Axevalla: Alaska Kronos läcker i första testet

Alaska Kronos går mot en ny spännande säsong. Förra årets Oaks-tvåa avgjorde nästan retfullt enkelt när hon från dödens plockade hem första testet till Stochampionatet på Axevalla.

Alaska Kronos tog silvret i Oaks, bakom stallkamraten Diana Zet i fjol. Säsongen som fyraåring har börjat klanderfritt. Efter att i sin årsdebut segrat i Margaretas Tidiga Unghästserie kunde Daniel Redén-stoet på tisdagskvällen också lägga det första testet till Stochampionatet på Axevalla till handlingarna.

Carl Johan Jepson hade kuskuppdraget bakom Alaska Kronos och valde att låta Trixton-stoet kliva fram som första häst utvändigt ledande Boxer Shrimp efter ett varv travat. Därifrån avgjorde favoriten med enkelhet efter en ordentlig temposkärpning genom sista kurvan. Alaska Kronos klockades här, i sin första start över den långa distansen, till 1.15,9a/2640. Bakom gick Love No Pain en stark upphämtning efter galopp för att bli tvåa.

Rejäl Sandsjöns Enzo

Sandsjöns Enzo svarade för en rejäl insats för sin tränare Johan Untersteiner. Trots att första 500 öppnats i underkant 1.09 tog femåringen sats och pressade sig till ledningen efter ett varv. That’s Art utmanade över upploppet men Sandsjöns Enzo försvarade sig duktigt till en säker seger.

…Åbys Håkan E Johansson tränar och kör Rocky Bear som i årets fjärde start nu fick in fullträffen. Från tredje utvändigt sändes fuxen till attack 700 kvar, klev snabbt framåt för att koppla greppet ur sista svängen och höll säkert ifrån sig en rappt avslutande Walther På G.

…En fin årsdebut levererade Global Utopia, som tränas av David Persson. Sexåringen fick en pangstart från bakspår av Fredrik Claesson och satt i ledningen redan efter ett halvvarv. Sedan var återstoden mer än formalitet – även om Glide Marke kom men en vass spurt för att bli tvåa.

Vasco da Gama hann fram

En rejäl spurt blev segergivande för Vasco da Gama och Olof Thorson. Ekipaget låg fortfarande sist i fältet när man gick med i rygg in på sista bortre, men när den egna attacken sattes in, via femte spår genom sista sväng, bet det bra. När ledande Easy Peak felade kort före mål – hann Vasco da Gama precis förbi Floydside Am.

…Beluga West var segermogen i årets sjunde start. För Peter Untersteiner jobbade stoet länge en bit ned i kön men jagade i kapp över den sista bortre, skred till verket via tredjespår 300 kvar och avgjorde till slut mycket enkelt.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Trio till Paralympiatravet

Trio till Paralympiatravet

En trio hästar har blivit klara för Paralympiatravet. Franska toppstoet Billie de Montfort har liksom svensktränade Gareth Boko och Velvet Gio tilldelats wild card av Åbytravet.

I förra veckan fick norske, av Jean-Michel Bazire tränade, Looking Superb en inbjudan till Paralympiatravet. På tisdagen stod det klart att han från franskt håll också får sällskap av Billie de Montfort. Det sedan Åbytravet delat ut hela tre nya wild card.

Välmeriterad fransyska

Den välmeriterade nioåriga fransyskan som tränas av Sébastien Guarato har haft en toppsäsong med bland annat seger i Prix de Bourgogne, starter i både Prix d’Amérique och Prix de France och senast en tredjeplats från Grand Critérium de Vitesse. Enligt ett pressmeddelande från Åbytravet ska Björn Goop köra fransyskan.

De övriga två platserna går till Conrad Lugauer-tränade Gareth Boko, som ska köras av Marc Elias samt Velvet Gio som tränas av Magnus Dahlén och får Carl Johan Jepson i sulkyn. Gareth Boko har tagit tre segrar i Gulddivisionen i år medan Velvet Gio närmast kommer från andraplatsen bakom Cyber Lane i den andra deltävlingen.

Tre platser återstår

– Gareth Boko och Velvet Gio är två starka och rejäla hästar som imponerat på mig under vintern. Billie de Montfort gjorde ett topplopp i Grand Critérium de Vitesse och blir kul att se på Åby för första gången, säger Åbys sportchef Jon Walter Pedersen.

Paralympiatravets final körs den 25 april. En av de tre återstående platserna går till lördagens vinnare av den sista deltävlingen på Umåker. Ytterligare en plats är vigd åt fjolårsvinnaren Propulsion om man önskar att vara med.

Klara för Paralympiatravet är:

Billie de Montfort (wild card)
Cyber Lane (inkvalad)
Disco Volante (inkvalad)
Elian Web (inkvalad)
Gareth Boko (wild card)
Looking Superb (wild card)
Velvet Gio (wild card)

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Så körs Elitloppet 2020
Nästa nyhet
Så körs Elitloppet 2020

Så körs Elitloppet 2020

Till helgen är det sex veckor kvar till Elitloppet. Nu har Solvalla fattat beslutet. Banans största event kommer att köras i år. Högst sannolikt utan publik.

På grund av den rådande situationen i samhället har det varit oklart hur Elitloppet ska utformas i år, eller om det ens ska köras som planerat. Nu vet vi. Solvalla har tagit beslutet att köra sitt flaggskepp den sista söndagen i maj, precis som vanligt.

Sannolikt utan publik

– Elitloppet är en årlig sportslig höjdpunkt för många svenskar och vi känner oss i dagsläget trygga i att vi kan genomföra tävlingarna på ett säkert och ansvarsfullt sätt, säger Solvallas vd Jörgen Forsberg i ett pressmeddelande.

Sedan den 12 mars räknas travtävlingar på svenska banor som en strikt arbetsplats. Alla tävlingar har körts utan publik och det gäller också tills vidare. Med anledning av det kalkylerar Solvalla att även årets Elitlopps-helg blir för tomma läktare. Men ett definitivt beslut i publikfrågan ska tas den 4 maj.

– Vårt beslut är taget med reservation för att läget i vårt samhälle inte förvärras och att förutsättningarna därför förändras. I dagsläget pekar det mesta på att vi får arrangera Elitloppshelgen utan publik. Självklart hoppas jag att vår fantastiska publik kan vara på plats, men om de gällande förutsättningarna hindrar det så kommer ändå Elitlopps-helgen att genomföras, säger Jörgen Forsberg.

Sweden Cup ställs in

En av förändringarna som tvingas att genomföras under Elitloppshelgen blir att Sweden Cup kommer utgå. Det på grund av att man anser att hästunderlaget inte blir tillräckligt för att köra både Sweden Cup och Elitloppet i år.

I andra lopp minskas prispengarna, som en följd av bristen på internationella inslag. Harper Hanovers lopp drabbas hårdast där förstapriset sänks från förra årets 900 000 kronor till 500 000 kronor. Även i Montéeliten sjunker förstapriset från 300 000 kronor till 200 000 kronor. Några lopp har tagits bort vilket resulterar i totalt tolv lopp vardera på lördagen och söndagen.

En biljett på spel 13 maj

Gällande huvudeventet Elitloppet är prispengarna oförändrade. Av förklarliga skäl kommer merparten av de deltagande hästarna att komma från Sverige. Ett nytt direktkvalificerande lopp till Elitloppet införs; vinnaren av Meadow Roads lopp som körs på Solvalla den 13 maj erhåller en plats. Sedan förut går en Elitlopps-biljett också till vinnarna av Paralympiatravets final (25 april) samt Prins Daniels lopp (23 maj).

– Solvalla kommer inte att sätta upp egna regler för vilka som får tävla. Vi kommer att följa gällande lagar och förordningar samt eventuella direktiv från Svensk Travsport, svarar Solvalla på frågan om tillåtandet av eventuella utländska ekipage.

Till Travronden säger Solvallas sportchef att inga inbjudningar till Elitloppet kommer att delas ut före finalen av Paralympiatravet på Åby den 25 april.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Finske stjärnan till Untersteiner
Nästa nyhet
Finske stjärnan till Untersteiner

Finske stjärnan till Untersteiner

Den finske topptravaren och tidigare Kriterie-vinnaren Lewis Ale flyttas till Sverige på grund av tävlingsuppehållet i hemlandet. Peter Untersteiner blir hästens nya tränare.

Femårige Lewis Ale (e. Andover Hall) har varit en av Finlands bästa i sin kull och vann Kriteriet för två år sedan och var i höstas med i Grand Prix de l’UET efter att ha vunnit sin uttagning. Men i hemlandet Finland kan man för närvarande inte tävla – därför flyttas topptravaren till Sverige. Peter Untersteiner tar över regin, från tidigare tränaren Tuomas Korvenoja. Det skriver ägarna i ett pressmeddelande på Ravinetti.

Bättre möjligheter i Sverige

– I den nuvarande situationen har vårt ägarteam konstaterat att hästen har bättre möjligheter att starta i Sverige, där det i vilket fall tills vidare fortfarande tävlas. Målet för Lewis Ale är femåringsloppen i Sverige och andra storlopp som han kan bli inbjuden till. Det är tränaren som avgör matchningen, säger ägarrepresentanten Antti Lehtisalo i pressmeddelandet.

Lewis Ale har nio segrar på nitton starter och har tjänat en bit över två miljoner kronor. Hästen har hunnit med en start i år; i årsdebuten på Vermo den 14 mars slutade han fyra.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Eld Tekno fortsatt obesegrad
Nästa nyhet
Eld Tekno fortsatt obesegrad

Eld Tekno fortsatt obesegrad

Det ligger i släkten, som det brukar heta. Både Tekno Eld och Eld Rask har vunnit Kriteriet de senare åren. Nu susar lillebror Eld Tekno upp som en tidig favorit efter en ny överlägsen seger.

2017 vann Tekno Eld Svenskt Kallblodskriterium och året senare var det Eld Rask som tog hem både det svenska och norska Kriteriet. Modern Eldisri, på sin tid själv dubbel vinnare av Stokriteriet, är verkligen framgångsrik som avelssto. Näst på tur står lillebrorsan Eld Tekno (e. Tekno Eld).

Tog sin tredje raka

Treårige Eld Tekno, som också tränas av Jan-Olov Persson och ägs av Lennart Bäwerholm, har fått en flygande start på karriären. Vid Hagmyrens tävlingar på måndagen noterades talangen för sin tredje seger på lika många starter. Med sin tränare i sulkyn övertog Eld Tekno ledningen efter 800 meter och spelade sedan helt i sin egen klass för att vinna på 1.30,8/2160. Den här segern var värd 30 000 kronor.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Attraversiamo i årsdebut

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson