Just nu:
13.27 Jägersro/Solvalla 22 januari: ”Spelet heter revansch”
11.15 Det blir nog Jean-Michel Bazire även i år
11.06 Lunch-draget Skellefteå: Klart bästa hästen ger 4.25
16.55 Bold Eagle vill till Elitloppet
15.41 Axevalla 21 januari: Fiore får blomster
11.02 Lunch-draget Gävle: Vi inleder med hederlig spetsvinnare
10.16 Kallbloden som slåss om Paris-biljetter
08.23 Förvarade förbjudna preparat – döms till böter
08.00 ”Lunch-draget” – ny tipssatsning
12.44 Propulsion till Paris

Årsdebut för obesegrade Gimpanzee

Marcus Melander har som bekant en stark armada av treåringar inför årets säsong i USA. På måndag är det dags för Gimpanzee att göra årsdebut. Blir det tionde raka?

Förra helgen gjorde Greenshoe årsdebut – och vann på bländande 1.09,2. Marcus Melander-hästen seglade då direkt upp som favoriten inför Hambletonian i augusti. Men den svenske tränaren har fler treåringar av yttersta klass i stallet.

Gimpanzee gick obesegrad genom förra säsongens nio starter och utsågs också till årets tvååring. På måndag är det dags för den svenskägde Chapter Seven-sonen att göra intressant årsdebut. Det sker i finalen (några försök behövdes inte) av Empire Breeders Classic på Vernon Downs. Loppets samlade prissumma är 215 200 dollar. Gimpanzee kommer väl förberedd, efter att ha gått tre kvallopp.

– Han har växt till sig. Han är inte den största hästen, men vi har bara varit nöjda med honom hela vintern. Han gör inte så mycket väsen av sig här hemma, lugn och stillsam. Jag kan inte bli mer förväntansfull än jag är inför den här säsongen, säger Marcus Melander till ustrotting.com.

Här är startlistan (med uppsatta kuskar):

Empire Breeders Classic, 1609 auto:

1 Gettin Serious – Roman Lopez
2 Star Track Hanover – Matt Kakaley
3 Skyway Kon Man – Trond Smedshammer
4 Whimzical Chapter – Dan Daley
5 Gimpanzee – Brian Sears (M. Melander)
6 Mr Vicktor – Tyler Buter
7 Travel Winner – Trevor Henry
8 Cavill Hanover – Jim Morrill J:r (Å. Svanstedt)
9 Big Money Honey – Scott Zeron

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
tisdag 16:55, 21 januari

Bold Eagle vill till Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
tisdag 10:16, 21 januari

Kallbloden som slåss om Paris-biljetter

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
tisdag 08:23, 21 januari

Förvarade förbjudna preparat – döms till böter

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
tisdag 08:00, 21 januari

”Lunch-draget” – ny tipssatsning

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
måndag 12:44, 20 januari

Propulsion till Paris

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 11:03, 20 januari

Anmält till PdA

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 09:52, 20 januari

Månprinsen snart redo – men inte Elitkampen

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
📞 Hallå där Patrik Nilsson…

📞 Hallå där Patrik Nilsson…

Han är mannen som hörs mest och tydligast på hela Solvalla i helgen. Och det är inget konstigt i det. På söndag refererar Patrik Nilsson sitt trettonde raka Elitlopp.
Vi ringde upp Patrik och…


…Hur kom det sig egentligen att du blev löpningsreferent, Patrik?

– Travintresserad sen tidigt 80-tal. Sen blev det praktik på Örebrotravets sekretariat under gymnasietiden. Man behövde en reserv för deras ordinarie referent och lite på den vägen är det.

Vad är viktigast att tänka på när man refererar travlopp?

– Givetvis att man är bra påläst. Men huvuduppgiften annars att man tar hästarnas positioner. Vara lite korrekt samtidigt som man ger publiken en bra upplevelse.

Har du något ”reff” genom åren som du är lite extra nöjd med?

– Mitt tråkiga svar är att varje lopp är en ny utmaning. Så nej jag har inget bra svar på det… Kanske nåt lopp i helgen sticker ut?

Hur är det, tänker du ut några särskilda formuleringar innan, eller kommer allt spontant?

– Sällan eller aldrig som jag spånar på något scenario.. Allt sker i stundens hetta..

Patrik Nilsson, som i dag hörs som referent på flertalet banor runt om i landet, har varit Elitloppets röst sedan 2007 när han tog över efter Bo Rydgren. På söndag gör han alltså sitt trettonde raka Elitlopp som referent. Hur förbereder man sig inför en sådan uppgift?

– Först och främst att man läser på om hästarnas uttal. Sen har jag även presentationer av hästarna som uppgift så det finns att göra… Men det är inspirerande!

Vilket är ditt starkaste minne som referent under Elitloppet?

– Många fina minnen. Men måste jag nämna något så blir det Nuncios seger 2016. Annars finns det en hel del fina minnen från den tiden då vi satt på E-läktaren och käkade kall kyckling och drack medhavd dryck. Sportsligt sett så ligger Mack Lobell och Copiads segrar närmast hjärtat.

Hur ser du på årets upplaga och vilken häst får vi höra dig ”reffa” in som vinnare i år?

– Årets upplaga håller toppklass! Malmrot och teamet har gjort ett kanonjobb. 17.25 meddelar vår speaker Anders Fredriksson att vinnaren heter… Propulsion.


Vi tackar Patrik för pratstunden och ser fram emot hans spännande loppreferat under Elitloppshelgen.

redaktionen@travnet.se
Nästa nyhet
Italien skärper reglerna - Halmstad häver avstängningen
Nästa nyhet
Italien skärper reglerna – Halmstad häver avstängningen

Italien skärper reglerna – Halmstad häver avstängningen

Italien har svarat på kritiken och skärpt sina regler gällande drivningar. Därför häver nu Halmstadtravet sin omtalade avstängning av fyra italienska kuskar.

Efter den massiva kritiken som riktades mot drivningar i Italien under Lotteria-dagen, togs ämnet upp i det europeiska förbundet UET. På torsdag meddelade det italienska förbundet att man nu, med omedelbar verkan, skärpt sitt reglemente.

Av den anledningen väljer nu Halmstadtravet att häva den avstängning av fyra italienska kuskar, däribland Alessandro Gocciadoro och Pietro Gubellini, som man på eget bevåg utlyste kort efter händelserna i Lotteria. Det skriver banans vd Dag Ekner i ett pressmeddelande.

Det norska travförbundet, DNT, hade också som förslag någon form av avstängning, men efter nyheterna om att italienarna nu genomfört ändringar i reglementet är det fritt fram för de italienska kuskarna att köra i Norge.

Italien tar nu krafttag

Svein Morten Buer till tgn.no

– Vi har beslutat att inte utesluta de italienska kuskarna. Det betyder inte att vi ser mildare på det som skedde, som var ett grovt övertramp. Men Italien tar nu krafttag för att få bukt med problemet och vi önskar ett samarbete med Italiens i UET för att bidra till harmoniseringen med resten av Europa, säger DNT:s generalsekreterare Svein Morten Buer till Trav og Galopp-Nytt.

Det nya italienska reglementet innebär betydligt mer restriktiva regler för drivningar. Böterna för den som bryter mot dem kan bli mycket dyra, i vissa fall uppemot motsvarande en halv miljon kronor.

Det är ett positivt första steg

Marjaana Alaviuhkola

– Kritiken mot de avskyvärda och oacceptabla drivningarna i samband med Lotterialöpningen i Italien var mycket omfattande i Sverige och Norge. På UET:s styrelsemöte hade vi en tuff och konstruktiv dialog med representanten för den italienska travsporten, som nu agerar i linje med UET:s reglemente. Det är ett positivt första steg och vi kommer självklart följa upp vad som händer i Italien den närmaste tiden, säger Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola i ett pressmeddelande.

Läs även: Efter Lotteria: Hårdare regler för drivningar i Italien

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tunga beskedet: Månprinsen A.M. struken
Nästa nyhet
Tunga beskedet: Månprinsen A.M. struken

Tunga beskedet: Månprinsen A.M. struken

Elitloppshelgen går miste om en av sina största attraktioner. På torsdagen kom beskedet att Månprinsen A.M. inte kan medverka i Elitkampen.

Den stora publikfavoriten Månprinsen A.M. var med nio raka segrar i bagaget laddad för det stora mötet i Elitkampen på söndag. Ett lopp som den svenske kallblodskungen aldrig tidigare lyckats vinna. Tyvärr blir det inte så i år heller.

Under torsdagseftermiddagen ströks Månprinsen A.M. med rubriceringen hälta. För Travronden berättar tränaren Gunnar Melander att man hoppas och tror att skadan är av lindrigare art.

– När jag tog in Månprinsen från hagen i går (onsdag) eftermiddag så var han svullen i vänstra bakbenet. I dag är han fortfarande svullen och det går inte att tro att allt ska kunna bli bra till på söndag. Därför blev jag tvingad att stryka honom, säger Gunnar Melander till Travronden.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Efter Lotteria: Hårdare regler för drivningar i Italien
Nästa nyhet
Efter Lotteria: Hårdare regler för drivningar i Italien

Efter Lotteria: Hårdare regler för drivningar i Italien

Efter drivningarna under Lotteria-dagen blev kritiken hård. Nu agerar det italienska förbundet – och skärper sitt reglemente.

De drivningar som utdelades under tävlingarna i samband med Gran Premio della Lotteria i början av maj, vållade skarp kritik mo det italienska reglementet. Nu verkar det som att det italienska förbundet tar krafttag och med omedelbar verkan ändrar sitt reglemente. Det skrivs i ett pressmeddelande från Ippica Nuova publicerat hos bland andra Galoppo e Trotto.

Det italienska förbundet närmar sig de rekommendationer som det europeiska förbundet UET har. Det innebär att det inte kommer vara tillåtet att höja armen över axelhöjd och att antalet tillåtna drivningar med körspöet decimeras kraftigt. Överträdelse mot de nya reglerna ska rendera i kraftigt förhöjda bötesbelopp och eller avstängningar.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Elitloppet: Allt du behöver veta inför travfesten

Travtips

Jägersro/Solvalla 22 januari: ”Spelet heter revansch”

Travtips
onsdag 13.27, 22 januari
Det var svårspelat i lördags med en del konstiga prestationer och det blev ingen bra lördag för min del. Enda träffen var Franklin Face till fint platsodds, men klart jag borde vågat spänna bågen och ”reka” vinnare. Storfavoriten Man At Work vann inte nu h...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 11.06, 22 januari

Lunch-draget Skellefteå: Klart bästa hästen ger 4.25

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 15.41, 21 januari

Axevalla 21 januari: Fiore får blomster

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.02, 21 januari

Lunch-draget Gävle: Vi inleder med hederlig spetsvinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.02, 20 januari

Färjestad 20 januari: Inga gränser för deras fräckhet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
söndag 13.04, 19 januari

Boden 19 januari: Fin söndag för Finland

Spelredaktör Daniel Olsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
onsdag 11:15, 22 januari 2020

Det blir nog Jean-Michel Bazire även i år

STRÄNGNÄS: Årets ”vinterväder” fortsätter. Dock med betydligt mindre nederbörd de sista veckorna, vilket är skönt. Också skönt att vi går mot ljusare tider.   Förra bloggen Har fått en del synpunkter både positiva och negativa sådana via mail. Jag ber...
Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
fredag 13:01, 10 maj 2019

Spelkrönika Åby 11/5: Jag spelar mot favoriten i Kungapokalen!

Åbytravet bjuder på topptävlingar den här lördagen med pokalloppen för de bästa fyraåringarna som given sportslig höjdpunkt. De två huvudloppen känns ganska så förutsägbara, men loppen runt dessa är betydligt mer öppna och spelvänliga och jag skulle faktis...
Spelredaktör Redaktionen Travnet

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson