ett jättedrama. Åke Svanstedt var först i mål med Resolve med diskades. Segern gick i stället till Bee A Magician som nu är klar för Elitloppet.

Det länge emotsedda Mack Lobell Elitlopp Playoff kördes på Meadowlands under söndagen och fick en dramatisk upplösning. Det som efter målgång såg ut som en stor triumf för Åke Svanstedt förbyttes till stor besvikelse.

Resolve stod för en riktigt fin insats och var överlägsen på en segertid som hade landat på 1.09,2. Men domarna dröjde med resultatet. Efter några minuter meddelades att målettan var diskad och nedflyttad till sista plats i resultatlistan.

Tungt för Svanstedt då Resolve diskades. Foto: ALN

Orsaken till den dramatiska diskningen var att Resolve gått innanför ett par banmarkörer vid utgången av sista sväng.

Segrade gjorde nu i stället måltvåan Bee A Magician, körd av Brian Sears och tränad av ”Nifty” Norman. Superstoet som här tog sin andra seger i andra starten i år är nu klar för Elitloppet om tre veckor.

– Det skulle vara en stor ära att få åka till Solvalla, men vi är fler ägare och vi måste prata igenom detta innan vi bestämmer oss helt, berättade delägaren David McDuffee i vinnarcirkeln.

Men Åke Svanstedt fick en stund efter diskningen ett fint plåster på såren. Solvallas sportchef Markus Myron kunde på plats dela ut ytterligare en biljett till Elitloppet åt Resolve.

– Hästen var jättefin. Men det blåste otroligt motvind in på upploppet och det kan ha påverkat att han bröt inåt. Tiden (09,2) var bra med tanke på blåsten och formmässigt har allt gått planenligt, sa Svanstedt i ATG Live.

Resolve som var favoritspelad var kvickast ut och tog ledningen i den första svängen. John Campbell styrde dock snart ut andrahandaren JL Cruze i andraspår och pressade sig till täten efter halva distansen.

Svanstedt tog ett nytt initiativ och gick direkt ut för att in mot sista kurvan lägga rejäl press på JL Cruze. I svängen var ledaren slagen och Resolve stack undan. Bee A Magician avslutade fint över upploppet men var maktlös att röra Resolve som gick ifrån i bländande stil.

Brian Sears får en ny chans i Elitloppet. Foto: ALN

Men efter att domarna sagt sitt var det alltså Bee A Magician och Brian Sears som stod som segrare i loppet. Belöningen var 75 000 dollar och en plats i Elitloppet. Segertiden var 1.09,7.

– Resolve gjorde ett fantastiskt lopp och det var väldigt olyckligt för honom att förlora på ett sådant sätt. Min häst gjorde ett bra lopp och jag var nöjd med hennes insats, jag tror hon kommer allt närmare toppformen, sa segerkusken Brian Sears.

Andraplatsen gick till Gural Hanover medan Obrigado lade beslag på tredjepriset. Betrodde JL Cruze orkade inte till slut och Jimmy Takters bidrag Shake It Cerry kunde aldrig ta sig in i loppet.

Du kan se loppet här. 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Uppvisning när Propulsion tog hem Finlandia-Ajo

Uppvisning när Propulsion tog hem Finlandia-Ajo

Se upp, Elitlopps-hästar för här kommer Propulsion. Daniel Redén-stjärnan såg kanonfin ut när han vann Finlandia-Ajo från dödens.

Propulsion är inte vilken häst som helst. Femåringen hade stor uppvisning när han krossade motståndet i Finlandia-Ajo då det finska storloppet kördes på Vermo under söndagen.

Örjan Kihlström styrde fram Propulsion i dödens och därifrån lattjade han hem segern på härliga nya löpnings- och banrekordet 1.10,2a över engelska milen.

Propulsion var grym i sitt första möte med eliten. Foto: ALN

– Det är magiskt. Jag går på moln nu. Vi har haft en fantastisk vecka och den tillägnar vi Delicious där hemma, sa Daniel Redén i segerintervjun.

Loppet föranleddes av strul då det första startförsöket avbröts sent. Ytterligare en omstart inträffade innan startbilen till slut kunde lämna fältet. Men Propulsion tog det cool medan Nothing But Class spetsade i kamp mot Tycoon Conway Hall.

Dansken var dock enträgnast och fick överta i den första kurvan. Första 500 meterna gick efter 09,0. Propulsion hade landat som trea i andraspår men Kihlström vred på direkt och synade dödens med varvet kvar.

Tempot bedarrade inte. Kilometern klockades efter 09,5. Propulsion såg dock grymt läcker ut när han började gå i närkamp med ledaren genom sista sväng.

Redén ska fundera över Elitloppet. Foto: ALN

Över upploppet var saken avgjord. Propulsion satte klorna i Tycoon Conway Hall och vann väldigt säkert.

Den fina segertiden 1.10,2a togs med vad som såg ut att vara gott om krafter kvar. Förstapriset i loppet var 110 000 euro vilket nära nog fördubblade hästens segerkonto.

– Hästen tog det lugnt trots omstarterna faktiskt. Vi tog det lite lugnt från början, men jag kände det var lika bra att gå fram utvändigt ledaren varvet kvar. Hästen är riktigt bra och jag trodde nog att han skulle klara tempot. Vi vann säkert och behövde aldrig rycka huvan, han hade nog kunnat gå fortare om han behövt, sa Örjan Kihlström i vinnarcirkeln.

Det här var Propulsions 14:e seger i 27:e starten och Muscle Hill-sonen kvarstår som obesegrad i sex starter för Daniel Redén.

– Han har väldigt hög kapacitet, men han är orutinerad. Det här var första gången han mötte eliten, men han gör nog inte bort sig i Elitloppet om han nu ska vara med där, sa Örjan.

Ännu obesegrad i Redéns regi. Foto: ALN

Segern i Finlandia-Ajo innebar att Propulsion nu är klar för Elitloppet – om man vill. Daniel Redén mottog en rosa biljett vid segerceremonin men om det blir en start i Solvallas superlopp om tre veckor kvarstår att se.

– Vi får fundera lite på det här, se hur han känns i morgon och så. Elitloppet är ett väldigt tufft lopp med två heat och det kommer ett nytt år också. Han är väldigt grön ännu, sa tränaren.

Tycoon Conway Hall kämpade tappert i täten i det tuffa tempot och slutade tvåa. Fransyskan Anna Mix gick som fyra i andraspår och spurtade strålande till tredjeplatsen över upploppet.

Volstead fick aldrig visa vad han gick för i loppet; han galopperade redan innan bilen släppt fältet. Shadow Wooland hade heller ingen lyckad dag och galopperade efter 300 meter och förnyat på slutvarvet.

Du kan se loppet här. 

 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Säkert för Svanstedt och Dante i Dexter Cup
Nästa nyhet
Säkert för Svanstedt och Dante i Dexter Cup

Säkert för Svanstedt och Dante i Dexter Cup

Åke Svanstedt har inlett högsäsongen starkt i USA. På lördagen vann han storloppet Dexter Cup med Dante på Freehold.

Dexter Cup är ett av de första riktigt stora treåringsloppen i Nordamerika för säsongen. När loppet kördes på anrika 800-metersbanan Freehold Raceway under lördagskvällen, slutade det i en enkel seger för Åke Svanstedt och Dante.

Credit Winner-sonen Dante, som ägs av Anders Ström, gick segerlös ur tvååringssäsongen men har nu tagit två segrar på lika många försök i år.

Åke Svanstedt kunde köra Dante till täten kort efter start och skulle vara ohotad resten av loppet. På lätta hovar stack hästen undan över upploppet och fastställde segertiden till blygsamma 1.14,5a över 1609 meter. Förstapriset var värt 70 000 dollar.

Cufflink Hanover, som var favorit, tog andraplatsen från rygg ledaren. Trea slutade Credevie och Trond Smedshammer. Nancy Johansson-tränade Dominion Beach slutade femma efter galopp. Samma gångart blev det för Hillman och Marcus Melander.

Du kan se loppet här. 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V75: Stayerkungen Mellby Viking är tillbaka
Nästa nyhet
V75: Stayerkungen Mellby Viking är tillbaka

V75: Stayerkungen Mellby Viking är tillbaka

Landets stayerkung presenterade sig. Mellby Viking var på alerten direkt i årsdebuten och visade sin styrka när han tog hem kraftprovet Orebro Intn’l.

När V75 avgjordes på Örebrotravet var det den 14:e upplagan av prestigefyllda långloppet Orebro Intn’l som var huvudnumret. Loppet fick se en riktigt fin segrare.

Mellby Viking vann Orebro Intn’l 2014 och var tvåa i loppet i fjol. Nu var det vinnarcirkeln som gällde igen för den urstarke Viking Kronos-killen. Timo Nurmos stayerkung stod för en härlig comeback och vann trots ett uppehåll sedan i augusti.

"Vikingen" är redo för Harper Hanovers. Foto: ALN

– Han var bra direkt trots en lång paus. Hästen är stark, men också jättefin att köra. Hoppas han är ännu bättre till Harper Hanovers, samman-fattade segerkusken Jorma Kontio på segerpodiet.

Det var Tack Wee som tog ledningen. Opitergium landade i dödens efter halva distansen efter att ha harvat en bit i tredjespår.

Mellby Viking låg placerad som sexa i andraspår från sina dubbla tillägg. Med 1200 meter kvar påbörjades avancemanget i tredjespår. Reckless tog kommandot men hade Mellby Viking i rygg och bakom denna Alfas da Vinci som lagt några meter på galopp i starten.

Starkast i landet? Foto: ALN

Över sista bortre långsidan blev det rejält temposkifte. Ledaren kastade handduken och strax senare även Opitergium. Reckless tog över in i sista kurvan och fick direkt Mellby Viking utvändigt som en igel.

Segergreppet var kopplat redan in på upploppet, men Reckless fajtades tillbaka helhjärtat och fick Mellby Viking att sträcka på sig sista biten. Segern togs ändå säkert på 1.13,4 över 3180 meter. En triumf värd 400 000 kronor. Nu är planen för vinnaren Harper Hanovers lopp om tre veckor.

Reckless fin som tvåa. Bronset till en bra avslutande Coco de Vie. Alfas da Vinci förmådde inte följa vinnaren sista biten och slutade femma.

Du kan se loppet här. 

Allaballakaitoz från spets. Foto: ALN

***

Gulddivisionen såg en favoritvinnare. Peter Untersteiner höll upp ledningen med Allaballakaitoz och skulle i den positionen förbli ända till mål.

Efter första 500 på 09,0 varvade man på 12,3 för att åter öka takten sista halvvarvet. Kash’s Cantab bjöds ett fint lopp i rygg på ledaren och var också den som utmanade ordentligt över upploppet. Fast Allaballakaitoz höll undan och kirrade 150 000 kronor genom seger på 1.11,1a över engelska milen.

– Han blev lite stressad av en omstart, men som tur var tog han rätt gångart när bilen släppte. Det är en duktig sprinter framför allt det här och allra bäst går han i ledningen. Nu får vi hem och titta vilka lopp som kan komma framöver, sa Peter Untersteiner i segerintervjun.

Stänkaren Nato Dream tog tredjepriset efter en invändig resa, före Spring Erom som levererade en flygande avslutning. Elitlopps-vinnaren Magic Tonight gjorde comeback, gick i femte utvändigt och avslutade fullt godkänt längst ut i banan.

Bethel glänste. Foto: ALN

***

En fin vinnare i Stoeliten. Pär Hedberg-tränade Bethel Hanover tog täten efter 600 meter (på 11,2) och fick favoriten Windy Ways i dödens med varvet kvar. Genom sista sväng ryckte Johnny Takter undan med ledaren och kunde vinna säkert före Blue Martini Ås som gick i vinnarhålet. Segertiden var 1.12,6a över 2100.

Magnus. Foto: ALN

– Hon var helläcker måste jag säga. Hon sprang på lätta fötter; 08,5 sista 500 och jag ryckte inte tussarna eller något, sa Johnny Takter.

…En kul utflykt till Örebro hade Magnus Jakobsson. Han tog spetssegrar i Brons- och Silverdivisionen med sina fina Fossens Bonus och Global Patriot.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Segertåget: Sjätte raka för Call Me Keeper
Nästa nyhet
Segertåget: Sjätte raka för Call Me Keeper

Segertåget: Sjätte raka för Call Me Keeper

Sex segrar på sex starter. Det är resultatet i år i Frankrike för Call Me Keeper. Daniel Redén-stjärnan hade på nytt lekstuga i Paris.

Daniel Redén-tränade sexåringen Call Me Keeper tycks inte ha något motstånd i sin klass på fransk mark. Vid Vincennes tävlingar på lördagen noterades han för sin sjätte seger på lika många starter.

Vinstmaskin. Foto: ALN

Och seger blev totalt överlägsen. Jean-Michel Bazire hade hoppat upp i sulkyn bakom den 13 för 10-spelade storfavoriten och det blev en riktigt trevlig åktur för monsieur Bazire.

Call Me Keeper landade initialt i tredje utvändigt men fann det bäst att direkt gå fram och överta taktpinnen. Något som också gjordes efter 700 meter. Första 1200 avverkades efter 15,3 och därefter var det spel mot ett mål.

Pine Chip-sonen lade in en ny växel vid utgången av sista sväng och vinkade adjö till motståndet samtidigt som han sprintade undan med många längder över upploppet. Med gott om krafter kvar fastställdes segertiden till 1.13,5 över 2700 meter.

Den här segern var värd 25 200 euro och Call Me Keeper har på sina sex starter i år tjänat cirka 1,5 miljoner kronor.

Du kan se loppet här. 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Överlägsen Kriterie-seger för Charly du Noyer

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson