Just nu:
08.11 Christoffer till 1000
15.10 Bergsåker 29 februari: Vi har en Dynamite-vinnare!
15.08 Bollnäs 28 februari: Croons får en slant
11.25 Lunch-draget Eskilstuna: Master Hill herre på täppan
09.44 Nu är det färdigtävlat för Southwind Feji
08.42 Skoglund har tagit täten
08.34 Boden: Rally Funny i ensamt majestät
17.25 Urstark Unique Juni
15.38 Boden 27 februari: Här är det trimmat – lita på det!
08.47 Solvalla/Åby: Mäktig comeback av Sir Ratzeputz

Anmält till PdA

Det är på söndag som Prix d’Amérique avgörs. Under måndagen stängdes anmälningarna till loppet. 21 hästar kvarstår – en av dem är Propulsion.

Vilka hästar tar plats i Prix d’Amérique på söndag? Den frågan avgörs de närmaste dagarna. Under måndag förmiddag stängdes anmälningarna till världens största travlopp – då fanns 21 hästar kvar på intresselistan. Startlistan, som blir definitiv på torsdag, kommer dock bara innehålla 18 namn.

Propulsion är anmäld

Tre svensktränade hästar är med i anmälningslistan. Dit inkluderas Propulsion. Huruvida det också blir en fjärde raka start i Prix d’Amérique ska tränaren Daniel Redén fatta ett beslut om under måndagen. Deklarerat start har redan både Milligan’s School och Ringostarr Treb gjort. Samtliga i trion kommer med i loppet, om man så önskar, på vinstsumma.

Elvaåring i PdA?

Totalt tolv hästar har säkrat sina platser genom att kvala in till Prix d’Amérique. Dit räknas regerande mästaren Bélina Josselyn och tidigare dubbla championen Bold Eagle, som oavsett hade rymts i loppet på pengar. En bubblare som plötsligt dykt upp i anmälningslistan är elvaårige Valko Jenilat. Nytt från i år är att elvaåriga hingstar och ston tillåts tävla i Frankrike under vintermeetinget. Valko Jenilat, som senast startade i slutet av oktober, kan därför bli den äldste i Prix d’Amériques historia.

Tre hästar står utanför

Det betyder också att tre av de i dagsläget anmälda hästarna måste stryka på foten. Närmast utanför att komma med i loppet är för närvarande Erminig d’Oliverie som i egenskap av sexåring förvisso får skriva upp sin vinstsumma med tio procent, men som ändå inte når förbi Milligan’s School som ligger närmast. Utanför är också Elitlopps-vinnaren Dijon, samt Tony Gio.

Den första strykningen till Prix d’Amérique genomförs på onsdag. Sedan blir den slutliga och definitiva startlistan klar vid lunchtid på torsdag.

Anmälda till Prix d’Amérique:

Hästarna i fallande ordning från störst vinstsumma, till den lägsta. Hästar som är inkvalade och därför garanterade en plats, inom parentes. Hästar i kursiv stil, just nu reserver.

Bold Eagle (inkvalad)
Propulsion
Bélina Josselyn (inkvalad)
Billie de Montfort (inkvalad)
Ringostarr Treb
Valko Jenilat
Uza Josselyn
Vitruvio
Milligan’s School
Face Time Bourbon (inkvalad)
Dijon
Erminig d’Oliverie
Bahia Quesnot (inkvalad)
Davidson du Pont (inkvalad)
Délia du Pommereux (inkvalad)
Tony Gio
Enino du Pommereux (inkvalad)
Vivid Wise As (invkalad)
Looking Superb (inkvalad)
Chica de Joudes (inkvalad)
Excellent (inkvalad)

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
lördag 08:11, 29 februari

Christoffer till 1000

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 09:44, 28 februari

Nu är det färdigtävlat för Southwind Feji

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:42, 28 februari

Skoglund har tagit täten

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:34, 28 februari

Boden: Rally Funny i ensamt majestät

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 17:25, 27 februari

Urstark Unique Juni

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 08:47, 27 februari

Solvalla/Åby: Mäktig comeback av Sir Ratzeputz

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 00:14, 27 februari

Bélina slutar på topp

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Månprinsen snart redo – men inte Elitkampen

Månprinsen snart redo – men inte Elitkampen

Det var länge sedan nu som vi såg Månprinsen A.M. framför en tävlingssulky. Comebacken närmar sig för kallblodskungen – men det kommer inte att bli någon start i Elitkampen i år.

Med nio raka segrar i bagaget gick Månprinsen A.M. för en start i Elitkampen under Elitloppshelgen i våras. Men bara dagarna före skadade sig hästen, en känning i ett gaffelband, och sedan dess har vi inte sett kallblodslegendaren med över nio miljoner kronor på banken. Det får vi dock göra snart; Månprinsen tränar på för fullt.

Tränat i stort sett hela tiden

– Det var en lindrig sak han fick där i maj och han repade sig snabbt. Han hade en liten känning vänster bak som vi förstås tagit på stort allvar. Ett gaffelband är en sena och det blev en liten sträckning på den strax ovanför kotan. Det gav med sig ganska snabbt och han har tränats i stort sett hela tiden med lugnare konvalescensträning i början då. Vi har kört tre dagar i veckan hela tiden, säger tränaren Gunnar Melander i en intervju med Kanal 75.

Månprinsen A.M. är redo. Och årsdebuten lär ske, enligt traditionen kring vårdag-jämningen. Men en start i årets Elitkampen lär vi inte få se.

– Vi satsar på ett lite lugnare år och det blir ingen start på Solvalla i maj. Annars var han ju fantastisk innan skadan och lekte ju i princip med de andra. Vi hoppas på ännu en fin säsong och det kan hända att han startar igen i slutet av mars eller början av april, säger Gunnar Melander till Kanal 75.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Graceful Swamp hedrades på finska galan
Nästa nyhet
Graceful Swamp hedrades på finska galan

Graceful Swamp hedrades på finska galan

Den tragiskt bortgångne Graceful Swamp hedrades stort vid Finlands motsvarighet till Hästgalan. I Danmark var det Slide So Easy som tog hem den ädlaste priset.

Finska fenomenet och Derby-vinnaren Graceful Swamp spåddes en fortsatt lysande karriär, men fick tragiskt lämna jordelivet alldeles för tidigt i höstas efter en magåkomma. Hästen kom ändå att hedras stort då den finska motsvarigheten till Hästgalan hölls på lördagen.

Graceful Swamp utsågs till årets häst och kunde även ta hem kategorierna årets varmblod och årets fyraåring. Markku Nieminen utsågs till årets tränare, medan det var Santtu Raitala som prisades som årets kusk för 2019.

Slide So Easy tog priset i Danmark

Även den danska Hästgalan gick av stapeln i helgen som var. Här var Slide So Easy kvällens stora vinnare. Flemming Jensen-träningen som var tvåa i VM-loppet i oktober ärades med titeln årets häst samt årets äldre. Steen Juul och Gordon Dahl utsågs till årets kusk, respektive årets tränare.

Ett urval av vinnarna från finska galan:

Årets häst: Graceful Swamp
Årets varmblod: Graceful Swamp
Årets kallblod: Tähen Toivomus
Årets treåring: Mascate Match
Årets fyraåring: Graceful Swamp
Årets äldre: Next Direction
Årets äldre sto: Ranch Kelly
Årets kusk: Santtu Raitala
Årets tränare: Markku Nieminen
Årets komet: Christa Packalén


Ett urval av vinnarna från danska galan:

Årets häst: Slide So Easy
Årets äldre: Slide So Easy
Årets tvååring: Fossa
Årets treåring: Empire
Årets fyraåring: Dumbo
Årets äldre: Next Direction
Årets kusk: Steen Juul
Årets tränare: Gordon Dahl
Årets komet: Marita Berg

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Bilibili - Cornulier-kungen
Nästa nyhet
Bilibili – Cornulier-kungen

Bilibili – Cornulier-kungen

Bilibili är montékungen av Vincennes. Det fanns ingen som kunde komma i närheten av nioåringen den här gången heller när världens största sadellopp avgjordes. Storfavoriten krossade motståndet i Prix de Cornulier.

Bilibili hade inte gjort mycket väsen av sig sedan segern i Prix de Cornulier förra vintern, när han i det sista genrepet Prix du Calvados var tillbaka under sadel. Segern då gav sitt tydliga besked – mästaren var i toppform igen inför årets största uppgift. Mycket riktigt, när klassiska Prix de Cornulier reds på söndagen stod montékungen helt i sin egna klass. För andra året i rad var det den av Laurent-Claude Abrivard tränade Bilibili som tog hem montésportens heliga graal.

För tufft för Flèche Bourbon

Bilibili, spelad till stor favorit, inledde längst ut i banan för att av Alexandre Abrivard tidigt placeras som första häst i andraspår. De på pappret två tuffaste motståndarna var två femåringar; men när Fado du Chêne försvann i en galopp redan ur den första svängen, tog den andra, Flèche Bourbon sin chans och drog undan med ett par längder i spets.

Ledarinnan öppnade 1200 meter efter 13,3 och hade sänkt till 12,8 vid passeringen för 1700 meter. Men det blev för tufft för Flèche Bourbon. Hon var ett slaget byte när Feeling Cash invändigt hittade loss och tog över, då man travade in genom sista svängen. Fast Bilibili hade förstås inte på allvar klivit in i matchen än. Det gjorde han nu. Feeling Cash stretade emot bäst det gick men det vägde lätt mot det nioåriga montémonstret. Bilibili kopplade segergreppet mitt på upploppet – och stormade undan med flera längder till godo.

Andra raka guldet för Bilibili

1.12,1/2700 meter räckte för segern det här året, en knapp sekund långsammare segertid än förra året. Bilibili bättrade på sitt redan digra segerkonto med 292 000 euro; totalt har Niky-sonen nu tjänat cirka 18 miljoner kronor i sin karriär. Bilibili tog härmed alltså sitt andra raka guld i Prix de Cornulier, efter att tidigare också bärgat två brons.

Tränaren Laurent-Claude Abrivard tog sin andra (raka) seger i loppet, men för ryttaren, den 26-årige Alexandre Abrivard, var det här den tredje triumfen. Han vann även 2016 med Scarlet Turgot.

En riktigt stark avslutning svarade sexåriga stoet Etoile de Bruyère för då hon på 1.12,3 spurtade in som tvåa för Adrien Lamy. Feeling Cash, riden av Eric Raffin, höll bra för att bli trea, noterad till 1.12,4. Flèche Bourbon slutade i det slagna fältet, medan det för den tidigare Cornulier-vinnaren Traders återigen blev ett tungt fall. Hästen avancerade i spåren på bortre långsidan men var slagen då galoppen kom mitt i den sista svängen.

Här kan du se loppet:

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Per Lennartsson opererad för cancer
Nästa nyhet
Per Lennartsson opererad för cancer

Per Lennartsson opererad för cancer

Per Lennartsson kommer inte att synas på tävlingsbanorna de närmaste veckorna. Anledningen är att tränaren opererades för cancer tidigare i veckan.

Eskilstunatränaren Per Lennartsson, 54, blir borta från sulkyn den närmaste tiden. Det på grund av att han tidigare i veckan genomgick en operation för prostatacancer. Något som han själv berättar om på sociala medier. Per Lennartsson mår, efter omständigheterna, väl.

– Vill berätta att jag opererades för prostatacancer i torsdags. Inte så kaxig nu men mår ändå bra! Nu blir det några veckors rehab innan jag är tillbaka på banan, skriver Per Lennartsson på Twitter.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Lionel - en vinnare igen

Travtips

Bergsåker 29 februari: Vi har en Dynamite-vinnare!

Travtips
fredag 15.10, 28 februari
Det blev träff på två mycket fina vinnare i avslutande loppen i onsdags och det var verkligen inga bluffsegrar! King of Everything var ruskigt bra då det egentligen kostade för mycket hela vägen där framme i spets men han bara gick undan. Sedan var Sir Rat...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
fredag 15.08, 28 februari

Bollnäs 28 februari: Croons får en slant

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
fredag 11.25, 28 februari

Lunch-draget Eskilstuna: Master Hill herre på täppan

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 15.38, 27 februari

Boden 27 februari: Här är det trimmat – lita på det!

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
onsdag 13.24, 26 februari

Solvalla/Åby 26 februari: Toppintryck i kval på kvällens mest spännande!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 08.51, 26 februari

Lunch-draget Östersund: Bra rapporter på mitt chansspel

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
fredag 22:38, 21 februari 2020

Helt skilda världar

STRÄNGNÄS: Enligt uppgift har våren nått till Sverige, i alla fall på flera platser i södra delarna av landet. Och visst har säsongens vinter varit märklig på många ställen. ATG Hästsportens spelbolag ATG lämnade igår sin helårsrapport. Som vanligt numera ...
Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
fredag 13:01, 10 maj 2019

Spelkrönika Åby 11/5: Jag spelar mot favoriten i Kungapokalen!

Åbytravet bjuder på topptävlingar den här lördagen med pokalloppen för de bästa fyraåringarna som given sportslig höjdpunkt. De två huvudloppen känns ganska så förutsägbara, men loppen runt dessa är betydligt mer öppna och spelvänliga och jag skulle faktis...
Spelredaktör Redaktionen Travnet

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson