Anmält till PdA-kvalet

Nya platser till Prix d’Amérique ska fördelas på söndag. Anmälningarna är gjorda till det andra B-loppet Prix du Bourbonnais. Den franske mastodonten Face Time Bourbon aviserar start på sin väg mot titelförsvaret sista söndagen i januari.

Det är uttagningsdags till Prix d’Amérique igen den här söndagen. Prix du Bourbonnais är det andra av de fyra B-loppen och när anmälningarna till loppet gick ut under måndag morgon kvarstod 24 hästar i ett lopp som maximalt kan innehålla 18.

Face Time Bourbon luftas

Precis som tränaren Sébastien Guarato meddelat tidigare dyker Face Time Bourbon upp i loppet. Den regerande PdA-mästaren kommer från imponerande vinst i Prix Marcel Laurent och tar söndagens race som ett led i matchningen; en start i Prix Ténor de Baune är även i planerna före Prix d’Amérique väntar.

I anmälningslistan hittar vi en uppsjö av starka franska namn. Délia du Pommereux har faktiskt vunnit Prix du Bourbonnais de två senaste åren och hoppas säkra sin PdA-plats i loppet för tredje året. Redan klar för det stora slaget är Bahia Quesnot, som också är anmäld till på söndag. Sticker ut gör även Davidson du Pont. Jean-Michel Bazires stor-stjärna var ju tvåa i Prix d’Amérique förra vintern och börjar nu närma sig toppformen igen.

Moni Viking kan ta revansch

Norske Moni Viking, som tidigare i år vunnit både Harper Hanovers och Åby Stora Pris, misslyckades i Prix de Bretagne senast men ser ut att få en chans till kvick revansch. Svenska hopp som är anmälda och ”inne” i loppet redan om man väljer att starta är Fredrik Wallins Activated och Tomas Malmqvist-tränade Calle Crown. Anders Lindqvists Hudson River står för närvarande på reservlistan.

Prix du Bourbonnais körs över 2850 meter med fransk voltstart. Det är de tre främst placerade som får säkra Prix d’Amérique-platser. Loppets definitiva startlista blir klar på torsdag.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
From the Mine tillbaka

From the Mine tillbaka

Inför Silverhästen fick From the Mine lämna återbud på grund av kolikproblem. Redan den här helgen är hästen tillbaka i fajten när han ställs mot bland andra Coin Perdu och Diamanten i Hilda Zonetts lopp på Bergsåker.

Situationen var allvarlig ett dygn för From the Mine. Publikfavoriten fick strykas inför en tänkt start i Silverhästen sedan han drabbats av kolik. Men grållen som tränas av Umåkers Catarina Norqvist repade sig – och redan den här helgen är han tillbaka i tävlingsselen. From the Mine, som står med tre raka segrar i raden, tävlar i Hilda Zonetts lopp på Bergsåker.

Coin Perdu bland motståndet

I Gulddivisions-mötet i Sundsvall väntar bland andra Coin Perdu. Svante Båths tidigare unghästtopp har efter en lång tävlingsfrånvaro kommit tillbaka fint i höst och på tre starter plockat två segrar. I samma startlista hittar vi även Diamanten, som hör gör andra starten i regi Björn Goop och den här gången ska köras av Carl Johan Jepson.

Starkt möte för kallbloden

Brimsguttens Minne, också Dubbelcupens final, bjuder på ett mycket intressant möte. Här ska Björn Karlssons Tangen Haap tampas med bland andra Våler Nikolai som varit outstanding i de senaste starterna och Åsrud Vilja, kanske världens bästa kallblodssto.

Hilda Zonetts lopp, 2640 auto:

1 Going For Gold Zaz – Nicklas Westerholm
2 Coin Perdu – Erik Adielsson
3 Queer Fish – Ulf Eriksson
4 Narold Vox – Anders Eriksson
5 J.H. Mannerheim – Ulf Ohlsson
6 Antonio Trot – Jorma Kontio
7 Diamanten – Carl Johan Jepson
8 From the Mine – Mats A Djuse
9 Västerbo Grosbois – Rauno Pöllänen
10 Selmer I.H. – Samu Sundqvist
11 Grainfield Aiden – Hannu Korpi
12 Esprit Sisu – Daniel Wäjersten

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Niky Flax störtdök till seger på Vincennes
Nästa nyhet
Niky Flax störtdök till seger på Vincennes

Niky Flax störtdök till seger på Vincennes

Fastlåst till in i det sista, men när luckan kom störtdök Niky Flax. Johan Untersteiner-travaren hann dit efter en blixtrande avslutning på Vincennes.

Johan Untersteiner-tränade sjuåringen Niky Flax (e. Love You) spenderar vintern i Frankrike och efter en seger i Laval i början av oktober, slog valacken på söndagen till också på Vincennes. Det var Pierre Vercruysse som körde svensken förtjänstfullt till segern – i en riktigt tät slutstrid.

Niky Flax började loppet i rygg ledaren, kunde ta sig ut i andraspår i den sista kurvan men var alltjämt fastlåst när man nådde upploppet. Då hade Diego du Canter skaffat sig ett knappt grepp men när en lucka uppenbarade sig mellan hästar, kort före mål, sköt Niky Flax till blixtrande. Untersteiner-hästen hittade fram på linjen. 1.14,7a/2850 var tiden för vinnaren som belönades med 19 800 euro.

Femte raka för Bazire i Grand National

Annars var det finalen av Grand National du Trot som var dagens höjdare på kolstybben. Precis som varje gång de senaste åren slutade det med Jean-Michel Bazire-seger. Favoriten Elie de Beaufor (e. Royal Dream) redde ut det – trots att det började riktigt illa. Bazires häst lade bort mycket viktig mark på en startgalopp, men tog sig tillbaka i loppet.

Elie de Beaufor följde i attacken på bortre långsidan, fick en pust i sista sväng och fick marschorder ur den samma. Trots den inledande markförlusten avgjorde favoriten mycket enkelt till slut. Segern, som var värd 49 500 euro, togs på 1.12,6/2850 meter och var hästens sjätte på åtta starter i år. För Bazire var det här faktiskt femte raka finalsegern i Grand National du Trot.

Se Elie de Beaufors seger här @Equidia:

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Allaires tvååringar var i fokus
Nästa nyhet
Allaires tvååringar var i fokus

Allaires tvååringar var i fokus

Philippe Allaire har riktigt fina tvååringar i stallet. Vid lördagens tävlingar på Vincennes plockade jättelöftet Italiano Vero sin fjärde raka och dessförinnan hade stallkamraten Italienne gjort processen lika kort i matchen för tvååriga ston.

Två intressants uppgörelser för tvååringarna avgjordes på kolstybben – hästar från Philippe Allaire tog hem båda. Italiano Vero (e. Ready Cash) imponerade stort senast i Prix des Bignones och gjorde nu repris i Prix Ourasi. David Thomain skötte tömmarna bakom Italiano Vero som tidigt tog sig till täten och efter det hade allt under kontroll. Favoriten stack lätt undan sista biten för att notera sin fjärde raka på 1.15,4/2200 meter över den lilla banan. Segern belönades med 22 500 euro.


Italienne var aldrig hotad

Prix Vourasie för tvååriga ston också till Philippe Allaire. Det trots att favoriten It’s Now or Never gjorde bort sig med galopp. I stället var det stallkamraten Italienne (e. Goetmals Wood) som räddade äran. David Thomain körde tidigt fram Italienne till spets och därifrån var hon ohotad för sin tredje seger i karriärens sjätte start. Segern, värd 22 500 euro, togs på 1.17,2/2200 meter över Vincennes lilla bana.


Äntligen för Fado du Chêne

Julien Le Mer-tränade Fado du Chêne (e. Singalo) lämnade ett härligt besked inför kommande Prix de Cornulier, stoet som haft en motig säsong fick nu äntligen återvända till vinnarcirkeln sedan hon tagit hem Prix Joseph Lafosse. Paul-Philippe Ploquin i sadeln tog upp jakten på undflyende och tappre ledaren Feeling Cash och fångade in den samme i målskjutsen. Segertiden på 1.12,5/2700 var ett nytt löpningsrekord och vinsten var värd 38 250 euro. Favoritspelade Flèche Bourbon tröttnade efter en resa utvändigt om ledaren.


Revansch för Fakir du Lorault

Fakir de Lorault (e. Vaillant Cash) var som fyra först utanför PdA-plats i Prix de Bretagne nyligen, i Prix Doynel de Saint-Quentin fixade femåringen från Mickaël Charuels stall en snabb revansch. Det var Francois Lecanu som körde Fakir de Lorault, som arbetade sig fram som första häst i andraspår och över upploppet avgjorde säkert på 1.14,4/2850 meter. En seger värd, också den 38 250 euro. Här gick Jean-Michel Bazires norska Rebella Matters en vass spurt för att belägga andrapriset.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ny show av Very Kronos
Nästa nyhet
Ny show av Very Kronos

Ny show av Very Kronos

Very Kronos marsch mot stjärnorna tog sin fortsättning på Åbytravet. Återigen avgjorde ångvälten från Svante Båths stall på mäktigt sätt trots den tuffaste resan. Men för vinterns stora häst på svensk mark – var Legolas Minne säsongens sista start.

För den tidigare så egensinnige Very Kronos (e. Ready Cash) har samtliga pusselbitar fallit på plats. Sexåringen som tränas av Svante Båth har de senaste månaderna förvandlat Gulddivisionen till sin egen eriksgata. Årets svenska mästare var på lördagen tillbaka på Åby – för att bjussa på en ny show. Motståndet i Legolas Minne fick finna sig i att göra upp om övriga pallplatser.

Avslutar säsongen på topp

Disco Volante kunde anses som den tuffaste motståndaren och denne tog också enligt programmet hand om ledningen. Samtidigt som täthästen varvade på 12,3 hade Erik Adielsson landat utvändigt, efter att med Very Kronos klivit runt hela fältet. Fast över sista bortre fick Disco Volante det hett om öronen – Very Kronos lade massiv press och hade tagit över ledningen redan halvvarvet från mål. Floris Baldwin gick en berömvärd avslutning, Hazard Boko och Sevilla likaså, men någon fara på taket för Very Kronos var det knappast.

Segern, värd en kvarts miljon kronor, togs högst övertygande på 1.11,7a/2140 meter. För Very Kronos var det här femte segern på de sex senaste starterna och i år har hästen travat in strax under två miljoner kronor. Några fler starter den här vintern blir det dock inte, vare sig på svenskt eller franskt underlag, nu går stjärnan till vintervila för att laddas mot en synnerligen spännande vår.


Axel och Magnus hittade dit på linjen

Magnus A Djuse lotsade in Axel Ruda (e. Formula One) till en liten skräll i Klass 1-försöket. Hästen som tränas av Pär Ländin bjöds en resa i fjärde par invändigt men hittade perfekt loss mitt i sista svängen och kunde via en vass speed på linjen få fatt i en duktig Astronascente Zac. 1.11,7a/1640 var segertiden.


Alhambra Mail fångade in favoriten

Kantens Rose kom med fem raka och var favoriten i Diamantstoet. Robert Bergh körde också bestämt fram till ledningen efter ett drygt halvvarv. Loppet var dock inte över för det, Carl Johan Jepson kunde ge Alhambra Mail (e. Nad Al Sheba) en prima resa i vinnarhålet och när luckan uppenbarade sig in på upploppet avgjorde Magnus Dahlén-stoet säkert. 1.13,5a/2140 visade klockan.


Beauty Wind – vacker Goop-vinnare

Björn Goop visade upp en läcker vinnare i treåringsloppet. Beauty Wind (e. Muscle Hill) fick en fin tripp i andra utvändigt och hittade fritt rakt fram i andraspår när den ledande favoriten Digital Races kastade handduken redan före sista sväng. Den chansen tog Goop vara på och såg till att rycka undan med flera längder med den smäckra italienskan och motståndet behölls på behörigt avstånd. Femte segern i karriärens elfte start togs på 1.14,4a/2140.


Tyske segermaskinen bara bäst

Josef Franzl hade sänt ett par hästar till Åby och i Klass 2-försöket visade Ol Dono Lengai (e. Cantab Hall) varför han staplat segrar på tysk mark. Peter Ingves hade uppdraget i sulkyn och sparade inte på krutet när han rundade fältet för att överta kommandot efter ett drygt varv. Stepping Moneyboy, som fick fritt från ryggen, blev förvisso närgången sista biten men tysken höll säkert stången för segern på 1.14,9/2640 meter.


Beartime avgjorde på open stretch

Calle Jepson slog till igen i Bronsdivisionen. Här var han utrustad med Helena Edlunds nyttige Beartime (e. Pastor Stephen) som fick en välförtjänt seger. Jepson hittade så småningom ned i rygg på ledaren med valacken och på Åby finns som bekant open stretch. Beartime sköt till vasst på innern den sista biten och stångade ut en fint spurtande Kick the Dust Ås i sista stegen. 1.13,3a/2140 var tiden.


Vikens High Yield övertygade stort

Vikens High Yield (e. Love You) har börjat bygga ett staket. Robert Berghs tuffing plockade tredje raka och den nionde årssegern när han på ett övertygande sätt segrade i Silverdivisionen. Trots en öppning på strax över 1.09 första 500 i långloppet, pressade Vikens High Yield sig till spets och att någon skulle passera därefter kom inte på fråga. Zio Tom Jet sköt till snyggt sista biten, men seger var redan i hamn för Bergh-valacken. 1.13,6a/2640 togs segern på.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
AI modellen för Jägersro

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson