Attraversiamo i årsdebut

En förstklassig lördag väntar på Umåker. Förutom den sista deltävlingen till Paralympiatravet på programmet, får vi se Attraversiamo i årsdebut – och ett kejsarslag bland kallbloden.

Attraversiamo stod som segrare i Svenskt Travderby i höstas men har inte setts på tävlingsbanan sedan den första söndagen i september. Nu är han redo för första starten som femåring. Tränaren Svante Båth tar ut den åttafaldiga miljonären i Berth Johanssons Memorial – som körs för de jämnåriga travarna.

Sista chansen till Paralympiatravet

Guldbjörken är tillika den sista deltävlingen till Paralympiatravet, vars final körs på Åbytravet en vecka senare. Perfect Spirit är kanske namnet som sticker ut mest i startfältet efter sin seger i Dartster F:s lopp i förra veckan. Men stjärnan inleder från ett bökigt tolftespår bakom bilen och ställs mot bland andra Shocking Superman och fjolårets Elitlopps-finalist Next Direction som gör comeback.

Mästarmötet i Vårbjörken

Sedan är frågan om inte eftermiddagens absoluta höjdare kommer till sist. Vårbjörken för kallbloden har samlat en stjärnspäckad skara. Månprinsen A.M. vann direkt i sin comeback och jagar sin tionde raka seger, men för att lyckas med uppdraget måste han besegra de två senaste årens Elitkampen-vinnare Tangen Haap och Lome Brage.

Här är startlistorna:

Berth Johanssons Memorial, 2140 auto:

1 Attraversiamo – Erik Adielsson
2 Tito – Ulf Ohlsson
3 Thrust Control – Björn Goop
4 Stoletheshow – Rikard N Skoglund
5 Im Your Captain – Jorma Kontio
6 Maxus – Örjan Kihlström
7 Remarkable Feet – Jörgen Westholm
8 Even’s Cool Boy – Robert Dunder
9 Brothers N. Arms – Per Lennartsson


Guldbjörken, 2140 auto:

1 Dreammoko – Björn Goop
2 Mr Golden Quick – Magnus A Djuse
3 Next Direction – Iikka Nurmonen
4 Shocking Superman – Emilia Leo
5 Digital Ink – Per Lennartsson
6 West Wing – Ulf Ohlsson
7 Son of God – Daniel Redén
8 Eder Bob – Mika Forss
9 Snowstorm Hanover – Rikard N Skoglund
10 Special Promise – Hannu Torvinen
11 Queer Fish – Ulf Eriksson
12 Perfect Spirit – Örjan Kihlström


Vårbjörken, 1640 auto:

1 Myr Faksen – Krister Söderholm
2 Tand Kraft – Mika Forss
3 Tangen Haap – Björn Karlsson
4 Bellfaks – Mats E Djuse
5 B.W. Sture – Örjan Kihlström
6 Lome Brage – Erik Adielsson
7 Art Nökkve – Håkan Skoglund
8 Smedheim Solan – Rikard N Skoglund
9 Björs Frej – Ulf Ohlsson
10 Vixus – Jorma Kontio
11 Månprinsen A.M. – Gunnar Melander

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Danmark kan tävla igen

Danmark kan tävla igen

Från och med nästa vecka kan den danska travsporten starta igång igen. Ett sex veckor långt uppehåll på grund av corona-pandemin avslutas den 20 april.

Från den 9 mars har all trav- och galoppsport i Danmark varit satt på paus, på grund av förhindrandet av coronavirusets spridning. Men från och med nästa vecka kommer tävlingar att köras i landet igen – men förstås med en del restriktioner.

Bara proffs tillåts att köra

Det är Ålborg som nästa måndag, den 20 april, kör Danmarks första tävlingar efter uppehållet. Det kan Dansk Hesteväddelöb meddela. Anmälningarna till loppen stängs under onsdagen.

Tävlingarna kommer att vara öppna för deltagande av både proffs- och amatörtränade hästar men i loppen tillåts enbart professionella kuskar och ryttare att delta. Det på grund av myndigheternas förbud mot alla sport- och fritidsaktiviteter som fortsatt gäller till den 10 maj. Tävlingarna avverkas utan publik och enligt ett säkerhetsreglemente vilket ska minimera smittspridning.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
"Ska kunna förvänta sig mer av oss"
Nästa nyhet
”Ska kunna förvänta sig mer av oss”

”Ska kunna förvänta sig mer av oss”

Påskdagen var upplagd för fest med en av tidernas största omsättningar på V75 som kulmen på veckan. Men festen uteblev då starttiden fick senareläggas på grund av teknikstrul hos ATG – återigen när det gällde som mest.

– Våra kunder ska kunna förvänta sig mer av oss, säger ATG:s vd Hans Lord Skarplöth.

Fokuset på travet var extra stort i påskhelgen och ATG avverkade fyra V75-omgångar i rad men en så kallad multi-jackpot som kulmen i samband med söndagens tävlingar på Romme. Med tekniskt strul hos atg.se som började redan vid lunchtid och som höll i sig under dagen, lade en rejäl sordin på stämningen. Starttiden för spelformen fick senareläggas två timmar. Missnöjet i landet blev enormt.

– Vi hade 156 miljoner i V75-omsättning i söndags, vilket var högre än beräknat och vi hade en fantastisk vinstplan med 68 miljonvinnare. Men ändå känns det skit, kort och gott, kommenterar ATG:s vd Hans Lord Skarplöth för Kanal 75.

Inte funnit orsaken

Vid tidigare problem för atg.se, som exempelvis vid jul 2018 då det också var extra stort tryck, har man funnit orsaken till strulet. Men så verkar inte vara fallet den här gången.

– Vi ser vad som händer men vi har ännu inte hittat vad man kallar ”root cause”. Det vill säga vad som är anledningen till problemet. Så det är ett unikt IT-problem på så sätt att det brukar vara svart eller vitt, säger Lord Skarplöth till Kanal 75 och fortsätter:

– Det är ett helt nytt problem för oss och det irriterade är att vi hade full beredskap. Vi hade folk vid tangentborden eftersom vi visste att det skulle bli hög omsättning. Generellt när vi har haft IT-problem tidigare har det ofta varit förknippat med hög last, det vill säga många samtidiga användare, men i söndags började problemen vid 12.30 så vi kan inte skylla på det.

Ett otroligt svårt beslut

V75-spelet kom så småningom igång med start 18.20. Något som innebar en betydligt längre kväll för de aktiva och spelarna.

– Det är otroligt svåra beslut att ta eftersom vi inte hade identifierat problemet och hade en lösning klar för oss, men så här i efterhand vet jag inte om det hade kunnat fattas något bättre beslut än att skjuta på de här två timmarna för det innebar ändå att många fick in sina system, säger Hans Lord Skarplöth.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Disco gjorde det igen
Nästa nyhet
Disco gjorde det igen

Disco gjorde det igen

Det blev hårt i mål men Disco Volante gjorde det igen. Fjärde raka segern togs i Yngve Larssons Memorial i Halmstad. Nu väntar finalen i Paralympiatravet.

Disco Volante har i det närmaste gjort rent hus i Gulddivisionen de senaste månaderna och gjordes självklart till stor favorit i måndagens påsk-klassiker Yngve Larssons Memorial. Och nog grejade han det igen – även om den fjärde raka segern satt en aning hårdare inne än vad nog spelarna räknat med.

Fick öppna tufft för spets

Öppningen blev riktigt snabb i den hårda vinden som blåste på Halmstadtravet. Storfavoriten fick öppna 08,8 första 500 för att komma förbi Västerbo Exact och till ledningen. Efter strax över 1.10 på kilometern drog det ihop sig till kamp över upploppet. Jätteskrällen Ghazi B.R., rattad av Carl Johan Jepson, blev ordentligt närgången den sista biten men Disco Volante höll undan med liten marginal.

Segertiden stannade vid 1.11,2a/1640 meter och vinnaren belönades med 100 000 kronor. Nu väntar närmast finalen i Paralympiatravet för Disco Volante. Stort plus också för Speedy Face som gjorde hela loppet i dödens och som trea inte var långt från vinnaren. Heart of Steel gick en stark avslutning i sin årsdebut, medan M.S. Triple J. blev fast med sparat i vinnarhålet. Spännande Osterc travade med som tvåa i andraspår, attackerade i sista sväng, men föll tillbaka över upploppet.

Brilliant från ledningen

Ett trevligt treåringslopp såg Brilliant Smile (e. Brillantissime) gå segrande ur striden. Stoet som tränas av Jerry Riordan öppnade snabbt bakom bilen och tog sig till täten omgående med Johan Untersteiner i sulkyn. Svårare var det inte, visade det sig. Power Lane jagade genom sista svängen men tappade aktionen hundra från mål och då var saken redan avgjord. 1.16,0a/2140 visade Brilliant Smile som här noterade karriärens andra seger.

…Fredrik Persson fick fira efter att ha orsakat en liten skräll bakom Benjamin S.H. Vinnaren hittade andra utvändigt i ett lopp som inleddes i 1.10-tempo, styrdes på till attack in i sista sväng och kopplade säkert greppet. Loveexplosion H.C. återkom formidabelt efter galopp, men hann inte förbi.

…Matteo har fått en prydlig start på karriären. Fyraåringen som tränas av Åbys Helén Blomberg tog nu sin femte seger i sjätte starten. William Ekberg styrde till en säker seger, efter att ha avancerat fram mot dödens in på slutvarvet.

Topprestation av Racing Ribb

Racing Ribb har hittat formen igen och stod för en topprestation. 1200 meter från mål styrde Adrian Kolgjini fram mot dödens – och slog knock på den ledande favoriten Devs Dragon över sista bortre. Valacken lämnade motståndet med många längder och vann i mycket imponerade stil före en gott avslutande Chablis.

…Henna Halme agerade skrällkusk bakom Nobella Winner, tränad av Jägersros Bo Öberg. Vägen till segern gick via tredje invändigt, ut i andraspår genom sista sväng och fritt spelrum med 200 meter kvar. Då avgjorde Nobella Winner hur lätt som helst.

…Electric Rain var ute och testades mot kulltoppen i fjol och var direkt i årsdebuten, första starten på ett halvår, segermogen. Tempot hölls högt i täten och Peter Untersteiners fyraåriga ston kunde avgöra säkert i slutstriden.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Elian Web avgjorde direkt
Nästa nyhet
Elian Web avgjorde direkt

Elian Web avgjorde direkt

Blixtrande snabbt till ledningen – sedan var loppet över. Elian Web lät inte det välmeriterade motståndet komma nära när han vann Rommeheatet och därmed kvalade in till Paralympiatravet.

Ett stjärnspäckat gäng möttes upp på startlinjen när Rommeheatet skulle avgöras på söndagskvällen. En häst stal dock showen helt. Jorma Kontio skickade iväg Elian Web för fullt och finländaren som tränas av Katja Melkko gav på nytt prov på hur effektiv han är ledningen. Valacken var aldrig i någon förlustfara, ledde varje meter – och säkrade en plats i Paralympiatravets final om två veckor.

– Vi fick prova lite framåt i dag och det löste sig bra. Det är en jättefin häst det här, en topphäst. Han svarade bra och det kändes som att det fanns krafter kvar i mål också, sa Jorma Kontio i ATG Live.

Avgjorde loppet i starten

Esprit Sisu provade att svara ut men var maktlös när den kvicke Elian Web gavs full gas och susade till spets. Spelfavoriten Sorbet var först framme utvändigt och fick därmed göra jobbet i dödens. Efter att ledaren varvat på 1.16 över Rommes regnvåta underlag kunde det konstateras att det skulle bli svårt att passera honom den här kvällen.

Den årsdebuterande Milliondollarryhme gjorde ett tappert försök. Den svenska mästaren fick gå till attack 800 meter kvar och arbetade starkt återstoden av loppet först i tredjespår. Den prestationen räckte dock bara till ett tredjepris; Elian Web lättade undan mycket enkelt över upploppet för segern, Sorbet höll säkert stången i striden om silvret.

Tungt för Makethemark

Vinnaren klockades till 1.13,1a/2140 meter och bättrade på segerkontot med 150 000 kronor. Sorbet tvåa, två tiondelar senare medan Milliondollarrhyme klockades till 1.13,4. Samma notering fick Esprit Sisu och Baron Gift som gjorde hela loppet i andra ytter.

För Elitlopps-trean Makethemark blev den en tung kväll. Hästen följde Milliondollarryhme i rygg men tappade snart aktionen och föll tillbaka för att sluta sist. Oplacerad blev resultaten också för Milligan’s School.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Green Manalishi har landat

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson