Explosive Matter har varit en av Nordamerikas mest populära avelshingstar de senaste åren – nu är hästen förvärvad till Sverige.

Explosive Matter, bland annat tvåa bakom Muscle Hill i Hambletonian 2009, har fortsatt att ha stora framgångar som avelshingst i Nordamerika. Han debuterade i aveln 2010 och betäckte då 141 ston och antalet har därefter oftast legat över 100. Nu är Explosive Matter köpt till Sverige, skriver Stuteri Broline på sin Facebook-sida, där hingsten också ska stå uppstallad.

Priset för 2019 är satt till 5000 plus 50 000 kronor. Explosive Matters mest framgångsrika avkomma är Hambo-vinnaren Pinkman (2,7 miljoner dollar). Hans främsta svenskfödda avkomma är Policy of Truth (5,3 miljoner kronor).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Efter PdA: Fortsatt minskning för spel i Frankrike

Efter PdA: Fortsatt minskning för spel i Frankrike

Spelet på trav har minskat i Frankrike under de senaste åren. Prix d’Amérique-helgen var heller inget undantag när siffrorna nu summerats.

PMU arrangerar spel på trav- och galoppsport i Frankrike och omsättningen har under de senaste åren gradvis sjunkit. De negativa siffrorna är huvudorsaken till att det från och med årsskiftet delats ut lägre prispengar i franska travlopp. 32 miljoner euro ska sparas i år, vilket exemplifieras genom att vinnaren i Prix d’Amérique i år fick 45 000 euro mindre än jämfört med i fjol.

Den nyss avslutade Prix d’Amérique-helgen var inget undan-tag i den negativa trenden. Publiksiffran under söndagen noterades till 36 176 personer. Minskningen med cirka 2000 besökare kan tillskrivas det dåliga vädret, men däremot inte spelsiffrorna.

Totalt minskade spelet hos PMU med nästan en miljon euro, till 29,7 miljoner euro, vilket motsvarar en minskning med nästan 3 procent från föregående år. Störst tapp sett till pengar gjorde fransmännens paradspel Quinté; söndagens omsättning till spelformen noterades för cirka 8,9 miljoner euro vilket är en tillbakagång med 8 procent. Vinnarspel minskade med cirka 20 procent jämfört med förra året, det visar siffror som Equidia publicerar.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tisdag: V64-tips till Solvalla
Nästa nyhet
Tisdag: V64-tips till Solvalla

Tisdag: V64-tips till Solvalla

Solvalla V64

Omgången:  Solvalla med V64 en gråmulen tisdag som denna. Jag brukar ofta spela med två spikar som ska spetsa hem sitt lopp men denna gång söker jag en annan väg. Två spikar blir det men det är inga spets och snubbla in spikar jag söker (även om en av spikarna kan tänkas nå tät). Mina två spikar är så pass rejäla och bra att de ska kunna lösa respektive uppgift även med tyngre löpning. Vi har jackpot och det är bara att kämpa.

Spikarna: 7 Ginny Weasley i V64-5 samt 11 Zinco Jet i V64-6.

V64-förslag: Enbart för alla rätt

2,4,5,6,7,8,9,10 (3-11)
1,2,3,4,5,7,8,9,11,12 (1-4)
2,3,4,6,7,8,10,11 (12-9)
2,3,5 (9-4)
7 Ginny Weasley (4-10)
11 Zinco Jet (1-6)
8x10x8x3x1x1 = 1920 rader

DD-förslag: 7 – 11 x 1000 kr

Loppanalyser

Loppanalys V64-1:

Ranking: A: 6 B: 8-2-4-10-5-9-7 C: 3-11-1

Spetsanalys: Auto Relight borde Örjan var angelägen med från startvolten och spetsa. Finns hygglig chans/risk att Farouk B.R. tidigt är framme för att överta.

Loppanalys: 6 Farouk B.R. blir hårt betrodd och det ska han vara. Hästen har även tidigare visat fint kunnande hos Goop men verkar minst lika bra nu hos Djuse. Senast var han smått övertygande vid ohotad seger i V75 före Ready Ribb. Här möter han inget som skrämmer och det är plus med Ohlsson upp på nytt. Troligt att han tiodigt kan köra till sig ledningen och då är det extra stor vinstchans. Övriga lär ha respekt. Farouk B.R blir dock väldigt tufft spelad och har tidigare blandat och gett något. Varit skör helt enkelt Han såg inte heller helt hundra ut i stilen senast och jag litar inte fullt ut på bästa hästen även om han säkert är tillfixad nu. Jag garderar.

8 J.S.Apollo har vairi ute i hårda gäng och är stark och bra. En mycket gedigen häst som brukar fungera fint. Toppkusk även här och mycket tidig om favoriten gör bort sig.

2 Auto Relight hakade på fullt bra bakom ledaren som tvåa senast och bör kunna nå spets. Streckas.

Jag streckar sedan 4 Super Photo Bood och 10 Zeus Karsk som har kunnande för att kunna skrälla.

Skulle favoriten falera så är känslan att det kan hända något skumt och jag tar med alla b-hästarna.

Loppanalys V64-2:

Ranking: A: 1 B: 4-7-8-2-3-9-12-11-5

Spetsanalys: En felfri Moon Zappa har bra chans att försvara innerspåret till ledning. Hon verkar dock inte helt stabil och det finns galopprisk. Är dock snabb felfri. Xanthis Delicious kan vara kvickast första biten.

Loppanalys: Här blir Ohlsson stor favorit på nytt. 1 Moon Zappa har gjort det bra och överraskat på Salmela. Vann från spets senast och det kan bli ledning från start till mål igen. Innerspåret är dock alltid lurigt bakom bilen och hon ser inte helt hundra ut. Bra chans utan strul men garderas.

4 Inside the Dream är inte stabil men visar rätt bra fart och trampar hon iväg så kan detta vara loppets skräll. Hon avslutade bra vid andraplatsen för tre starter sedan.

7 Victoria Tilly var duktig vid knapp seger näst senast och blir spännande med Björn upp.

8 Hersey Boko vann knappt från spets senast. Trist läge nu men inte borta. 2 Chanel West Coast är halvrejäl och kan spurta rätt bra.

Inget höjdarlopp detta om favoriten bränner och trist med sen strykning på min idé Selfie Star. Jag jobbar dock bort favoriten och streckar alla startande.

Loppanalys V64-3:

Ranking: A: 6-7-2 B: 4-10-11-8-3 C: 12-9-5-1

Spetsanalys: Maple Hill’s Eto’o har bästa springspåret och trivs utmärkt i ledningen. Är spetsfavorit men Erik är vass från springen och kan ta sig förbi med Kent´s Laddie.

Loppanalys: 6 Maple Hill’s Eto’o får tipsnicken då det är läge för spets. Oscarssons häst trivs i den positionen och har tre segrar av tre möjliga från just ledningen. Kan bli svårfångad.

7 Kent´s Laddie är ett ett spetshot med vasse Erik. Galopperade med sparat senast men det var ett tag sedan och det finns frågetecken för formen. Kan få betämma i tät här och slinka undan.

2 Volusia Bell är en rätt reslig och fin sort som varit bra vid segrarna. Spår två oroar något men felfri så bör hon hävda sig fint även här och streckas tidigt.

4  Cash T.J. avslutade fint efter snäll resa och stallet är i fin form. 10 Expresso Doc bör vara med i främre träffen och 11 Peakster räknas även om det kan behövas lopp i kroppen. Totalt blir det åtta streck.

Loppanalys V64-4:

Ranking: A: 3-5-2 B: 9-4-10-12-11-6-1 C: 8-7

Spetsanalys: Det är möjligt att Syriah A.T. är allra vassast med ryggresa men här skulle jag gissa på att Per placerar henne i spets. Hon fungerar rätt bra även där och ingen lär orka ta emot.

Loppanalys: 5 Syriah A.T. kördes till ledningen efter 700 meter senast och vann sedan i obesvärad stil. Hon får gälla som spetsfavorit på nytt och har vettig chans att spåra hem loppet. Tror dock hon är allra vassast med ryggresa men hon gör det bra från alla positioner.

Jag tippar 2 Livi Majesty som gör intressant debut hos Reijo och han verkar nöjd med sin häst. I sin senast start hos Bergh var Livi Majesty mycket fin vid seger från andrapar utvändigt och före det vann han i överlägsen stil. Felfri tror jag det ska vara bra chans men det har blivit en del galopper i karriären och inget att lita på.

Skrällen kan heta 3 Elsztain som är stark och har fint kunnande då han fungerar. Var tidigare hos Kolgjini och vunnit lopp på bra sätt och svarat även för ett par bra insatser i Norrland. Får ett streck.

Loppanalys V64-5:

Ranking: A: 7 B: 4-10-6-12-2-1 C: 9-8-5-3

Spetsanalys: Cut Him Some Slack kan nog spets initialt. Västerbo Hard Cash kan tänkas ladda för spets men Goophästen har varit ifrån. Ginny Weasley är tänkbar för tidig tät.

Loppanalys: Här tror jag klart mest på 7 Ginny Weasley som ser dunderladdad ut för dagen. Avslutade klart bra i tufft lopp där Double Exposure vann senast och näst senast var Berghs häst på väg att runda till seger då det blev galopp. Utan strul så bör det vara segerdags nu och det kan även bli tidig spets. Jag spikar då uppgiften ser mycket lämplig ut.

4 Västerbo Hard Cash har kunnandet för att utmana men är nog inte på topp efter sitt uppehåll.

Walmanns trio 10 Forecast och 6 Tobacco och 12 Destiny Am kan slå till om de får rätt ryggresa. Forecast rankas först av dessa.

Loppanalys V64-6:

Ranking: A: 11 B: 1-6-8-12-7-9-10 C: 2-4

Spetsanalys: Ronzon Face spetsade från samma spår senast och öppnar snabbt. Utifrån hotar Dreamlady Glatigne.

Loppanalys: Även här spelar jag med en spik som inte har omgångens bästa läge (och över kort distans). Jag tycker dock att  11 Zinco Jet är så pass bra att han ska vinna detta. Hästen har startat sex gånger i Sverige och varit bra i varje start. Näst senast vann han bakifrån genom en vass avslutning och senast kördes han till lednignen varvet från mål och vann mycket lätt. Salmela pratar sig varmt om den här pållen och det är lätt att förstå. Han är rejäl och kan gå en lång speed och hålla tempot uppe. Utgångsläget spelar därför något mindre roll och jag tror han visar sig bäst på nytt. Jag spikar. Två strykningar underlättar också en hel del.

1 Ronzon Face på spetsläge kan vara värst emot och 6 Dreamlady Glatigne är också startsnabb och i fin form. Bäst är dock Zinco Jet.

Tipsredaktör: Ulf Nilsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Efter PdA-succén: Elitloppet hoppas på Bazire i år
Nästa nyhet
Efter PdA-succén: Elitloppet hoppas på Bazire i år

Efter PdA-succén: Elitloppet hoppas på Bazire i år

Prix d’Amérique gick precis i mål – då börjar arbetet med årets Elitloppet. I år är förhoppningarna stora att man ska kunna locka franske giganten Jean-Michel Bazire till Solvalla.

Jean-Michel Bazire blev tveklöst den store seger-herren när Prix d’Amérique summerats. Förutom att själv kört vinnaren Bélina Josselyn, tog hans stall både andra- och fjärdeplatsen genom Looking Superb och Davidson du Pont. En av de som var på plats i Paris för att bevittna fransmannens bravader var såklart Solvallas sport-chef och Elitlopps-generalen Anders Malmrot.

– Det är inga klartecken som ges efter sådan här helg precis. Det blir mer att man pratar med så många som möjligt på stallbacken och hör hur de olika tränarna tänkt sig säsongen med flera av de här topphästarna, säger han i en intervju med Kanal 75.

Just Bazire och Elitloppet har under flera års tid varit ett ”mission impossible”. Den franske ikonen som vunnit Elitloppet både 2007 och 2008 har inte deltagit i loppet sedan 2011, då som kusk bakom Wishing Stone. Anledning till han därefter stått över ska ha varit att han ansett sig som orättvist behandlad av den svenska domarna. Till i år är dock tongångarna mer positiva – kanske dyker Bazire och hans armada upp på Solvalla i slutet av maj?

– Jag hoppas ju det. Jag tycker tongångarna är bättre nu än i fjol då det ett tag lät som att det var stängt med alla hans hästar. Sedan vilken det blir eller om det blir någon häst från Bazires stall, ja det är ju för tidigt att uttala sig om, säger Anders Malmrot till Kanal 75.

Förutom PdA-vinnaren Bélina Josselyn som förstås står högt på önskelistan, har även tvåan norske Looking Superb dykt upp som en bubblare. Båda hästarna siktas nu mot Prix de France och för Looking Superbs del är han en mycket het kandidat för Oslo Grand Prix till sommaren, skriver tgn.no. Men Bazire har fler hästar som kan bli Elitlopps-aktuella än så; Prix de Luxembourg-ettan Cleangame är en. Monstervalacken Aubrion du Gers en annan – och här har tränaren tidigare tydligt markerat att man är intresserade av Elitloppet.

– Cleangame som han vann med på lördagen var ju helt fantastisk. Och så vet vi ju att han har Aubrion du Gers kvar i stallet som han ska årsdebutera med senare, säger Anders Malmrot till Kanal 75.

Vad gäller andra stora namn från Prix d’Amérique deklarerar Daniel Redén att man siktar Propulsion till en ny start i Elitloppet och Readly Express är såklart ett givet inslag om kretsen kring hästen så önskar. Däremot är en ny tripp till Solvalla, i alla fall i dagsläget, inte aktuellt för Bold Eagle. Men man öppnar en teoretisk dörr för nästa år. (Foton: Gerard Forní och J-P Martini/ALN).

Läs även: Prix d’Amérique: Bélina vann – succé för Bazire
Läs även: Bazire har Elitloppet i sikte med Aubrion du Gers

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Blir det avel i stället för tävling i vår för Lionel?
Nästa nyhet
Blir det avel i stället för tävling i vår för Lionel?

Blir det avel i stället för tävling i vår för Lionel?

Det blev ingen lycka för Lionel i Prix d’Amérique. Nu bär det av hemåt igen och kanske blir det fokus på avel i stället för tävling i framtiden för norrmannen.

För fjärde året i följd var norske stridsvagnen Lionel en av deltagarna i Prix d’Amérique, men liksom i fjol blev äventyret utan framgångar. Lionel slutade i det slagna fältet och några fler starter i Frankrike blir det inte den här vintern.

Norrmannen gör stallkamraten Propulsion sällskap och åter-vänder hemåt igen. För Lionels del kan det bli en längre tävlingspaus framöver. I stället för att fortsätta att tävla till våren, med de största loppen hemmavid i åtanke, kan det bli en sejour som avelshingst.

– Det kan vara avel. Det är något jag måste prata mer med Daniel Redén om. Men vi är eniga om att Lionel går direkt hem till Sverige igen och där tar vi en grundlig veterinärcheck och så får vi se. Men jag tror kanske det blir avel i vår ändå. Intresset är stort och vi har tid att förbereda. Karriären för Lionel är inte över, men kanske ska vi ändra på planerna och lägga in en avelsperiod i stället för lopp, det kan vara bra för honom, säger ägaren Göran Antonsen till tgn.no.

Läs även: Prix d’Amérique: Bélina vann – succé för Bazire

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Prix d'Amérique-eftersnacket handlar om omstart

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson